Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 07 03 /2022 07 04

Ukrainos pajėgos pasitraukė iš Lysyčansko

Ukraina skelbia, kad po ilgų kovų šalį ginančios pajėgos pasitraukė iš Rusijos atakuojamo Lysyčansko miesto. „Deja, vien plieninės valios ir patriotizmo sėkmei nepakanka – reikia materialinių ir techninių išteklių“, – sekmadienį pranešė Ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas.
Karas Ukrainoje. Lysyčanskas
Karas Ukrainoje. Lysyčanskas / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.

Svarbiausios naujienos iš Ukrainos

  • Ukraina skelbia, kad po ilgų kovų šalį ginančios pajėgos pasitraukė iš Rusijos atakuojamo Lysyčansko miesto
  • Naujame JAV 820 mln. dolerių vertės pagalbos pakete – šaudmenys HIMARS sistemai ir lėšos naujų ginklų Ukrainai gamybai
  • Rusijos pajėgos iš salvinės raketų ugnies sistemų apšaudė Slovjanską, mieste kilo apie 15 gaisrų, yra žuvusių ir sužeistų
  • Rusijos gynybos ministerija dėl sprogimų Belgorode apkaltino Ukrainą
  • Po Kyjivo prašymo Turkija sulaikė Rusijos laivą, gabenantį pavogtus grūdus

Svarbiausias šeštadienio naujienas skaitykite ČIA.

Visas naujienas apie Rusijos įsiveržimą į Ukrainą rasite ČIA.

Rūšiavimas
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

06:25

Naujausias žinias iš Ukrainos skaitykite čia.

Donecko srityje žuvo 7 civiliai

00:10

Donecko srities karinės administracijos vadovas Pavlo Kyrylenko informavo, kad sekmadienį labiausiai dėl Rusijos atakų nukentėjo Kramatorsko ir Slovjansko miestai.

Per parą žuvo 7 civiliai, apie 20 – sužeista.

Vėl apšaudytas Kramatorskas

23:13

Rusija vėl apšaudė Kramatorską, feisbuke pranešė miesto meras O.Hončarenko. Pasak jo, nukentėjo gyvenamieji miesto rajonai, privatūs namai, daugiabučiai ir mokykla. Per atakas sužeista moteris. 

 

V.Zelenskis apie pasitraukimą iš Lysyčansko: „Ukraina nieko neatsisako“

23:09

Vakariniame kreipimesi Ukrainos prezidentas V.Zelenskis pakomentavo neseniai paviešintą informaciją, kad šalies pajėgos pasitraukė iš Rusijos atakuojamo Lysyčansko miesto.

„Ir jei kariuomenės vadovybė išveda žmones iš tam tikrų fronto taškų, kur priešas turi didžiausią karinį pranašumą, tarp jų ir iš Lysyčansko, tai reiškia tik viena – mes grįšime dėka savo taktikos, didindami kokybiškų ginklų tiekimą“, – sakė jis ir pabrėžė, kad Ukraina „nieko neatsisako“, turėdamas galvoje, kad miestas bus atkovotas, kai tik Ukrainos pajėgos bus tam pasiruošusios.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Volodymyras Zelenskis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Volodymyras Zelenskis

„O kai kas nors Maskvoje praneša apie Luhansko sritį, tegul prisimena savo pranešimus ir pažadus iki vasario 24 d., pirmomis invazijos dienomis, pavasarį ir dabar. Tegul realiai įvertina, ką per šį laiką turi ir kaip daug jie už tai sumokėjo. Nes dabartinės jų ataskaitos nueis į dulkes, kaip ir anuomet“, – sakė prezidentas, turėdamas omenyje Rusijos gynybos ministrą S.Šoigu, kuris sekmadienį pranešė šalies agresorės prezidentui V.Putinui apie viso Luhansko srities okupaciją.

Prezidentas teigė, kad Ukraina stabiliai žengia į priekį Charkivo srityje, Chersono regione ir prie jūros.

„Pokyčiai yra geras pavyzdys. Ateis diena, kai tą patį pasakysime ir apie Donbasą“, – sakė jis.

Vaizdo įraše – iš Rusijos nelaisvės išlaisvinti Ukrainos pasieniečiai

23:00

Ukrainos valstybinė sienos apsaugos tarnyba paskelbė vaizdo įraše, kuriame užfiksuoti iš Rusijos nelaisvės birželio 29 dieną sugrįžę šalies pasieniečiai. 

Birželio 29 dieną pranešta, kad Kyjivas ir Maskva įvykdė didžiausią nuo karo pradžios apsikeitimą belaisviais. Iš viso į Ukrainą grįžo 144 žmonės, iš jų 95 gynė Mariupolį ir „Azovstal“ gamyklą. 43 iš jų priklausė pulkui „Azov“.

Tarp išlaisvintųjų yra 23 karininkai, 59 nacionalinės gvardijos nariai, dar 30 priklauso karinėms jūrų, 28 – Ukrainos karinėms pajėgoms. 17 išlaisvintųjų tarnavo muitinėje, 1 – policijoje, 9 dalyvavo Ukrainos teritorinėje gynyboje. 69 iš jų – seržantai ir jaunesnieji karininkai. Vyriausiam iš minėtų asmenų yra 65, jauniausiam – 19 metų.

Vienas iš pasieniečių – Pavelas Pikovecas – neseniai paskelbtame kitame vaizdo įraše trumpai papasakojo apie tai, ką patyrė būdamas Rusijos nelaisvėje.

Plačiau apie tai skaitykite: „Azovstal“ į nelaisvę patekęs ir išlaisvintas Pavelas: „Su mumis buvo elgiamasi kažkaip kitaip“ 

Ekspertai apie tai, ką reiškia Lysyčansko praradimas

22:28

Gynybos analitikas dr. Egidijus Papečkys mano, kad Lysyčanskas, deja, tėra dar vienas okupuotos Ukrainos teritorijos lopinėlis, neturintis didesnės karinės reikšmės.

Jo teigimu, Donbase kiekvienas toks miestelis yra vienodai svarbus karine prasme, nebent jame yra itin svarbūs kelių, geležinkelių ar kitų komunikacijų mazgai. Šiuo atveju taip nėra, o net ir užėmus miestą jokio tolimesnio puolimo Rusijos pajėgos negali vystyti.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos kariai
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos kariai

Tai, kad nereikėtų koncentruotis į nedidelius teritorijos užėmimus Donbase, pažymi ir tyrimų centro „Center for Naval Analyses“ Rusijos studijų direktorius Michaelas Kofmanas.

„Tai tereiškia, kad jie atsirems į kitą ukrainiečių gynybos liniją, kuri tęsiasi nuo Bachmuto iki Siversko“, – kalbėjo jis.

Anot jo, dabartinis Rusijos tikslas Donbase yra pasiruošti mūšiui dėl Slavjansko ir Kramatorsko, puolant šiuos miestus nuo Iziumo ir iš rytų, tačiau kol kas jiems nepavyko prasiveržti pro Bachmutą, tad tikslas yra „geriausiu atveju – viltingas“.

Išsamiau šia tema skaitykite 15min straipsnyje: Ukraina prarado Lysyčanską: politinė ir psichologinė reikšmė didesnė nei karinė

Susprogdintas geležinkelio tiltas, kuriuo Rusija gabeno amuniciją

22:22

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų Strateginės komunikacijos departamentas telegram kanale pranešė, kad buvo susprogdintas geležinkelio tiltas tarp Melitopolio ir Tokmako, kuriuo Rusijos pajėgos gabeno amuniciją. 

Kyjive viešintis Australijos premjeras žada karinę pagalbą Ukrainai

21:33

Australijos ministras pirmininkas Anthony Albanese'is sekmadienį Kyjive susitikęs su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu pažadėjo toliau teikti karinę paramą jo šaliai, įskaitant šarvuočius ir bepiločius orlaivius.

Tai yra pirmas Australijos vyriausybės vadovo vizitas Ukrainoje.

A.Albanese'is spaudos konferencijoje Kyjive pareiškė, kad jo šalis suteiks Ukrainai „šimto milijonų dolerių karinę paramą“, nepatikslindamas, ar turi omenyje Australijos dolerius.

100 mln. Australijos dolerių atitinka 68 mln. JAV dolerių arba 65,5 mln. eurų.

Premjeras sakė, kad Australija suteiks papildomos Ukrainos prašomos karinės įrangos, įskaitant 14 šarvuotų transporterių, 20 pėstininkų kovos mašinų „Bushmaster“ ir bepiločių orlaivių.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Anthony Albanese'is
AFP/„Scanpix“ nuotr./Anthony Albanese'is

V.Zelenskis teigė, kad Australija teikia Ukrainai „didelę pagalbą, ypač gynybos srityje“, ir kad Ukrainos pajėgos „labai vertina“ mašinas „Bushmaster“.

Plačiau šia tema skaitykite ČIA.

M.Podoliakas atkirto apie derybas pasisakiusiam D.Peskovui

21:28

Ukrainos prezidento patarėjas ir derybų grupės narys Mychailo Podoliakas sureagavo į sekmadienį pasirodžiusius Kremliaus režimo atstovo D.Peskovo teiginius, esą Kyjivas galiausiai turės nusileisti ir įgyvendinti Maskvos keliamus reikalavimus, sės prie „derybų“ stalo „paprasčiausiai sutvarkyti dokumentą, dėl kurio iš esmės buvo susitarta.“ 

„Ugnies nutraukimas. Z kariuomenės išvedimas. Pagrobtų piliečių grąžinimas. Karo nusikaltėlių išdavimas. Žalos atlyginimo mechanizmas. Ukrainos suverenių teisių pripažinimas... Rusijos pusė gerai žino mūsų sąlygas. #Peskovo bosas gali nesijaudinti: ateis laikas ir mes jas užfiksuosime popieriuje“, – tviteryje parašė jis.

 

Ukrainos pajėgos pasitraukė iš Lysyčansko

20:11 Atnaujinta 20:13

Ukrainos ginkluotosios pajėgos pranešė, kad po ilgų kovų šalį ginantys kariai pasitraukė iš Rusijos atakuojamo Lysyčansko miesto.

„Po įtemptų kovų dėl Lysyčansko Ukrainos gynybos pajėgos buvo priverstos pasitraukti iš užimtų pozicijų ir linijų“, – teigiama Generalinio štabo pranešime feisbuke. 

„Esant daugkartiniam Rusijos okupacinių pajėgų artilerijos, aviacijos, daugkartinių raketų paleidimo įrenginių, amunicijos ir personalo pranašumui, tolesnė miesto gynyba būtų turėjusi lemtingų pasekmių. Siekiant išsaugoti ukrainiečių gynėjų gyvybes, buvo priimtas sprendimas pasitraukti“, – rašoma toliau.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos kariai
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos kariai

Pranešimą paskelbęs Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas pabrėžė, kad kova tęsiasi:

„Mes tęsiame kovą. Deja, vien plieninės valios ir patriotizmo sėkmei nepakanka – reikia materialinių ir techninių išteklių. Luhansko ir kitų mūsų šalies regionų gynėjai didvyriškai vykdo savo pilietines ir karines pareigas.“

Rusų pajėgos persikėlė per Šiaurinį Donecą, bando užimti Bilohirivką, užėmė Zolotarivkos kaimą

20:07

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas sekmadienį vakare nurodė, kad Rusija ir toliau apšaudo skirtingas šalies gyvenvietes ir civilius objektus.

„Slovjansko kryptimi priešas artilerijos ugnimi apšaudė vietoves prie Dolynos, Kurulkos, Bohorodčynos, Adamivkos ir Husarivkos. Ukrainos kariai atrėmė puolimą Pasikos-Dolinos rajone.
Kramatorsko linijoje priešas forsavo Šiaurinio Doneco upę ir bando padidinti savo sėkmę užimdamas Bilohirivką“, – rašoma pranešime.

Štabo teigimu, Rusija apšaudo gyvenvietes, esančias šalia Lysyčansko, užėmė Zolotarivkos kaimą. 

V.Zelenskis: negalima teigti, kad Lysyčanskas yra kontroliuojamas Rusijos

18:57 Atnaujinta 19:52

Ukrainos prezidentas V.Zelenskis sekmadienį paneigė Maskvos pareiškimą, kad Rusijos kariai užėmė strategiškai svarbų rytinį Ukrainos Lysyčansko miestą.

„Šiandien negalime teigti, kad Lysyčanskas yra kontroliuojamas (Rusijos). Miesto pakraščiuose vyksta mūšiai“, – sakė V.Zelenskis spaudos konferencijoje su Australijos ministru pirmininku Anthony Albanese'iu.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Volodymyras Zelenskis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Volodymyras Zelenskis

Tačiau V.Zelenskis perspėjo dėl „rizikos“, kad Maskva „visiškai okupuos“ Luhansko sritį. Lysyčanskas yra paskutinis didelis šio regiono miestas, tebesantis Ukrainos rankose.

Charkive žuvo trys žmonės

18:47

Charkivo srities karinės administracijos vadovas Olegas Sinehubovas nurodė, kad šiandien per Rusijos apšaudymus regione žuvo 3 žmonės, viena moteris – sužeista. 

Belgorode žuvo ukrainiečių šeima

18:45

Pranešama, kad per Rusijos miesto Belgorodo apšaudymą žuvo ukrainiečių šeima. Apie tai telegrame informavo Derhačiovų bendruomenės vadovas Viačeslavas Zadorenko. 

„Šiąnakt Belgorodo mieste rusų kariai nužudė Koptelovų šeimą iš Cupovkos... Šią informaciją mums suteikė perkeltieji asmenys. Cupovkos ir kitų okupuotų gyvenviečių gyventojai buvo priversti bėgti nuo karo per Rusiją į Europos šalis visais įmanomais būdais. Deja, kaip matome, Rusija naikina mūsų žmones ir savo teritorijoje“, – sakė V.Zadorenko.

Nuotr. iš Belgorodo gubernatoriaus Viačeslavo Gladkovo telegram kanalo/Sprogimai Belgorode apgriovė namus
Nuotr. iš Belgorodo gubernatoriaus Viačeslavo Gladkovo telegram kanalo/Sprogimai Belgorode apgriovė namus

15min primena, kad naktį Belgorodo centre nugriaudėjo keli sprogimai, po kurių užsidegė Majakovskio gatvėje esantis gyvenamasis namas. Maskva apkaltino Ukrainą, kad tai ji surengė raketų ataką. 

Ukraina kol kas niekaip nekomentavo Rusijos kaltinimų ir neprisiimė atsakomybės už sprogimus Belgorode.

Plačiau skaitykite: Rusijos gynybos ministerija dėl sprogimų Belgorode apkaltino Ukrainą

Rusiškos technikos įvažiavo į Verchij Rohačyk miestą

18:35

Daug rusiškos technikos įvažiavo į Verchij Rohačyk miestą, „Telegram“ rašo Chersono srities karinės administracijos vadovas Serhijus Bratčukas. Anot jo, Rusijos pajėgos įsikūrė miesto centre, taip pat ir policijos bei teismo pastatuose.

„Vietos gyventojai labai nepatenkinti“, – rašo jis.

Anot jo, panaši situacija taip pat kitose regiono gyvenvietėse – okupacinės pajėgos įsikūrė Chersono centre.

S.Bratčukas nurodė, kad Rusija ruošiasi pulti Ukrainos pajėgas ir gyventojus įspėjo būti atsargius.
 

Po Kyjivo prašymo Turkija sulaikė Rusijos laivą, gabenantį pavogtus grūdus

17:36

„Guardian“ rašo, kad Turkijos muitinė sulaikė Rusijos krovininį laivą, gabenusį, kaip įtariama, iš Ukrainos pavogtus grūdus, pranešė Ukrainos ambasadorius šioje šalyje.

„Mes visapusiškai bendradarbiaujame. Laivas šiuo metu stovi prie uosto vartų, jį sulaikė Turkijos muitinė“, – per Ukrainos nacionalinę televiziją sakė ambasadorius Vasilijus Bodnaras.

V.Bodnaras teigė, kad laivo likimas bus sprendžiamas pirmadienį vyksiančiame tyrėjų posėdyje.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rusijos krovininis laivas, sustabdytas prie Turkijos krantų
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rusijos krovininis laivas, sustabdytas prie Turkijos krantų

Ukraina paprašė Turkijos sulaikyti ir areštuoti su Rusijos vėliava plaukiojantį krovininį laivą, gabenantį ukrainietiškų grūdų krovinį iš Rusijos okupuoto Berdiansko uosto, vakar skelbė „Reuters“.

Rusija atmetė kaltinimus, kad ji vogė grūdus iš jos kontroliuojamos Ukrainos teritorijos.

Jeigu Lysyčanskas kristų, Rusija tai pateiktų kaip viso regiono užėmimą

17:15

BBC kalbintas Rusijos ekspertas Markas Galeotti teigia, kad jeigu Lysyčansko kontrolę perimtų Rusija, V.Putinui tai leistų teigti, kad jo pajėgos užėmė visą regioną. 

Pasak jo, jei Rusija perims Donbaso ir sausumos koridoriaus į Krymą kontrolę, V.Putinas „galės tai įvardyti kaip pergalę, ir tikriausiai tai bus ta riba, nuo kurios jis jausis patenkintas tuo, kaip vyko karas“.

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo nuotr./Karas Ukrainoje
Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo nuotr./Karas Ukrainoje

Eksperto teigimu, Rusijos puolimas Lysyčanske yra „lėto, šlifuojančio puolimo“ dalis, ir neaišku, kiek dar kovų gali atlaikyti jos pajėgos.

„Pagrindinis neaiškumas yra tai, kiek, kalbant perkeltine prasme, rusai turi degalų bake, kiek dar galės tęsti savo puolimą“, – sakė jis ir pridūrė, kad kariai „tikriausiai netrukus bus išsekę“.

Slovjansko užėmimas – Rusijos plano kontroliuoti visą Donbaso regioną dalis

17:08

Slovjansko miesto užgrobimas yra pagrindinė Rusijos plano kontroliuoti visą Donbaso regioną dalis, rašo BBC. 

Žurnalistas Paulas Kirby paaiškino, kad Slovjanskas yra prie strategiškai svarbaus greitkelio M03. 2014 m. šį 125 tūkst. gyventojų turintį miestą užėmė Rusijos remiamos pajėgos, vėliau jį atkovojo Ukrainos kariai.

Svarbus tikslas yra ir į pietus esantis Kramatorskas. 

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ukraina
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ukraina

 

D.Peskovas melagingai kaltina Vakarus, kad tai šios šalys „neleidžia ukrainiečiams mąstyti“

15:40

Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas pareiškė, kad galiausiai derybose Ukraina turės nusileisti ir sutikti su Rusijos keliamomis sąlygomis, skelbia Rusijos naujienų agentūra „RIA Novosti“. Pasak jo, dabar poreikis „imtis iniciatyvų padėčiai sušvelninti“ sumažėjęs, tačiau „ateis eilė deryboms, prieš kurias ukrainiečiai turės dar kartą suprasti visas mūsų sąlygas. Jie jas puikiai žino.“

Karą pradėjusio režimo atstovas sakė, kad galiausiai Ukraina turės nusileisti, sutikti su Rusijos sąlygomis ir sėsti prie stalo, „paprasčiausiai sutvarkyti dokumentą, dėl kurio iš esmės buvo susitarta.“

„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Dmitrijus Peskovas
„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Dmitrijus Peskovas

Jis taip pat melagingai apkaltino Vakarų šalis, kurioms neva vadovauja Vašingtonas, kad tai šios „neleidžia ukrainiečiams mąstyti, kalbėti apie taiką ar diskutuoti apie taiką.“ D.Peskovą citavo Rusijos valstybinė naujienų agentūra TASS.

Apšaudžius Slovjanską mieste kilo gaisras, yra žuvusių

15:28 Atnaujinta 17:00

Pranešama, kad Rusijos pajėgos intensyviai apšaudo Slovjansko miestą, rašo BBC. 

Miesto meras Vadimas Liachas nurodė, kad mieste kilo apie 15 gaisrų, daug sužeistų ir žuvusiųjų.

„Slovjansko apšaudymas iš salvinės raketų ugnies sistemų, intensyviausias per ilgą laiką. Kilo 15 gaisrų. Daug žuvusiųjų ir sužeistųjų“, – sakė V.Liachas.

Vaizdo įraše, kuriuo meras pasidalijo feisbuke matyti, kad už jo nugaros – didelis tamsių dūmų debesis.

Donecko srities, kuriai priklauso Slovjanskas, administracijos atstovė spaudai Tetiana Ihnatčenko sakė Ukrainos žiniasklaidai, kad per smūgius žuvo „šeši žmonės ir 15 buvo sužeisti“.

Ji taip pat pakartojo raginimą gyventojams palikti regioną, nes fronto linija yra vos už kelių kilometrų.

Ukrainos žiniasklaida pranešė, kad po smūgių užsidegė viena iš miesto turgaviečių.

Toliau į pietus esantis Kramatorskas, kuris yra Ukrainos Donbaso administracinis centras, antrą dieną iš eilės buvo apšaudytas „Smerč“ raketomis, sakė miesto meras Oleksandras Hončarenka.

Pasak jo, per smūgius vienam gyvenamajam rajonui ir negyvenamam viešbučiui žmonės nenukentėjo.

Slovjanskas ir Kramatorskas yra pagrindiniai Maskvos taikiniai, ypač jei pasitvirtins sekmadienį Rusijos paskelbtas pareiškimas apie Lysyčansko užėmimą.

Chersono srityje apšaudyta gyvenvietė, šalia kurios yra amoniako ir salietros sandėliai

14:49

Chersono srityje Rusija apšaudė gyvenvietę, šalia kurios yra amoniako ir salietros sandėliai, telegrame pranešė karinės administracijos vadovas Serhijus Bratčukas.

Jis taip pat pasidalijo vaizdo įrašu, kuriame matoma gili duobė, likusi po raketos smūgio.

 

Raketomis apšaudomas Kramatorskas

14:44

Kramatorsko meras Oleksandras Hončarenko feisbuke pranešė, kad jau antrą dieną iš eilės Rusijos pajėgos šį miestą apšaudo raketomis. Pasak jo, aukų pavyko išvengti, tačiau nuostoliai dideli.

Pranešama, kad atakų metu sunaikintas viešbutis ir dalis kelio gyvenamajame rajone.

Donecko srities valstybinė administracija paskelbė vaizdo įrašą, kuriame nufilmuoti viešbučio griuvėsiai. 

VIDEO: Raketomis apšaudytas Kramatorskas, sugriautas viešbutis

Ukrainos žvalgyba: dėl korupcijos Rusijai sunkiai sekasi taisyti kare apgadintus tankus ir šarvuočius

13:48

Ukrainos gynybos ministerijos Vyriausioji žvalgybos valdyba telegrame paskelbė pranešimą, kuriame rašo, kad dėl Rusijos karinės vadovybės ir gynybos gamyklų vadovų konflikto vis sunkiau į karo zoną išsiųsti naujas šarvuotas kovos mašinas.

Remiantis pranešimu, nuo karo pradžios Ukrainos gynėjai „neutralizavo“ apie 40 proc. vien Rusijos Pietų karinės apygardos okupacinių dalinių kovinių tankų, pėstininkų kovos mašinų ir šarvuočių. Jų remontas gali būti atliekamas tik specialiai tam pritaikytose įmonėse. 

Ukrainos žvalgyba teigia, kad „pristatydami sugedusią įrangą į remonto gamyklas, okupantai ją visiškai išardo, o atsargines dalis ir agregatus parduoda arba keičia į alkoholį. Kartais gamyklas pasiekia tik apanglėję BMP ir tankų griaučiai.“

AFP/„Scanpix“ nuotr./Sunaikintas Rusijos tankas netoli Kyjivo
AFP/„Scanpix“ nuotr./Sunaikintas Rusijos tankas netoli Kyjivo

Rusijos remonto įmonių vadovai nurodė savo darbuotojams nepriimti įrangos remontui, nes trūksta komponentų ir iš kariuomenės gaunama nepakankamai pinigų už jau atliktus darbus, rašoma toliau. 

„Vadovybė bandė pagerinti padėtį pasitelkdama specialiai sukurtas remonto grupes, kurios atnaujindavo įrangą netoli mūšio zonų. Tačiau Rusijos Federacijos karinės vadovybės korupcija ir godumas pasipelnyti sustabdė šį bandymą“, – teigia Ukrainos žvalgyba.

Ukraina paneigė Maskvos kalbas, kad Lysyčanskas užimtas

13:38 Atnaujinta 13:55

Ukrainos gynybos ministerijos atstovas spaudai Jurijus Sakas BBC sakė, kad, nepaisant Maskvos teiginių, jog miestas krito, Lysyčanskas nėra „visiškai kontroliuojamas“ Rusijos pajėgų.

Tačiau jis pridūrė, kad padėtis mieste jau kurį laiką yra „labai intensyvi“, o Rusijos sausumos pajėgos „be perstojo atakuoja miestą“.

„Ukrainiečiams žmogaus gyvybės vertė yra svarbiausias prioritetas, todėl kartais galime atsitraukti iš tam tikrų teritorijų, kad ateityje galėtume jas atsiimti“, – pridūrė jis.

„Scanpix“/AP nuotr./Ukrainos kariai
„Scanpix“/AP nuotr./Ukrainos kariai

Interviu BBC jis taip pat sakė, kad Donbaso regionui „žaidimas nesibaigs“, jei Rusija užims visą Luhanską.

Jis sako, kad Donbaso regione, ypač Donecko srityje, yra „kitų didelių miestų“, kuriuos kontroliuoja Ukrainos ginkluotosios pajėgos.

„Tai miestai, kurie per pastarąsias porą dienų [buvo] stiprių raketų atakų, artilerijos apšaudymų taikiniai“, – sako jis.

„Tačiau mūšis dėl Donbaso dar nesibaigė“, – pridūrė J.Sakas.

Anot jo, Ukraina turi vilties ir sulaukia paramos iš savo Vakarų sąjungininkų.

J.Sakas teigė, kad Ukraina galiausiai sukaups pakankamą kiekį sunkiosios artilerijos ir kitų rūšių ginkluotės, „kuri leis mums išlaisvinti savo žemes“.

S.Šoigu pranešė V.Putinui apie Luhansko srities „išlaisvinimą“

12:54 Atnaujinta 12:57

Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu pranešė Prezidentui Vladimirui Putinui apie apsišaukėliškos Luhansko srities „išlaisvinimą“. Apie tai sekmadienį, liepos 3 d., pranešė TASS.

S.Šoigu paskelbė, kad Rusijos kariams kartu su apsišaukėliškos LNR liaudies milicijos daliniais pavyko perimti Lysyčansko miesto ir aplinkinių miestų bei kaimų, tarp jų Bilohorivkos, Maloriazancevės ir Bila Horos, kontrolę. 

„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Sergejus Šoigu
„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Sergejus Šoigu

Rusijos Gynybos ministerija sekmadienio rytą paskelbė, kad jos kariai uždarė apsupimo žiedą aplink paskutinį didelį Luhansko srities miestą – Lysyčanską. Ukrainos pusė pripažįsta, kad Rusijos kariai įžengė į Lysyčanską, tačiau kol kas nepranešė, kad pasitraukė iš miesto.

Charkive Rusijos raketa pataikė į namą, sužeistas žmogus

12:46

Charkivo srities prokuratūra pranešė, kad pradėjo procesą po to, kai šįryt Rusijos pajėgos raketomis atakavo Charkivo Novobavarsko rajoną. Buvo sužeistas vienas žmogus, apgadintas namas ir mokykla. Paskelbtose nuotraukose matyti, kad smūgis žemėje išmušė didelę duobę.

Charkivo srities prokuratūros nuotr./Karas Ukrainoje. Charkivas
Charkivo srities prokuratūros nuotr./Karas Ukrainoje. Charkivas

„Priešo raketa pataikė į privatų namą ir sužeidė jo savininkę, 54 metų moterį. Be to, buvo apgadintas netoliese esančios mokyklos pastatas. Krateris yra 6 metrų gylio ir 10 metrų pločio“, – sakoma pranešime.

Charkivo srities prokuratūros nuotr./Karas Ukrainoje. Charkivas
Charkivo srities prokuratūros nuotr./Karas Ukrainoje. Charkivas
Charkivo srities prokuratūros nuotr./Karas Ukrainoje. Charkivas
Charkivo srities prokuratūros nuotr./Karas Ukrainoje. Charkivas

 

Rusijos gynybos ministerija dėl sprogimų Belgorode apkaltino Ukrainą

12:17

Rusijos gynybos ministerija pranešė, kad Ukrainos ginkluotosios pajėgos sudavė „apgalvotą smūgį“ Belgorodo gyvenamiesiems rajonams, panaudodamos tris balistines raketas „Tochka-U“ su kasetiniais šaudmenimis. 

Rusijos gynybos ministerijos teigimu, visas raketas sunaikino priešlėktuvinės gynybos priemonės, tačiau vienos iš jų nuolaužos nukrito ant gyvenamojo namo.

„Be to, Rusijos priešlėktuvinės gynybos pajėgos sunaikino du ukrainiečių bepiločius lėktuvus Tu-143 “Reis„ su sprogmenimis, kurie artėjo prie Kursko“, – sakė Rusijos gynybos ministerijos atstovas spaudai Igoris Konašenkovas. Jo teigimu, raketų smūgis buvo „sąmoningai suplanuotas ir įvykdytas prieš civilius Rusijos miestuose“.

Ukraina kol kas niekaip nekomentavo Rusijos kaltinimų ir neprisiima atsakomybės už sprogimus Belgorode.

Liepos 3 d. naktį Belgorodo centre nugriaudėjo keli sprogimai, po kurių užsidegė Majakovskio gatvėje esantis gyvenamasis namas. Kaip pranešė gubernatorius Viačeslavas Gladkovas, dėl to žuvo trys žmonės ir dar keturi buvo sužeisti. Iš viso mieste buvo apgadinta 11 daugiabučių ir 39 privatūs gyvenamieji namai. Penki iš jų buvo visiškai sunaikinti.

Pastaruoju metu Rusijos pajėgų apšaudymai į civilius objektus nusinešė daug žmonių aukų. Daugiau nei dvi dešimtys žmonių žuvo Rusijos raketai pataikius į Kremenčuko prekybos centrą, taip pat mažiausiai dvi dešimtys žmonių žuvo per Rusijos išpuolius prieš kurortinį Serhijivkos miestelį Odesos srityje.

Mariupolyje sudegė sandėlis, kuriame laikyti iš miestiečių pavogti daiktai

12:15

Mariupolio mero patarėjas Petro Andriuščenka telegrame rašo, Rusijos užimtame uostamiestyje sudegė sandėlis, kuriame okupacinės pajėgos laikė iš gyventojų pavogtus daiktus. Anot jo, gaisro nespėta laiku užgesinti. 

„Dar vienas Mariupolio ugniagesys atsilygino plėšikams. Mariupolis nesutinka su okupacija ir pradeda keršyti net okupantų užnugaryje“, – rašo jis, užsimindamas, kad šis įvykis gali būti tylios uostamiesčio gyventojų rezistencijos pavyzdys. 

Plačiau apie gyventojų pasipriešinimą okupantams skaitykite: Pasikėsinimai į prorusiškus pareigūnus rodo, kad stiprėja pasipriešinimo judėjimas prieš okupaciją

AFP/„Scanpix“ nuotr./Karas Ukrainoje. Mariupolis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Karas Ukrainoje. Mariupolis

P.Andriuščenka taip pat rašo, kad gautas patvirtinimas, jog Juodosios jūros laivyno D-106 projekto 1176 Rusijos desantinis laivas „Shark“ birželio 30 d. Mariupolio vandenyse tikrai buvo susprogdintas minos.

„Trys jūreiviai jau dainuoja dainas žuvims“, – rašo jis. 

 

Kuo smogta Belgorodui ir kas tai galėjo padaryti?

12:02

Ukrainos arsenale nėra savaeigių žemė-oras raketų „Pantsir-S1“ paleidimo įrenginių, pareiškė Odesos regioninės karinės administracijos pirmininkas Serhijus Bratčiukas. Taip jis komentavo žiniasklaidoje ir socialiniuose tinkluose pasirodžiusias nuotraukas, kuriose, kaip teigiama, matyti raketos „Pantsir-S1“ fragmentas, įstrigęs daugiabučiame name Belgorode.

Ukrainos žiniasklaida, remdamasi šiomis nuotraukomis, spėja, kad miestą apšaudė ne Ukrainos kariai. Kyjivas nekomentavo to, kas įvyko Belgorode per naktį.

Rusija dėl apšaudymo apkaltino Ukrainos pajėgas, o senatorius Andrejus Klišas pareiškė, kad tai yra „tiesioginis Ukrainos agresijos aktas“, ir pareikalavo „triuškinančio karinio atsako“. Belgorodo srities valdžia taip ir nepasakė, kas konkrečiai įvyko mieste, o srities gubernatorius tai, kas įvyko, apibūdino kaip „garsius sprogimus“.

2012 m. Rusijoje pradėta eksploatuoti Tulos prietaisų projektavimo biure sukurta žemė-oras raketų ir patrankų sistema „Pantsir“. Visų pirma sistema skirta mažų objektų priešlėktuvinei gynybai. Ši sistema buvo aktyviai naudojama Sirijoje, kur, Rusijos valdžios institucijų duomenimis, ja buvo numušta daugiau kaip 40 Turkijos bepiločių orlaivių.

Ukraina teigia sunaikinusi Rusijos amunicijos sandėlį Černobajivkoje

11:05

Ukraina teigia atakavusi Rusijos pajėgas Černobajivkoje, susprogdintas amunicijos sandėlis. Apie tai „Telegram“ kanale pranešė Odesos regioninės karinės administracijos pirmininkas Serhijus Bratčiukas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos kariai netoli fronto linijos Donbase
AFP/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos kariai netoli fronto linijos Donbase

„Unian“ primena, kad informacija apie stiprų sprogimą Černobajivkoje vietos spaudoje pasirodė vakar. Buvo paskelbtos nuotraukos ir vaizdo įrašai, kuriuose matėsi virš kaimo kylantys juodi dūmai.

Rusijos Belgorodo mieste sprogimai pareikalavo trijų gyvybių, sako gubernatorius

10:27

Trys žmonės žuvo per kelis „stiprius sprogimus“ Belgorodo mieste, sekmadienį pranešė su Ukraina besiribojančio Rusijos regiono gubernatorius.

Teigiama, kad dar keturi žmonės buvo sužeisti.

„Šiuo metu bandome nustatyti įvykio aplinkybes. Suveikė priešlėktuvinė gynyba“, – platformoje „Telegram“ pranešė gubernatorius Viačeslavas Gladkovas.

Pasak jo, per paryčiais įvykusius sprogimus buvo apgadinta kelios dešimtys namų.

Vis dėlto V.Gladkovas neapkaltino Ukrainos pajėgų dėl šio incidento.

Gubernatorius sakė, kad į įvykio vietą nuvyko netrukus po sprogimų, kurie nugriaudėjo penkiose gatvėse į šiaurę nuo miesto centro.

Pasak jo, du iš sužeistųjų – vyras ir vaikas – buvo paguldyti į ligoninę, o kitiems dviem buvo suteikta pagalba įvykio vietoje.

Nuo vasario 24 dienos, kai Maskva užpuolė Ukrainą, Rusija ne kartą kaltino Kyjivą vykdant smūgius Rusijos teritorijoje, ypač Belgorodo regione.

V.Gladkovas apkaltino Ukrainą balandžio 1-ąją dviem sraigtasparniais atakavus Belgorodo mieste esančią naftos bazę.

Balandžio 25-ąją didelis gaisras įsiplieskė naftos bazėje vakariniame Briansko mieste, priklausančioje bendrovės „Transneft-Družba“, kontroliuojamos valstybinės naftos milžinės „Transneft“. Pastaroji valdo su Europa jungiantį eksporto naftotiekį „Družba“ („Draugystė“), bet dėl gaisro Brianske naftos tiekimas nebuvo sutrikdytas.

Tą pačią dieną Brianske užsiliepsnojo dar viena degalų saugykla.

Be to, balandžio gale keli sprogimai supurtė didelį šaudmenų sandėlį Belgorodo srityje ir sukėlė didžiulį gaisrą.

Ukraina atsakomybės dėl šių incidentų oficialiai neprisiėmė. Rusijos pareigūnai taip pat jų nevadino Ukrainos atakų padariniais, išskyrus balandžio 1-osios incidentą.

JK gynybos ministerija: ruošiamasi pseudoreferendumui užimtame Chersone

10:19

Jungtinės Karalystės gynybos ministerijos naujausiame pranešime rašoma, kad Rusijos remiama užimtų teritorijų „valdžia“ ketina surengti tariamą „referendumą“ okupuotame Chersono regione. Veikiausiai tai bus pseudorinkimai dėl konstitucijos keitimo. 

Remiantis pranešimu, miesto meras Ihoris Kolychajevas veikiausiai buvo suimtas todėl, kad siekiama nuslopinti gyventojų pasipriešinimą okupacinei valdžiai. Nepaisant to, pastebi JK gynybos ministerija, Rusijos užimtose teritorijose toliau vyksta ginkluotas ir taikus pasipriešinimas.

 

O.Arestovyčius: Lysyčanskas „gali kristi“

10:07

V.Zelenskio patarėjas Oleksijus Arestovyčius, kalbėdamas apie situaciją Lysyčanske, sakė, kad suintensyvėjus kovoms miestas gali kristi. 

Kaip skelbia „Reuters“, Rusijos pajėgos peržengė Šiaurinio Doneco upę ir artėja prie miesto iš šiaurės.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Karas Ukrainoje. Lysyčanskas
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Karas Ukrainoje. Lysyčanskas

„Tai iš tiesų yra grėsmė. Pažiūrėsime“, – sakė O.Arestovyčius.

„Neatmetu nė vieno iš kelių čia galimų rezultatų. Per dieną ar dvi viskas taps daug aiškiau“, – kalbėjo jis.

Atakos Dnipro srityje

10:00

Dnipro srities karinės administracijos vadovas Valentinas Rezničenko telegrame skelbia, kad sekmadienį ryte Rusijos pajėgos raketomis apšaudė dvi gyvenvietes Dnipro srityje. Jo teigimu, sugriauti trys namai, vienas – apgadintas. Aukų pavyko išvengti.

Melitopolio meras patvirtino, kad Kyjivas atakavo čia įsikūrusią Rusijos karinę bazę

09:20

Šiuo metu Rusijos užimto Melitopolio meras Ivanas Fedorovas patvirtino informaciją, kad Ukrainos pajėgos atakavo mieste esančią priešo karinę bazę.

Vaizdo įraše, paskelbtame telegrame, meras pabrėžė, kad Rusija skleidžia melą, esą Kyjivas apšaudė taikias miesto vietas, infrastruktūrą ir civilius, nors tai nėra tiesa. 

S.Haidajus: Rusija įsitvirtina Lysyčanske

08:56

Luhansko srities karinės administracijos vadovas Serhijus Haidajus pranešime, kurį paskelbė savo telegram paskyroje, rašo, kad Rusija „visas jėgas metė į Lysyčanską.“

Pasak jo, miestas pultas naudojant ypač žiaurią taktiką: „Pavyzdžiui, jei Sjevjerodonecke po mėnesį trukusių gatvių kovų buvo išlikę namai ir administraciniai pastatai, tai Lysyčanske tie patys administraciniai pastatai buvo visiškai sunaikinti per trumpą laiką.“

Serhijaus Haidajaus „Facebook“ paskyros nuotr./Nuožmūs mūšiai Lysyčanske
Serhijaus Haidajaus „Facebook“ paskyros nuotr./Nuožmūs mūšiai Lysyčanske

Pasak S.Haidajaus, nors Rusija patiria reikšmingų nuostolių, juda pirmyn: „Jie įsitvirtina mieste, taip pat Verniokamjankoje ir toliau naikina gyvenvietes.“

Šeštadienį fronte esantis Ukrainos karo žurnalistas Jurijus Butusovas feisbuke rašė, kad Rusijos pajėgos įsiskverbė giliai į Lysyčanską ir užėmė dalį miesto. 

„Skirtingai nei Sjevjerodonecke ir Rubižnėje, mieste nevyksta jokių smarkių mūšių, priešas tęsia apšaudymą ir atsako į mūsų artilerijos smūgius. Mūsiškiai nuolat traukiasi. Rusai negali užkirsti kelio mūsų pasitraukimui“, – rašė jis.

Anot žurnalisto, Lysyčansko pakraštyje Rusijos pajėgos užėmė naftos perdirbimo gamyklą, taip pat persikėlė per Šiaurinio Doneco upę į lygumą bei užėmė Privilijos kaimą.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos kariai
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos kariai

J.Butusovas taip pat rašo: „Priešas kiekvieną dieną rengia atakas, tačiau visas jas atremia organizuota ugnis. Mūsų koridorius saugus, kontrolė užtikrinta. Yra ryžtingų vadų, kurie naudojasi kovotojų pasitikėjimu ir parama bei daro viską, kas būtina. Pasitraukimas neatrodo blogai, tačiau mūsų kariai mato, kad rusai patiria didelių nuostolių, mušame techniką, priešiškai nusiteikusius pėstininkus. Taigi, esant tam tikroms sąlygoms, pajėgoms, įrangai, valdymui, rusai negali pasiekti savo tikslų. Mūsų kariai supranta. Žinoma, ne visi supranta, bet yra pakankamai karių, kurie dirba aiškiai, jie yra įsitraukę į užduotį.“

Žurnalisto teigimu, Rusijos kariams nepavyksta „pralaužti“ fronto.

„Šiandien apšaudymų buvo dar mažiau – visi žino, kad taip atsitiko dėl Ukrainos raketų ir HIMARS smūgių į Rusijos pajėgų amunicijos sandėlius, kuriuos Ukrainos kariuomenė sutriuškino. Todėl padėtis aplink miestą yra labai sudėtinga ir svarbi, tačiau panikos ir fronto atsitraukimo nėra, mūsų kariuomenė išlaiko spaudimą ir suduoda galingus atsakomuosius smūgius“, – šeštadienį rašė jis.

Generalinis štabas: Rusija susitelkė į pozicijų stiprinimą prie Lysyčansko

08:24 Atnaujinta 09:55

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo pranešime teigiama, kad „Donecko kryptimi pagrindinės okupantų pastangos sutelktos į pozicijų stiprinimą prie Lysyčansko ir Verchniokamjankos miestų. Jie surengė puolimą prie Bilohorivkos, tačiau nesėkmingai ir buvo priversti pasitraukti.“

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Karas Ukrainoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Karas Ukrainoje

Kaip teigiama pranešime, Rusija ir toliau apšaudo skirtingas Ukrainos gyvenvietes, šeštadienį raketomis atakuota Mykolajivo sritis. 

Šeštadienį generalinis štabas paskelbė naujausius Rusijos patirtų nuostolių skaičius. Remiantis pranešimu, Rusija kare jau neteko kiek daugiau kaip 36 tūkst. žmonių, iš kurių šimto – per pastarąją parą. 

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų teigimu, Rusija taip pat prarado 1586 tankus, 3751 šarvuotį, 802 artilerijos sistemas, 246 MLRS raketų paleidimo sistemas. 

15min atkreipia dėmesį, kad nėra galimybės patikrinti šią informaciją.

Rusija skelbia, kad buvo apšaudytas Melitopolis

08:17

Rusijos valstybinė naujienų agentūra „Ria Novosti“ telegrame pranešė, kad paryčiais Ukrainos pajėgos apšaudė okupuotą Melitopolį. 

„Ria Melitopol“ kanale feisbuke rašoma, kad Ukrainos pajėgos atakavo Melitopolio aerodromą, kurį užėmę Rusijos pajėgos. Daugiau informacijos nepateikiama. 

15min primena, kad patikrinti šios informacijos nėra galimybės.

Karo studijų institutas: tikėtina, kad Ukrainos pajėgos atsitraukė iš Lysyčansko

08:10

JAV veikiantis Karo studijų institutas naujausiose savo apžvalgoje rašo, kad tikėtina, jog Ukrainos pajėgos sąmoningai atsitraukė iš Lysyčansko, tad Rusijos pajėgos greičiausiai užims miestą. Liepos 2-osios geolokacinėse nuotraukose matyti, kad Rusijos pajėgos juda po šiaurinius ir pietinius miesto rajonus, o tai leidžia manyti, kad tądien mieste buvo likę nedaug arba visai nebuvo Ukrainos pajėgų. 

Kaip pastebi tyrėjai, Ukrainos vidaus reikalų ministras Vadimas Denisenka miglotai pažymėjo, kad Rusijos pajėgos turi „didelę tikimybę“ užimti Lysyčanską, tačiau joms bus sunku pasistūmėti į priekį Donecko srityje už Slovjansko ir Kramatorsko. Šalies nacionalinės gvardijos atstovas spaudai Ruslanas Muzyčiukas atmetė pranešimus apie tai, kad Rusijos pajėgos užėmė ir apsupo Lysyčanską, tačiau šie paneigimai greičiausiai yra pasenę arba klaidingi, nurodo Karo tyrimų institutas.

Serhijaus Haidajaus „Facebook“ paskyros nuotr./Lysyčanskas
Serhijaus Haidajaus „Facebook“ paskyros nuotr./Lysyčanskas

Tikėtina, kad artimiausiomis dienomis Rusijos pajėgos perims likusios Luhansko srities teritorijos kontrolę ir tada, prieš judėdamos į Slovjanską ir Bachmutą, pirmenybę teiks Ukrainos pozicijų Siverske puolimui, teigiama apžvalgoje.

„Ukrainos pajėgų atsitraukimas į Siverską leistų Ukrainos pajėgoms sumažinti tiesioginės apsupties riziką, tačiau Ukrainos pajėgos gali tęsti kovinį atsitraukimą iki linijos netoli E40 greitkelio iš Slovjansko į Bachmutą“, – rašoma toliau.

„Rusijos gynybos ministerija teigė, kad Rusijos generalinio štabo viršininkas Valerijus Gerasimovas inspektavo Rusijos kariuomenės grupes Ukrainoje liepos 2 d. Rusijos gynybos ministerija paskelbė skaidrių su vaizdais, kurie neva įrodo, kad V.Gerasimovas vis dar eina generalinio štabo viršininko pareigas ir kad jis neseniai buvo Ukrainoje, tačiau, visų pirma, nepateikė jokios vaizdo medžiagos, kurioje būtų užfiksuotas tariamas V.Gerasimovo atliktas Rusijos karių inspektavimas“, – nurodo Karo studijų institutas.

Serhijaus Haidajaus „Facebook“ paskyros nuotr./Lysyčanskas
Serhijaus Haidajaus „Facebook“ paskyros nuotr./Lysyčanskas

Ši žinutė, teigiama apžvalgoje, greičiausiai buvo atsakas į neseniai pasirodžiusias spekuliacijas, kad V.Gerasimovas buvo atleistas iš pareigų, Kremliui vykdant aukšto lygio Rusijos karinės vadovybės valymą dėl Rusijos nesėkmių Ukrainoje. Rusijos URM sustiprino teiginį, kad Ukrainos žiniasklaida melavo apie V.Gerasimovo nušalinimą, ir pareiškė, kad jis vis dar eina Generalinio štabo viršininko pareigas. 

Skubotas skaidrių, kurios aiškiai neįrodo, kad V.Gerasimovas pastaruoju metu vykdė savo pareigas Ukrainoje, pateikimas rodo, kad Rusijos vadovybė jautriai reaguoja į gandus apie aukštų Rusijos karininkų valymą arba galbūt į įspūdį, kad daugumos aukštų karininkų nėra arba jie nedalyvauja konflikte, nurodoma toliau. Pasak instituto tyrėjų, tikėtina, kad Kremlius taip pat siekia išlaikyti ar atkurti pasitikėjimą Rusijos karine vadovybe didelių organizacinių pertvarkymų, nesėkmių ir didelių nuostolių fone.

Paskutinis atnaujinimas 2022-07-03 08:10

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius