Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Kandidatų į EK pirmininko postą debatai: nesutarė dėl ES kariuomenės, siūlė Europos FTB

Keturias pagrindines proeuropietiškas partijas atstovaujantys ir dėl Europos Komisijos pirmininko posto besivaržantys politikai ketvirtadienį susirėmė debatuose. Labiausiai jų požiūris išsiskyrė saugumo ir Europos Sąjungos kariuomenės klausimais.
Europos sąjunga
Europos sąjunga / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Debatuose dalyvavo centro dešiniųjų Europos Liaudies partijos (EPP) lyderis Manfredas Weberis, Europos Socialistų partijos atstovas, EK pirmininko pavaduotojas Fransas Timmermansas, Liberalų ir demokratų aljanso už Europą (ALDE) lyderis Guy Verhofstadtas ir Ska Keller iš Europos Žaliųjų partijos.

Ketvirtadienį Florencijoje vykusiuose debatuose pirmą kartą dalyvavo visi pagrindiniai kandidatai į EK pirmininko postą. Anksčiau šią savaitę Nyderlanduose vykusiuose debatuose M.Weberis nepasirodė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Guy Verhofstadtas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Guy Verhofstadtas

Kraštutinės dešinės nacionalistai, kuriems Europos Parlamente prognozuojama daugiau nei bet kada vietų moderniojoje ES istorijoje, debatuose nedalyvavo. Debatus finansavo Europos universiteto institutas, moderavo „Financial Times“ žurnalistas Martinas Sandbu.

Nauja centristų grupė

G.Verhofstadtas debatų pradžioje viešai pareiškė, kad po vėliau šį mėnesį vyksiančių rinkimų planuojama paleisti ALDE ir suformuoti naują centristinę partiją bendradarbiaujant su Prancūzijos prezidentu Emmanueliu Macronu bei kandidatais iš jo sąrašo.

G.Verhofstadtas taip pat gynė ALDE sprendimą ne nominuoti vieną kandidatą, o sudaryti septynių kandidatų sąrašą, kurie varžysis dėl svarbiausio EK posto. Pasak G.Verhofstadto, tai – protestas prieš ES Spitzenkandidat procesą, kai daugiausia vietų EP rinkimuose laimėjusios politinės grupės lyderis tampa EK pirmininku.

Jis teigė, kad tokie ALDE planai – protestas prieš kitų partijų atsisakymą paremti transnacionalinio kandidatų sąrašo idėją.

„Žmonės negali tiesiogiai rinkti Spitzenkandidat. Daugelis jūsų negalite balsuoti už šioje scenoje esančius kandidatus. Todėl sakome „taip“ Spitzenkandidat sistemai, jei žmonės gali už tą kandidatą balsuoti, jei turime transnacionalinius sąrašus“, – kalbėjo G.Verhofstadtas.

G.Verhofstadtas kaltino M.Weberį ir EPP, kad šiuose rinkimuose negali dalyvauti transnacionaliniai sąrašai. Savo ruožtu M.Weberis ir F.Timmermansas kaltino G.Verhofstadtą dėl staigaus kandidato-lyderio rinkimo proceso keitimo.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Manfredas Weberis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Manfredas Weberis

F.Timmermansas pasitelkė net „Brexit“ atvejį: teigė, kad jei G.Verhofstadtas gali persigalvoti dėl pagrindinio kandidato į EK pirmininko poziciją, Jungtinei Karalystei taip pat turėtų būti leista persigalvoti ir leisti pasilikti ES.

G.Verhofstadtas tam priešinasi.

Taikinys – Manfredas Weberis

M.Weberį iškėlė EPP, kuriai ir vėl prognozuojama daugiausia vietų Europos Parlamente, todėl jis laikomas realiausiu kandidatu užimti EK pirmininko postą. „Politico“ rašo, kad todėl jis tapo pagrindiniu kitų kandidatų taikiniu.

Pirmiausia oponentai M.Weberį užsipuolė dėl migracijos - siekė pavaizduoti jį kaip artimą Vengrijos premjerui Viktorui Orbanui. Tuomet kiti kandidatai, kalbėdami apie ekonomiką, bandė pavaizduoti M.Weberį kaip griežtos taupymo politikos iniciatyvų sinonimą. Jam kalbant apie EPP įgyvendintų iniciatyvų sėkmę, kiti kandidatai kreivai šypsojosi.

S.Keller: „Žvelgiant iš mūsų perspektyvos, pastaraisiais metais Europos Sąjungoje matėme griežtą taupymo programą, kuri visiškai nevedė į augimą ir vystymąsi.“

„Žvelgiant iš mūsų perspektyvos, pastaraisiais metais Europos Sąjungoje matėme griežtą taupymo programą, kuri visiškai nevedė į augimą ir vystymąsi“, – kalbėjo Europos Žaliųjų partijos atstovė S.Keller.

Ji apkaltino M.Weberį bandant sušvelninti taupymo politiką tik todėl, kad jis nori tapti EK pirmininku.

„Politico“ vertinimu, kol M.Weberis bandė pavaizduoti atstovaujamą Europos Liaudies partiją kaip sėkmingai vadovaujančią ES, tačiau jam nepavyko pasirodyti ambicingu pasaulio lyderiu.

Buvęs Belgijos premjeras G.Verhofstadtas ir buvęs Nyderlandų užsienio reikalų ministras, dabartinis EK viceprezidentas F.Timmermansas atrodė kur kas labiau savimi pasitikintys.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Ska Keller
AFP/„Scanpix“ nuotr./Ska Keller

M.Weberis vis kalbėdavo apie kelis esminius savo kampanijos pasiūlymus, įskaitant „kovos su vėžiu planą“ ir „Federalinio tyrimų biuro (FTB) Europos lygiu“ įkūrimą. Vis dėlto, jis dažnai nugrimzdavo į banalybes.

„Tikiu inovacijomis“, – kalbėjo jis atsakydamas į klausimą apie klimato kaitą.

F.Timmermansas nepateikė daug konkrečių pasiūlymų, tačiau skambėjo kaip patirties sudėtingais klausimais turintis pareigūnais.

F.Timmermansas: „Jei susimausime, nė vienas iš mūsų šiame kambaryje daugiau nebegalės žiūrėti mūsų vaikams į akis. Žinau, kad tai bus skausminga, mums reikia būti sąžiningiems dėl to, kad pereinamasis laikotarpis bus skausmingas.“

„Jei susimausime, nė vienas iš mūsų šiame kambaryje daugiau nebegalės žiūrėti mūsų vaikams į akis. Žinau, kad tai bus skausminga, mums reikia būti sąžiningiems dėl to, kad pereinamasis laikotarpis bus skausmingas.

Tačiau mums reikia tai padaryti. Kitaip problemos, su kuriomis susidursime, bus nekontroliuojamos. Ir mes galime tai padaryti. Mes galime atlikti ekonominę ir ekologinę transformaciją į tvarų pasaulį“, – kalbėjo Europos Socialistų partijos atstovas.

Nesutarimai dėl ES kariuomenės

Labiausiai kandidatai nesutarė dėl klausimo, ar ES turėti bandyti sukurti savo kariuomenę. G.Verhofstadtas ir M.Weberis tokią idėją palaiko, o F.Timmermansas su S.Keller išreiškė skepticizmą.

TAIP PAT SKAITYKITE: ES kariuomenės idėja – sena, bet niekaip neįgaunanti pagreičio. Ar šįkart įgaus?

„Europos kariuomenė!“, – paskelbė G.Verhofstadtas, pritardamas M.Weberio išsakytai minčiai apie europietišką FTB versiją.

„Didžiausias pinigų švaistymas Europos Sąjungoje yra kariuomenė, tai, kaip mes ją organizuojame. Išleidžiame beveik pusę tos sumos, kurią išleidžia amerikiečiai. Europoje kariuomenei išleidžiame tris kartus daugiau nei rusai, tačiau nesu tikras, ar rusams atėjus sugebėtumėme juos sustabdyti. 2024-aisiais Europos kariuomenėje – 20 tūkst. žmonių. Padarykime tai“, – kalbėjo jis.

„Scanpix“/AP nuotr./Fransas Timmermansas
„Scanpix“/AP nuotr./Fransas Timmermansas

F.Timmermansas nepritarė nei Europos FTB, nei ES kariuomenės idėjai. „Nežadėkite per daug. Greitu metu nebus jokios Europos kariuomenės“, – debatuose kalbėjo jis.

M.Weberis palaikė G.Verhofstadtą. „Turėtumėme turėti dideles ambicijas. Nebeturėti karo Europoje yra fundamentali idėja. Šiandien tai – neįsivaizduojama, tačiau su bendra Europos kariuomene tai būtų visiškai neįsivaizduojama“, – sakė jis.

„Politico“ pateikia tokią išvadą: nesvarbu, kas taps EK prezidentu, nesutarimai dėl gynybos ir užsienio politikos tęsis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius