Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Šaltiniai Kremliuje: Maskva rengiasi aneksuoti Donecko ir Luhansko teritorijas

Invazija į Ukrainą tęsiasi jau daugiau nei du mėnesius. Rusijos gynybos ministerija oficialiai pareiškė, kad pagrindinė Rusijos karių užduotis dabar yra „nustatyti visišką Donbaso ir Pietų Ukrainos kontrolę“. Pasak Latvijoje veikiančio portalo rusų kalba „Meduza“ šaltinių, artimų Kremliui, ši „visiška kontrolė“ apima apsišaukėliškų Donecko ir Luhansko respublikų prijungimą prie Rusijos ir okupuotos Chersono srities atsiskyrimą nuo Ukrainos.
Protestas Chersone
Protestas Chersone / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Trys „Meduza“ šaltiniai, artimi Rusijos prezidento administracijai, teigė, kad gegužės viduryje vadinamosiose LNR ir DNR gali būti surengti „referendumai“ dėl apsišaukėliškų respublikų prisijungimo prie Rusijos. Du pašnekovai net įvardijo būsimų referendumų datas – 2022 m. gegužės 14 ir 15 d. Siūloma, kad „respublikos“ galėtų būti oficialiai aneksuotos vasario 21 d. Rusijos pripažintose ribose, t. y. „istorinėse“ Ukrainos Donecko ir Luhansko sričių ribose (daugelį didelių gyvenviečių vis dar kontroliuoja Kyjivas, bet jas dabar įnirtingai siekia užimti Rusijos pajėgos).

„Meduza“ šaltinių duomenimis, tomis pačiomis dienomis „referendumas“ gali būti surengtas ir Chersono srityje, kurią iš dalies yra okupavusi Rusija. Planuojama „balsuoti“ dėl regiono nepriklausomybės nuo Ukrainos ir „Chersono liaudies respublikos“ sukūrimo pagal Donecko ir Luhansko liaudies respublikų pavyzdį. Pasak portalo šaltinių, ateityje ji taip pat gali būti prijungta prie Rusijos.

Socialinių tinklų nuotr./Chersonas
Socialinių tinklų nuotr./Chersonas

„Meduza“ šaltiniai teigė, kad referendumas iš pradžių buvo numatytas balandžio pabaigoje, tačiau dėl Rusijos kariuomenės nesėkmių fronte jis buvo kelis kartus atidėtas. Šaltiniai teigė, kad dėl tos pačios priežasties datos gali būti vėl perkeltos.

Kremliui artimi šaltiniai pabrėžia, kad prezidento administracijos pareigūnai nemano, jog Rusija turėtų aneksuoti „depresinius regionus“, tačiau tai yra asmeninis „aukščiausios vadovybės“, t. y. prezidento Vladimiro Putino, pageidavimas.

Apsišaukėliškų respublikų administracijos neatsakė į „Meduza“ užklausas. Kovo mėnesį DLR vadovas Denisas Pušilinas ir LLR vadovas Leonidas Pasečnikas pareiškė, kad tokie referendumai iš tiesų planuojami, bet jau pasibaigus karui. Prezidento spaudos sekretorius Dmitrijus Peskovas neatsakė į portalo klausimus.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Denisas Pušilinas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Denisas Pušilinas

Kuratoriai

Tuo pat metu Kremlius pakeitė už Donbasą atsakingą asmenį. Pasak laikraščio RBK, apsišaukėliškas Donecko ir Luhansko liaudies respublikas nuo šiol prižiūrės Kremliaus vidaus politinio bloko vadovas, prezidento administracijos vadovo pirmasis pavaduotojas Sergejus Kirijenka.

„Scanpix“ nuotr./Sergejus Kirijenka ir Vladimiras Putinas
„Scanpix“ nuotr./Sergejus Kirijenka ir Vladimiras Putinas

Dar visai neseniai jomis rūpinosi kitas prezidento administracijos vadovo pavaduotojas Dmitrijus Kozakas (prieš tai jas prižiūrėjo buvęs prezidento patarėjas Vladislavas Surkovas).

Šią informaciją patvirtino Kremliui artimi „Meduza“ šaltiniai, kurie patikslino, kad S.Kirijenka naujoje sferoje dirbs kartu su Kremliaus vidaus politikos valdybos vadovu Andrejumi Jarinu – jis laikomas artimu FSB asmeniu.

Šaltiniai pažymėjo, kad apsišaukėliškų respublikų perdavimas iš D.Kozako departamento S.Kirijenkai nėra atsitiktinis. Pasak vieno iš Prezidento administracijai artimų šaltinių, „Kozakas turi postą [Prezidento administracijos vadovo pavaduotojo], bet nebeturi įgaliojimų“. Kiti du Kremliui artimi „Meduza“ šaltiniai tvirtina, kad D.Kozakas yra „susipykęs“ su V.Putinu dėl nelaimingo karo Ukrainoje.

Prezidento atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas neatsakė į portalo klausimą. „Meduza“ negalėjo pasiekti paties D.Kozako.

Politiniai vadovai

Pasak šaltinių, „referendumus“ Donecko, Luhansko ir Chersono srityse rengs ir A.Jarino pasamdyti polittechnologai, ir FSB pareigūnai. FSB ryšių su visuomene centras neatsakė į „Meduza“ užklausą.

Tie patys technologai dirbs „politiniais mokytojais“ (kaip sakė vienas iš pašnekovų) arba „politikų pavaduotojais“ „karinėse-civilinėse administracijose“, kurios bus įkurtos Rusijos kariuomenės okupuotuose Ukrainos miestuose.

Tačiau polittechnologų verbavimas į DLR ir LLR vyksta ne itin sėkmingai, sakė šaltiniai, nes už darbą Donbase siūlomas įprastas „prieškarinis“ atlygis: 200-300 tūkst. rublių per mėnesį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius