Iki -60% prenumeratai. Paskutinės akcijos dienos!
Išbandyti
2022 12 31 /2023 01 01

Vasario 24-ąją prasidėję siaubo ir kančių metai – V.Zelenskio kreipimasis į ukrainiečius

Šeštadienį Rusija surengė dar vieną raketų ataką prieš Ukrainą. Kyjivo meras Vitalijus Klyčko pranešė, kad sostinėje žuvo vienas žmogus, dar mažiausiai 22 buvo sužeisti. Prezidentas Volodymyras Zelenskis pabrėžė, kad jo šalis neatleis Rusijai už jos vykdomą agresiją. Nukentėjo ir kitų Ukrainos sričių gyventojai. Pranešta, kad Chersono srityje sunkiai sužeisti du vaikai, Zaporižios srityje tarp nukentėjusių – nėščia moteris ir mergaitė, kuri gydoma reanimacijos skyriuje.
Rusijos ataka Kyjive
Karas Ukrainoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Svarbiausios žinios iš Ukrainos

Svarbiausias penktadienio naujienas skaitykite ČIA.

Visas naujienas apie Rusijos įsiveržimą į Ukrainą rasite ČIA.

Rūšiavimas
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

09:26

Naujausias žinias iš Ukrainos sekite čia.

Vasario 24-ąją prasidėję siaubo ir kančių metai – V.Zelenskio kreipimasis į ukrainiečius

00:28 Atnaujinta 00:56

Naujųjų metų proga Ukrainos prezidentas V.Zelenskis kreipėsi į ukrainiečius. Jis kalbėjo apie itin sudėtingus, siaubo ir kančių pilnus metus, prasidėjusius vasario 24-ąją, kai Rusija užpuolė Ukrainą.

VIDEO: Привітання Володимира Зеленського з Новим 2023 роком

„Šie metai sužeidė mūsų širdis. Mes išverkėme visas ašaras. Sukalbėjome visas maldas. 311 dienų. Apie kiekvieną minutę turime ką pasakyti. Tačiau dauguma žodžių yra nereikalingi. Jų nereikia. Mums nereikia paaiškinimų, dekoracijų. Mums reikia tylos. Išgirsti. Mums reikia pauzių. Suprasti.“

„Noriu jums visiems pasakyti: ukrainiečiai, jūs esate neįtikėtini! Pažiūrėkite, ką mes padarėme ir ką darome! Kaip mūsų kariai nuo pirmųjų dienų nugali „antrąją pasaulio armiją“. Kaip mūsiškiai sustabdė savo technikos kolonas. Kaip senolis rankomis sustabdė tanką. Kaip moteris numušė droną su pomidorų skardine“, kalbėjo jis.

„Didžiajame kare nebūna smulkmenų. Nereikalingų nėra. Kiekvienas iš mūsų yra kovotojas. Kiekvienas iš mūsų yra frontas. Kiekvienas iš mūsų yra gynybos pagrindas. Mes kovojame kaip viena komanda – visa šalis, visi mūsų regionai. Žaviuosi jumis visais. Noriu padėkoti kiekvienam nepalaužiamam Ukrainos regionui“, – sakė V.Zelenskis.

Taip pat jis kalbėjo: „Tai metai, kai Ukraina pakeitė pasaulį. Ir pasaulis atrado Ukrainą. Mums buvo pasakyta pasiduoti. Pasirinkome kontrataką! Mums buvo liepta daryti nuolaidas ir kompromisus – stojame į Europos Sąjungą ir NATO.

Pasaulis išgirdo Ukrainą.“

Plačiau skaitykite ČIA.

Pranešama apie Rostovo AE užgesintą gaisrą

00:08

„Rosenergoatom“ pranešė apie gaisrą Rostovo atominėje elektrinėje (AE), esančioje netoli Volgodonsko, Rostovo srityje. Apie gaisro priežastis neskelbiama, rašo BBC portalas rusų kalba. Teigiama, kad gaisras užgesintas, per incidentą žuvo vienas žmogus.

„2022 m. gruodžio 31 d. 18 val. 30 min. Rostovo AE kilo gaisras 3-iojo energijos bloko transformatoriuje, kuris buvo pagal planą remontuojamas. Gaisro gesinti nedelsiant buvo išsiųstos penkios ugniagesių komandos“, – nurodo „Rosenergoatom“.

Teigiama, kad gaisras netrukus užgesintas, tačiau žuvo vienas AE darbuotojoas, kitas – sunkiai sužeistas.

Remiantis pranešimu, radiacinis fonas netoli atominės elektrinės nepakito.

Nei Rusijos, nei Ukrainos pusė nesiejo gaisro su kariniais veiksmais, tačiau Rostovo atominė elektrinė yra maždaug už 400 km nuo rytinių Charkivo srities rajonų, rašo BBC.

15min atkreipia dėmesį, kad ši informacija nebuvo nepriklausomai patikrinta.

Kyjivo gyventojai pasitinka 2023

23:50

Nepaisant šeštadienį surengto naujo Rusijos raketų išpuolio Ukrainos gyventojai pasitinka Naujuosius metus. 

Kelios nuotraukos iš Kyjivo:

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kyjivo gyventojai pasitinka Naujuosius
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kyjivo gyventojai pasitinka Naujuosius
„Scanpix“/AP nuotr./Kyjivo gyventojai pasitinka Naujuosius
„Scanpix“/AP nuotr./Kyjivo gyventojai pasitinka Naujuosius
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kyjivo gyventojai pasitinka Naujuosius
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kyjivo gyventojai pasitinka Naujuosius
„Scanpix“/AP nuotr./Kyjivo gyventojai pasitinka Naujuosius
„Scanpix“/AP nuotr./Kyjivo gyventojai pasitinka Naujuosius

 

Pranešama apie naujos atakos grėsmę, virš Ukrainos pastebėti iranietiški dronai

22:36

Virš Ukrainos teritorijos praskriejo mažiausiai dvi Irano bepiločių orlaivių grupės, šeštadienį pranešė Mykolajivo srities administracijos vadovas V.Kimas. 

Anot jo, dronai skrenda Polohivo, Dnipro, Melitopolio ir Mykolajivo kryptimis.

Vienas dronas jau sunaikintas.

22.20 val. vietos laiku buvo paskelbta oro pavojaus signalas Odesos, Mykolajivo, Chersono, Zaporižios ir Dniepropetrovsko srityse, taip pat Luhansko srityje ir okupuotame Kryme.

V.Zelenskis ir O.Zelenska pasveikino su Naujaisiais metais: „Šiandien yra tik vienas noras“

22:31

Naujųjų išvakarėse Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis ir pirmoji šalies ponia Olena Zelenska feisbuke pasidalijo sveikinimu. 

„Norite stebuklų? Ukrainiečiai jau seniai patys juos kuria.
Norėti tikrų draugų? Jau išsiaiškinome, kas jie yra.
Norite nuoširdžios meilės? Šiais metais tai pajutome labiau, nei bet kada anksčiau.  
Norite tikėjimo ir vilties? Abu jie ilgą laiką tarnauja ginkluotosiose pajėgose.
Norite namų jaukumo? Tai yra ten, kur esame mes ir mūsų artimieji.
Norite šviesos? Ji yra kiekviename iš mūsų, net kai nėra elektros.  
Norite nuotykių ir kelionių? Dabar ukrainiečiai jų turi net per daug.
Taigi, šiandien yra tik vienas noras.
Ir tai įvyks ne per stebuklą, o dėl mūsų paties darbo. Kovojant. Su savitarpio pagalba. Su žmogiškumu.
Laimingų Naujųjų metų! Mūsų pergalės metai.“

Chersono srityje sunkiai sužeisti du vaikai

20:00

Šeštadienio vakarą Chersono srityje per Rusijos apšaudymą buvo sunkiai sužeisti du vaikai, pranešė Chersono regioninės karinės administracijos vadovas Jaroslavas Januševičius.

„Naujųjų metų išvakarėse niekingi Rusijos priešai artilerijos ugnimi apšaudė Nadniprjanskės kaimą netoli Chersono. Netoli mokyklos sprogo sviedinys.

Gatvėje buvo du vaikai – 13 metų berniukas ir 12 metų mergaitė. Jie yra brolis ir sesuo. Jie buvo sunkiai sužeisti skeveldrų. Nukentėjusieji buvo nuvežti į ligoninę. Dabar vaikai yra operacinėje, kur chirurgai kovoja už jų gyvybes.“

Iš Rusijos nelaisvės su gynėjais sugrįžo ir keturkojis jų draugas

19:54

Elgesio su karo belaisviais koordinavimo štabas pranešė, kad kartu su išlaisvintais Ukrainos gynėjais šeštadienį namo sugrįžo ir keturkojis jų draugas – amerikiečių pitbulterjerų veislės šuo. Šuo buvo evakuotas iš „Azovstal“ kartu su Mariupolio gynėjais, o vėliau buvo išvežtas į Rusiją.

Kaip primena „Ukrainska Pravda“, birželį Rusijos valstybinė naujienų agentūra „RIA Novosti“ pranešė, kad savanoris iš Riazanės Jurijus Kovanovas perdavė iš Azovstal gamyklos Mariupolyje teritorijos išgelbėtą pitbulį Čečėnijos lyderiui ir V.Putino rėmėjui Ramzanui Kadyrovui.

Iš Rusijos nelaisvės nuo karo pradžios išlaisvinti 1596 žmonės, tarp kurių ne tik kariškiai, bet ir civiliai. Namo grįžo 187 į nelaisvę patekusios moterys.

Plačiau skaitykite ČIA.

V.Putinas melagingai teigia, kad „moralinis ir istorinis teisingumas“ yra Rusijos pusėje

18:57

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas savo naujametiniame kreipimesi šeštadienį teigė, kad „moralinis ir istorinis teisingumas“ yra Rusijos pusėje, nes jo šalis sulaukia tarptautinio pasmerkimo dėl precedento neturinčios invazijos į Ukrainą. 

„Šiandien mes už tai kovojame, gindami savo žmones savo istorinėse teritorijose, naujuose Rusijos Federacijos dariniuose“, – teigė jis, turėdamas omenyje Ukrainos regionus, kuriuos Kremlius teigia esą aneksavusi. 

Rugsėjį Maskva surengė pseudoreferendumus keturiuose Ukrainos regionuose – Donecko, Luhansko, Zaporižios, Chersono – ir pareiškė, kad gyventojai nubalsavo už prisijungimą prie Rusijos, kuri vasarį užpuolė savo provakarietišką kaimynę.

Spalio pradžioje Kremliuje įvykusioje ceremonijoje V.Putinas oficialiai aneksavo šias teritorijas, nors jo pajėgos niekada jų visiškai nekontroliavo.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas

Jungtinės Tautos pasmerkė „bandymą neteisėtai aneksuoti“ Ukrainos žemes ir paragino tarptautinę bendruomenę „nepripažinti jokių Rusijos paskelbtų sienų pakeitimų“.

Rusijos naujienų agentūra pranešė, kad šalies regionuose Tolimuosiuose Rytuose skambant Naujųjų metų pasitikimo dūžiams, V.Putinas tradicinę  vidurnakčio sveikinimo kalbą pasakė stovėdamas tarp Ukrainoje kovojusių karių. 

Pasak naujienų agentūros, Rusijos prezidentas teigė, kad šie metai pasižymėjo „tikrai lemtingais, lemtingais įvykiais“, kurie tapo „riba padedančia pamatus mūsų bendrai ateičiai, mūsų tikrajai nepriklausomybei“. 

„Moralinis ir istorinis teisingumas yra mūsų pusėje“, – pridūrė jis. 

Rusijos lyderis taip pat teigė, kad „mums paskelbtas tikras sankcijų karas“ po to, kai Vakarų šalys, reaguodamos į Kremliaus karinius veiksmus Ukrainoje, įvedė sankcijas Maskvai. 

„Tie, kurie jį pradėjo, tikėjosi visiškai sunaikinti mūsų pramonę, finansus, transportą. Tai neatsitiko“, – pridūrė jis. 

Pasak Kremliaus atstovo spaudai Dmitrijaus Peskovo, naujametinę kalbą V.Putinas sakė iš Rusijos pietinės karinės apygardos štabo, kur anksčiau šeštadienį lankėsi ir taip pat įteikė apdovanojimus kariškiams. 

Rusijos naujienų agentūra pranešė, kad tarp apdovanotųjų buvo ir Rusijos vadas Ukrainoje generolas Sergejaus Surovikinas.

Per Rusijos valstybinę televiziją parodytuose vaizduose matyti, kaip V.Putinas kartu su karine uniforma vilkinčiais kariais – vyrais ir moterimis – kelia šampano taurę. 

„Rusija buvo priversta viską atiduoti arba kovoti. Kol turime tokių žmonių kaip jūs...žinoma, kad nieko negalima atsisakyti“, – jiems teigė Maskvos lyderis. 

V.Zelenskis: „Jie vadina save krikščionimis“

18:39

Šeštadienį Ukrainos prezidentas V.Zelenskis kreipimesi sakė, kad dar vieną ataką Naujųjų išvakarėse surengusi Rusija kariauja siekdama užsitikrinti, kad dabartinis šalies režimo lyderis V.Putinas liktų valdžioje „iki gyvenimo pabaigos.“

Prezidentas sakė, kad jo šalis neatleis Rusijai ir jos vykdomai agresijai po to, kai likus kelioms valandoms iki Naujųjų metų Maskva sudavė smūgius. 

„Naujųjų metų išvakarėse buvo surengtos kelios raketų atakos. Raketos prieš žmones....Niekas pasaulyje jums to neatleis. Ukraina neatleis“, – socialinėje žiniasklaidoje pareiškė Ukrainos lyderis. 

Naujausia Rusijos surengta raketų ataka nebuvo netikėta, apie tai Kyjivas įspėjo jau anksčiau. V.Zelenskis priminė, kad Rusija atakavo per Velykas, Kalėdas, dabar ir Naujuosius metus. 

„Jie vadina save krikščionimis, labai didžiuojasi savo stačiatikybe, bet jie priklauso velniui. Jie yra už jį ir su juo“, – sakė jis.

Į rusus V.Zelenskis kreipėsi jų kalba.

Per Rusijos išpuolį Zaporižios srityje sužeista nėščia moteris ir mergaitė, kuri gydoma reanimacijoje

18:32

Zaporižios srities karinės administracijos vadovas Oleksandras Staruchas „Telegram“ rašo, kad šeštadienį per Rusijos surengtą raketų išpuolį srityje sugriauti du privatūs namai, dar 8 apgadinti. 

Sužeistas vyras ir dvi moterys, iš kurių viena – nėščia.

Dėl Rusijos atakos sužeistas vaikas. 

„2008 m. gimusi mergaitė yra sunkios būklės, ji gydoma reanimacijoje. Kitų aukų gyvybei pavojaus nėra.
Įvykio vietoje dirba gelbėtojai ir regioninio centro komunalinių tarnybų darbuotojai. Saugokitės, puolimas tęsiasi!“ – rašo jis.

30 proc. kyjiviečių neturi eletros

18:28

Naujųjų išvakarėse apie 30 proc. sostinės gyventojų dėl avarinių elektros tiekimo nutraukimų neturi elektros energijos, pranešė Kyjivo meras V.Klyčko. 

Anot, šildymas ir vandens tiekimas veikia. 

V.Klyčko taip pat sakė, kad apribotas metro judėjimas, tikrinama ar nėra raketų nuolaužų likučių. 

Iš Rusijos nelaisvės namo sugrįžo 140 ukrainiečių, tarp jų – Mariupolio ir Gyvačių salos gynėjai

18:17

Ukrainos prezidento kanceliarijos vadovas Andrijus Jermakas pranešė, kad įvykdžius apsikeitimą belaisviais į šalį sugrįžo 140 Ukrainos gynėjų.

Anot A.Jermako, tarp jų yra ir sužeistų Mariupolio, Gyvačių salos gynėjų.

„Naujaisiais metais ne tik atremiame priešo raketų atakas, bet ir sugrąžiname savo žmones. Tai dar vieni dideli mainai, kuriuos mums pavyko įgyvendinti – 140 žmonių grįžta namo.

Tarp jų yra sužeistųjų taip pat Mariupolio, Gyvačių salos gynėjų, <...> savanorių iš Slavutyčiaus, kartu nelaisvėje buvusių tėvų ir sūnų, taip pat mūsiškių iš Bachmuto krypties“, – „Telegram“ rašo jis. 

A.Jermakas nurodo, kad tarp sugrįžusiųjų yra 82 ginkluotųjų pajėgų kariai, 15 savanorių iš Slavutyčiaus, 22 nacionalinės gvardijos kariai, 11 karinių jūrų pajėgų karių, 10 Valstybės sienos apsaugos tarnybos pareigūnų.

Iš jų 132 vyrai, 8 moterys.

Rusijos valstybinė naujienų agentūra „Ria Novosti“ rašo, kad per apsikeitimą belaisviais į Rusijai perduoti 82 jos kariai. 

Sužeisti žmonės Mykolajivo srityje ir Chmelnyckio mieste

16:59

Mykolajivo administracijos vadovas Vitalijus Kimas telegrame pranešė, kad šeštadienį per Rusijos ataką šioje srityje sužeisti 6 žmonės, iš kurių 3 gydomi ligoninėje. 

Chmelnyckio miestas liko be elektros. Per ataką jame sužeisti 7 civiliai, 3 iš jų – vyro ir dviejų moterų – būklė sunki, pranešė srities karinės administracijos vadovas Serhijus Hamalijus. 

V.Zalužnas: Rusija į Ukrainą paleido 20 raketų, 12 pavyko numušti

16:52

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vyriausiasis vadas Valerijus Zalužnas feisbuke pranešė, kad šiandien Rusija į Ukrainą paleido apie 20 sparnuotųjų raketų, iš kurių 12 pavyko numušti. 

„Šiandien teroristinė Rusijos Federacijos valstybė vėl surengė masinį raketų smūgį mūsų šalies civiliniams objektams. Iki šiol priešas paleido daugiau kaip 20 iš oro paleidžiamų sparnuotųjų raketų, naudodamas strateginius bombonešius Tu-95MS iš Kaspijos jūros bei sausumos raketų sistemas. 

AFP/„Scanpix“ nuotr./Rusijos ataka Kyjive
AFP/„Scanpix“ nuotr./Rusijos ataka Kyjive

Mūsų priešlėktuvinės gynybos pajėgos ir priemonės sunaikino 12 sparnuotųjų raketų: 6 Kyjivo, 5 Žytomyro ir 1 Chmelnyckio regionuose“, – rašo jis.

 

Rusijos atakuoto Kyjivo vaizdai

16:45

Pranešama apie Volgogrado srityje nukritusias raketos nuolaužas

15:54

Rusijos Volgogrado srityje „metalo nuolaužos“ nukrito ant gyvenamųjų namų. Tai gali būti Rusijos raketa, kuri nepasiekė Ukrainos.

Volgogrado srities Žirnovskio rajono vadovas pranešė, kad „metalinės nuolaužos, nenustatyto objekto dalys“, nukrito ant dviejų gyvenamųjų namų Linevo kaime, praneša BBC rusų kalba.

Socialiniuose tinkluose ėmė plisti vaizdo įrašai, kuriuose matyti  nuolaužos ir gaisras. 

15min atkreipia dėmesį, kad ši informacija nebuvo nepriklausomai patikrinta. 

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų strateginės komunikacijos departamentas pranešė, kad gyvenvietėje nukrito į Ukrainą paleista Rusijos raketa. 

Pranešama apie sprogimus Kryme

15:36

Ukrainos žiniasklaida ir „Telegram“ kanalai skelbia, kad Rusijos okupuotame Kryme esančiuose Džankojaus ir Jevpatorijos miestuose girdėti sprogimai. 

Nepatvirtintais duomenimis, Džankojuje suveikė priešlėktuvinė gynyba. Pranešama, kad atakuotas Džankojaus oro uostas. 15min atkreipia dėmesį, kad ši informacija nebuvo patikrinta. 

Apie sprogimus oro uoste „Telegram“ taip pat parašė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų strateginės komunikacijos departamentas. 

 

Auga sužeistųjų per Rusijos ataką Kyjive skaičius

15:27 Atnaujinta 19:58

Kyjivo meras V.Klyčko pateikė naujausią informaciją apie Ukrainos sostinėje nugriaudėjusius sprogimus. 

Vienas žmogus – vyresnio amžiaus Kyjivo gyventojas – žuvo. 

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rusijos ataka Kyjive
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rusijos ataka Kyjive

Pasak mero, per išpuolį sostinės Pečersko rajone sužeistas žurnalistas iš Japonijos. Gydytojai jį paguldė į ligoninę. 

Iš viso sužeista mažiausiai 22 žmonės.

Rusijos gynybos vadovas naujametiniame pranešime sako, kad pergalė „neišvengiama“

15:06

Rusų gynybos ministras Sergejus Šoigu šeštadienį naujametinėje žinutėje kariams pareiškė, kad Rusijos pergalė Ukrainoje yra „neišvengiama“, Maskvos karinei kampanija tęsiantis jau 11 mėnesį.

„Ateinančiais metais noriu visiems palinkėti geros sveikatos, stiprybės, patikimų ir atsidavusių bendražygių... Mūsų pergalė, kaip ir Naujieji metai, yra neišvengiama“, – gynybos ministerijos paskelbtame vaizdo kreipimesi sakė S.Šoigu.

S.Šoigu teigė, kad besibaigiančiais metais „visi susidūrėme su rimtais išbandymais“ ir kad Naujieji metai ateina, esant „sudėtingai karinei ir politinei situacijai“.

„Scanpix“/AP nuotr./Sergejus Šoigu
„Scanpix“/AP nuotr./Sergejus Šoigu

„Besibaigiantys metai visiems laikams įeis į Tėvynės karinę kroniką, pripildytą jūsų nemirtingų darbų, nesavanaudiškos drąsos ir didvyriškumo kovoje su neonacizmu ir terorizmu“, – teigė S.Šoigu.

„Mes visada prisiminsime savo bendražygius, kurie, vykdydami kovines užduotis ir gelbėdami civilius gyventojus nuo genocido ir smurto, aukojosi tik dėl teisės kalbėti rusiškai“, – pridūrė jis.

S.Šoigu sakė, kad Naujuosius metus – pagrindinę šventę Rusijoje ir daugelyje buvusių sovietinių šalių – švenčiantys kariai „didvyriškai vykdo kovines užduotis, kad apsaugotų Rusijos nacionalinius interesus ir saugumą“.

Kyjive – oro pavojus, pranešama apie sprogimus, yra aukų

14:36 Atnaujinta 15:19

Kyjivą šeštadienio popietę sudrebino keli sprogimai, mieste suskambo oro pavojaus sirenos. 

Naujienų agentūros AFP žurnalistų teigimu, mieste pasigirdo mažiausiai dešimt sprogimų, o vietos valdžia paskelbė oro pavojaus perspėjimą ir paragino gyventojus slėptis slėptuvėse. 

Kyjivo regioninės karinės administracijos vadovas Oleksijus Kuleba nurodė, kad dėl Rusijos raketų atakos regione suveikė priešlėktuvinė gynyba.

„Ukrainska Pravda“ žurnalistai pranešė apie mažiausiai 5 sprogimus. 

Kyjivo meras Vitalijus Klyčko „Telegram“ rašo, kad vienas iš sprogimų nugriaudėjo tarp gyvenamųjų namų Solomjansko rajone. Sprogimo vietoje dirba gelbėtojai. Pirminiais duomenimis, vienas žmogus žuvo, dar trims moterims teikiama medicininė pagalba, rašo meras.

Ukrainos prezidento kanceliarijos vadovo pavaduotojas Kirilas Tymošenko savo „Telegram“ kanale rašo, kad minėtame rajone į gyvenamąjį namą pataikė Rusijos paleistos raketos nuolaužos. 

Kiek vėliau jis pasidalijo vaizdo įrašu iš Kyjivo, kuriame – apgriautas viešbutis Ukrainos sostinėje.

Žytomyro srities karinės administracijos vadovas Vitalijus Bučenko pranešė, kad priešlėktuvinė gynyba veikia ir šiame regione. 

Apie atakas taip pat informavo vietos pareigūnai pietinėje Mykolajivo srityje ir Chmelnyckio srityje vakaruose.  

Ukrainą pasiekė Kanados perduoti šarvuočiai

13:30

Ukrainos žiniasklaida praneša, kad Černihivo pasieniečius pasiekė kanadiečių perduoti šarvuočiai „Roshel“. 

Kaip rašo portalas „Suspilne“, tokių šarvuočių gauta ir gruodžio pradžioje.

VIDEO: Чернігівські прикордонники отримали канадські бойові броньовані автомобілі Roshel

 

Kyjivas įspėja apie Maskvoje ruošiamą naują mobilizacijos bangą: sienos bus uždarytos ir Baltarusijoje

13:22

Pasak Ukrainos gynybos ministro Oleksijaus Reznikovo, Rusijos vadovybė gali rengti naują įsakymą dėl mobilizacijos ir per savaitę uždaryti šalies sieną, neleisdama Rusijos vyrams išvykti.

O.Reznikovas penktadienį vaizdo pranešime kreipėsi į Rusijos piliečius. Kalbėdamas rusiškai jis įspėjo žmones, kuriuos nauja mobilizacijos banga gali paliesti.

„Tikrai žinau, kad jums liko maždaug savaitė, kol dar turėsite kokį nors pasirinkimą“, – sakė jis.

„Sausio pradžioje Rusijos valdžia uždarys vyrams sienas, paskelbs karo padėtį ir pradės dar vieną mobilizacijos bangą. Sienos bus uždarytos ir Baltarusijoje“, – kalbėjo jis.

„Scanpix“/AP nuotr./Mobilizacija Rusijoje
„Scanpix“/AP nuotr./Mobilizacija Rusijoje

O.Reznikovas perspėjo, kad ypatingas pavojus gresia miestuose gyvenantiems rusams.

Ukrainos žvalgybos valdybos vadovas Kryrylas Budanovas penktadienį BBC sakė, kad naujoji Rusijos mobilizacijos tvarka prasidės sausio 5 d.

Taip pat skaitykite ČIA.

Ukrainoje – naujų rusijos atakų grėsmė

13:12

Mykolajivo srities gubernatorius Vitalijus Kimas pareiškė, kad prieš Ukrainą rengiama dar viena raketų ataka.

Savo „Telegram“ paskyroje jis teigė, kad tai taikoma „visiems regionams“.

Įspėjimai apie oro antskrydžius šiuo metu galioja maždaug pusėje Ukrainos.

 

S.Haidajus paaiškino, kodėl Ukrainos pajėgoms taip svarbu atsiimti Kreminos kontrolę

12:05 Atnaujinta 12:10

Luhansko srities vadovas Serhijus Haidajus paaiškino, kad išlaisvinus Kreminą Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms atsivers dvi kryptys ir bus galima smogti Rusijos kariams, puolantiems Bachmutą. 

„Čia neįmanoma pervertinti svarbos, nes atsiveria dvi kryptys [iš Kreminnos]. Viena iš jų – į Starobilską, kuris bus deokupuotas Luhansko srities logistikos centras. Tada priešui bus labai sunku perkelti bet kokius rezervus, įrangą ar personalą, nes iš Starobilsko bus galima kontroliuoti visus kelius. Antroji kryptis yra Rubižnia – Sjevjerodoneckas. Tai padės palaužti šią grupę, kuri nuolat šturmuoja Bachmutą“, – S.Haidajų cituoja „Ukrainska Pravda“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos kariai Bachmuto regione
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos kariai Bachmuto regione

Jis taip pat sakė, kad rusų kariai Bachmute, Donecko srityje, yra išsekę, patiria didžiulius nuostolius, tačiau į juos nekreipiama dėmesio.

„Šiandien jie yra išsekę, nes mums gana keista ir visiškai beprasmiška taktika yra frontalinis puolimas, kaip tai įvyko Rubižnioje, Sjevjerodonecke, dabar tą patį matome Bachmute“, – pareigūną cituoja UNIAN.

S.Haidajaus nuomone, sausio ar vasario mėnesį Rusijoje bus paskelbta nauja mobilizacijos banga, nes patiriami nuostoliai – milžiniški.

Vokietijos kanclerio naujametiniame pranešime – dėmesys energetikai ir Ukrainai

11:46

Kancleris Olafas Scholzas džiaugiasi Vokietijos pažanga, atsikratant priklausomybės nuo rusiškų dujų, ragina žmones naujaisiais metais toliau taupyti energiją ir žada toliau padėti Ukrainai.

Per televiziją rodysimame naujametiniame O.Scholzo pranešime, kurio tekstą prieš transliaciją šeštadienį paskelbė jo biuras, daugiausia dėmesio skirta Rusijos invazijos į Ukrainą padariniams ir jo vyriausybės pastangoms sušvelninti karo poveikį Vokietijos gyventojams.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Olafas Scholzas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Olafas Scholzas

Tačiau, pridūrė jis, „2022 metų istorija nėra vien tik karų, kančių ir nerimo istorija“. Ukrainiečiai gina savo tėvynę „iš dalies dėl mūsų pagalbos – ir mes toliau remsime Ukrainą“, teigė jis. Vokietija yra suteikusi karinės įrangos ir finansinės pagalbos.

Kancleris pabrėžė, kad Europos Sąjunga ir NATO yra vieningesnės nei bet kada anksčiau, „ir mes Vokietijoje nenusileidome, kai Rusija šią vasarą išjungė dujas, nes atsisakome būti šantažuojami“.

Rusija, kuriai anksčiau tekdavo daugiau nei pusė šalies gamtinių dujų tiekimo, nuo rugpjūčio pabaigos Vokietijai netiekia dujų.

Po invazijos į Ukrainą Vokietija ėmėsi kaupti dujas ir diversifikuoti jų tiekimą ir pradėjo statyti suskystintų gamtinių dujų terminalus, kurių pirmasis buvo atidarytas prieš dvi savaites. Per artimiausius mėnesius turėtų būti pastatyti ir kiti.

„Šiomis pastangomis siekiame, kad mūsų šalis ir Europa ilgainiui taptų nepriklausomos nuo rusiškų dujų, – sakė O. Scholzas. – Be to, šią žiemą išgyvensime patys – beje, taip pat dėl gerai aprūpintų dujų saugyklų ir bendrų pastangų taupyti energiją pastaraisiais mėnesiais.“

„Tai bus svarbu ir ateinančiais mėnesiais“, – teigė jis.

O.Scholzas taip pat atkreipė dėmesį į įvairius paketus, kuriuos vyriausybė parengė, siekdama sušvelninti didėjančių energijos ir kitų produktų kainų poveikį. Šiuo metu metinė infliacija Vokietijoje siekia 10 proc.

Kancleris sakė, kad šių metų istorija yra „susitelkimo ir stiprybės, ir, taip, taip pat pasitikėjimo“ istorija, ir paragino vokiečius ir 2023 metais laikytis tos pačios krypties.

Rusija suteiks mokesčių amnestiją kariams Ukrainoje

10:42

Rusijos valdžia penktadienį paskelbė, kad Ukrainoje dislokuoti kariai ir valstybės tarnautojai bus atleidžiami nuo pajamų mokesčio – tai naujausios pastangos paskatinti rusų paramą „karinei operacijai“ Ukrainoje.

Naujoji priemonė taikoma visiems, kovojantiesiems keturiose Ukrainos teritorijose, kurias Rusija yra paskelbusi savo teritorija, nors jų visiškai nekontroliuoja: Donecko, Luhansko, Chersono ir Zaporižios srityse.

Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas citavo antikorupciniame įstatyme numatytą išimtį, kurios detales Rusijos valdžia paskelbė ketvirtadienio vakarą.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rusijos karys
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rusijos karys

Keturiuose regionuose tarnaujantys kariai, policininkai, saugumo tarnybų darbuotojai ir kiti valstybės tarnautojai nebeturi teikti informacijos apie „savo pajamas, išlaidas, turtą“, sakoma dekrete.

Dekretu jiems taip pat suteikiama teisė gauti „apdovanojimus ir dovanas“, jei jos yra „humanitarinio pobūdžio“ ir gautos vykdant „karinę operaciją“ Ukrainoje.

Ji taikoma tarnaujančių asmenų partneriams bei vaikams ir galioja nuo 2022 metų vasario 24 dienos, kai Rusija pradėjo karinius veiksmus Ukrainoje.

Plačiau skaitykite ČIA.

Rusai gali smogti Ukrainai per Naujųjų metų šventes – britų žvalgyba

10:15

Rusai gali smogti Ukrainai šventinėmis dienomis siekdami paveikti ukrainiečių dvasią, pranešė britų karinė žvalgyba.

Didžiosios Britanijos Gynybos ministerijos duomenimis, stebima tendencija, kad nuo spalio Rusijos vykdomi intensyvūs smūgiai 7-10 dienų periodiškumu. Taip rusai siekia perkrauti Ukrainos oro gynybą.

Britų ekspertų manymu, artimiausiomis dienomis Rusija gali nesilaikyti minėto periodiškumo, kad palaužtų ukrainiečių moralinę dvasią per Naujųjų metų šventes.

Rusijos nuostoliai: per parą – virš 710 prarastų karių

09:45

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas teigia, kad praėjusią parą Rusija prarado apie 710 asmenų, 3 tankus, 16 šarvuočių. 

15min atkreipia dėmesį, kad ši informacija nebuvo nepriklausomai patikrinta.

Ukrainos kariuomenė patvirtino: gruodžio 29 Chersono srityje likviduota apie 200 Rusijos karių, Kryme ruošiamasi mobilizacijai

09:40

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas naujausioje suvestinėje rašo, kad praėjusią parą Rusija surengė 5 raketų ir 29 oro smūgius.

„26 priešo oro antskrydžiai buvo nukreipti prieš civilinę infrastruktūrą“, – nurodo štabas. 

Remiantis pranešimu, Rusija panaudojo 10 iranietiškų dronų, juos visus Ukrainos pajėgos numušė.

„Priešas tęsia puolamuosius veiksmus Lymano ir Bachmuto kryptimis bei bando pagerinti taktinę padėtį Kupjansko ir Avdijivkos kryptimis“, – rašoma toliau. 

„Scanpix“/AP nuotr./Karas Ukrainoje
„Scanpix“/AP nuotr./Karas Ukrainoje

Ukrainos kariuomenė atrėmė Rusijos puolimą prie kelių gyvenviečių Luhansko ir Donecko srityse. 

Kaip nurodoma pranešime, okupuotame Kryme sudaryti sąrašai asmenų, kuriuos ketinama mobilizuoti kitų metų sausį. 

Štabas patvirtino, kad gruodžio 29 dieną Chersono srities Fedorivkos gyvenvietėje likviduota apie 200 Rusijos karių, informacija apie sužeistuosius tikslinama. Zaporižios srityje buvo sužeista 115 karių, sunaikinta karinė technika, priešlėktuvinės gynybos raketų sistema, šaudmenų sandėlis.

„Gynybos pajėgų aviacija sudavė 10 smūgių į priešo susitelkimo vietas ir 3 smūgius į priešlėktuvinių raketų sistemų pozicijas.
Numuštas priešo žvalgybinis “Orlan-10„ tipo bepilotis orlaivis.
Gynybos pajėgų raketinės kariuomenės ir artilerijos daliniai smogė kontrolės punktui, 7 priešo gyvosios jėgos ir karinės technikos koncentracijos vietoms, 5 amunicijos sandėliams, taip pat 2 užpuolikų radiolokacinėms stotims“, – teigiama pranešime.

TOK vadovas: sankcijos Rusijai turi galioti ir 2023-iaisiais

09:18

Dėl invazijos į Ukrainą Rusijai ir Baltarusijai paskelbtos sankcijos turi galioti ir 2023 metais, penktadienį pareiškė Tarptautinio olimpinio komiteto (TOK) vadovas.

TOK prezidentas Thomas Bachas teigė, kad olimpinis judėjimas visiškai solidarizuojasi su Ukrainos sportininkais ir TOK norėtų, kad 2024 metais Paryžiaus žaidynėse dalyvautų stipri Ukrainos komanda. 

Vasario 24 dieną, praėjus trims dienoms po 2022 metų Pekino žiemos olimpinių žaidynių uždarymo ceremonijos, Rusija iš savo ir Baltarusijos teritorijos įsiveržė į Ukrainą, pažeidusi olimpines paliaubas ir chartiją.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Thomas Bachas ir Volodymyras Zelenskis
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Thomas Bachas ir Volodymyras Zelenskis

TOK Maskvai ir Minskui paskelbė sankcijų, pagal kurias Rusijoje ir Baltarusijoje neorganizuojama ir neremiama jokių tarptautinių sporto renginių, nė viename renginyje nedemonstruojami iš šių šalių nacionaliniai simboliai.

„Šios sankcijos Rusijos ir Baltarusijos valstybėms ir vyriausybėms turi būti ir bus griežtai taikomos“, – naujametiniame pranešime teigė Th. Bachas. 

„Visur solidariai palaikome Ukrainos olimpinės bendruomenės sportininkus ir narius“, – sakė jis.

„Naujaisiais metais Ukrainos sportininkai gali būti tikri, kad TOK ir visas olimpinis judėjimas visapusiškai laikysis šio solidarumo įsipareigojimo. Norime matyti stiprią komandą iš... Ukrainos 2024 metų Paryžiaus olimpinėse žaidynėse ir Milano ir Kortinos žiemos olimpinėse žaidynėse 2026 metais“, – pridūrė jis.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis anksčiau šį mėnesį primygtinai pareikalavo, kad Rusijos sportininkai būtų „visiškai izoliuoti“ ir negalėtų grįžti į 2024-ųjų olimpiadą.

Ukrainos prezidentas Th. Bachui pareiškė, kad jis griežtai nepritaria Jungtinių Valstijų olimpinio ir parolimpinio komiteto (USOPC) siūlymui leisti sportininkams iš Rusijos ir Baltarusijos varžytis Paryžiaus žaidynėse su sąlyga, kad jie nedalyvautų su savo šalių spalvomis ir vėliavomis.

JAV pareigūnai teigė, kad TOK viršūnių susitikimo delegatai parodė „vieningą susidomėjimą“ siekiu rasti būdą, kuris Rusijos ir Baltarusijos sportininkams leistų grįžti į varžybas.

V.Zelenskis Th.Bachui taip pat sakė, jog yra nusivylęs, kad TOK viršūnių susitikime lapkričio 9 dieną dalyvavo Rusijos olimpinio komiteto prezidentas.

JAV ekspertai: Rusija vis dažniau naudoja iranietiškus dronus, tačiau neįvertina – ukrainiečių valios tai nepalauš

08:34

Jungtinėse Amerikos Valstijose (JAV) įsikūrusio Karo studijų instituto analitikai naujausioje apžvalgoje atkreipė dėmesį, kad Ukrainos priešlėktuvinė gynyba gruodžio 29-30 dienos naktį sėkmingai numušė 16 Rusijos paleistų iranietiškų dronų. Pastebima, kad Rusija vis dažniau naudoja bepiločius dronus, tačiau, ekspertų teigimu, šalis agresorė klaidingai įsivaizduoja, kad tai padės palaužti ukrainiečių pasipriešinimą.

Rusijos kariuomenė pastaruoju metu išpuolius rengia naudodama dronus. Karo studijų instituto vertinimu, tai gali reikšti, jog tris savaites jų nenaudojusi Rusija sukaupė „atsargų“ arba gavo ar tikisi netrukus gauti naują šių ginklų siuntą iš Irano. 

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Numušto drono „Shahed-136“ nuolaužos Kyjive
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Numušto drono „Shahed-136“ nuolaužos Kyjive

„Ukrainos priešlėktuvinė gynyba pastaruoju metu įrodė, kad labai veiksmingai numušinėja “Shahed„ dronus, o Rusijos kariuomenės šių sistemų naudojimas atakoms prieš civilius taikinius užnugario zonose daro vis mažesnį poveikį. Rusijos kariuomenė tikriausiai ir toliau skirs vis daugiau šių sistemų atakoms prieš civilius taikinius Ukrainoje, klaidingai bandydama palaužti ukrainiečių valią kovoti“, – rašoma apžvalgoje. 

Dar kelios svarbiausios Karo studijų instituto išvados:

  • Naktį iš gruodžio 29 d. į 30 d. Rusijos pajėgos taikėsi į Kyjivą naudodamos Irano gamybos dronus.
  • Vladimiras Putinas atvėrė duris tolesniam korupcijos institucionalizavimui Rusijos Federacijoje.
  • Rusijos pajėgos toliau vykdė kontrpuolimus palei Sviatovės-Kreminos liniją.
  • Ukrainos pajėgos smogė Rusijos pajėgų koncentracijos vietoms Luhansko srityje.
  • Rusijos pajėgos tęsė puolamąsias operacijas Avdijivkos srityje, taip pat Bachmute, kur Rusijos puolamųjų operacijų tempas, palyginti su ankstesnėmis dienomis, galėjo sulėtėti.
  • Rusijos šaltinis teigė, kad Rusijos pajėgos vykdė antžemines atakas Zaporižios srityje.
  • Rusijos ir Ukrainos šaltiniai toliau diskutavo apie tai, ar Rusijoje neišvengiamai kils antroji mobilizacijos banga ir kada ji kils.
  • Rusijos pareigūnai toliau siekia okupuotų teritorijų integracijos į Rusijos Federaciją.

Plačiau skaitykite ČIA.

Paskutinis atnaujinimas 2022-12-31 08:34

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Playtime 2024“ – jau rugsėjį Kauną sudrebins didžiausias Lietuvoje kompiuterinių žaidimų festivalis
Reklama
Kaip sutaupyti įsirengiant automatinę laistymo sistemą?
Reklama
Testas apie vėjo elektrines: ką žinote apie elektros gamybą iš vėjo?
Reklama
Dantų atkūrimas per parą – implantacijos laimėjimas, leidžiantis akimirksniu susigrąžinti šypseną
Užsisakykite 15min naujienlaiškius