Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Karas tirpdo Ukrainos oligarchų milijardus: dabar rūpi išlikimas, o ne įtakos žaidimai

Dešimtmečius itin turtingi Ukrainos verslininkai turėjo didžiulę ekonominę ir politinę galią savo šalyje. Tačiau po Rusijos pradėtos invazijos liūdnai pagarsėję Ukrainos oligarchai neteko milijardinių pajamų. Ar Ukrainos oligarchų viešpatavimas šalyje pagaliau baigėsi? Tokį klausimą kelia BBC.
Rinatas Achmetovas
Rinatas Achmetovas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Turtai ir galia

BBC rašo, kad Ukrainos oligarchai garsėja ne tik nepaprastais turtais, bet ir politine galia.

2017 m. Londone įsikūręs analitinis centras „Chatham House“ skelbė, kad oligarchai kelia „didžiausią pavojų Ukrainai“.

Pasitelkdami platų sąjungininkų ir lojalių parlamento narių tinklą, Ukrainos oligarchai ne kartą darė įtaką priimant įstatymus savo verslo imperijų naudai.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis oligarchus yra pavadinęs „grupe žmonių, kurie mano, kad yra svarbesni už įstatymų leidėjus, vyriausybės pareigūnus ar teisėjus“.

Tačiau nuo 2014 metų prasidėjus Rusijos invazijai Ukrainos rytuose, oligarchų verslus sprogdino raketos, o jų turtą, kaip ir paprastų žmonių, naikino rusų okupantai.

Iš turtingiausio oligarcho tikėjosi daugiau

Turtingiausias Ukrainos žmogus – 56 metų Rinatas Achmetovas – daugeliui yra oligarcho įsikūnijimas. Anglies kalnakasio sūnus, tapęs milijardieriumi, visoje Ukrainoje žinomas kaip „Donbaso karalius“, rašo BBC.

Jam priklauso ne tik didžiuliai plieno ir anglies pramonės plotai šalies rytuose, įskaitant plieno gamyklą „Azovstal“, kuri po Rusijos pajėgų atakų virto griuvėsiais, bet ir viena geriausių šalies futbolo komandų – Donecko „Šachtar“. Dar neseniai jam priklausė ir vienas pagrindinių šalies televizijos kanalų.

Ukrainos oligarchų turto vertė (remiantis leidiniu „Forbes“)
2022 metų vasaris 2022 metų gruodis
Rinatas Achmetovas 13,7 mlrd. JAV dolerių 4,3 mlrd. JAV dolerių
Viktoras Pinčiukas 2,6 mlrd. JAV dolerių 2 mlrd. JAV dolerių
Vadimas Novinskis 3,5 mlrd. JAV dolerių 1,3 mlrd. JAV dolerių
Ihoris Kolomoiskis 1,8 mlrd. JAV dolerių 1 mlrd. JAV dolerių
Petro Porošenko 1,6 mlrd. JAV dolerių 0,7 mlrd. JAV dolerių

BBC rašo, kad daugelis manė, jog kaip turtingiausias Ukrainos žmogus R.Achmetovas nuo pat pradžių turėjo padaryti daugiau, kad jo gimtajame regione būtų pažabotas Rusijos kurstomas separatizmas.

Donbase plintant karine galia paremtai Rusijos įtakai, jis liepė savo gamykloms protestuojant įjungti sirenas. Jis taip pat skelbė pareiškimus, kuriuose kritikavo separatistus, primena BBC.

Tačiau, kalbant apie pasipriešinimo Rusijos pajėgoms finansavimą ir rėmimą, jis buvo kritikuojamas, kad ėmėsi per mažai veiksmų. Ypač lyginant su kitu Ukrainos magnatu, milijardieriumi Ihoriu Kolomoiskiu, kuris 2014 metų kovo mėnesį buvo paskirtas Dnipropetrovsko srities gubernatoriumi pietryčių Ukrainoje.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ihoris Kolomoiskis
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ihoris Kolomoiskis

Konfliktui įsiplieskus, I.Kolomoiskis skyrė milijonus lėšų Ukrainos savanorių batalionams remti. Jis siūlė atlygį už Rusijos remiamų kovotojų paėmimą į nelaisvę ir tiekė Ukrainos kariuomenei degalus.

Ukrainos parlamentas neseniai priėmė įstatymą, dėl kurio I.Kolomoiskis neteko naftos bendrovės kontrolės. Koks buvo oligarcho atsakas? Jis atvyko į naftos bendrovės būstinę su vyrais, kurie, kaip įtariama, buvo ginkluoti automatais.

Karui rytuose įsibėgėjant Ukrainos oligarchų žlugimas buvo gerokai įsibėgėjęs.

Kaip tampama oligarchu

Kitas smūgis oligarchams buvo suduotas 2021 m. pabaigoje, kai Ukraina priėmė vadinamąjį „deoligarchizacijos įstatymą“.

Naujajame įstatyme Ukrainos prezidentas V.Zelenskis apibrėžė, kad oligarchu laikomas asmuo, kuris atitinka tris iš šių keturių sąlygų:

1. Turėjimas įtakos žiniasklaidai

2. Turėjimas įtakos politiniams procesams

3. Monopolijos turėjimas

4. Per metus uždirba milijonus dolerių

„AFP“/„Scanpix“/Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis
„AFP“/„Scanpix“/Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis

Visi, kurie atitiko šias sąlygas, buvo papildomai tikrinami ir jiems buvo uždrausta finansuoti politines partijas, taip mažinant jų įtaką politiniams procesams.

Štai norėdamas išvengti įtraukimo į šį V.Zelenskio sąrašą, R.Achmetovas pardavė visą savo žiniasklaidos verslą.

Tačiau tada prasidėjo invazija į Ukrainą 2022 m. vasario mėnesį.

Ko tikėtis ateityje?

Karas tik dar labiau sumažino Ukrainos turtingųjų pajamas. Tačiau ar jų žlugimas sustiprins Ukrainos demokratiją?

„Absoliučiai, – sako naujienų svetainės „Ukrainska Pravda“ vyriausioji redaktorė Sevgil Musajeva. – Šis karas – tai oligarchų pabaigos Ukrainoje pradžia.“

Dabar, sako S.Musajeva, nuo Ukrainos pilietinės visuomenės ir kovos su korupcija institucijų priklauso, ar pavyks užkirsti kelią naujų oligarchų atsiradimui. Ir, žinoma, pats demokratijos išlikimas Ukrainoje priklauso nuo karo su Rusija baigties.

Tuo metu Serhijus Leščenka, anksčiau buvęs vienas žymiausių Ukrainos tiriamosios žurnalistikos žurnalistų, o dabar prezidento V.Zelenskio administracijos vadovo patarėjas teigia, kad „deoligarchizacijos įstatymas buvo vienas pirmųjų svarbių oligarchų žlugimo veiksnių“.

„Tačiau karui įsibėgėjus, oligarchų gyvenimas tapo dar sunkesnis. Jie buvo priversti sutelkti dėmesį į išlikimą, o ne į vidaus politiką“, – cituoja Ukrainos pareigūną BBC.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius