TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 10 09 /23:12

Izraelio ministras pirmininkas: „Tai, ką padarysime savo priešams artimiausiomis dienomis, atsilieps jų ištisoms kartoms“

Vakarų Krante, kuriame gyvena apie 2,8 mln. palestiniečių, tvyro didžiulė įtampa, nes Izraelio armija visiškai uždarė teritoriją, Internete pasirodė vaizdo įrašas, kuriame užfiksuotos pirmosios palestiniečių „Hamas“ kovotojų įsiveržimo į muzikos festivalį minutės. Tuo tarpu kovos Gazos Ruože tęsiasi – Izraelis siunčia papildomas pajėgas kovoti su „Hamas“. Skaičiuojama, kad per atakas žuvo šimtai žmonių, dar tūkstančiai sužeista. Izraelis taip pat pranešė apie visišką Gazos apsiaustį: skelbiama, kad nebus elektros, maisto ir degalų.

Visas naujienas apie karą Izraelyje skaitykite čia.

Izraelio žemėlapis
Izraelio žemėlapis
Tiesiogiai  30 s.
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

Izraelis visiškai uždaro Vakarų Krantą

18:25

Okupuotame Vakarų Krante, kuriame gyvena apie 2,8 mln. palestiniečių, tvyro didžiulė įtampa, nes Izraelio armija visiškai uždarė teritoriją, praneša BBC.

Gyventojai sako, kad įvažiavimai į miestus ir miestelius užtverti geležiniais vartais, cemento blokais ir žemės pylimais.

Kai kur įrengti nauji kariniai kontrolės punktai. Visą dieną kai kuriose degalinėse nusidriekė ilgos eilės, nes baigėsi degalų atsargos.

„Tai jau matėme per ilgus okupacijos dešimtmečius“, – sakė vienas Beit Sahūro gidas, kuris dabar neturi darbo. Tai politika, kurią Izraelis taiko jau dešimtmečius, tiesiog norėdamas nubausti visus gyventojus už tam tikrų žmonių grupių veiksmus“, – skundėsi kitas gyventojas.

Sekmadienį Vakarų Krante buvo uždarytos parduotuvės ir verslai. Taip buvo reaguojama į Izraelio karinius veiksmus Gazos Ruože, kurį valdo „Hamas“.

Vakare vyko įnirtingi protestai. Praėjusią naktį Izraelio kareiviai nušovė keturis palestiniečius Kalandijos kontrolės punkte Ramaloje.

Hebrone žuvo vyras, kuris, manoma, bandė taranuoti Izraelio pajėgas buldozeriu.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Izraelis uždaro Vakarų Krantą
AFP/„Scanpix“ nuotr./Izraelis uždaro Vakarų Krantą

 

Jungtinės Karalystės parlamentas šį vakarą nušvito Izraelio vėliavos spalvomis

00:37

Jungtinės Karalystės parlamentas šį vakarą nušvito mėlyna ir balta spalvomis – Izraelio vėliavos spalvomis.

Taip Jungtinė Karalystė solidarizuojasi su Izraeliu po žiauraus „Hamas“ išpuolio prieš Izraelį.

 

JAV gynybos pareigūnas: „Hamas“ išpuolis prieš Izraelį buvo „ISIS lygio žiaurumas“

00:31

Aukšto rango JAV gynybos pareigūnas „Hamas“ išpuolį prieš Izraelį pavadino „ISIS lygio žiaurumu“, praneša naujienų agentūra „Reuters“.

Jie patvirtino, kad Vašingtonas planuoja padidinti paramą Izraeliui, suteikdamas papildomą oro gynybą ir amuniciją.

Po savaitgalio išpuolio JAV Senatas turėtų skubiai patvirtinti Joe Bideno kandidatą į ambasadorius Izraelyje.

Anksčiau prezidentas sakė, kad „tikėtina“, jog tarp šiuo metu „Hamas“ įkaitais laikomų asmenų yra ir JAV piliečių.

Amerikiečiams, vis dar esantiems Izraelyje, siūloma pagalba, o J.Bidenas pabrėžė, kad jie vis dar gali išvykti iš šalies.

Jis taip pat patvirtino, kad federalinės teisėsaugos pareigūnai „atidžiai stebi“ galimas grėsmes šalies viduje.

Per Izraelio smūgius žuvo 5 palestiniečių medicinos darbuotojai, dar 10 sužeista

00:20

Palestinos sveikatos apsaugos ministerija Gazoje pranešė, kad Izraelio pajėgos nužudė penkis medicinos darbuotojus ir dar 10 sužeidė per, jos teigimu, tikslines atakas.

Ministerija apkaltino Izraelį „nuolatiniu ir tyčiniu taikiniu į civilių rajonus, sveikatos priežiūros įstaigas, ypač į medikų ir gelbėtojų komandas bei greitosios pagalbos automobilius“. 

Bendruomenė, atsakinga už skubios pagalbos teikimą, be perstojo dirba stebėdama besitęsiančią situaciją ir reaguodama į ją, patiriant didžiulę riziką ir iššūkius, pirmadienį spaudos konferencijoje sakė atstovas spaudai Ashraf al-Qidra. 

„Izraelio okupacija išplėtė savo taikinių parametrus, apimančius medicinos paslaugų klinikas, ligonines ir greitosios pagalbos automobilius, dėl to žuvo penki medikų ekipažo nariai ir dar 10 buvo sužeista.

Be to, Izraelio smūgiai buvo nukreipti į ligonines, dėl to Beit Hanūno ligoninė tapo neveiksni. Medicinos brigadoms buvo trukdoma įvažiuoti į ligoninę ar išvažiuoti iš jos, todėl sužeistieji negalėjo naudotis ligoninės paslaugomis“, – sakė jis.

Futbolo rungtynėse pasmerkti palestiniečius palaikantys plakatai

00:10

Škotijos „Celtic“ klubas išplatino pareiškimą po to, kai šeštadienį vykusiose rungtynėse buvo demonstruojami palestiniečius palaikantys plakatai.

Per namų rungtynes su „Kilmarnock“ buvo galima pamatyti plakatus su užrašais „Laisva Palestina“ ir „Pergalė pasipriešinimui“.

Dabar „Celtic“ atsiribojo nuo plakatų ir juos pasmerkė, teigdama, kad jie „neatspindi klubo požiūrio“. 

„Celtic“ yra futbolo klubas, o ne politinė organizacija. Viena iš pagrindinių mūsų vertybių nuo pat įkūrimo pradžios – būti atviriems visiems, nepriklausomai nuo rasės, odos spalvos, politikos ar tikėjimo.“

Toliau pareiškime tokios žinutės vadinamos netinkamomis „daugelio žmonių netekties ir kančios metu“.

Prezidentas J.Bidenas surengs pokalbį su pagrindiniais sąjungininkais, kad aptartų paramą Izraeliui

23:53

JAV prezidentas Joe Bidenas pirmadienio popietę planuoja surengti pokalbį su Prancūzijos, Vokietijos, Italijos ir Jungtinės Karalystės (vadinamųjų „kvintos“ šalių) vadovais, kad aptartų koordinuotą atsaką į Izraelyje vykstantį smurtą, CNN pranešė du Vakarų pareigūnai. 

Tikimasi, kad pokalbyje daugiausia dėmesio bus skiriama tam, kaip geriausiai teikti karinę ir humanitarinę pagalbą Izraeliui, kariaujančiam su „Hamas“ kovotojais po netikėtų išpuolių, per kuriuos žuvo šimtai civilių. 

Visos penkios sąjungininkės, kurios remiasi bendromis vertybėmis ir glaudžiai bendradarbiauja keliose srityse, viešai pasmerkė smurtą Izraelyje. 

AFP/„Scanpix“ nuotr./Joe Bidenas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Joe Bidenas

Baltieji rūmai sakė, kad J.Bidenas kalbėsis su „keliais mūsų artimais sąjungininkais“ ir „netrukus pasidalys daugiau informacijos“.

JAV įspėja tuos, kurie siekia įnešti nestabilumo į regioną

23:27

JAV gynybos departamentas tvirtai teigia, kad „remia Izraelio gynybą“ šiame konflikte.

Aukšto rango pareigūnas sakė, kad priešininkai, norintys pasinaudoti nestabilumu regione, turėtų „dukart pagalvoti“ prieš įsikišdami.

Pareigūnas sakė, kad JAV į rytinę Viduržemio jūros dalį dislokuoti karo laivai – USS Gerald R. Fordo smogiamoji grupė – yra skirti vykdyti „viso spektro“ jūrų operacijas.

Dalis jų misijos – „sumažinti plataus masto konflikto riziką“.

Tai daroma nerimaujant, kad prie konflikto gali prisijungti Iranas arba kitos Izraeliui priešiškos regioninės grupuotės, pavyzdžiui, „Hezbollah“ Libane.

B.Netanyahu siūlo formuoti nacionalinės vienybės vyriausybę

23:06

Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu pirmadienį paragino Izraelio opoziciją suformuoti nacionalinės vienybės vyriausybę, šalį sukrėtus kruvinam palestiniečių kovotojų grupuotės „Hamas“ išpuoliui.

„Raginu opozicijos lyderius nedelsiant suformuoti nepaprastąją nacionalinės vienybės vyriausybę be jokių išankstinių sąlygų“, – sakė B.Netanyahu per televiziją transliuotoje kalboje.

Pasak jo, to reikia žmonių vienybės labui.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Benjaminas Netanyahu
AFP/„Scanpix“ nuotr./Benjaminas Netanyahu

B.Netanyahu, kuris vadovauja griežtojo kurso dešiniųjų koalicinei vyriausybei, susidūrė su viena didžiausių krizių Izraelio istorijoje po to, kai šeštadienio rytą „Hamas“ surengė netikėtą didelio masto išpuolį.

Pirmadienį savo kalboje jis sakė, kad vyriausybė planuoja susigrąžinti teritorijos kontrolę ir „pašalinti teroristus“, kurių vis dar yra Izraelyje.

Izraelis planuoja surengti didelį puolimą prieš „Hamas“ su „precedento neturinčia jėga“ ir „sustiprinti kitus frontus šiaurėje prieš „Hezbollah“ Libane, taip pat okupuotame Vakarų Krante, sakė jis.

B.Netanyahu taip pat sakė, kad toliau tęs kampaniją dėl tarptautinės paramos.

Izraelio gyventojams liepta pasiruošti trijų dienų buvimui bombų slėptuvėse

22:58

Izraelio gynybos pajėgos liepė izraeliečiams ruoštis trijų dienų buvimui bombų slėptuvėse ir saugiose patalpose. 

Piliečiams buvo liepta pasirūpinti, kad jie turėtų pakankamai maisto, vandens ir baterijomis maitinamų prietaisų, jei dingtų elektra, sakė Izraelio ambasados Londone atstovas spaudai. 

Šis nurodymas leidžia manyti, kad karas gali netrukus paaštrėti.

„Hamas“ narys: grupuotė dabar nepasirengusi derėtis su Izraeliu dėl keitimosi belaisviai

22:55

Palestiniečių grupuotė „Hamas“ nėra pasirengusi derėtis su Izraeliu dėl apsikeitimo belaisviais karo veiksmų metu, pirmadienį pareiškė vienas kovotojų politinio biuro Dohoje narys.

Galimos derybos dėl „Hamas“ laikomų 150 asmenų likimo tapo dar aktualesnės, nes grupuotė pagrasino pradėti vykdyti egzekucijas savo įkaitams, jei Izraelis surengs antskrydžius Gazos Ruože iš anksto neperspėjęs gyventojų.

Tačiau vienas informuotas šaltinis naujienų agentūrai AFP sakė, kad Kataras vadovauja pastangoms derėtis dėl Izraelio ir „Hamas“ apsikeitimo belaisviais po to, kai palestiniečių grupuotė surengė netikėtą didelio masto puolimą prieš žydų valstybę.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Izraelio kariai
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Izraelio kariai

Diskusijose dėl dešimčių žmonių, pagrobtų šeštadienį islamistų grupuotei veržiantis į pietų Izraelį, paleidimo pasiekta tam tikra pažanga, su anonimiškumo sąlyga sakė apie derybas informuotas šaltinis, nepateikdamas papildomų detalių.

„Hamas“ pareigūnas Hossamas Badranas anksčiau AFP sakė: „Todėl šiuo metu nėra jokių galimybių derėtis dėl belaisvių ar ko nors kito.“

„Dabar mūsų misija – dėti visas pastangas nebeleisti okupantams Gazos Ruože vykdyti žudynių prieš mūsų žmones, kurios tiesiogiai nukreiptos prieš civilių namus“, – pridūrė jis kalbėdamas iš Dohos.

Nuo netikėto puolimo pradžios Izraelyje žuvo mažiausiai 800 žmonių.

Gazos Ruože, Izraeliui pradėjus aviacijos smūgius prieš palestiniečių anklavą kaip atsaką, žuvo mažiausiai 687 žmonės.

Katare jau daugiau nei dešimtmetį veikia „Hamas“ politinis biuras, o ši šalis yra viena iš pagrindinių šios grupuotės rėmėjų.

Šeštadienį „Hamas“ vadovas Ismailas Haniyeh paskelbė vaizdo pranešimą iš Kataro, kurį transliavo kovotojų televizijos kanalas „Al-Aqsa“ ir kuriame teigė, kad jo grupuotė yra ant „didžios pergalės slenksčio“, ir reikalavo paleisti nelaisvėje laikomus palestiniečius.

Sekmadienį Kataro emyras šeichas Tamimas bin Hamadas al Thanis susiskambino su palestiniečių prezidentu Mahmudu Abbasu ir pareiškė, kad Kataras „deda visas diplomatines pastangas su įvairiomis suinteresuotomis šalimis“, siekdamas deeskaluoti konfliktą.

Rishis Sunakas dalyvauja pamaldose už Izraelio aukas

22:43 Atnaujinta 23:12

Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Rishi Sunakas dalyvauja pamaldose už Izraelio aukas, nukentėjusias nuo „Hamas“ išpuolių. 

R.Sunakas šį vakarą atvyko į Finčlio jungtinę sinagogą, kur vyks maldos pamaldos. 

„Žmonės, kurie remia „Hamas“, yra visiškai atsakingi už šį siaubingą išpuolį“, – sako jis. 

„Jie nėra kovotojai. Jie nėra laisvės kovotojai, jie yra teroristai.“

„AFP“/„Scanpix“/Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Rishi Sunakas
„AFP“/„Scanpix“/Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Rishi Sunakas

 

Gazos Ruože žuvusiųjų per konfliktą su Izraeliu skaičius išaugo iki 687

22:38

Izraeliui trečią dieną iš eilės bombarduojant „Hamas“ taikinius, žuvusiųjų Gazos Ruože skaičius pirmadienį išaugo iki 687, pranešė šios palestiniečių teritorijos sveikatos apsaugos ministerija.

„Hamas“ kontroliuojama ministerija nurodė, kad 687 žmonės žuvo ir dar 3 727 buvo sužeisti per kovas, prasidėjusias šeštadienį po to, kai auštant „Hamas“ kovotojai surengė didelį puolimą prieš Izraelį.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Izraelio priešraketinė sistema
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Izraelio priešraketinė sistema

 

Po pranešimų apie žuvusius narius „Hezbollah“ sako atakavusi Izraelio kareivines

22:29

Libano „Hezbollah“ kovotojai pareiškė pirmadienį smogę dvejoms Izraelio kareivinėms, kai žydų valstybės kariai nukovė tris jų narius, sakoma Irano remiamos grupuotės pareiškime.

Apie tai paskelbta po to, kai palestiniečių kovotojai bandė prasiskverbti į Izraelį iš Libano teritorijos. „Hezbollah“, Izraelio nesutaikomas priešininkas, anksčiau neigė kaip nors prisidėjusi prie susirėmimų pasienyje.

„Islamo pasipriešinimo („Hezbollah“) grupės, duodamos pirminį atsaką, atakavo“ dvejas Izraelio kareivines „panaudodamos valdomas raketas ir minosvaidžio sviedinius, kurie pataikė tiesiai į jas“, sakoma „Hezbollah“ pareiškime.

Anksčiau pirmadienį per Izraelio smūgius Libane žuvo trys „Hezbollah“ nariai, patvirtino grupuotė.

Palestiniečių kovotojų grupuotė „Hamas“ šeštadienį auštant surengė netikėtą didelio masto ataką prieš Izraelį.

Be to, „Hezbollah“ sekmadienį apšaudė Izraelio pozicijas. Izraelio kariuomenė tądien sakė, kad apšaudė teritorijas, reaguodama į ugnį iš Libano pusės.

R.T.Erdoganas ragina palestiniečius ir izraeliečius laikytis karo taisyklių

21:58

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas pirmadienį paragino palestiniečius, jo žodžiais tariant, liautis persekioti izraeliečius, o abi puses – laikytis karo taisyklių.

„Mes prašome Izraelio nutraukti palestiniečių teritorijos bombardavimą, o palestiniečių – Izraelio civilių gyvenviečių persekiojimą“, – sakė R.T.Erdoganas per televiziją, pridurdamas, kad „karas taip pat turi savo manieras ir moralę“.

Plačiau skaitykite ČIA.

B.Netanyahu: keli palestiniečių ginkluoti užpuolikai vis dar yra Izraelio teritorijoje

21:56

Izraelio Ministras Pirmininkas Benjaminas Netanyahu kalbėdamas iš Tel Avivo, sako, kad ragina opozicijos lyderius nedelsiant suformuoti nacionalinės vienybės vyriausybę. 

„Galutinis veiksmas – įtvirtinti šalies vienybę. Dabar mes visi esame vieningi“, – sako jis. 

Jis priduria, kad šalyje tebėra keli palestiniečių ginkluoti užpuolikai, ir kaltina juos žudant surakintus antrankiais vaikus.

„Scanpix“/AP nuotr./Benjaminas Netanyahu
„Scanpix“/AP nuotr./Benjaminas Netanyahu

Jis įspėja, kad smūgiai prieš „Hamas“ grupuotę Gazoje „tik prasideda“. 

„Svarbiausia yra išlikti ramiems. Žinau, kad visi norime rezultatų čia ir dabar, tačiau tam prireiks šiek tiek laiko. 

„Pažadu jums, piliečiai, kad karo pabaigoje mūsų priešai supras, jog buvo baisi klaida pulti Izraelį“, – sako jis.

„Bet kuri vieta, kurioje veikia „Hamas“, pavirs griuvėsiais. Tai jau vyksta ir vyks toliau." 

Jis sako tautai, kad JAV remia Izraelį „visais būdais“, o „Izraelio priešai supranta, ką tai reiškia“.

„Visi mūsų priešai žinos, kad pulti Izraelį buvo baisi klaida. Tai, ką mes padarysime per kelias ateinančias dienas, atsilieps ištisoms kartoms“, – priduria jis.

 Aukšto rango pareigūnas: „Hamas“ organizacija yra pasirengusi paliauboms

21:32

Aukšto rango pareigūnas teigė, kad „Hamas“, „pasiekęs savo tikslus“, yra pasirengęs diskusijoms dėl galimų paliaubų su Izraeliu.

Moussa Abu Marzouk interviu telefonu „Al Jazeera“ sakė, kad „Hamas“ yra atvira „kažkam tokiam“ ir „visiems politiniams dialogams“, kai buvo paklaustas, ar grupuotė yra pasirengusi aptarti galimas paliaubas.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Gazos ruožo apšaudymo padariniai
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Gazos ruožo apšaudymo padariniai

Jis taip pat sakė, kad „Hamas“ sučiupo „dešimtis“ Izraelio dvigubą pilietybę turinčių asmenų, įskaitant turinčius Rusijos ir Kinijos pilietybę.

„Atimti iš okupuotos teritorijos gyventojų maistą ir elektrą yra kolektyvinė bausmė, o tai yra karo nusikaltimas, kaip ir bado kaip karo ginklo naudojimas“, – pareiškime teigė HRW Izraelio ir Palestinos direktorius Omaras Šakiras.

„Tarptautinis baudžiamasis teismas turėtų atkreipti dėmesį į šį raginimą įvykdyti karo nusikaltimą“.
 

ES atšaukia sprendimą „nedelsiant“ sustabdyti pagalbą palestiniečiams

21:26 Atnaujinta 22:17

Europos Sąjunga atšaukė savo Komisijos nario pareiškimą „nedelsiant“ sustabdyti paramą vystymuisi palestiniečiams po „Hamas“ išpuolio prieš Izraelį. 

Vietoj to ji pareiškė, kad skubiai peržiūrės šią paramą. 

„Šiuo metu mokėjimai nebus sustabdyti“, sakoma Europos Komisijos pareiškime. 

Jis paskelbtas praėjus penkioms valandoms po to, kai ES Komisijos narys Oliveris Varhelis pareiškė, kad visi mokėjimai iš Palestinos vystymosi programos bus „nedelsiant sustabdyti“. 

Jokio tiesioginio paaiškinimo dėl atšaukimo nebuvo pateikta.

 

„Hezbollah“ teigia, kad per Izraelio apšaudymą žuvo 2 nariai

21:14

Teroristinė grupuotė „Hezbollah“ teigia, kad per Izraelio smūgius į jos pozicijas Libano pietuose šiandien žuvo du nariai.

Izraelio gynybos pajėgos pranešė, kad smogė trims „Hezbollah“ objektams pasienyje po to, kai trys ginkluoti asmenys prasiskverbė į Izraelį ir susirėmė su kariais.


 

Kataras tarpininkauja tarp šalių dėl apsikeitimo civiliais įkaitais

20:39

Kataras tarpininkauja tarp „Hamas“ ir Izraelio dėl apsikeitimo civiliais įkaitais, įskaitant moteris ir vaikus, praneša „Sky News“.

Per „Hamas“ išpuolį žuvo, dingo be žinios arba tapo įkaitais aštuoni Prancūzijos piliečiai

20:33

Po savaitgalį įvykusio „Hamas“ išpuolio prieš Izraelį dingo, žuvo arba buvo paimti įkaitais mažiausiai aštuoni Prancūzijos piliečiai, pirmadienį pranešė įstatymų leidėjas.

Tačiau Užsienio reikalų ministerija pareiškime patvirtino, kad žuvo tik du piliečiai.

„Prancūzija apgailestauja dėl tragiškos antro Prancūzijos piliečio, tapusio „Hamas“ teroristinių išpuolių prieš Izraelį auka, mirties“, – pareiškė ministerija.

„Toliau stengiamės išsiaiškinti padėtį tų mūsų piliečių, kurie liko dingę be žinios“, – pridūrė ji.

Anksčiau konservatyvių pažiūrų parlamentaras Meyeris Habibas, atstovaujantis prancūzams, gyvenantiems užsienyje įvairiose Viduržemio jūros regiono šalyse, įskaitant Izraelį, socialiniame tinkle „X“ parašė, kad „mažiausiai aštuoni prancūzai laikomi dingusiais be žinios, žuvusiais arba „Hamas“ paimtais įkaitais“.

Paryžius „turėtų pareikalauti, kad „Hamas“ prisiimtų tiesioginę atsakomybę už [įkaitų] saugumą ir panaudotų visas priemones, kad užtikrintų jų išlaisvinimą“, – pridūrė M.Habibas.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Gazos ruožo apšaudymo padariniai
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Gazos ruožo apšaudymo padariniai

M.Habibas sakė, kad kalbėjosi su Izraelyje gyvenančio 26-erių Avidano T. iš Bordo tėvu.

Tėvas „man patvirtino, kad, kaip ir nuogąstavome, šis jaunas prancūzas (...) iš tiesų buvo paimtas įkaitu“, rašė jis.

M.Habibas sekmadienį paskelbė, kad Avidanas T. buvo vienas iš Izraelio pietuose esančioje dykumoje vykusio vakarėlio dalyvių, nukentėjusių per „Hamas“ išpuolį, per kurį žuvo 250 žmonių.

Užsienio reikalų ministerija pirmadienį pranešė, kad beveik 62 tūkst. Prancūzijos piliečių yra užsiregistravę generaliniame konsulate Tel Avive, o dar 25 tūkst. – Jeruzalėje.

Ji taip pat pridūrė, kad išpuolių metu Izraelyje buvo daug prancūzų keliautojų.

Ministerija paragino piliečius „laikytis Prancūzijos ambasados Tel Avive, generalinio konsulato Jeruzalėje ir Izraelio pareigūnų rekomendacijų išlikti itin budriems“.

Izraelyje teroristai nužudė britą

20:27

Izraelyje žuvo britas, patvirtino jo sesuo. 

Iš Jungtinės Karalystės kilęs, bet Vokietijoje gyvenęs Danielis Darlingtonas lankėsi šioje šalyje. 

Jo sesuo Shelley Darlington „Instagram“ tinkle parašė, kad šeštadienio rytą Nir Ozo mieste jį „nužudė teroristai“. 

„Žinojimas, kiek daug žmonių mylėjo ir rūpinosi Danny, ir jūsų prisiminimų apie jį skaitymas niekada jo nesugrąžins, bet tai suteikia nors truputį paguodos neapsakomam skausmui, kurį jaučiu“, – sakė ji. 

Ji pridūrė, kad jis mirė kartu su savo „nuostabia drauge Carolin“. 

„Vos prieš kelias dienas jis važinėjo dviračiu, juokėsi, fotografavo saulėlydžius ir mėgavosi paprastais gyvenimo malonumais mūsų gražiame kibuce. 

„Prieš naktį jis turėjo išvykti į Tel Avivą, bet nusprendė pasilikti dar vieną dieną ir kartu su draugu patyrinėti kibucą – šis sprendimas negrįžtamai pakeitė mūsų visų gyvenimus visiems laikams ir kainavo jam gyvybę.“

Ji pridūrė, kad šeima neturi „konkrečių detalių“ apie tai, kas jam nutiko, tačiau palaiko ryšius su ambasada ir Izraelio pareigūnais, kad organizuotų jo kūno grąžinimą į Jungtinę Karalystę.

Per „Hamas“ surengtus išpuolius Izraelyje žuvo mažiausiai 900 žmonių

20:25 Atnaujinta 21:59

Per „Hamas“ surengtus išpuolius Izraelyje žuvo mažiausiai 900 žmonių, pranešė vietos žiniasklaida. 

Be to, ši palestiniečių kovotojų grupuotė laiko nelaisvėje apie 150 žmonių, pirmadienį pranešė Izraelio vyriausybė.

Per išpuolį taip pat buvo sužeista daugiau kaip 2,6 tūkst. žmonių, rodo naujausi duomenys, kuriuos Izraelio vyriausybės spaudos tarnyba paskelbė savo „Facebook“ puslapyje.

Ispanija nesutinka su ES sprendimu sustabdyti paramą palestiniečiems

20:19

Ispanija pirmadienį pareiškė, kad nepritaria Europos Sąjungos sprendimui sustabdyti paramos vystymuisi teikimą palestiniečių teritorijoms po „Hamas“ kovotojų atakos prieš Izraelį.

„[Užsienio reikalų ministras] Jose Manuelis Albaresas paskambino plėtros komisarui Oliveriui Varhelyi ir pasakė, kad nesutinka su šiuo sprendimu“, – pranešė Ispanijos užsienio reikalų ministerija ir pridūrė, kad J.M.Albaresas paragino tai aptarti antradienį vyksiančiame Europos užsienio reikalų ministrų susitikime.

„Hamas“ grasina suimtus izraeliečius sušaudyti dėl smūgių Gazos Ruože

20:11 Atnaujinta 21:12

Palestiniečių kovotojų grupuotė „Hamas“ pirmadienį pagrasino nužudyti įkaitus, jei Izraelio kariuomenė be išankstinio perspėjimo surengs oro antskrydžius prieš Gazos Ruožo gyventojus.

„Į kiekvieną išpuolį prieš mūsų žmones bus atsakyta be įspėjimo sušaudant vieną iš civilių įkaitų“, – sakoma „Hamas“ sukarinto sparno – Ezzedine'o al Qassamo brigadų pareiškime.

„Priešas nesupranta žmogiškumo ir etikos kalbos, todėl mes į juos kreipsimės jiems suprantama kalba“, – priduriama jame.

Pastarąsias tris dienas Izraelis smogė Gazos Ruožui po to, kai „Hamas“ kovotojai netikėtai įsiveržė į pietinius Izraelio miestus ir surengė ataką, per kurią žuvo šimtai žmonių.

Izraelio kariuomenė pranešė, kad iš Gazos Ruožo buvo paleista apie tūkstančiai  raketų, o „Hamas“ grupuotė įkaitais laiko daugiau kaip 100 žmonių.

Izraelio kariuomenės atstovas spaudai pirmadienį sakė, kad maždaug 30 įkaitų šeimoms perduota išsami informacija apie juos.

R.T.Erdoganas ragina Izraelį beatodairiškai nepulti Gazos Ruožo civilių gyventojų

20:02

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas pirmadienį paragino Izraelį per karą su „Hamas“ kovotojais Gazos Ruože beatodairiškai nepulti civilių gyventojų.

R.T.Erdoganas telefonu pasakė Izraelio prezidentui Isaacui Herzogui, kad „kolektyvinis ir beatodairiškas Gazos gyventojų žalojimas dar labiau padidintų kančias ir smurto spiralę regione“, sakoma Turkijos vadovo biuro pranešime.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Recepas Tayyipas Erdoganas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Recepas Tayyipas Erdoganas

 

JT generalinis sekretorius: „Niekas negali pateisinti šių teroro aktų“

19:46 Atnaujinta 20:44

Niujorke kalba Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Antonio Guterresas.

Jis sako: „Pripažįstu teisėtus Palestinos žmonių nusiskundimus.

„Tačiau niekas negali pateisinti šių teroro aktų, civilių gyventojų žudymo, žalojimo ir grobimo. Dar kartą raginu nedelsiant nutraukti šiuos išpuolius ir paleisti visus įkaitus“.

„AFP“/„Scanpix“/Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Antonio Guterresas
„AFP“/„Scanpix“/Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Antonio Guterresas

Jis sako, kad jam taip pat „didelį nerimą kelia“ pranešimai apie 500 palestiniečių žūtį per Izraelio atsakomuosius smūgius Gazos ruože.

„Nors pripažįstu teisėtus Izraelio saugumo interesus, taip pat primenu Izraeliui, kad karinės operacijos turi būti vykdomos griežtai laikantis tarptautinės humanitarinės teisės.

„Civiliai gyventojai turi būti gerbiami ir saugomi visą laiką, o civilinė infrastruktūra niekada negali būti taikinys." 

Jis sakė, kad JT gavo pranešimų apie Izraelio smūgius, kurių metu buvo smogta sveikatos priežiūros įstaigoms Gazos ruože, taip pat gyvenamiesiems kvartalams ir mečetei.

A.Guterresas pridūrė, kad jį „labai nuliūdino“ pranešimas, jog Izraelis pradės visišką Gazos ruožo apsiaustį.

Plačiau skaitykite ČIA.

Lėktuvo su lietuviais iš Izraelio teks palaukti ilgiau: skrydis – atidėtas

19:39

Skrydis, kuriuo per pusšimtį Izraelyje buvusių lietuvių antradienio rytą turėjo pasiekti Lietuvą, yra atidėtas. Keleiviai – vis dar Tel Avivo Ben Guriono oro uoste, kadangi naujas skrydžio laikas – tik ryte.

Apie nukeltą skrydį 15min pranešė ir viena iš juo turinčių skristi lietuvių, kuri yra tarp kelių dešimčių keliautojų grupės, anksčiau įstrigusios Betliejuje.

Plačiau skaitykite ČIA.

Per Izraelio smūgį Libane žuvo „Hezbollah“ narys

19:34

Per Izraelio smūgį į Libano stebėjimo bokštą pirmadienį žuvo „Hezbollah“ narys, pranešė du šios grupuotės pareigūnai, suintensyvėjus bombardavimui po to, kai palestiniečių kovotojai bandė prasiskverbti į Izraelį iš Libano.

„Per Izraelio smūgį į stebėjimo bokštą Pietų Libane, Aita Šaabe, žuvo „Hezbollah“ narys“, – naujienų agentūrai AFP sakė vienas iš pareigūnų, o grupuotės atstovas spaudai patvirtino žūtį.

„Hamas“: „Mes nenužudėme nė vieno civilio“

19:33

Izraelis pareiškė, kad vykdo vadinamąją visišką Gazos ruožo blokadą ir apgultį, dėl kurios maždaug 2 mln. gyventojų nutraukiamas maisto, vandens, elektros ir degalų tiekimas, rašo „Sky News“.

Tuo tarpu keli „Hamas“ kovotojai tebėra pietų Izraelyje po šeštadienį įvykdytos operacijos, per kurią žuvo mažiausiai 800 izraeliečių.

Anksčiau šiandien pranešta, kad „Hezbollah“ kovotojai įžengė į Izraelį nuo sienos su Libanu, tačiau ši grupuotė tai paneigė.

Daktaras Basemas Naimas, „Hamas“ politinių ir tarptautinių ryšių vadovas, „Sky News“ sakė, kad grupuotė nenužudė nė vieno civilio. 

„Mes nenužudėme nė vieno civilio“, – sako jis, sakydamas, kad civiliu negali laikyti nė vieno, kuris „nešioja ginklus“. 

„Mes atsakėme į 75 metus trukusią okupaciją, atsakėme į 17 metų trukusią dusinančią apgultį, į tylų 2,3 mln. palestiniečių nužudymą.“

Jis ir toliau sako, kad Gazos ruožo, kuriame veikia „Hamas“ vyriausybė, gyventojai yra „visada puolami“ ir „niekada nėra saugūs“. 

„Gyvename didžiausiame kalėjime po atviru dangumi. Turi rinktis: arba mirti nuo F-35 ar F-16, arba tyliai mirti nuo prastos mitybos“, – priduria jis. 

Vokiečių, prancūzų, JAV ir JK vadovai rengia derybas dėl Izraelio

19:23

Vokietijos kancleris Olafas Scholzas sakė, kad vėliau pirmadienį ketina surengti derybas su Prancūzijos, Jungtinių Valstijų ir Jungtinės Karalystės vadovais dėl krizės, kurią sukėlė netikėtas „Hamas“ išpuolis prieš Izraelį.

„Jungtinės Valstijos, Britanija, Prancūzija ir Vokietija yra vieningos“, – sakė jis, susitikęs su Prancūzijos prezidentu Emmanueliu Macronu, kuris atvyko į Hamburgą Vokietijoje dėl derybų.

Jis pridūrė, kad „negalima leisti, kad tai sukeltų didžiulius sukrėtimus visame regione“.

„Scanpix“ / DPA nuotr./Olafas Scholzas
„Scanpix“ / DPA nuotr./Olafas Scholzas

 

Palestiniečių grupuotė Libane prisiėmė atsakomybę už bandymą įsiskverbti į Izraelį

19:22

Palestiniečių kovotojų grupuotės „Islamo džihadas“ ginkluotasis sparnas prisiėmė atsakomybę už pirmadienį sužlugdytą bandymą prasiskverbti į Izraelį iš Libano, vykstant karui tarp Gazos Ruožo kovotojų ir Izraelio.

„al Quds“ brigada prisiima atsakomybę už operaciją Pietų Libano pasienyje“, – sakoma grupės pareiškime.

Izraelio kariuomenė anksčiau pranešė, kad nukovė kelis ginkluotus įtariamuosius, kirtusius sieną iš Libano.

DPA/„Scanpix“ nuotr./Izraelio kariai
DPA/„Scanpix“ nuotr./Izraelio kariai

 

Kas yra „Hamas“ ir ar palestiniečiai ją remia?

19:11

„Hamas“ yra viena iš dviejų pagrindinių politinių partijų Palestinos teritorijose. Grupė, įkurta 1987 m. per sukilimą prieš Izraelio vykdomą Gazos Ruožo ir Vakarų Kranto okupaciją, iš pradžių buvo Musulmonų brolijos padalinys, palaikantis islamistinius principus, t. y. tikėjimą, kad islamas turėtų vaidinti svarbų vaidmenį politiniame gyvenime.

Izraelis ir dauguma Vakarų valstybių, įskaitant Jungtinę Karalystę, JAV, Kanadą ir visą Europos Sąjungą, „Hamas“ ir jos karinį sparną – „al Qassam“ brigadas – laiko teroristais.

Tačiau kitos valstybės laiko ją teisėta teritorijos administracija.

Plačiau skaitykite ČIA.

AFP/„Scanpix“ nuotr./„Hamas“ rėmėjai Gazos Ruože
AFP/„Scanpix“ nuotr./„Hamas“ rėmėjai Gazos Ruože

 

B.Netanyahu neigia gavęs Egipto žvalgybos vadovo įspėjimą

18:57

Izraelio ministro pirmininko Benjamino Netanyahu biuras teigia, kad pranešimas, jog Egipto žvalgybos vadovas Abbasas Kamelis įspėjo jį apie „neįprastą, siaubingą operaciją“ likus 10 dienų iki „Hamas“ išpuolio prieš Izraelį, yra „visiška klastotė“.

Premjero kanceliarijos pareiškime sakoma, kad premjeras „nuo vyriausybės sudarymo nėra kalbėjęs ar susitikęs su [Kameliu] – nei užkulisiniais kanalais, nei tiesiogiai“.

„Tai visiškai melagingos naujienos“, – sakė jis.

„AFP“/„Scanpix“/Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu
„AFP“/„Scanpix“/Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu

 

Paprasti palestiniečiai sako neturintys kur trauktis, kai Izraelis ėmėsi atsakomųjų veiksmų prieš „Hamas“

18:49

Savaitgalį palestiniečių kovotojų grupuotei „Hamas“ surengus pražūtingą išpuolį prieš Izraelį, Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu pažadėjo atkeršyti ir pareiškė, kad jo šalis kariauja. Pirmadienį gynybos ministras Yoavas Gallantas įsakė paskelbti Gazos Ruožo „visišką apsiaustį“ ir nutraukti elektros, maisto, degalų ir vandens tiekimą anklavui.

Neapsikentę karo su Izraeliu, daugelis Gazos gyventojų slepiasi savo namuose, o didžioji dauguma neturi galimybės naudotis slėptuvėmis. Teritorija yra viena tankiausiai apgyvendintų vietų žemėje, kurioje 365 kvadratinių km plote gyvena apie 2 mln. žmonių, skelbia CNN.

Tie, kurie išeina į lauką, tai daro tik norėdami sutvarkyti būtiniausius reikalus arba ieškodami per Izraelio smūgius dingusių artimųjų. Gatvės apgadintos ir padengtos nuolaužomis, o oras kvepia dulkėmis ir šaunamaisiais ginklais.

55 metų Salimas Husseinas neteko namų, kai Izraelio aviacijos smūgis buvo nukreiptas į jo pastatą. Jis gyveno pirmame aukšte ir CNN pasakojo, kad Izraelis jį ir jo šeimą įspėjo likus kelioms akimirkoms iki smūgio į pastatą. „Iš (bokšto) išėjome tik su drabužiais, kuriuos vilkėjome“, – sakė jis CNN ir pridūrė, kad dabar jis ir jo šeima nieko nebeturi ir neturi kur eiti.

Izraelio pajėgos sekmadienį pareiškė, kad daugiausia dėmesio skiria Gazos Ruožo kontrolės perėmimui, ir paragino ten gyvenančius civilius gyventojus nedelsiant palikti gyvenamuosius rajonus netoli sienos, kad jie būtų saugūs, nes Izraelis tęsia karines operacijas prieš „Hamas“.

Tačiau dauguma Gazos gyventojų neturi galimybės pabėgti iš apgulto anklavo. Visos sienos perėjos iš teritorijos uždarytos, išskyrus griežtai kontroliuojamą Rafos perėją su Egiptu.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Nuo Izraelio smūgių nukentėję palestiniečiai Gazoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Nuo Izraelio smūgių nukentėję palestiniečiai Gazoje

 

Izraelis visiškai uždaro Vakarų Krantą

18:25

Okupuotame Vakarų Krante, kuriame gyvena apie 2,8 mln. palestiniečių, tvyro didžiulė įtampa, nes Izraelio armija visiškai uždarė teritoriją, praneša BBC.

Gyventojai sako, kad įvažiavimai į miestus ir miestelius užtverti geležiniais vartais, cemento blokais ir žemės pylimais.

Kai kur įrengti nauji kariniai kontrolės punktai. Visą dieną kai kuriose degalinėse nusidriekė ilgos eilės, nes baigėsi degalų atsargos.

„Tai jau matėme per ilgus okupacijos dešimtmečius“, – sakė vienas Beit Sahūro gidas, kuris dabar neturi darbo. Tai politika, kurią Izraelis taiko jau dešimtmečius, tiesiog norėdamas nubausti visus gyventojus už tam tikrų žmonių grupių veiksmus“, – skundėsi kitas gyventojas.

Sekmadienį Vakarų Krante buvo uždarytos parduotuvės ir verslai. Taip buvo reaguojama į Izraelio karinius veiksmus Gazos Ruože, kurį valdo „Hamas“.

Vakare vyko įnirtingi protestai. Praėjusią naktį Izraelio kareiviai nušovė keturis palestiniečius Kalandijos kontrolės punkte Ramaloje.

Hebrone žuvo vyras, kuris, manoma, bandė taranuoti Izraelio pajėgas buldozeriu.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Izraelis uždaro Vakarų Krantą
AFP/„Scanpix“ nuotr./Izraelis uždaro Vakarų Krantą

 

Gynybos ministras: tai karas už mūsų ateitį

18:15

Gynybos ministras Yoavas Gallantas sako, kad karas, kurį Izraelis kariauja su „Hamas“ teroristine grupuote, yra „karas už mūsų ateitį“.

„Didelė kaina priešui yra būtina mūsų egzistavimo regione sąlyga“, – pridūrė Y. Gallantas, kurį cituoja leidinys „The Times of Israel“.

Šias pastabas Y.Gallantas išsakė lankydamasis Izraelio karinių oro pajėgų požeminiame valdymo centre, esančiame Izraelio gynybos pajėgų būstinėje Tel Avive.

Y.Gallanto biuras teigia, kad gynybos ministras nurodė kariuomenei „gerokai padidinti atakų intensyvumą Gazos Ruože“ ir „sunaikinti visus „Hamas“ taikinius“.

„AFP“/„Scanpix“/Izraelio gynybos ministras Yoavas Gallantas
„AFP“/„Scanpix“/Izraelio gynybos ministras Yoavas Gallantas

 

Dėl Izraelio oro antskrydžių nebedirba Gazos ligoninė

18:10

Vienintelės veikiančios ligoninės Gazos Beit Hanūno rajone paslaugų teikimas sustabdytas dėl nuolatinių Izraelio oro antskrydžių, pirmadienį pranešė Palestinos sveikatos apsaugos ministerija Gazoje.

Sveikatos apsaugos ministerija teigė, kad dėl nuolatinių Izraelio oro antskrydžių padaryta didelė žala užkerta kelią medikų komandoms patekti į pastatą ir iš jo išeiti, praneša CNN.

Ministerija teigė, kad nuo šeštadienio buvo atakuoti devyni greitosios pagalbos automobiliai.

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Gazos ruožo apšaudymo padariniai
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Gazos ruožo apšaudymo padariniai

 

Egipto žvalgybos vadovas sako perspėjęs apie Gazos Ruožo puolimą, bet buvo ignoruojamas

18:02

Įtakingas Egipto žvalgybos vadovas Abbasas Kamelis įspėjo ministrą pirmininką Benjaminą Netanyahu likus 10 dienų iki išpuolio, praneša „Ynet“.

A.Kamelis įspėjo Izraelį, kad aplink Gazą ruošiamasi surengti „kažką neįprasto, siaubingą operaciją“.

Pranešama, kad A.Kamelis, išgirdęs pranešimą, pasibaisėjo B.Netanyahu pasyvumu.

Egipto šaltiniai „Ynet“ teigia, kad B.Netanyahu atsakė, jog Izraelio pajėgos sutelkė dėmesį į kovą su teroru Vakarų Krante, kur vykdomi mirtini teroro išpuoliai prieš Izraelį.

B.Netanyahu biuras „Ynet“ pranešimą vadina „melu“.

„Hamas“ pareigūnas teigia, kad įkaitais bus pasirūpinta

17:55

„Hamas“ tarptautinių ryšių vadovas Basemas Naimas, kalbėdamas BBC radijo laidai „The World at One“, sakė, kad grupuotė yra „įsipareigojusi ir privalo elgtis su įkaitais labai žmogiškai ir oriai“.

Jis atsisakė patvirtinti paimtų įkaitų skaičių.

Nuo šeštadienio Izraelyje žuvo daugiau kaip 800 žmonių. Taip pat buvo pagrobta dešimtys žmonių, dauguma jų buvo nugabenti į Gazos Ruožą.

Nuo tada, kai Izraelis pradėjo smogti anklavui, Gazoje žuvo daugiau kaip 500 žmonių.

B.Naimas taip pat teigė, kad „Hamas“ lyderis Mohammadas Deifas nurodė kovotojams „gerbti pagyvenusius žmones, civilius, vaikus“ ir „nežudyti nieko, kas tiesiogiai nedalyvauja mūšyje“.

Tačiau, kaip tvirtina BBC, žinome, kad kovotojai iš tiesų šaltakraujiškai nužudė daug civilių Izraelio bendruomenėse, įskaitant beveik 300 žmonių žudynes muzikos festivalyje netoli Gazos sienos, tarp kurių buvo daug jaunų žmonių.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Izraelio kariai
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Izraelio kariai

 

B.Netanyahu: tai, ką išgyvens „Hamas“, bus siaubinga

17:32

Ministras Pirmininkas Benjaminas Netanyahu vietos politikams iš pietų Izraelio sakė, kad Izraelis transformuos regioną, nes keršys už niokojančią „Hamas“ ataką ir atstatys apšaudytas bendruomenes.

„Žinau, kad patyrėte sunkių, baisių dalykų. Tai, ką išgyvens „Hamas“, bus sunku ir siaubinga – mes jau esame pačiame mūšio įkarštyje, o dar tik pradėjome“, – teigiama B.Netanyahu biuro pranešime.

Jis gyrė vietos politikus už ištvermę ir tvirtino, kad būsima kova užtruks.

„Tauta apvers kiekvieną akmenį, kad padėtų jums visiems. Prašau, kad būtumėte tvirti, nes mes pakeisime Artimuosius Rytus“, – sako jis.

„Scanpix“/AP nuotr./Benjaminas Netanyahu
„Scanpix“/AP nuotr./Benjaminas Netanyahu

 

„Hamas“ nužudė mažiausiai 4 įkaitus

17:23

Žuvo mažiausiai keturi civiliai iš grupuotės „Hamas“ nelaisvėje laikomų įkaitų, pirmadienį, gavusi filmuotą medžiagą ir nustačiusi jos geografinius duomenis, pranešė televizija CNN. 

Vieno vaizdo įrašo, kuris buvo paskelbtas su „Hamas“ susijusiame „Telegram“ kanale, pabaigoje matyti ant žemės gulintys keturi kūnai.

CNN analizė parodė, kad tai tie patys civiliai izraeliečiai, matomi ankstesniame įraše – šie žmonės drauge su dar vienu asmeniu visai šalia esančioje vietoje netoli Gazos Ruožo sienos buvo lydimi gerai ginkluotų kovotojų.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Izraelio kariai
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Izraelio kariai

 

Pulkininkas G.Bagdonas atsakė, ar Izraelio kariuomenė įsiverš į Gazos Ruožą ir kodėl „Hamas“ puolė nepastebėti

17:20

Ar Izraelis įsiverš į Gazos Ruožą, kodėl „Hamas“ puolė Izraelį ir ko iš to turi išmokti Lietuva laidoje „15/15“ atsako Generolo Jono Žemaičio karo akademijos politikos analitikas, atsargos pulkininkas Gintaras Bagdonas.

VIDEO: Pulkininkas G.Bagdonas atsakė, ar Izraelio kariuomenė įsiverš į Gazos Ruožą ir kodėl „Hamas“ puolė nepastebėti

 

Londone ataka prieš žydišką restoraną: išdaužta vitrina, pavogtas kasos aparatas

17:20

Londono košeriniame restorane naktį buvo išdaužtas langas ir pavogtas kasos aparatas, tačiau vietos pareigūnai nesieja šio incidento su neapykantos nusikaltimais.

VIDEO: Londone ataka prieš žydišką restoraną: išdaužta vitrina, pavogtas kasos aparatas

 

„Ryanair“ atšaukė skrydžius iš Vilniaus į Tel Avivą

17:18

Bendrovės „Ryanair“ atstovė spaudai Rytų Europoje ir Baltijos šalyse Alicja Wojcik-Golebiowska BNS teigė, kad atšaukiami visi bendrovės skrydžiai į Tel Avivą.

„Galiu patvirtinti, kad mes atšaukiame skrydžius į Tel Avivą iki trečiadienio, daugiau informacijos keleiviams pateikiama mūsų interneto svetainėje, kurioje informacija nuolat atnaujinama. Šiuo metu skrydžiai atšaukti iki trečiadienio, vėliau matysime, kaip vystosi situacija“, – sakė A.Wojcik-Golebiowska.

„Ryanair“ iš Vilniaus į Tel Avivą skraidina penktadieniais ir sekmadieniais.

„Hamas“ grupuotei šeštadienį pradėjus atakas prieš Izraelį, Užsienio reikalų ministerija rekomenduoja Lietuvos piliečiams įvertinti būtinybę šiuo metu keliauti į Izraelį ir Palestiną, tačiau primygtinai siūlo susižinoti artimiausios slėptuvės vietą bei nevykti į tam tikras Izraelio ir Palestinos teritorijas.

Plačiau skaitykite ČIA.

Shutterstock nuotr./„Ryanair“ orlaivis
Shutterstock nuotr./„Ryanair“ orlaivis

 

 „Hamas“ pareigūnas: šiuo metu nėra galimybių apsikeisti belaisviais su Izraeliu

17:13

Palestiniečių islamistų grupuotė „Hamas“ vykstant karo veiksmams nėra pasirengusi derėtis su Izraeliu dėl apsikeitimo belaisviais, pirmadienį Dohoje pareiškė kovotojų politinio biuro narys.

„Karinė operacija tebesitęsia (...) todėl šiuo metu nėra jokių galimybių derėtis dėl kalinių ar ko nors kito“, – naujienų agentūrai AFP iš Dohos sakė „Hamas“ pareigūnas Hossamas Badranas.

Stopkadras/„Hamas“ paskelbė video, kaip jos nariai gadina Izraelio pasienio apsaugą
Stopkadras/„Hamas“ paskelbė video, kaip jos nariai gadina Izraelio pasienio apsaugą

 

10 knygų norintiems suprasti Izraelio ir palestiniečių konfliktą

17:11

Po to, kai praėjusį savaitgalį „Hamas“ teroristinė grupuotė pradėjo atakas prieš Izraelį, daug kas vėl ėmė nagrinėti šio daugybę dešimtmečių besitęsiančio konflikto priežastis. Tam gali padėti ir knygų skaitymas – todėl 15min pateikia 10 knygų, – tiek negrožinių, tiek romanų, kurie leidžia giliau pažvelgti į šio regiono nesantaikos židinius.

Plačiau skaitykite ČIA.

„Scanpix“/AP nuotr./„Hamas“ kovotojai
„Scanpix“/AP nuotr./„Hamas“ kovotojai

 

BBC: kaip „Hamas“ surengė žaibišką išpuolį, kurio niekas nelaikė įmanomu

17:08

Izraelyje tai turėjo būti įprastas šabas – šeimos planavo leisti laiką kartu, susitikti su bičiuliais, apsilankyti sinagogoje, tačiau su aušra iš dangaus pasipylė raketos, tapusios precedento neturinčio masto ir koordinuotumo atakos pradžią.

Nors Izraelis jau daugelį metų stiprina juos ir mažą palestiniečių anklavą Gazos Ruože skiriančią užtvarą, vos per kelias valandas paaiškėjo, kad jo nepralaidumas yra gerokai pervertintas.

Britų nacionalinis transliuotojas BBC išanalizavo kovotojų ir civilių filmuotą medžiagą, kad sudėliotų, kaip teroristinė „Hamas“ grupuotė koordinavo iki šiol įvykdytą sudėtingiausią ataką iš Gazos Ruožo.

Plačiau skaitykite ČIA.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Iš Gazos ruožo į Izraelį paleistos raketos
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Iš Gazos ruožo į Izraelį paleistos raketos

 

Po „Hamas“ išpuolio prieš Izraelį ES sustabdė paramą palestiniečiams

17:05

Europos Sąjunga, reaguodama į netikėtą „Hamas“ kovotojų ataką prieš Izraelį, paskelbė sustabdanti ir iš naujo peržiūrinti paramos vystymuisi teikimą palestiniečių teritorijoms, pirmadienį pareiškė Europos Komisijos narys.

Numatyta parama palestiniečių teritorijoms siekė 691 mln. eurų. 

„Visi mokėjimai nedelsiant sustabdyti. Peržiūrimi visi projektai. Visi nauji biudžeto pasiūlymai, įskaitant 2023 metų biudžetą, atidėti iki atskiro pranešimo. Atliekamas visapusiškas viso portfelio vertinimas“, – socialinėje žiniasklaidoje parašė plėtros komisaras Oliveris Varhelyi.

123RF.com nuotr./Pinigai
123RF.com nuotr./Pinigai

 

Izraelis smogė „Hezbollah“ postui Libane

17:01

Pranešama, kad Izraelio kariuomenė (IDF) smogė taikiniams pietų Libane po to, kai anksčiau keli ginkluoti asmenys prasiskverbė į šiaurės Izraelį.

Su „Hezbollah“ susijusios „Al-Manar“ leidinio reporterio paskelbtoje nuotraukoje matyti didelis sprogimas vietovėje.

Kitame socialinėje žiniasklaidoje platinamame vaizdo įraše matyti, kad taikinys yra „Hezbollah“ stebėjimo postas.

Po to, kai kariai nukovė kelis ginkluotus užpuolikus Izraelio teritorijoje netoli Libano sienos, IDF pranešė, kad smūgiams regione vykdyti naudoja kovinius sraigtasparnius.

VIDEO: Izraelis smogė „Hezbollah“ postui Libano pietuose

 

Po tiltu su šeima Izraelyje slėpęsis futbolininkas E.Zubas: „Situacija ten – labai įtempta“

16:56

Lietuvos futbolo rinktinės vartininko Emilijaus Zubo kelionė namo iš karą išgyvenančio Izraelio priminė įtempto siužeto filmą. Šoką patyręs lietuvis, namo parskridęs su mama, žmona, vos 2 metukų sūnumi ir šuniuku, nedrįsta spėlioti, kada į šalį sugrįš taika.

Pakeliui į oro uostą Tel Avive jiems teko stoti, lipti iš automobilio ir slėptis po tiltu nuo Izraelį atakuojančių „Hamas“ raketų.

Plačiau skaitykite ČIA.

„Instragram“ ir „Scanpix“ nuotr./Emilijus Zubas su sūnumi ir sprogimai Izraelyje
„Instragram“ ir „Scanpix“ nuotr./Emilijus Zubas su sūnumi ir sprogimai Izraelyje

 

Izraelis nukovė kelis ginkluotus įtariamuosius iš Libano

16:51

Izraelio kariai nukovė kelis ginkluotus įtariamuosius, kirtusius sieną iš Libano, pirmadienį pranešė šalies kariuomenė, toliau į pietus vykstant karui su Gazos Ruožo kovotojais.

„Be to, šiuo metu šiame rajone suduodami smūgiai iš IDF (Izraelio kariuomenės) sraigtasparnių“, – sakoma kariuomenės pranešime.

Irano remiamas Libano judėjimas „Hezbollah“ savo pareiškime paneigė bet kokius „pasipriešinimo judėjimo narių susidūrimus su Izraelio priešu ar bandymus infiltruotis“ į Izraelį.

Izraelis pirmadienį apšaudė pietinį Libano pasienio rajoną, pranešė vienas vietos pareigūnas.

DPA/„Scanpix“ nuotr./Izraelio kariai
DPA/„Scanpix“ nuotr./Izraelio kariai

 

Pirmosios „Hamas“ įsiveržimo į dykumos festivalį minutės: pasirodė vaizdo įrašas

16:36

Internete pasirodė vaizdo įrašas, kuriame užfiksuotos pirmosios palestiniečių „Hamas“ kovotojų įsiveržimo į muzikos festivalį minutės.

Įvykius užfiksavo vieno iš renginio, vykusio spalio 7 d. naktį po atviru dangumi dykumoje, dalyvių kamera.

Vaizdo įraše užfiksuota, kaip nieko neįtariantys žmonės linksminasi, paskui kyla šurmulys ir sumaištis dėl to, kas vyksta. Žmonės bando pasislėpti, tvarstomas sužeistas žmogus.

VIDEO: Pirmosios „Hamas“ įsiveržimo į dykumos festivalį minutės: pasirodė vaizdo įrašas

 

„Wizz Air“ atšaukė skrydžius iš Vilniaus į Tel Avivą

16:29

Izraelyje vykstant kariniam konfliktui su „Hamas“ grupuote bendrovė „Wizz Air“ pirmadienį atšaukė suplanuotus skrydžius iš Vilniaus į Tel Avivą. Tai bendrovė pirmadienį patvirtino BNS.

„Dėl Izraelyje paaštrėjusio konflikto „Wizz Air“ atšaukė skrydžius į Tel Avivą ir iš jo iki atskiro pranešimo“, – teigiama bendrovės komentare.

Bendrovės skrydžiai iš Vilniaus į Tel Avivą vyksta antradieniais, trečiadieniais ir šeštadieniais. Jie bus atnaujinti, kai situacija bus tam tinkama, teigia „Wizz Air“.

„Nuolat stebime ir vertiname situaciją, esame pasirengę atnaujinti skrydžius, kai tik tai bus įmanoma, todėl kasdien darome tvarkaraščio pakeitimus. „Wizz Air“ atsiprašo už sukeltus nepatogumus ir pabrėžia, kad keleivių, įgulos ir orlaivių sauga ir saugumas yra svarbiausias jos prioritetas“, – rašoma bendrovės komentare.

Anot jo, bilietus įsigiję keleiviai informuoti, jie gali susigrąžinti pinigus arba keisti kelionės datą.

„Hamas“ grupuotei šeštadienį pradėjus atakas prieš Izraelį, Užsienio reikalų ministerija rekomenduoja Lietuvos piliečiams įvertinti būtinybę šiuo metu keliauti į Izraelį ir Palestiną, tačiau primygtinai siūlo susižinoti artimiausios slėptuvės vietą bei nevykti į tam tikras Izraelio ir Palestinos teritorijas.

123RF.com nuotr./„Wizz Air“ lėktuvas
123RF.com nuotr./„Wizz Air“ lėktuvas

 

Lietuvių maldininkai kirto kontrolės punktą Vakarų Krante

16:24

Lietuvių piligrimų grupė pirmadienio popietę perėjo kontrolės punktą Izraelio okupuotame Vakarų Krante ir pateko į šalies teritoriją, patvirtino užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis.

„Šią minutę maldininkų grupė kirto kontrolės punktą iš Vakarų Kranto į Izraelio pusę“, – žurnalistams nuotolinėje spaudos konferencijoje iš Omano sakė Lietuvos diplomatijos vadovas.

„Jie yra pakeliui į oro uostą, ten turėtų atsidurti per porą valandų, palikti Izraelį ir grįžti į Lietuvą“, – pridūrė jis.

Palestiniečių judėjimas „Hamas“ šeštadienį netikėtai užpuolė Izraelį, įsiverždamas į jo teritoriją ir vykdydamas raketų atakas. Izraelis surengė atsakomuosius smūgius Gazos Ruožui.

Nacionalinio krizių valdymo centro duomenimis, Izraelyje šiuo metu yra beveik 500 turistų iš Lietuvos, bet valstybės pagalbos grįžti į Lietuvą reikia tik šiai piligrimų grupei – 41 žmogui.  

Jiems pargabenti į Lietuvą verslininko Gedimino Žiemelio valdomos aviacijos verslo grupės „Avia Solutions Group“ bendrovė „Skyllence“ organizuoja skrydį naktį iš pirmadienio į antradienį.

Pasak G. Landsbergio dalį jų kelionės išlaidų padengs Vyriausybė.

„Įmonė tai daro komerciniais pagrindais, tai nėra labdarinis skrydis, įmonė, tikrai neatmesčiau, kad uždirbs pinigus iš to. Vyriausybė kompensuos didelę dalį to skrydžio kaštų, apmokėdama maldininkų kelionę“, – sakė ministras.

Plačiau skaitykite ČIA.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Gabrielius Landsbergis
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Gabrielius Landsbergis

 

Lenkija pasirengusi padėti pargabenti lietuvius iš Izraelio

16:21

Esant poreikiui, Varšuva yra pasiruošusi padėti pargabenti lietuvius iš Izraelio savo kariniais lėktuvais, po pokalbio su šalies prezidentu pirmadienį sako Gitanas Nausėda.

Lietuvos vadovas su Andrzejumi Duda telefonu aptarė saugumo situaciją regione po savaitgalį palestiniečių grupuotės „Hamas“ įvykdyto plataus masto Izraelio puolimo.

„Prezidento teigimu, jei atsirastų poreikis, Lenkija yra pasirengusi savo šalies vykdomais oro pajėgų skrydžiais į Lietuvą padėti grįžti mūsų šalies piliečiams jau artimiausiu metu“, – teigia Prezidentūra.

Savo ruožtu G. Nausėda padėkojo A. Dudai už „greitą reakciją ir pasirengimą padėti Lietuvos žmonėms iš karo ištikto Izraelio grįžti į tėvynę“.

Palestiniečių judėjimas „Hamas“ šeštadienį netikėtai užpuolė Izraelį, įsiverždamas į jo teritoriją ir vykdydamas raketų atakas. Izraelis surengė atsakomuosius smūgius Gazos Ruožui.

Per „Hamas“ išpuolį, skaičiuojama, žuvo daugiau nei 800 žmonių, tuo metu per antskrydžius Gazos Ruože aukų skaičius siekia apie 560. 

Jungtinių Tautų duomenimis, nuo palestiniečių kovotojų ir Izraelio konflikto pradžios Gazos Ruože savo namus paliko daugiau kaip 123 tūkst. žmonių.

Tuo metu Lietuvos Užsienio reikalų ministerijos teigimu, Lietuvos ambasados Izraelyje konsulinėje registracijoje nurodomi apie 7 tūkst. Izraelyje gyvenančių Lietuvos piliečių, dar apie 500 asmenų šalyje vieši kaip turistai.

Nacionalinio krizių valdymo centro duomenimis, valstybės pagalbos grįžti į Lietuvą šiuo metu reikia tik vienai piligrimų grupei – 41 žmogui. 

„IMAGO“/„Scanpix“/Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda
„IMAGO“/„Scanpix“/Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda

 

ES užsienio reikalų ministrai surengs skubias derybas dėl Izraelio

16:18

Europos Sąjungos užsienio reikalų ministrai antradienį surengs skubias derybas dėl padėties Izraelyje ir Gazos Ruože, palestiniečių grupuotei „Hamas“ pradėjus netikėtą puolimą, sakė bloko užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis.

„Rytoj šaukiu skubų ES užsienio reikalų ministrų susitikimą situacijai Izraelyje ir regione aptarti“, – pirmadienį socialinėje žiniasklaidoje paskelbė J. Borrellis.

J. Borrellis ir keli ES užsienio reikalų ministrai šiuo metu lankosi Omane, kur vyksta ilgai planuotos derybos su Persijos įlankos bendradarbiavimo tarybos valstybėmis narėmis.

Jo atstovas spaudai Peteris Stano nurodė, kad ES šiuo metu derybas veda mišriu būdu – ir gyvai, ir nuotoliniu. 

ES griežtai pasmerkė precedento neturintį „Hamas“ išpuolį, išprovokavusį Izraelio smūgių Gazos Ruože virtinę.

Per išpuolį žuvo daugiau kaip 800 izraeliečių ir mažiausiai 100 buvo pagrobta.

Pasak palestiniečių pareigūnų, per Izraelio vykdomą atsakomąją bombardavimo kampaniją Gazos Ruože žuvo daugiau kaip 550 žmonių.

P. Stano pažymėjo, kad Europos Komisija šiuo metu nagrinėja, kaip „Hamas“ išpuolis gali paveikti dabartinę ir būsimą ES finansinę paramą palestiniečiams.

„Bet koks ES pozicijos koregavimas ir reakcija į tai, kas vis dar vyksta šioje vietoje, bus pateikta po šio susitikimo (antradienį) kaip suderinta ES pozicija“, – teigė atstovas spaudai. 

ES 2021–2024 metais Palestinai numatė skirti apie 1,2 mlrd. eurų, įskaitant paramą mokykloms, ligoninėms ir darbo užmokesčiui.

EK tvirtina, kad jokia pagalba niekada nebuvo skiriama „Hamas“ ar kitoms kovotojų grupuotėms finansuoti.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Josepas Borrellis
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Josepas Borrellis

 

Izraelio kariuomenė teigia visiškai kontroliuojanti „Hamas“ užpultas teritorijas

16:16

Izraelio kariuomenė pirmadienį paskelbė visiškai kontroliuojanti pietines šalies teritorijas netoli Gazos Ruožo, praėjus dviem dienoms po to, kai „Hamas“ kovotojai surengė netikėtą ataką prieš žydų valstybę.

„Mes visiškai kontroliuojame šias bendruomenes“, – žurnalistams sakė kariuomenės atstovas Danielis Hagari.

Tačiau jis pridūrė, kad tuose rajonuose vis dar gali būti „Hamas“ kovotojų.

„Visiškai evakavome 15 bendruomenių iš 24, kurios ribojasi su siena“, – teigė kariuomenės atstovas.

D. Hagari sakė, kad Izraelio pajėgos turėtų baigti evakuaciją per artimiausias 24 valandas.

Į Izraelį nuo šeštadienio, kai grupuotė „Hamas“ pradėjo puolimą, buvo paleista 4 400 raketų, sakė D. Hagari.

Jis taip pat nurodė, kad buvo pašaukta 300 tūkst. kariuomenės rezervistų.

Šimtams „Hamas“ kovotojų prasiveržus per Gazos Ruožo sieną, Izraelyje žuvo mažiausiai 800 žmonių.

Atsakydama į tai Izraelio kariuomenė pradėjo intensyvius oro antskrydžius prieš palestiniečių anklavą, per kuriuos iki šiol žuvo mažiausiai 560 žmonių.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Gazos ruožo apšaudymo padariniai
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Gazos ruožo apšaudymo padariniai

 

Vokietija laikinai sustabdo paramą palestiniečių teritorijų vystymuisi

16:14

Vokietija pirmadienį pareiškė, kad laikinai sustabdo paramą palestiniečių teritorijų vystymuisi, kol nuodugniai peržiūrės finansinę pagalbą po netikėto „Hamas“ kovotojų išpuolio prieš Izraelį.

„Jis nagrinėjamas, tai yra, laikinai sustabdytas“, – pareiškė Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros ministerijos atstovė spaudai.

Ši Vokietijos pagalba palestiniečiams siekė 125 mln. eurų ir buvo skirta vandens gėlinimo projektams, aprūpinimui maistu ir darbo vietų kūrimui.

Asociatyvi nuotr./Eurai
Asociatyvi nuotr./Eurai

 

JAV patvirtino, kad per „Hamas“ invaziją žuvo devyni amerikiečiai

16:13

Jungtinės Valstijos patvirtino, kad per Izraelio ir „Hamas“ karą žuvo devyni JAV piliečiai, dar daugiau jų dingo, šaliai baiminantis, kad jie galėjo patekti į nelaisvę.

„Šiuo metu galime patvirtinti, kad žuvo devyni JAV piliečiai“, – sakė Valstybės departamento atstovas Matthew Milleris.

„Galime patvirtinti, kad yra dingusių be žinios JAV piliečių, ir kartu su Izraelio partneriais dirbame siekdami nustatyti jų buvimo vietą.“

DPA/„Scanpix“ nuotr./„Hamas“ kovotojų išpuolio padariniai
DPA/„Scanpix“ nuotr./„Hamas“ kovotojų išpuolio padariniai

 

Irano prezidentas gyrė „novatorišką operaciją“

15:59

Irano prezidentas Ebrahimas Raisis, kalbėdamas telefonu su „Islamo džihado“ lyderiu Ziyadu Nakhaleh, pasidžiaugė „puikiomis ir įspūdingomis palestiniečių pasipriešinimo pergalėmis“, praneša Irano naujienų agentūra „Tasnim“.

„Jūs tikrai pradžiuginote islamo bendruomenę šia novatoriška ir pergalinga operacija, – sakė Irano prezidentas. – Sionistinis režimas mažėja, o pasipriešinimo frontas užkariauja pergalės viršūnes.“

Savo ruožtu Z.Nakhaleh dėkojo ajatolai Ali Khamenei ir Irano vyriausybei bei žmonėms už paramą palestiniečiams, skelbia leidinys „The Times of Israel“.

Pranešimas pasirodė po to, kai Iranas atmetė kaltinimus, kad jis prisidėjo prie „Hamas“ puolimo.

Nuo 1979 m. islamo revoliucijos Iranas paramą Palestinai laiko svarbiausiu savo užsienio politikos elementu ir buvo viena pirmųjų šalių, pasveikinusių šeštadienį įvykusį netikėtą „Hamas“ išpuolį.

Yra žinoma, kad Z.Nakhaleh palaiko glaudžius ryšius su Irano vadovybe, kuri tiekia ginklus ir finansuoja „Hamas“ ir „Islamo džihado“ teroristines grupuotes.

„IMAGO“/„APAimages“/„Scanpix“/Irano prezidentas Ebrahimas Raisis
„IMAGO“/„APAimages“/„Scanpix“/Irano prezidentas Ebrahimas Raisis

 

Izraelis: „Hamas“ lyderis Y.Sinwaras „yra miręs žmogus“

15:41

Vyriausiasis Izraelio gynybos pajėgų (IDF) atstovas spaudai Danielis Hagari grasina „Hamas“ vadovybei.

„Yahya Sinwaras yra kampanijos vadas, ir jis yra negyvas žmogus“, – spaudos konferencijoje sakė D.Hagari.

Jis pridūrė, kad „Hamas“ „karinė ir politinė vadovybė, visas jos turtas yra atakuojamas ir pasmerktas“.

DPA/„Scanpix“ ir AFP/„Scanpix“ nuotr./Yahya Sinwaras
DPA/„Scanpix“ ir AFP/„Scanpix“ nuotr./Yahya Sinwaras

 

Izraelis sustabdė gavybą dideliame dujų telkinyje netoli Gazos Ruožo

15:30

Izraelio vyriausybė sustabdė gavybą Tamaro dujų telkinyje – pagrindiniame dujų šaltinyje, iš kurio tiekiamos dujos šalies elektros generatoriams ir pramonei, skelbia „Sky News“.

Telkinys yra netoli pietų Izraelio Ašdodo miesto, kuris yra maždaug už 40 km nuo sienos su Gazos Ruožu.

Giedrą dieną jis matomas iš šiaurinės Gazos Ruožo dalies ir yra raketų apšaudymo zonoje.

JAV energetikos įmonė „Chevron“, valdanti telkinį, patvirtino, kad ministerija jai nurodė nutraukti gavybą.

Izraelio energetikos ministerijos atstovas spaudai teigė, kad šalis savo energijos poreikius tenkins „alternatyviu kuru“.

Didžiausias Izraelio dujų telkinys jūroje „Leviatanas“ toliau veikia įprastai, sakė „Chevron“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Raketa, paleista iš Gazos ruožo
AFP/„Scanpix“ nuotr./Raketa, paleista iš Gazos ruožo

 

Keli įtariamieji iš Libano prasiskverbė į Šiaurės Izraelį

15:23

Izraelio gynybos pajėgos (IDF) teigia, kad keli įtariamieji infiltravosi į Izraelio teritoriją iš Libano.

„Rajone dislokuoti IDF kariai“, – teigia kariuomenė, kurią cituoja leidinys „The Times of Israel“.

Kelių vietovės miestelių gyventojams nurodyta likti užsirakinusiems savo namuose.

„Hamas“ pavyko apkvailinti Izraelį: „Jie mus pričiupo“

15:18

Šeštadienio puolimas – didžiausias Izraelio gynybos pažeidimas nuo 1973 m., kai arabų kariuomenės pradėjo karą – įvyko po dvejus metus trukusios „Hamas“ klastos, kurios metu „Hamas“ slėpė savo karinius planus ir įtikinėjo Izraelį, kad nenori kovoti, skelbia naujienų agentūra „Reuters“.

Izraelis buvo priverstas manyti, kad sulaiko nuo karo pavargusią „Hamas“ grupuotę, teikdamas ekonomines paskatas Gazos Ruožo darbininkams, grupuotės kovotojai buvo mokomi ir treniruojami, dažnai visiems matant, „Reuters“ komentavo „Hamas“ artimas šaltinis.

Plačiau skaitykite ČIA.

Stop kadras iš video/„Hamas“ kovotojai teigia paėmę į nelaisvę Izraelio karių
Stop kadras iš video/„Hamas“ kovotojai teigia paėmę į nelaisvę Izraelio karių

 

Daugiau nei 20 metų Izraelyje gyvenantis lietuvis: sūnus jau kariauja, reikės – eisiu ir aš

15:14

Nuo 2000 metų Izraelyje su šeima gyvenantis išeivis iš Lietuvos prašo neskelbti jo vardo ir miesto, kuriame gyvena. Tikina turįs priežasčių tai slėpti, tačiau jis noriai pasakoja, ką teko išgyventi per šias kelias dienas. Ir pripažįsta – jeigu reikės, eis kariauti ir pats. „Mano sūnus jau kovoja“, – sako jis.

Izraelietiška Rugsėjo 11-oji

Su šiuo metu viename iš Izraelio centrinėje dalyje esančių miestų gyvenančiu išeiviu iš Lietuvos kalbamės pirmadienį priešpiet. Vyras sako esąs darbe – dirba automobilių servise, tad, nors ir mažesnėmis apimtimis, darbas vis dėlto vyksta.

Tačiau, nors pirmadienis ir ramesnis, įprastas gyvenimas tikrai neverda. Mokyklos, darželiai uždaryti, žmonės, jeigu gali, dirba iš namų, kitos įstaigos, įmonės tiesiog uždarytos.

„Pats žiauriausias buvo šeštadienis. Čia galima palyginti su Rugsėjo 11-ąja Amerikoje. Dabar jau truputį ramiau. Dar neatslūgo, jie vis dar bando įeiti – eina ir eina kaip tarakonai. Bet mūsiškiai jau pradėjo savo darbą dirbti. Turbūt darys iki galo, turbūt nebeliks to pusiasalio, vadinamo Gaza“, – apie „Hamas“ įsiveržimą sako lietuvis.

Plačiau skaitykite ČIA.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Izraelio kariai skuba į slėptuvę pasigirdus oro pavojaus signalui
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Izraelio kariai skuba į slėptuvę pasigirdus oro pavojaus signalui

 

Hamburgo oro uoste sustabdytas eismas dėl grėsmės Irano lėktuvui

15:10

Vokietijos Hamburgo oro uosto valdžia pirmadienį sustabdė oro eismą dėl grėsmės Irano lėktuvui, pranešė policija naujienų agentūrai AFP.

„Šį rytą federalinė policija elektroniniu paštu gavo grasinimą užpulti Irano lėktuvą“, – sakė policijos atstovas spaudai. Jis pridūrė, kad iš Teherano skridęs lėktuvas su 198 keleiviais ir 16 įgulos narių saugiai nusileido Hamburgo oro uoste.

Hamburgo oro uosto nuotr./Hamburgo oro uostas
Hamburgo oro uosto nuotr./Hamburgo oro uostas

 

Rusija toliau kursto astras: palestiniečių valstybės sukūrimas yra patikimiausias kelias konfliktui išspręsti

15:08

Rusija pirmadienį pareiškė, kad palestiniečių valstybės sukūrimas esą yra patikimiausias taikos sprendimas ir kad vien kova su terorizmu neužtikrins saugumo.

Užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas sakė, kad „palestiniečių valstybės, kuri egzistuotų šalia Izraelio, sukūrimas yra patikimiausias kelias konfliktui išspręsti“.

„Negalime sutikti su tais, kurie sako, kad saugumą galima užtikrinti tik kovojant su terorizmu“, – pridūrė jis

„Reuters“/„Scanpix“/Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas
„Reuters“/„Scanpix“/Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas

 

JAV pareigūnas: neturime tiesioginės informacijos, siejančios Iraną su „Hamas“ išpuoliais

15:07

JAV patarėjo nacionalinio saugumo klausimais pavaduotojas Jonas Fineris pirmadienį pakartojo, kad, nors JAV mano, jog Iranas „iš esmės prisideda“ prie „Hamas“ išpuolių Izraelyje, šiuo metu JAV neturi „tiesioginės informacijos“, siejančios Iraną su šiais išpuoliais.

„Galime būti visiškai tikri, kad Iranas iš esmės prisideda prie šių išpuolių, nes dešimtmečius remia „Hamas“, – sakė J. Fineris, dalyvaudamas ABC laidoje „Good Morning America“, nurodydamas ginklus, mokymus ir kitą finansinę paramą „Hamas“.

„Mes neturime tiesioginės informacijos, kuri rodytų Irano dalyvavimą užsakant ar planuojant išpuolius, įvykdytus per pastarąsias porą dienų. Mes ketiname ir toliau atidžiai tai nagrinėti.“

Kitoje laidoje „CBS Mornings“ J.Fineris sakė, kad JAV sieks patvirtinti, ar tarp „Hamas“ paimtų įkaitų yra amerikiečių, ir teigė, kad tikisi, jog šis klausimas „artimiausiomis dienomis taps vis aktualesnis“.

JAV yra pasirengusios pasiūlyti „ekspertizę, kaip spręsti tokias įkaitų situacijas“, sakė jis. J.Fineris taip pat prognozavo, kad Izraelio atsakas „tęsis dar kurį laiką“, ir pažadėjo, kad bus „daugiau JAV žingsnių, kuriais bus parodyta parama ir solidarumas Izraeliui“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Iš Gazos ruožo į Izraelį paleistos raketos
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Iš Gazos ruožo į Izraelį paleistos raketos

 

Izraelio žuvusiųjų skaičius Gazoje išaugo iki 800

15:00

Remiantis nepatvirtintais Izraelio žiniasklaidos pranešimais, apytikris žuvusiųjų per „Hamas“ puolimą ir vėlesnius mūšius skaičius išaugo iki 800.

Tuo tarpu Izraelio Sveikatos apsaugos ministerija teigia, kad pirmadienio popietės į ligonines atvežti 2 506 sužeistieji, iš kurių 23 yra kritinės būklės, o 353 – sunkiai sužeisti.

Po „Hamas“ išpuolio prieš Izraelį Austrija sustabdė paramą palestiniečiams

14:56

Austrijos vyriausybė, reaguodama į netikėtą „Hamas“ kovotojų išpuolį prieš Izraelį, pirmadienį paskelbė nutraukianti paramos vystymuisi teikimą palestiniečių teritorijoms.

Skaičiuojama, kad per „Hamas“ išpuolį Izraelyje žuvo daugiau kaip 800 žmonių, o per izraeliečių oro smūgius Gazos Ruože – daugiau kaip 500.

„Kol kas sustabdysime visas paramos vystymuisi išmokas“, – visuomeniniam radijui Oe1 sakė Austrijos užsienio reikalų ministras Alexanderis Schallenbergas.

Jis pažymėjo, kad šis sprendimas paveiks 19 mln. eurų paramą.

Pasak A. Schallenbergo, Austrija peržiūrės visus su Palestinos teritorijomis susijusius projektus ir konsultuosis su Europos Sąjunga bei tarptautiniais partneriais.

„Teroro mastas toks siaubingas. Tai toks lūžis, kad negalima grįžti prie įprastos veiklos“, – pridūrė jis.

Jis taip pat pranešė, kad ketina iškviesti Irano ambasadorių į ministeriją pasiaiškinti dėl Teherano reakcijos į „Hamas“ išpuolius prieš Izraelį.

Irano vadovybė atvirai remia palestiniečių kovotojus, kurie kontroliuoja Gazos Ruožą, ir sveikino išpuolį prieš Izraelį.

Šiuo metu Izraelyje gyvena apie 8 tūkst. Austrijos piliečių.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Gazos ruožo apšaudymo padariniai
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Gazos ruožo apšaudymo padariniai

 

Izraelis stabdo vandens tiekimą Gazos Ruožui

14:51

Izraelio pareigūnai pirmadienį įsakė nedelsiant nutraukti vandens tiekimą Gazos Ruožui, pranešė energetikos ministras, kariuomenei tęsiant oro smūgius šiam palestiniečių anklavui.

Energetikos ministras Israelis Katzas nurodė nedelsiant nutraukti vandens tiekimą į Gazos Ruožą, pareiškė jo atstovas spaudai.

I.Katzo įsakymas pasirodė netrukus po to, kai šalies gynybos ministras Yoavas Gallantas pirmadienį įsakė visiškai apsupti Gazos Ruožą, kuris iš Izraelio kasmet gauna apie 10 proc. vandens.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Geriamo vandens čiaupas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Geriamo vandens čiaupas

 

Kremlius: yra didelė rizika, kad į Izraelio ir „Hamas“ konfliktą įsitrauks trečia šalis

14:38

Kremlius pirmadienį pareiškė, kad yra „didelė rizika“, jog į Izraelio ir palestiniečių kovotojų grupuotės „Hamas“ konfliktą įsitrauks trečioji šalis. 

Kremlius apie tai pranešė po to, kai JAV sekmadienį nurodė, kad perkelia karo laivus arčiau Izraelio. 

JAV prezidentas Joe Bidenas sekmadienį paskelbė apie paramą Izraeliui po to, kai palestiniečių kovotojų grupuotė „Hamas“ šeštadienį auštant surengė netikėtą didelio masto ataką prieš Izraelį.

„Rizika, kad į šį konfliktą įsitrauks trečiosios šalys, yra didelė. Labai svarbu kuo greičiau rasti būdų, kaip pereiti prie tam tikro derybų proceso“, – Kremliaus atstovą Dmitrijų Peskovą citavo Rusijos valstybinė naujienų agentūra TASS.

Rusija pareiškė, kad palaiko ryšius su abiem pusėmis.

Izraelis baiminasi, kad kitos pajėgos taip pat gali rengti išpuolius.

Irano remiama Libano šiitų kovotojų grupuotė „Hezbollah“ sekmadienį apšaudė Izraelio pozicijas.

Kai kurios Vakarų šalys išreiškė nuogąstavimus, kad Iranas gali įsitraukti į „Hamas“ puolimą prieš Izraelį.

Teheranas atmetė šiuos kaltinimus. 

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Dmitrijus Peskovas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Dmitrijus Peskovas

 

Siūlo rengti antžeminę invaziją į Gazą ir kėsintis į „Hamas“ vadovus užsienyje

14:34

Buvęs Izraelio gynybos ministras, „Yisrael Beytenu“ partijos lyderis Avigdoras Libermanas ragina surengti antžeminę invaziją į Gazos ruožą, kad būtų išrauta ir sunaikinta „Hamas“ grupuotė po to, kai surengė pražūtingą išpuolį prieš Izraelį.

„Susidariusioje situacijoje reikia sunaikinti „Hamas“; deja, tam reikia įžengti į Gazos miestą“, – sakoma A.Libermano pareiškime, kuriame didžiausias Gazos miestas įvardijamas kaip teroristinės grupuotės operacijų centras.

„Turime išvalyti arklides. Kaip neseniai įžengėme į Dženiną, taip turime įžengti ir į Gazos miestą“, – sako A.Libermanas.

Jis taip pat iš esmės ragina vyriausybę žudyti „Hamas“ lyderius užsienyje, sakydamas, kad ji turi „persekioti“ grupuotės vadovus, kad ir kur jie būtų, ir mini buvusios ministrės pirmininkės Goldos Meir sprendimą nužudyti Miuncheno olimpinių žaidynių žudynių kaltininkus ir organizatorius, skelbia „The Times of Israel“.

A.Libermanas taip pat kaltina ministrą pirmininką Benjaminą Netanyahu, gynybos ministrą Yoavą Gallantą ir gynybos pajėgų (IDF) štabo viršininką Herzi Halevi, kad jie tinkamai neinformavo izraeliečių apie karo padėtį.

„Manau, klaida, kad ministras pirmininkas, gynybos ministras ir [IDF] štabo viršininkas nepasirodo žiniasklaidai, nekalba su žiniasklaida... Reikia ne siusti vaizdo įrašus, bet stovėti prieš Izraelio žmones, prieš kameras, atsakinėti į klausimus ir pateikti atsakymus. Tai jų pareiga. Jie tai privalo padaryti Izraelio žmonėms po trijų dienų mūšio“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Avigdoras Liebermanas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Avigdoras Liebermanas

 

Iš Izraelio grįžtantis Druskininkų klebonas Vaidas Vaišvilas: „To neįmanoma atpasakoti“

14:26

„Kai virš galvos švilpia raketos ir kaukia sirenos, nesinori nieko po tokios patirties, tik melstis“, – portalui 15min sakė Druskininkų Švč. Mergelės Marijos Škaplierinės parapijos klebonas kunigas Vaidas Vaišvilas.

Šiuo metu jis yra pakeliui į Lietuvą iš Izraelio, į kurį šeštadienį palestiniečių grupuotė „Hamas“ paleido tūkstančius raketų, įkaitais paėmė taikius civilius gyventojus, į ką Izraelis atsakė paskelbdamas karą.

Jeruzalėje ir Tel Avive viešėjęs dvasininkas papasakojo, ką prasidėjus teroristų atakai teko išgyventi jam pačiam ir kitiems piligrimams bei turistams, patekusiems į rimtą pavojų.

Plačiau skaitykite ČIA.

Asmeninė nuotr./Kun. Vaidas Vaišvilas Tel Avivo oro uoste prieš skrydį į Stambulą
Asmeninė nuotr./Kun. Vaidas Vaišvilas Tel Avivo oro uoste prieš skrydį į Stambulą

 

„Hamas“ paskelbė video, kaip jos nariai gadina Izraelio pasienio apsaugą

14:15

„Hamas“ paskelbė naują filmuotą medžiagą, kurioje matyti, kaip jos nariai šeštadienio rytą sugadina Izraelio pasienio su Gazos Ruožu stebėjimo sistemas, kad galėtų įsiveržti į pietų Izraelį.

Vaizdo įrašuose matyti, kaip Izraelio stebėjimo bokštai apšaudomi snaiperių ugnimi. Anksčiau ši grupuotė paskelbė vaizdo įrašų, kuriuose užfiksuota, kaip ji naudoja bepiločius orlaivius, kad ant Izraelio stebėjimo įrangos numestų sprogmenis.

Įrašuose taip pat matyti, kaip Izraelio tankai bombarduojami, matyt, dronu, ir kaip teroristai sprogdina pasienio tvoros dalis, kad galėtų prasiskverbti į Izraelį.

VIDEO: „Hamas“ paskelbė video, kaip gadina Izraelio pasienio apsaugą

 

Jungtiniai Arabų Emyratai pasibaisėję „Hamas“ įvykdytu Izraelio civilių įkaitų paėmimu

14:11

Jungtiniai Arabų Emyratai (JAE) pirmadienį pareiškė esantys pasibaisėję, kad per palestiniečių kovotojų grupuotės „Hamas“ išpuolį prie Gazos Ruožo įkaitais buvo paimta Izraelio civilių, teigiama Užsienio reikalų ministerijos pranešime.

2020 metais santykius su Izraeliu užmezgusi musulmoniška šalis pasmerkė išpuolius ir paragino „dėti visas diplomatines pastangas, kad būtų išvengta platesnės regioninės konfrontacijos“.

Per šeštadienį prasidėjusį „Hamas“ puolimą, kurio metu žuvo daugiau kaip 700 izraeliečių ir buvo surengti atsakomieji oro antskrydžiai, Gazos Ruože pareikalavę daugiau kaip 500 gyvybių, buvo paimta mažiausiai 100 įkaitų.

„Ministerija pabrėžė, kad „Hamas“ išpuoliai prieš Izraelio miestus ir kaimus netoli Gazos Ruožo, įskaitant tūkstančių raketų paleidimą į gyvenamuosius centrus, yra rimtas ir sunkus eskalavimas“, – teigiama paskelbtame pareiškime. 

Plačiau skaitykite ČIA.

DPA/„Scanpix“ nuotr./Raketų apšaudymo Aškelone padariniai
DPA/„Scanpix“ nuotr./Raketų apšaudymo Aškelone padariniai

 

Izraelis pradėjo plataus masto puolimą: žuvusiųjų Gazos Ruože skaičius viršijo 500

13:50

Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerija teigia, kad nuo šeštadienio per Izraelio raketų smūgius Gazos Ruože žuvo 511 žmonių, o 2750 buvo sužeisti, praneša BBC.

Izraelio kariuomenė pirmadienį pranešė, kad pradėjo plataus masto puolimą prieš „Hamas“ centrus Gazos Ruože.

Izraelio gynybos pajėgos ir Izraelio karinės oro pajėgos apie operaciją pranešė socialinėje žiniasklaidoje.

Ji pradėta tuo metu, kai „Hamas“ atnaujino plataus masto raketų atakas prieš Izraelį iš Gazos Ruožo.

Stopkadras/Sprogimai Gazoje
Stopkadras/Sprogimai Gazoje

 

Ukrainos žvalgyba įvardijo, kas perdavė ginklų „Hamas“ grupuotei

13:43

Rusijos pajėgos perdavė „Hamas“ grupuotei ginklus, užgrobtus per kovas Ukrainoje. Šiuo metu Rusija ruošia plataus masto Ukrainos diskreditavimo Artimuosiuose Rytuose kampaniją, paskelbė Ukrainos gynybos žvalgybos spaudos tarnyba.

Teigiama, kad Rusijos ginkluotųjų pajėgų Generalinio štabo Vyriausioji valdyba jau perdavė „Hamas“ kovotojams trofėjinius ginklus, paimtus per kovas Ukrainoje, pagamintus Jungtinėse Valstijose ir Europos Sąjungoje.

Pagal rusų planą kitas žingsnis turėtų būti netikri kaltinimai Ukrainos kariuomenei dėl tariamo nuolatinio vakarietiškų ginklų pardavimo teroristams, pažymėjo Ukrainos gynybos žvalgyba.

Plačiau skaitykite ČIA.

„Scanpix“/AP nuotr./„Hamas“ kovotojai
„Scanpix“/AP nuotr./„Hamas“ kovotojai

 

Analizė: Izraelio blokada „sukels didžiulę kančią“ Gazoje

13:41

„Sky News“ gynybos ir saugumo analitikas Michaelas Clarke'as aptarė naujausius Izraelio ir „Hamas“ konflikto įvykius.

Jis teigė, kad Izraelio sprendimas įvesti Gazos ruožo blokadą turės pražūtingų padarinių palestiniečių anklavo viduje.

„Izraeliečiai iš Gazos pasitraukė 2005 m., – sakė jis. – Jie ją užkariavo 1967 m. Ten buvo [Izraelio] gyvenviečių. Jie labai teatrališkai išardė gyvenvietes, bet jos išsikėlė ir izraeliečiai pasitraukė... norėdami pažiūrėti, ar jie gali, sukurti geresnę situaciją.“

„Tačiau jie užtikrino, kad ir toliau kontroliuos Gazą ir oro erdvę, Gazos teritorinius vandenis prie pakrantės. Ir jie kontroliuoja visą Gazos Ruožo elektros, maisto ir vandens tiekimą. Taigi jie gali ją visiškai uždaryti, ką dabar ir sako darysią“, – kalbėjo ekspertas.

„Gazos Ruožą daugelį metų išlaikė pagalba iš Jungtinių Tautų, ES ir pagalba tokių valstybių kaip Kataras, kurios specialiai skyrė pinigų tik humanitariniams projektams. Taigi būtent jų pinigai išlaikė Gazą. Turiu omenyje, kad Gaza nėra gyvybinga jokiais kitais atžvilgiais, išskyrus užsienio pagalbą. Taigi ji gali būti taip visiškai izoliuota, ir tai sukels didžiulę kančią“, – pastebėjo gynybos analitikas.

„Įtariu, kad vyksta tai, jog izraeliečiai tai laiko pirmuoju bandymu išlaisvinti savo įkaitus“, – sakė M.Clarke‘as.

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Gazos ruožo apšaudymo padariniai
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Gazos ruožo apšaudymo padariniai

 

„Visi pakuojamės daiktus“: šoko ištikti lietuvių keliautojai tikisi grįžti namo iš Izraelio

13:23

Šeštadienio, spalio 7-osios, rytą Izraelyje prasidėję karo veiksmai sukrėtė pasaulį ir šokiravo tuo metu Izraelyje buvusius lietuvius bei neleido jiems laiku išskristi atgal į Lietuvą, kadangi komercinis skrydis į Vilnių buvo atšauktas. Dabar kelių dešimčių lietuvių grupė tikisi grįžti namo užsakomuoju skrydžiu, o jų kelionę atgal kompensuos valstybė.

15min pirmadienį rašė, kad šios keliautojų grupės, šiuo metu esančios Palestinos mieste Betliejuje, situacija yra blogiausia, kadangi jie visi nori į Lietuvą grįžti kartu.

Iš viso grupėje – 41 asmuo, tarp kurių yra ir nepilnamečių vaikų, o dauguma žmonių – senyvo amžiaus.

„Naktį turėtume skristi namo“

Tarp jų yra ir vilnietė Rita, kuri šiuo metu pakuojasi daiktus ir sako, kad ruošiasi skristi į Lietuvą antradienio naktį organizuojamu skrydžiu per Bukareštą.

„Naktį mes turėtume skristi namo (...) Šiuo metu visi pakuojamės daiktus, leidžiamės į registratūrą ir lauksime atvykstančių ambasados atstovų, kurie žadėjo lydėti mums iki oro uosto“, – 15min pasakojo moteris.

Plačiau skaitykite ČIA.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Raketų apšaudymo Aškelone padariniai
AFP/„Scanpix“ nuotr./Raketų apšaudymo Aškelone padariniai

 

„Hamas“ kovotojų lavonai vis dar guli ant žemės

13:15

„Matėme ant žemės tebegulinčius „Hamas“ kovotojų lavonus, kurie buvo palikti pūti, priešingai nei Izraelio aukos, seniai išvežtos atpažinti ir palaidoti“, – pasakoja BBC žurnalistas Jonathanas Beale‘as

„Stebėjome, kaip vienas Izraelio vairuotojas sustabdė savo sunkvežimį, kad galėtų paimti akmenį ir mesti į vieno žuvusio „Hamas“ kovotojo lavoną. Abiejose sienos pusėse kilo pyktis“, – sako žurnalistas.

Kol Izraelio gerai aprūpintos ir apmokytos pajėgos stengiasi išnaikinti reidą surengusių kovotojų likučius, „Hamas“ ir toliau nuolat per sieną šaudo dešimtis raketų.

Sudėtinga Izraelio priešlėktuvinė gynyba – vadinamasis „Geležinis kupolas“ – dirba viršvalandžius. Ji nepajėgia perimti kiekvienos iš Gazos Ruožo paleistos raketos.

„Valymo operacija“ kartais labiau primena plataus masto karinę operaciją – Izraelio lėktuvai nuolat skraido virš galvų ir smogia į šimtus taikinių Gazos Ruože, pasakoja BBC.

Tačiau akivaizdu, kad Izraelis planuoja kur kas daugiau. Prie Gazos sienos telkiami tankai, kariai ir šarvuočiai. Panašu, kad ruošiamasi galimai didelei karinei operacijai pačioje Gazoje.

DPA/„Scanpix“ nuotr./„Hamas“ kovotojų apšaudyti civilių automobiliai
DPA/„Scanpix“ nuotr./„Hamas“ kovotojų apšaudyti civilių automobiliai

 

Egipto ir JAE vadovai kalbėjo apie smurto deeskalavimą

13:05

Egipto ir Jungtinių Arabų Emyratų vadovai aptarė Izraelio ir „Hamas“ konfliktą, skelbia leidinys „The Time of Israel“.

Egipto prezidentas Abdelis Fattah el-Sissi ir Emyratų prezidentas šeichas Mohamedas bin Zayedas Al Nahyanas sutarė dėl „svarbos... plėtoti diplomatines pastangas, kuriomis siekiama deeskaluoti smurtą, apsaugoti civilius gyventojus, tausoti kraują“, sakoma Egipto prezidento kanceliarijos pareiškime.

Tokios pastangos turėtų apimti „visapusiškos, teisingos ir nuolatinės taikos“ sukūrimą, priduriama jame.

Egiptas buvo pirmoji arabų šalis, XX a. septintajame dešimtmetyje užmezgusi diplomatinius ryšius su Izraeliu, ir turi bendrą sieną tiek su Gazos Ruožu, tiek su Izraeliu. JAE normalizavo ryšius su Jeruzale pagal Abraomo susitarimus 2020 m.

„Scanpix“/AP nuotr./Abdelis Fattahas el Sissi
„Scanpix“/AP nuotr./Abdelis Fattahas el Sissi

 

90 proc. tikslumas: kas yra ir kaip nuo raketų saugo Izraelio „Geležinis kupolas“?

12:57

Kruvinos raketų atakos Izraelyje galėjo būti dar skaudesnės, jei ne nuo 2011 metų šalyje veikianti priešraketinė gynybos sistema „Geležinis kupolas“. Gamintojai teigia, kad jis gali numušti apie 90 proc. trumpo nuotolio raketų bei šaudmenų, o nuo įdiegimo jau potencialiai išsaugojo dešimtis tūkstančių gyvybių.

Izraelietiškas „Geležinis kupolas“ (hebr. Kippat Barzel, angl. Iron Dome) yra gynybos sistema, gebanti dar ore numušti paleistas trumpo nuotolio raketas.

Ši sistema oficialiai buvo įdiegta 2011 m. kovą, o jau tų pačių metų balandį numušė pirmąją iš Gazos Ruožo paleistą raketą.

Plačiau skaitykite ČIA.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Gynybos sistema „Geležinis kupolas“ („Iron Dome“)
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Gynybos sistema „Geležinis kupolas“ („Iron Dome“)

 

Raketa pataikė netoli Ben Guriono oro uosto

12:54

Viena iš neseniai iš Gazos Ruožo paleistų raketų pataikė netoli Ben Guriono tarptautinio oro uosto.

Socialiniuose tinkluose paskelbtoje filmuotoje medžiagoje matyti, kaip atvirame lauke rūksta dūmai.

Pranešimų apie sužeistuosius ar žalą negauta.

Apie oro uosto uždarymą nepranešama.

 

Izraelis: „Hamas“ elgiasi kaip ISIS, slepiasi tarp Gazos civilių

12:49

VIDEO: Izraelio kariuomenės atstovas spaudai: „Hamas“ elgiasi kaip ISIS, slepiasi tarp Gazos civilių

 

Paskelbė apie visišką Gazos Ruožo apsiaustį: nebus elektros, maisto ir degalų

12:34

Izraelio gynybos ministras Yoavas Gallantas sako, kad Izraeliui kovojant su „Hamas“ teroristine grupuote įsakė paskelbti „visišką Gazos Ruožo apgultį“, praneša „The Times of Israel“.

„Įsakiau visiškai apsupti Gazos Ruožą. Nebus nei elektros, nei maisto, nei degalų, viskas bus uždaryta“, – sakė Y.Gallantas gynybos pajėgų Pietų vadavietėje Beeršeboje.

„Mes kovojame su žmonėmis-žvėrimis ir atitinkamai elgiamės“, – pridūrė jis.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Izraelio kariai
AFP/„Scanpix“ nuotr./Izraelio kariai

 

M.Galkinas paneigė su A.Pugačiova pabėgęs iš Izraelio: „Nors negaliu eiti į frontą, padėsiu kitaip“

12:30

Pasirodžius žiniai, kad dėl teroristinių „Hamas“ išpuolių Izraelyje Ala Pugačiova ir Maksimas Galkinas palieka šalį, prabilo pats komikas. M.Galkinas pasidalijo jautriu vaizdo įrašu ir paneigė gandus, kad bėga iš Izraelio.

Pirmadienį Maksimas Galkinas instagramo paskyroje pasidalijo vaizdo įrašu ir patvirtino, kad šiuo metu vis dar yra Izraelyje ir neketina iš jo bėgti.

Plačiau skaitykite ČIA.

Scanpix ir stopkadro nuotr./Ala Pugačiova ir Maksimas Galkinas; vaizdai iš Izraelio
Scanpix ir stopkadro nuotr./Ala Pugačiova ir Maksimas Galkinas; vaizdai iš Izraelio

 

Karybos ekspertas G.Petkevičius: Izraelio užpuolimo pamokos Lietuvai

12:27

„Iki 2014-ųjų Lietuvos gynybos sistema buvo komos būklės – smegenys vadovybės pavidalu dar funkcionavo, tačiau kūnas, kuris yra koviniai junginiai, sugebėdavo tik „mirksėti“ dalyvaudamas NATO veikloje ar vos pajudinti pirštą, kai vykdavo retos, nedidelės apimties pratybos arba ginkluotės ir įrangos pirkimai homeopatiniais kiekiais.

Šis nusikalstamas aplaidumas buvo dangstomas sparnuotomis frazėmis apie pagarbą seneliams ir pokario kovų tęstinumą negandai atėjus, priklausymą stipriausiam žmonijos istorijoje kariniam aljansui“, – sako karybos ekspertas Giedrius Petkevičius.

Plačiau skaitykite ČIA.

Asmeninio albumo nuotr./Giedrius Petkevičius
Asmeninio albumo nuotr./Giedrius Petkevičius

 

Organizuoja lietuvių piligrimų grįžimą iš Betliejaus: svarbiausia – pasiekti Izraelio teritoriją, skrydis greičiausia nekainuos

12:22

Nacionalinis krizių centras (NKC) skelbia, kaip ketinama pargabenti palestiniečių grupuotės „Hamas“ atakuojame Izraelyje esančią lietuvių piligrimų grupę, kuri nesutinka būti skaidoma. Tikimasi, kad tai pavyks jau naktį iš pirmadienio į antradienį užsakomuoju skrydžiu. Į jį šiuo metu yra užimta apie trečdalis vietų.

Kaip pirmadienio rytą rašė BNS, Užsienio reikalų ministerijos (URM) kanclerės Ingos Černiuk LRT radijui teigė, kad būtent su šia piligrimų grupe, kurioje – vyresnio amžiaus žmonės, išlieka sudėtingiausia situacija.

„Sudėtingiausia situacija išlieka su jų pargabenimu. Dabar dirbame visais įmanomais kanalais, kad tokio didumo grupę būtų įmanoma į kokį nors lėktuvą patalpinti, jie nesutinka būti skaidomi, norėtų grįžti kartu, tai apsunkina jų situaciją“, – teigė ji.

Sekmadienį iš Izraelio pavyko išvykti penkiems lietuviams – trys keliavo per Kiprą, du – per Stambulą.

Plačiau skaitykite ČIA.

DPA/„Scanpix“ nuotr./Raketų apšaudymo Aškelone padariniai
DPA/„Scanpix“ nuotr./Raketų apšaudymo Aškelone padariniai

 

Į Jeruzalę ir Tel Avivą paleistos raketos

12:17

Įvairiose Izraelio vietose, įskaitant Tel Avivą, Jeruzalę, centrinį Šfelos regioną ir miestus aplink Gazą, pasigirdo raketų pavojaus signalai.

Jeruzalės gyventojai praneša, kad virš miesto girdėjo bent vieną raketos perėmimą.

Taip pat pranešama apie smūgius atviroje teritorijoje Tel Avive ir Jeruzalės-Tel Avivo greitkelyje, skelbia leidinys „The Times of Israel“.

Greitosios pagalbos tarnyba „Magen David Adom“ teigia, kad jos medikai, gavę pranešimų apie raketų smūgius centre, tiria vietovę, tačiau kol kas apie jokius sužeistuosius nežino.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Izraelio priešraketinė sistema/Asociatyvinė nuotr.
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Izraelio priešraketinė sistema/Asociatyvinė nuotr.

 

JT Žmogaus teisių taryba tylos minute pagerbė aukas Izraelyje ir Gazos Ruože

12:13

Jungtinių Tautų Žmogaus teisių taryba Jungtinių Valstijų prašymu pirmadienį tylos minute pagerbė žuvusius nekaltus žmones Izraelyje ir Gazos Ruože.

„Pagarbiai prašau šios garbingos tarybos ir visų šiandien čia susirinkusiųjų tylos minute pagerbti ir prisiminti šių siaubingų teroristinių išpuolių aukas (...) dėl „Hamas“ išpuolių Izraelyje ir Gazos Ruože žuvusius nekaltus žmones“, – sakė JAV ambasadorė Michele Taylor.

Po jos žodžių delegatai atsistojo.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Gazos ruožo apšaudymo padariniai
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Gazos ruožo apšaudymo padariniai

 

JAV dislokuoja laivus arčiau Izraelio, siunčia šaudmenis

12:12

JAV prezidentas Joe Bidenas sekmadienį įsakė JAV laivams ir naikintuvams priartėti prie Izraelio, taip parodydamas palaikymą ir siųsdamas naują karinę pagalbą po palestiniečių kovotojų grupuotės „Hamas“ išpuolių.

Pentagonas pranešė, kad į rytinę Viduržemio jūros dalį siunčia lėktuvnešį „USS Gerald R. Ford“ ir jį lydinčius karo laivus, taip pat didina naikintuvų eskadriles regione.

Sekmadienio popietę JAV centrinė vadovybė patvirtino, kad laivai ir lėktuvai pradėjo judėti į naujas pozicijas.

Pasak Senato daugumos lyderio demokrato Chucko Schumerio, iki šiol žinoma, kad per kilusį smurtą žuvo mažiausiai keturi amerikiečiai.

Po šeštadienį netikėtai iš Gazos Ruožo surengtos „Hamas“ kovotojų atakos Baltieji rūmai skubiai patvirtino, kad JAV remia Izraelį, pažadėjo pagalbą ir įspėjo kitas šalis nesikišti į konfliktą.

Plačiau skaitykite ČIA.

„Scanpix“/AP nuotr./Joe Bidenas
„Scanpix“/AP nuotr./Joe Bidenas

 

Kinija sako smerkianti smurtą prieš civilius Izraelyje ir palestiniečių teritorijose

12:07

Kinija pirmadienį sakė smerkianti smurtą prieš civilius Izraelyje ir palestiniečių teritorijose.

„Kinija labai susirūpinusi konflikto tarp Palestinos ir Izraelio pastarojo meto eskalacija“, – sakė Užsienio reikalų ministerijos atstovė Mao Ning.

Ji pridūrė, kad Pekiną labai nuliūdino civilių aukos dėl šio konflikto ir kad Kinija nepritaria veiksmams, kurie kenkia civiliams, ir tokius veiksmus smerkia.

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Gazos ruožo apšaudymo padariniai
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Gazos ruožo apšaudymo padariniai

 

Izraelio šekelio kursas nukrito žemiausiai nuo 2016-ųjų

12:05

Izraelio valiutos šekelio kursas pirmadienį pirmadienį pasiekė žemiausią lygį nuo 2016-ųjų – 3,9 šekelio už JAV dolerį, trečią parą iš eilės tęsiantis didžiausiam per pusę amžiaus žydų valstybės ir palestiniečių konfliktui.

Palestiniečių kovotojų grupuotei „Hamas“ šeštadienį užpuolus Izraelį, pastarasis ėmėsi atsakomųjų karinių veiksmų, o premjeras Benjaminas Netanyahu pažadėjo tęsti kovą be apribojimų ir atokvėpio, kol bus pasiekti tikslai.

Šekelio kurso kritimas paskatino Izraelio centrinį banką bemaž 30 mlrd. JAV dolerių intervencijai į šalies valiutų rinką, nurodo „Trading Economics“.

Izraelio valiuta nebuvo stipri dar prieš „Hamas“ išpuolį, nes ministras pirmininkas ketino imtis priemonių, kurios susilpnintų šalies teismų sistemą, nepaisant protestų virtinės šiais metais.

123rf.com nuotr. /Izraelio šekeliai
123rf.com nuotr. /Izraelio šekeliai

 

A.Anušauskas: Lietuva palaiko Izraelio pastangas atremti „Hamas“ atakas

12:03

Lietuva palaiko Izraelio pastangas atremti šalį užpuolusios palestiniečių judėjimo „Hamas“ atakas, sako krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas.

„Lietuva, ką tikrai remia, tai Izraelio pastangas atremti teroristinės organizacijos atakas. Tą galiu užtikrintai pasakyti, – žurnalistams pirmadienį sakė ministras. – Šiuo atveju, bent jau ką Izraelis akcentuoja: Izraelis yra valstybė, HAMAS – teroristinė organizacija, savo veiksmais atskleidusi savo turinį.“

Taip jis kalbėjo savaitgalį „Hamas“ kovotojams netikėtai įsiveržus į Izraelį, o šiam surengus atsakomuosius smūgius Gazos Ruožui. Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu pažadėjo, kad Izraelis sunaikins minėtą organizaciją.

„Izraelio aviacija yra orientuota į smūgius kariniams objektams, kurie kartais išstatomi, pavyzdžiui, mokykloje. Reikia matyti, kad ta teroristinė organizacija labai stipriai dangstosi civiliais gyventojais – nebūtinai įkaitais, savo pačių tos teritorijos gyventais“, – sakė A. Anušauskas.

„Realybė tokia, kad Izraelis stengiasi išvengti civilių aukų, kita pusė nori, kad civilių aukų būtų kuo daugiau“, – pridūrė jis.

Per „Hamas“ išpuolį, skaičiuojama, žuvo daugiau nei 700 žmonių, tuo metu per antskrydžius Gazos Ruože aukų skaičius siekia per 400. Jungtinių Tautų duomenimis, nuo palestiniečių kovotojų ir Izraelio konflikto pradžios Gazos Ruože savo namus paliko daugiau kaip 123 tūkst. žmonių.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Arvydas Anušauskas
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Arvydas Anušauskas

 

Irano URM atmeta kaltinimus prisidėjus prie „Hamas“ išpuolio prieš Izraelį

12:02

Iranas pirmadienį atmetė kaltinimus prisidėjus prie palestiniečių grupuotės „Hamas“ surengtos didžiulės atakos prieš Izraelį.

„Kaltinimai, susiję su Irano vaidmeniu (...) grindžiami politinėmis priežastimis“, – žurnalistams sakė Užsienio reikalų ministerijos atstovas Nasseras Kanani.

Jis pridūrė, kad palestiniečiai turi „būtinus gebėjimus ir valią ginti savo tautą ir atgauti savo teises“ be jokios Teherano pagalbos.

Stop kadras iš video/„Hamas“ kovotojai paėmė įkaitus Izraelio šiaurėje
Stop kadras iš video/„Hamas“ kovotojai paėmė įkaitus Izraelio šiaurėje

 

V.Zelenskis ragina susivienyti prieš teroristines organizacijas ir valstybes

11:51

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pareiškė, kad tarptautinė bendruomenė turi susivienyti kovai su teroristinėmis organizacijomis ir teroristinėmis valstybėmis, ir susiejo „Hamas“ taktiką, kurią ji taikė puldama Izraelį, su ta, kurią Rusija taikė Ukrainoje, skelbia dienraštis „The Guardian“.

Jis teigė, kad Izraelio žurnalistai, kurie lankėsi Ukrainoje ir matė žiaurumų padarinius tokiose vietose kaip Buča, kur buvo aptiktos masinės kapavietės, dabar mato panašią taktiką, taikomą jų gimtojoje šalyje.

Kalbėdamas vaizdo ryšiu NATO parlamentinėje asamblėjoje Kopenhagoje, V.Zelenskis sakė, kad niekas niekada nepamirš savaitgalį įvykdytos atakos prieš Izraelį: „Tūkstančiai raketų. Žmonių šaudymas į automobilius. Nieko nepasigailėta. Patys teroristai pateikė pasauliui filmuotą medžiagą apie savo žiaurumus ir tuo didžiavosi. Jie net bandė pažeminti žuvusiuosius. Visa tai matėme Izraelyje.“

Jis sakė, kad pagrindiniai padorumo standartai – „Negalima prievartauti moterų. Nežudyti. Nelaikyti vaikų trofėjais. Neužlieti kaimų ir miestų krauju. Nešaudyti civilių gyventojų automobiliuose“ – dėl jų galėtų susitarti tarptautinė bendruomenė.

V. Zelenskis pirštu bedė į Iraną, tvirtindamas, kad ši šalis negali sakyti, jog neturi nieko bendra su invazija į Ukrainą, jei ir toliau parduoda Rusijai dronus, o tuo pačiu Iranas negali sakyti, kad neturi nieko bendra su Izraelio užpuolimu, jei jo pareigūnai jį remia.

„Dabar ne laikas pasitraukti iš tarptautinės arenos į vidaus ginčus. Dabar ne laikas tylėti“, – sakė v.Zelenskis, kurio kalba gali būti suprantama kaip užmaskuota kritika respublikonų politikams Vašingtone.

Anksčiau renginyje apie smurtą kalbėjo ir Danijos ministrė pirmininkė Mette Frederiksen, kuri apie išpuolį prieš Izraelį sakė: „Niekas negali pateisinti tokių išpuolių, niekas. Mes palaikome Izraelį ir palaikome Izraelio teisę gintis.“

„AFP“/„Scanpix“/Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis
„AFP“/„Scanpix“/Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis

 

Izraelio kariuomenė atgavo visų Gazos pasienio miestų kontrolę, tačiau „Hamas“ kovotojų vis dar gali būti

11:36

Izraelio gynybos pajėgų vyriausiasis atstovas spaudai Danielis Hagari teigia, kad Izraelio kariai atgavo visų Gazos Ruožo pasienio miestų kontrolę.

Jis sako, kad per pastarąsias kelias valandas įvykę karių ir palestiniečių teroristų susirėmimai buvo "pavieniai".

D.Hagari teigimu, kad Šaar Hanegevo regioninėje taryboje kariai nukovė tris teroristus, Be'erio mieste - vieną, Holito ir Sufos miestuose - po penkis, o Alumimo mieste - keturis.

Jis teigia, kad šiuo metu nė viename iš miestų nevyksta mūšiai.

"Gali būti, kad rajone vis dar yra teroristų", - tvirtina D.Hagari, kurį cituoja leidinys „The Times of Israel“.

Mobilizuota 300 000 rezervistų per 48 valandas

D.Hagari teigia, kad Gazos sienos užtvaros pažeidimai bus fiziškai saugomi tankais, kuriems padės koviniai sraigtasparniai ir dronai.

Pasak atstovo spaudai, kariuomenė evakavo 15 iš 24 pasienyje esančių miestų, o kitus evakuos artimiausią dieną. Pasak jo, Sderotas šiuo metu nebus evakuojamas.

D.Hagari sako, kad nuo šeštadienio ryto, kai prasidėjo mūšiai, į Izraelį buvo paleista apie 4 400 raketų.

Kalbėdamas apie rezervistų šaukimą, D.Hagari sako, kad IDF "dar niekada taip greitai nemobilizavo tiek daug rezervistų - 300 000 rezervistų per 48 valandas".

AFP/„Scanpix“ nuotr./Izraelio kariai
AFP/„Scanpix“ nuotr./Izraelio kariai

 

Naujausi vaizdai iš Gazos Ruožo

11:23

Varšuvoje nutūpė iš Izraelio evakuotus lenkus parskraidinę kariniai lėktuvai

11:17

Varšuvoje pirmadienio rytą nutūpė trys kariniai lėktuvai, parskraidinę iš Izraelio evakuotus lenkus, pranešė Lenkijos valdžia.

„Pirmieji iš Izraelio evakuoti žmonės jau yra Lenkijoje“, – socialiniame tinkle „X“ sakė gynybos ministras Mariuszas Blaszczakas.

Pirmuoju lėktuvu parskrido 120 žmonių, kurie buvo įstrigę Tel Avivo oro uoste.

Kiek vėliau dviem kitais lėktuvais buvo parskraidinta dar 120 žmonių, sakė ministras.

„Karinis „Boeing“ išskrenda į Izraelį evakuoti kitų žmonių“, – pridūrė jis.

Oro bendrovės, kurių lėktuvai skraidė tarp Lenkijos ir Izraelio, sustabdė šiuos skrydžius šeštadienį prasidėjus naujausiam Izraelio ir palestiniečių judėjimo „Hamas“ karui.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Gazos ruožo apšaudymo padariniai
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Gazos ruožo apšaudymo padariniai

 

Izraelis kerta atgal: aviacijos smūgiai lygina su žeme gyvenamuosius pastatus ir mečetes Gazoje

11:09

Socialinėje žiniasklaidoje paskelbtuose vaizdo įrašuose ir nuotraukose matyti Gazos Ruože su žeme sulygintos mečetės ir gyvenamieji pastatai, o žuvusiųjų skaičius šioje teritorijoje pirmadienį išaugo iki mažiausiai 436 žmonių.

Izraelio gynybos pajėgos (IDF) pirmadienį pranešė, kad per naktį atakavo 500 „Hamas“ ir „Palestinos islamo džihado“ taikinių, skelbia CNN.

Palestinos vidaus reikalų ministerija teigė, kad dauguma taikinių buvo „bokštai, gyvenamieji pastatai, civilinės ir aptarnavimo įstaigos bei daug mečečių“.

Pirmadienį IDF teigė, kad buvo smogta dviem „Hamas“ operatyviniams objektams mečetėje Gazos Ruože. Ji teigė, kad smogė dar septyniems „Hamas“ vadavietėms, „Islamo džihado“ vadavietei ir daugeliui daugiaaukščių pastatų, įskaitant „Hamas“ sekretoriaus Ruhi Mashtaa namus.

„Hamas“ neigė, kad pastatai, į kuriuos buvo taikytasi, buvo naudojami kovotojų grupuotės, ir teigė, kad į gyvenamuosius namus buvo taikytasi be įspėjimo.

Jungtinių Tautų Paramos ir darbo agentūra (UNRWA) teigė, kad beveik 74 000 žmonių Gazos Ruože buvo priversti palikti savo namus ir prisiglaudė mokyklose. Tikėtina, kad šis skaičius „didės, nes toliau vykdomi intensyvūs apšaudymai ir oro antskrydžiai, įskaitant civilių rajonų apšaudymą“, – teigė ji.

Iš viso nuo „Hamas“ ir Izraelio konflikto pradžios Gazos Ruože buvo perkelta daugiau kaip 123 000 žmonių.

Stopkadras/Sprogimai Gazoje
Stopkadras/Sprogimai Gazoje

 

Skelbiami vaizdai, kaip „Hamas“ apšaudė Izraelį

10:58

VIDEO: „Hamas“ naktį apšaudė Izraelio Aškelono ir Ašdodo miestus

 

Buvęs „Mossado“ vadovas: žvalgyba susimovė

10:54

Izraelio saugumo taktika šeštadienį „visiškai žlugo“, sako buvęs vienos iš žvalgybos tarnybų vadovas.

Buvęs žvalgybos agentūros „Mossad“ vadovas ir Izraelio opozicinės Darbo partijos politikas Danny Yatomas sako, kad šeštadienį, kai „Hamas“ atakavo Izraelį iš Gazos ruožo, „viskas buvo negerai“ ir „niekas neturėjo supratimo“.

Jis BBC laidai „Today“ sakė, kad antrojo Izraelio gynybos barjero nepakako atakoms sustabdyti, ir priminė, kaip Izraelis buvo pričiuptas „50 metų ir vieną dieną“ po Jom Kipuro karo, kai arabų valstybių koalicija įsiveržė į šalį.

„Pajėgų kiekis buvo per mažas – ir taip atsitiko daugiausia dėl žvalgybos nesėkmės, kuri sakė, kad nors mes buvome liudininkais daugybės „Hamas“ pratybų, jie neketina [pulti Izraelio]“, – tvirtino buvęs „Mossad“ vadovas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Iš Gazos ruožo į Izraelį paleistos raketos
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Iš Gazos ruožo į Izraelį paleistos raketos

 

Savanoriai bandė iš festivalio vietos iškelti žmonių kūnus, bet buvo apšaudyti

10:31

Muzikos festivalio „Supernova“, kuriame šeštadienį žuvo mažiausiai 260 žmonių, savanoriai, ieškantys kūnų, turėjo nutraukti paieškas, nes juos apšaudė kovotojai, skelbia BBC.

Savanorių grupės „Zaka“ vadas Yossi Landau teigia, kad jo 25 žmonių komanda iki šiol iš festivalio vietos ištraukė 162 kūnus, tačiau „negalėjo patekti toliau“.

„Mes dirbome apšaudomi, todėl turėjome evakuotis iš tos vietos“, – sakė Y.Landau BBC laidai „Today“.

Kariuomenės apmokyta 600 savanorių grupė dirba tam, kad atgautų visus aukų palaikus ir pagal religines apeigas žmonės galėtų būti palaidoti „taip, kaip buvo gyvi“.

VIDEO: Filmuota dronu: vaizdai po išpuolio Izraelio muzikos festivalyje „Tribe of Nova“

 

Teheranas neigia bet kokį įsitraukimą

10:25

Irano misija Jungtinėse Tautose sekmadienį pareiškė, kad Teheranas nedalyvavo viename kruviniausių išpuolių Izraelio istorijoje.

„Ryžtingos priemonės, kurių ėmėsi Palestina, yra visiškai teisėta gynyba nuo septynis dešimtmečius trunkančios priespaudos okupacijos ir bjaurių nusikaltimų, kuriuos įvykdė neteisėtas sionistinis režimas“, – sakoma Irano misijos JT pareiškime.

„Mes tvirtai remiame Palestiną, tačiau nedalyvaujame sprendžiant Palestinos atsako klausimą, nes jį priima tik pati Palestina“, – teigė Irano atstovybė JT.

Pasak Irano JT misijos atstovų, „Hamas“ operacija buvo „sėkminga“ todėl, kad ji buvo netikėta, tačiau tai – „didžiausia Izraelio saugumo organizacijų nesėkmė“.

„Jie bando pateisinti savo nesėkmę ir priskirti ją Irano žvalgybos galiai ir operatyviniam planavimui“, – sakė Irano JT misija.

Plačiau skaitykite ČIA.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Iš Gazos ruožo į Izraelį paleistos raketos
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Iš Gazos ruožo į Izraelį paleistos raketos

 

JT teigia, kad Gazos ruože perkelta daugiau nei 123 000 žmonių

10:21

Nuo „Hamas“ teroristų ir Izraelio konflikto pradžios Gazos ruože buvo perkelta daugiau kaip 123 000 žmonių, teigia Jungtinės Tautos, kurias cituoja naujienų agentūra AFP.

„Daugiau kaip 123 538 žmonės, daugiausia dėl baimės, susirūpinę dėl saugumo ir sunaikintų namų, buvo perkelti iš Gazos Ruožo.“ Daugiau kaip 73 000 žmonių prisiglaudė mokyklose, teigia JT humanitarinės pagalbos agentūra OCHA.

Maksimas Galkinas ir Ala Pugačiova bėga iš Izraelio: užfiksuota nuotrauka oro uoste

10:18

„Hamas“ teroristinei grupuotei pradėjus žiaurias atakas Izraelyje, ten kurį laiką gyvenę Ala Pugačiova ir komikas Maksimas Galkinas priversti bėgti. Pora užfiksuota oro uoste.

Maksimas Galkinas ir jo žmona Ala Pugačiova buvo pastebėti Izraelio Ben Guriono oro uoste. Nuotraukoje užfiksuotas nugara nusisukęs M.Galkinas, spėjama, kad šalia stovi ir A.Pugačiova.

Plačiau skaitykite ČIA.

Scanpix ir socialinių tinklų nuotr./Ala Pugačiova ir Maksimas Galkinas; vaizdai iš Izraelio
Scanpix ir socialinių tinklų nuotr./Ala Pugačiova ir Maksimas Galkinas; vaizdai iš Izraelio

 

Sprogimai Gazoje tęsiasi ir pirmadienį

10:14

VIDEO: Sprogimai Gazoje pirmadienio rytą

 

Dauguma pažeidžiamų vietų jau uždarytos, tačiau IDF negali paneigti, kad kovotojai vis dar patenka į teritoriją

10:10

Izraelio pajėgų atstovas spaudai sakė, kad dauguma Izraelio ir Gazos ruožą skiriančios užtvaros pažeidimo vietų buvo uždarytos, daugiausia naudojant tankus.

Tačiau spaudžiamas atstovas spaudai sakė, kad negali paneigti, jog kovotojai vis dar gali patekti į Izraelio teritoriją.

Izraelio majoras išpuolį palygino su Rugsėjo 11-osios išpuoliu: jie mus sučiupo

10:07

Per kelias pastarąsias valandas du aukšto rango Izraelio kariuomenės nariai šeštadienio išpuolius Gazos ruože palygino su Rugsėjo 11-osios išpuoliais prieš JAV.

„Tai mūsų Rugsėjo 11-osios įvykiai, – sakė atstovas spaudai majoras Niras Dinaras, kurį cituoja BBC. – Jie mus sučiupo“.

Pulkininkas leitenantas Jonathanas Conricusas taip pat palygino „Hamas“ išpuolius su dideliais išpuoliais Amerikoje.

„Tai galėtų būti Rugsėjo 11-oji ir Perl Harboras viename“, – sakė jis.

„Tai neabejotinai blogiausia diena Izraelio istorijoje. Niekada anksčiau tiek daug izraeliečių nebuvo nužudyta dėl vieno dalyko, jau nekalbant apie priešo veiklą per vieną dieną.“

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Iš Gazos ruožo į Izraelį paleistos raketos
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Iš Gazos ruožo į Izraelį paleistos raketos

 

Egipto žvalgybos pareigūnas: Izraelis ignoravo įspėjimus dėl „kažko didelio“

09:55

Egipto žvalgybos pareigūnas tvirtina, kad Egiptas, kuris dažnai tarpininkauja tarp Izraelio ir „Hamas“, ne kartą kalbėjosi su izraeliečiais apie „kažką didelio“.

Jis sako, kad Izraelio pareigūnai daugiausia dėmesio skyrė Vakarų Krantui ir sumenkino grėsmę iš Gazos ruožo, skelbia naujienų agentūra AP.

Benjamino Netanyahu vyriausybę sudaro Vakarų kranto žydų naujakurių šalininkai, kurie reikalavo saugumo priemonių per pastaruosius 18 mėnesių didėjant smurto bangai.

„Įspėjome juos, kad artėja situacijos sprogimas, ir labai greitai, ir jis bus didelis. Tačiau jie nepakankamai įvertino tokius perspėjimus“, – sako pareigūnas, kuris kalba su anonimiškumo sąlyga, nes nėra įgaliotas su žiniasklaida aptarinėti slaptų žvalgybos diskusijų turinio.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Gazos ruože Izraelis susprogdino pastatus
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Gazos ruože Izraelis susprogdino pastatus

 

Izraelio pajėgos paskelbė Gazos divizijos vado nuotrauką ir paneigė gandus, kad jis buvo nužudytas

09:50

Izraelio gynybos pajėgos (IDF) paskelbė nuotrauką, kurioje IDF Gazos divizijos vadas brigados generolas Avi Rosenfeldas vadovauja kovai su „Hamas“ teroristais prie sienos su Gazos ruožu.

Nuotrauka pateikiama siekiant išsklaidyti gandus socialinėje žiniasklaidoje, kad Gazos divizijos vadas buvo paimtas į nelaisvę per „Hamas“ puolimą šeštadienio rytą, skelbia leidinys „The times of Israel“.

„Hamas“ užpuolė divizijos bazę, Re'im stovyklą, nužudė karius ir paėmė į nelaisvę kitus.

Po kelių valandų IDF atgavo bazės kontrolę.

IDF nuotr./Gazos divizijos vadas brigados generolas Avi Rosenfeldas vadovauja kovai su "Hamas"
IDF nuotr./Gazos divizijos vadas brigados generolas Avi Rosenfeldas vadovauja kovai su "Hamas"

 

„Hamas“ pagrobė ir sužalojo jauną tatuiruočių meistrę: istorija sukrečia, šeima nepraranda vilties

09:37

Nustatyta, kad jauna tatuiruočių meistrė yra moteris, kurios kūną „Hamas“ teroristai, šeštadienio rytą demonstravo gatvėse, pikapo kėbule. Teroristų grupuotė užpuolė po atviru dangumi vykstantį muzikos vakarėlį.

Shani Louk buvo viena iš šimto aukų Izraelyje, kai „Hamas“ nusitaikė į šokių vakarėlį netoli kibuco Urim ir kitų Izraelio bendruomenių.

Per žiaurų išpuolį žydų valstybėje žuvo mažiausiai 260 izraeliečių, daugiau kaip 1 500 buvo sužeista, dar kelios dešimtys pagrobta.

Jos pusbrolis internete pastebėjo filmuotą medžiagą, kurioje užfiksuota, kaip Shani kūnas atrodo be gyvybės ženklų ir apsuptas ginkluotų kovotojų sunkvežimio gale. Vienas „Hamas“ kovotojas buvo uždėjęs koją jai ant juosmens, o kitas buvo sugriebęs dalį jos dredų.

Plačiau skaitykite ČIA.

Socialinių tinklų ir Scanpix nuotr./Shan Louk
Socialinių tinklų ir Scanpix nuotr./Shan Louk

 

„Hamas“ prieš Izraelį: kur slypi dešimtmečius rusenančio konflikto priežastys?

09:25

Šeštadienį Izraelį pažadinusios „Hamas“ atakos jo žmones nustebino netikėtumu ir mastu, bet jų nelauktomis negalima vadinti. Izraelio ir palestiniečių nesutarimai – kartais tik ginčai dėl to, kam turi priklausyti Jeruzalė, kartais ginkluoti ir labai kruvini, kaskart nusinešantys dešimtis ar net šimtus taikių gyventojų gyvybių – tęsiasi ne vieną dešimtmetį. Jie įplieskė ne vieną trumpesnį ar ilgesnį karą, kurie baigdavosi paliaubomis, tačiau taikaus sugyvenimo neatnešdavo.

Portalas 15min apžvalgia šių dviejų tautų santykius praėjusį ir šį šimtmetį, pateikia atskirų ginkluotų konfliktų priežastis ir pristato radikalią grupuotę „Hamas“, kuri buvo abiejų palestiniečių intifadų prieš Izraelį dalyvė ir užpuolė šį kartą.

Plačiau skaitykite ČIA.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Gazos ruože Izraelis susprogdino pastatus
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Gazos ruože Izraelis susprogdino pastatus

 

Izraelio oro pajėgos pernakt apšaudė virš 500 taikinių Gazos ruože

09:06 Atnaujinta 09:07

Izraelio pajėgų ir palestiniečių judėjimo „Hamas“ kovotojų mūšiai pirmadienį tęsiasi septyniose ar aštuoniose vietose Gazos Ruožo apylinkėse, pranešė žydų valstybės kariuomenė.

„Mes vis dar kovojame. Aplink Gazos Ruožą yra septynios ar aštuonios atviros vietos, (kuriose) kariai vis dar kaunasi su teroristais“, – žurnalistams sakė kariuomenės atstovas spaudai Richardas Hechtas, praėjus dviem dienoms po to, kai palestiniečių islamistų grupuotė surengė netikėtą išpuolį prieš Izraelį.

„Vakar tikėjomės įgyti visišką kontrolę. Tikiuosi, kad iki šios dienos pabaigos ją turėsime“, – pridūrė jis.

Izraelio karinės oro pajėgos pasidalijo filmuota medžiaga, kurioje matyti naktį Gazos ruože vykdyti smūgiai. Į juos buvo smogta naikintuvais, sraigtasparniais, lėktuvais ir artilerija.

Pajėgų teigimu, per šiuos smūgius buvo smogta daugiau kaip 500 taikinių, įskaitant aštuonis „Hamas“ ir Palestinos „Islamo džihado“ patalpas, kelis daugiaaukščius bokštus, kuriuose yra „Hamas“ nuosavybės, mečetę, kuri taip pat naudojama „Hamas“ kovotojų, ir tris tunelius Beit Hanūno rajone Gazos šiaurėje.

Sveikatos ministerija: sužeisti 2382 žmonės

09:01

Sveikatos apsaugos ministerija teigia, kad nuo šio ryto Izraelio ligoninėse dėl per karą patirtų žaizdų gydomi 2 382 žmonės, skelbia leidinys „The Times of Israel“.

Dvidešimt dviejų iš jų būklė kritinė, o 345 sužeisti sunkiai.

Naujausiais duomenimis, žuvo daugiau kaip 700 izraeliečių.

JAV dislokuoja laivus arčiau Izraelio, siunčia šaudmenis

08:57

JAV prezidentas Joe Bidenas sekmadienį įsakė JAV laivams ir naikintuvams priartėti prie Izraelio, taip parodydamas palaikymą ir siųsdamas naują karinę pagalbą po palestiniečių kovotojų grupuotės „Hamas“ išpuolių.

Pentagonas pranešė, kad į rytinę Viduržemio jūros dalį siunčia lėktuvnešį „USS Gerald R. Ford“ ir jį lydinčius karo laivus, taip pat didina naikintuvų eskadriles regione.

Sekmadienio popietę JAV centrinė vadovybė patvirtino, kad laivai ir lėktuvai pradėjo judėti į naujas pozicijas.

AFP-Scanpix nuotr./ JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas ir JAV prezidentas Joe Bidenas
AFP-Scanpix nuotr./ JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas ir JAV prezidentas Joe Bidenas

Pasak Senato daugumos lyderio demokrato Chucko Schumerio, iki šiol žinoma, kad per kilusį smurtą žuvo mažiausiai keturi amerikiečiai.

Po šeštadienį netikėtai iš Gazos Ruožo surengtos „Hamas“ kovotojų atakos Baltieji rūmai skubiai patvirtino, kad JAV remia Izraelį, pažadėjo pagalbą ir įspėjo kitas šalis nesikišti į konfliktą.

J.Bidenas sekmadienį kalbėjosi su Izraelio ministru pirmininku Benjaminu Netanyahu ir pranešė, kad papildoma pagalba Izraelio gynybos pajėgoms jau pakeliui, o artimiausiomis dienomis bus suteikta dar daugiau, pranešė Baltieji rūmai.

„Vadovai taip pat aptarė dedamas pastangas užtikrinti, kad jokie Izraelio priešai nemanytų, jog gali ar turėtų siekti naudos iš dabartinės padėties“, – sakoma pareiškime.

Jame priduriama, kad JAV prezidentas taip pat „pažadėjo visokeriopai remti Izraelio vyriausybę ir žmones, susidūrusius su beprecedenčiu ir siaubingu „Hamas“ teroristų išpuoliu“.

Vėliau „Hamas“ apkaltino Vašingtoną, svarbų ginklų tiekėją Izraeliui, „faktiniu dalyvavimu agresijoje prieš mūsų tautą“ perkeliant lėktuvnešį.

Kariuomenės duomenimis, didžiausias per pastaruosius dešimtmečius Izraelio ir palestiniečių konflikto paaštrėjimas pareikalavo daugiau kaip 700 gyvybių Izraelyje, o Gazos Ruožo pareigūnai pranešė, kad mažiausiai 400 žmonių žuvo per žydų valstybės antskrydžius.

B.Netanyahu paragino sukrėstą tautą ruoštis, jo žodžiais tariant, ilgam karui – dešimtys tūkstančių Izraelio pajėgų jau dislokuotos kovoti su besilaikančiais „Hamas“ kovotojais ir ruoštis galimam sausumos puolimui Gazos Ruože.

„The Wall Street Journal“ atskleidė, kad „Hamas“ ataką prieš Izraelį planavo ne vieni

08:52

Irano saugumo pareigūnai padėjo suplanuoti šeštadienį įvykdytą netikėtą „Hamas“ išpuolį prieš Izraelį ir praėjusį pirmadienį per susitikimą Beirute uždegė žalią šviesą išpuoliui, patvirtino „Hamas“, „Hezbollah“ ir kitos Irano remiamos kovotojų grupuotės aukšto rango nariai, pranešė amerikiečių leidinys „The Wall Street Journal“.

Irano Islamo revoliucinės gvardijos korpuso karininkai nuo rugpjūčio mėn. dirbo su „Hamas“, kad parengtų oro, sausumos ir jūros puolimo planą – didžiausią Izraelio sienų pažeidimą nuo 1973 m. Jom Kipuro karo.

Jie sakė, kad operacijos detalės buvo patikslintos per kelis susitikimus Beirute, kuriuose dalyvavo IRGC karininkai ir keturių Irano remiamų kovotojų grupuočių, įskaitant Gazos Ruože valdančią „Hamas“ ir Libane veikiančią šiitų kovotojų grupuotę bei politinę frakciją „Hezbollah“, atstovai.

Plačiau skaitykite ČIA.

„AFP“/„Scanpix“/Palestinos kovotojas mėto akmenis į Izraelio pajėgas
„AFP“/„Scanpix“/Palestinos kovotojas mėto akmenis į Izraelio pajėgas

 

V.Zelenskis: per išpuolius žuvo du Ukrainos piliečiai

08:50

Naktiniame pranešime Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis paskelbė, kad šią savaitę laukia ne vienas tarptautinis renginys, kurio metu bus siekiama užtikrinti pasaulio vienybę kovoje su terorizmu.

„Teroras atvėrė per daug frontų prieš žmoniją. Karas prieš Ukrainą. Karas Artimuosiuose Rytuose. Siaubinga destabilizacija Afrikoje. Nuolatiniai bandymai išprovokuoti krizę pasaulinėje maisto rinkoje“, – susirašinėjimo platformoje „Telegram“ rašė V.Zelenskis.

VIDEO: V.Zelenskis pranešė, kad per išpuolius Izraelyje žuvo du Ukrainos piliečiai

Jis taip pat pranešė, jog kalbėjosi su Izraelio premjeru Benjaminu Netanyahu, kuriam pareiškė užuojautą dėl daugybės aukų, patirtų per teroristinį išpuolį.

Pasak V.Zelenskio, Izraelyje žuvo du Ukrainos piliečiai, o į ambasadą kreipėsi daugiau kaip šimtas.

„Ukrainos ambasada ir Izraelio policija visapusiškai bendradarbiauja aiškinantis detales apie ukrainiečius, atsidūrusius konflikto ir apšaudymo zonose.“

R.Sunakas užtikrino B.Netanyahu dėl tvirtos paramos

07:57

Jungtinės Karalystės premjeras Rishi Sunakas sekmadienį patikino savo Izraelio kolegą Benjaminą Netanyahu dėl tvirtos Londono paramos po to, kai žydų valstybę užpuolė palestiniečių kovotojų grupuotė „Hamas“.

Dauningo gatvės 10 namui sekmadienio vakarą nusidažius mėlyna ir balta – Izraelio vėliava – spalvomis, R.Sunakas socialiniame tinkle „X“ parašė: „Mes esame su Izraeliu.“

„Scanpix“/AP nuotr./Jungtinės Karalystės premjero rezidencija Dauningo gatvėje
„Scanpix“/AP nuotr./Jungtinės Karalystės premjero rezidencija Dauningo gatvėje

„Ką tik kalbėjau su ministru pirmininku Netanyahu ir patikinau jį, kad JK tvirtai remia Izraelį ginantis nuo šių siaubingų išpuolių, – iš savo oficialios rezidencijos Čekerse netoli Londono sakė R.Sunakas. – Padarysime viską, ką galime, kad padėtume. Terorizmas nenugalės.“

Šimtai žmonių žuvo abiejose pusėse nuo tada, kai Irano remiamas „Hamas“ šeštadienį auštant pradėjo puolimą, o Izraelio pajėgos kovojo su pasilikusiais kovotojais ir smogė Gazos Ruožui iš oro.

Dauningo gatvės atstovas sakė, kad R.Sunakas pasiūlė B.Netanyahu bet kokią Izraeliui reikalingą paramą. Pasak jo, britų ministras pirmininkas taip pat „pristatė diplomatinį darbą, kurį JK atlieka siekdama užtikrinti, kad pasaulis vieningai pasipriešintų šiems siaubingiems išpuoliams“.

Be to, R.Sunakas pabrėžė savo įsipareigojimą užtikrinti, kad JK žydų bendruomenė šiuo metu jaustųsi saugiai.

Per „Hamas“ išpuolį žuvo Izraelio kariuomenėje tarnavęs britas, sekmadienį pranešė jo šeima. Dar mažiausiai du britai laikomi dingusiais.

Izraelio kariuomenė: šešiuose miestuose Gazos Ruožo pasienyje tebevyksta kovos

07:52

Izraelio gynybos pajėgų vyriausiasis atstovas spaudai kontradmirolas Danielis Hagari žurnalistus informavo, kad pietų Izraelyje, netoli sienos su Gazos Ruožu, vis dar vyksta aktyvūs mūšiai šešiose vietose, praneša „The Times of Israel“.

Pasak jo, kovos vyksta Bejeryje, Kfar Azoje, Nirime ir Alumime. Kai kurie teroristai pateko į Izraelį dar prieš išpuolį šeštadienį, o kiti kirto sieną per pastarąsias dvi dienas.

Pasak D.Hagari, per naktį į Bejerį prasiskverbė apie 70 teroristų. Dauguma jų žuvo mūšyje su Izraelio kariais, tačiau kiti vis dar slepiasi kibuco namuose.

„Scanpix“ nuotr./izraelis, izraelio kariai
„Scanpix“ nuotr./izraelis, izraelio kariai

Kfar Azos miestelio apylinkėse nustatyti septyni teroristai, taip pat netoli kibuco aptikta landa į tunelį.

Šeši teroristai buvo identifikuoti netoli Nirimo kibuco, o keturi – Alumime, sako D.Hagari.

D.Hagari pateikė skaičius, kad iki šiol Izraelio kariuomenė nukovė 425 palestiniečių teroristus Gazos Ruože ir dar šimtus Izraelio teritorijoje.

D.Hagari sako, kad Izraelio gynybos pajėgos pašaukė šimtus tūkstančių rezervistų.

Izraelio kariuomenės teigimu, per smūgius Gazos Ruože buvo smogta 1148 taikiniams.

„Hamas“ artimas šaltinis aprašo daugelį metų trukusią kampaniją, kuria siekta apgauti Izraelį

07:22

„Hamas“ artimas šaltinis naujienų agentūrai „Reuters“ sakė, jog teroristinė organizacija daugelį metų vykdė kampaniją, siekdama įtikinti Izraelį, kad grupuotė nepageidauja ginkluoto konflikto ir kad ją galima nuraminti ekonominėmis paskatomis, siekiant išlaikyti santykinę ramybę.

„Hamas“ leido Izraeliui susidaryti įspūdį, kad jis nėra pasirengęs kovai, – agentūrai sakė šaltinis. – Pastaraisiais mėnesiais „Hamas“ naudojo precedento neturinčią žvalgybos taktiką, kad suklaidintų Izraelį, sudarydamas viešą įspūdį, jog jis nenori stoti į kovą ar konfrontaciją su Izraeliu, tuo pat metu ruošdamasis šiai didžiulei operacijai.“

„Scanpix“/AP nuotr./„Hamas“ kovotojai
„Scanpix“/AP nuotr./„Hamas“ kovotojai

Jis teigia, kad ruošdamasi ši teroristinė organizacija pastatė Izraelio gyvenvietės imitaciją, kad galėtų treniruotis. „Izraelis tikrai tai matė, bet buvo įsitikinęs, kad „Hamas“ nenori veltis į konfrontaciją“, – sako jis.

„Hamas“ sugebėjo sukurti vaizdą, kad nėra pasirengęs karinei avantiūrai prieš Izraelį“, – pridūrė šaltinis.

Buvęs patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Yaakovas Amidroras agentūrai „Reuters“ sakė, kad kai kurios Izraelio sąjungininkės patikėjo melu, sakydamos Jeruzalei, jog „Hamas“ demonstruoja „didesnę atsakomybę“.

„Mes kvailai pradėjome tikėti, kad tai tiesa“, – sako jis. – Taigi padarėme klaidą. Mes neketiname kartoti šios klaidos ir lėtai, bet užtikrintai sunaikinsime „Hamas“.

JT Saugumo Tarybos narių pozicija dėl „Hamas“ išpuolio – nevieninga

07:04

Jungtinių Tautų Saugumo Taryba sekmadienį surengė skubų posėdį, kur nemaža dalis narių pasmerkė palestiniečių kovotojų grupuotę „Hamas“ už masinį išpuolį prieš Izraelį, tačiau Jungtinės Valstijos apgailestavo, kad nebuvo vieningos nuomonės.

Skubiai sušauktame posėdyje Jungtinės Valstijos paragino griežtai pasmerkti palestiniečių islamistus, kurie valdo Gazos Ruožą ir šeštadienį surengė netikėtą puolimą bei pagrobimo operaciją.

„Nemažai šalių pasmerkė „Hamas“ išpuolius. Akivaizdu, kad ne visos“, – po už uždarų durų vykusio posėdžio žurnalistams sakė vyresnysis JAV diplomatas Robertas Woodas.

„Vieną iš jų tikriausiai galėtumėte išsiaiškinti man nieko nesakant“, – pridūrė jis su aiškia iliuzija į Rusiją, kurios santykiai su Vakarais smarkiai pablogėjo po invazijos į Ukrainą.

Diplomatų teigimu, Saugumo Taryba nesvarstė jokio bendro pareiškimo, jau nekalbant apie privalomą rezoliuciją, o Rusijos vadovaujami nariai tikėjosi, kad nebus orientuojamasi tik į „Hamas“ pasmerkimą.

„Mano žinutė buvo nedelsiant nutraukti kovas ir pereiti prie paliaubų bei prasmingų derybų, apie kurias dešimtmečius kalbėjo“ Saugumo Taryba, sakė Rusijos ambasadorius prie JT Vasilijus Nebenzia.

„Tai iš dalies neišspręstų klausimų pasekmė“, – kalbėjo jis.

Izraelio karinės oro pajėgos tęsia masinius smūgius Gazos ruože

07:01

Izraelio kariuomenė teigia, kad pirmadienio naktį karo lėktuvai toliau tęsė smūgius Gazos ruože, siekdami „sunaikinti „Hamas“ teroristinės grupuotės pajėgumus“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Izraelio oro ataka Gazos mieste
AFP/„Scanpix“ nuotr./Izraelio oro ataka Gazos mieste

Tarp taikinių, į kuriuos buvo smogta pastarosiomis valandomis, buvo kelios vadavietės, pastatas, kuriame įsikūrę „Hamas“ kovotojai, vadavietė, kuria naudojosi „Hamas“ jūrų pajėgų aukšto rango pareigūnas, „Hamas“ naudojamas operatyvinis objektas“, esantis mečetėje Džabalijoje, ir objektas, kurį teroristinė grupuotė naudoja žvalgybai.

Kitas atnaujinimas po   30 s.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius