Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Kanada seniai moko Ukrainos karius, bet tai nereiškia, kad karas buvo suplanuotas

Socialiniame tinkle „Facebook“ plinta tvirtinimas, esą Rusijos invazija į Ukrainą buvo suplanuota jau 2014 m. Jo autorė Europos Komisijos (EK) pirmininkės pasisakymą apie ukrainiečių karių rengimą Kanadoje nuo to laiko suprato kaip šio fakto įrodymą. Tačiau internautės išvada tokios teorijos nepatvirtina.
Ukrainos kariai Bachmute patruliavimo metu
Ukrainos kariai / „AP“/„Scanpix“

Užkliuvo žodžiai spaudos konferencijoje

Viena „Facebook“ vartotoja šiomis dienomis pasidalijo vaizdo įrašu su EK vadovės Ursulos von der Leyen kalbos ištrauka. Joje pareigūnė kalba apie tolimesnę paramą Ukrainai karo metu.

Įrašu pasidalinusiai moteriai užkliuvo frazė, pasakyta šalia stovinčiam Kanados ministrui pirmininkui Justinui Trudeau.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/u Europos Komisijos vadovės Ursulos von der Leyen žodžiai apie Ukrainos karių ruošimą buvo suprasti klaidingai
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/u Europos Komisijos vadovės Ursulos von der Leyen žodžiai apie Ukrainos karių ruošimą buvo suprasti klaidingai

„Pala, pala, ką?! Ar ji ką tik pasakė, kad Kanada nuo 2015 m. rengia Ukrainos karius?! Tai rodo, kaip jie planavo šį karą nuo pat 2014 m. CŽV surežisuoto perversmo Ukrainoje (kalba netaisyta – red. past.)“, – stebėjosi internautė.

40 sekundžių trukmės įrašą jau spėjo peržiūrėti beveik 600 žmonių, dvi dešimtys juo pasidalijo.

Vaizdo įrašas yra trumpa ištrauka iš bendros U.von der Leyen ir J.Trudeau spaudos konferencijos, vykusios jos vizito Kanadoje prieš gerą savaitę metu.

Jame galima girdėti EK vadovę sakant: „Mes (ir Europos Sąjunga, ir Kanada – red. past.) didiname paramą Ukrainai, įskaitant karinę paramą.

Nes ukrainiečiai turi visą reikiamą drąsą ir dvasią, bet jiems reikia ginklų. ES iki šiol jau pristatė karinės įrangos už 12 mlrd. eurų.

Lygiagrečiai tęsime Ukrainos karių mokymus, kaip tai darote jūs. Tačiau jūs tai darote jau nuo 2015 m. Kalbant apie Europą, mūsų tikslas – iki metų pabaigos apmokyti 30 tūkst. karių.“

VIDEO: EK pirmininkės Ursulos von der Leyen ir Kanados premjero Justino Trudeau spaudos konferencija

Nors pats vaizdo įrašo fragmentas nėra iškarpytas ar kitaip pakeistas, „Facebook“ vartotojos išvados apie iš anksto planuotą karą yra klaidingos.

Kariai ruošiami nuo 2015 m.

Ukrainiečių kariai Kanadoje iš tiesų ruošiami jau aštuntus metus. Taip daryti nuspręsta po 2014 m. Rusijos pradėtos dalinės invazijos į Ukrainos teritoriją.

Ši Kanados ginkluotųjų pajėgų (CAF) karinio mokymo ir pajėgumų stiprinimo misija, skirta Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms paremti, buvo pavadinta operacija UNIFIER. Ji buvo pradėta 2015 m. Kyjivo prašymu, o 2022 m. buvo išplėsta ir pratęsta iki 2025 m. kovo.

Nuo operacijos pradžios jau apmokyta daugiau kaip 35 tūkst. ukrainiečių karių ir saugumo darbuotojų.

Vykdant misiją, daugelį tiesioginių mokymų iš CAF atstovų perėmė patys Ukrainos ginkluotųjų pajėgų kariai, o kanadiečiai tapo patarėjais ir mentoriais, padeda rengti kursus.

Kanadai padovanojus keturis „Leopard 2A4“, nuo vasario 7 d. CAF instruktoriai Lenkijoje mokė ukrainiečių įgulas dirbti su šiais koviniais tankais.

Taigi „Facebook“ vartotojos teiginys, kad karas buvo planuojamas jau nuo 2014 m., yra klaidingas. Ukrainiečių karių mokymai Kanadoje buvo pradėti kaip atsakas į 2014 m. prasidėjusią Rusijos agresiją, o patys mokymai inicijuoti Ukrainos vyriausybės.

Nuo plataus masto invazijos pradžios Kanada skyrė užpultai šaliai daugiau kaip 1 mlrd. JAV dolerių paramos.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Europos Komisijos vadovės Ursulos von der Leyen žodžiai apie Ukrainos karių ruošimą buvo suprasti klaidingai
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Europos Komisijos vadovės Ursulos von der Leyen žodžiai apie Ukrainos karių ruošimą buvo suprasti klaidingai

Tai sudaro 8 kovos tankus, atsarginę šarvuotą transporto priemonę, daugiau kaip 200 šarvuotų transporto priemonių, raketų sistemą NASAMS, 39 šarvuotas kovinės paramos transporto priemones, prieštankinius ginklus, šaulių ginklus, haubicas ir susijusios amunicijos, didelės skiriamosios gebos dronų kamerų, drabužių ir t.t.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius