Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kanada ieško galimybių konfiskuotam Rusijos oligarchų turtui parduoti

Kanados vyriausybė trečiadienį nurodė siekianti naujų įgaliojimų konfiskuoti ir parduoti Rusijos oligarchų turtą, kad kompensuotų Ukrainos dėl karo patirtus nuostolius.
Kanados vėliava
Kanados vėliava / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Tokį signalą Otava pasiuntė paskelbusi sankcijas 203 asmenims iš dalies prorusiškų separatistų kontroliuojamame Ukrainos rytiniame Donbaso regione.

Kanada taptų pirmąja Didžiojo septyneto (G-7) šalimi, leidusia tokį turto nusavinimą, ir siūlo sąjungininkams imtis to paties, žurnalistams Otavoje sakė užsienio reikalų ministrė Melanie Joly.

„Sankcijų pakete buvo silpnoji grandis – galimybė vyriausybei parduoti aktyvus, kurie buvo konfiskuoti, ir po to pelną panaudoti kompensuojant šio karo prieš Ukrainą aukoms“, – aiškino ji.

Siūlomi sankcijų režimo pakeitimai, įtraukti į antradienį pristatytą teisės aktą dėl biudžeto vykdymo, „labai pasitarnautų“ sprendžiant šį klausimą, pažymėjo M.Joly.

Parlamentas jau pradėjo debatus dėl šios priemonės ir balsavimus dėl siūlomų pataisų. Prognozuojama, kad šis teisės aktas bus priimtas, vienai mažai kairiajai partijai parėmus ministro pirmininko Justino Trudeau mažumos liberalų vyriausybę.

Kanadoje areštuotas Rusijos oligarchų turtas – anot vietos žiniasklaidos, vertas dešimčių milijonų dolerių, nors pareigūnai atsisakė tai patvirtinti – galėtų būti konfiskuotas ir panaudotas Ukrainos atstatymo po karo projektams.

Be to, Kanada į asmenų, kuriems taikomos sankcijos, sąrašus dar 11-ai aukšto rango pareigūnų ir 192-iems „liaudies tarybų“ nariams vadinamosiose Donecko ir Luhansko liaudies respublikose. Šių dviejų darinių, 2014 metais įkurtų prorusiškų separatistų kontroliuojamose teritorijose Rytų Ukrainoje, nepriklausomybę Maskva pripažino prieš pradėdama invaziją į provakarietišką kaimynę.

M.Joly savo pranešime sakė, kad tie asmenys „susiję su Rusijos režimo vykdomais Ukrainos suvereniteto ir teritorinio vientisumo pažeidimais“.

„Kanada nesėdės rankas sudėjusi ir nestebės, kaip [Rusijos] prezidentas [Vladimiras] Putinas ir jo bendrininkai mėgina nebaudžiamai perbraižyti Ukrainos sienas“, – pabrėžė diplomatijos vadovė.

Kanada nuo Rusijos invazijos Ukrainoje pradžios į subjektų, kuriems taikomos sankcijos, sąrašus įtraukė jau daugiau kaip 1 100 fizinių ir juridinių asmenų Rusijoje, Ukrainoje ir Baltarusijoje.

M.Joly taip pat užsiminė, kad Kanada vėl atidarys savo ambasadą Kyjive arba kuriame nors kitame Ukrainos mieste „artimiausiomis dienomis ar savaitėmis“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius