Metinė prenumerata vos už 7,99 Eur. 15-tos dienos proga!
Prenumeruoti
04 01 /23:35

Karas Ukrainoje. Ukrainiečiai virš Juodosios jūros numušė rusišką „Bayraktar“ analogą

Naujausias žinias apie karą Ukrainoje skaitykite žemiau.
Rusiškas kovinis bepilotis orlaivis „Forpost“
Rusiškas kovinis bepilotis orlaivis „Forpost“ / Rusijos gynybos ministerijos iliustr.

Visas naujienas apie Rusijos įsiveržimą į Ukrainą rasite ČIA.

Tiesiogiai  30 s.
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

Rusijoje kilo didžiulis gaisras: užsidegė cechas, liudininkai girdėjo sprogimą

15:22

Balandžio 1 d. Jekaterinburge (Rusija) įmonės „Uralmašzavod“ ceche 4 000 kvadratinių metrų plote kilo gaisras, prieš kurį liudininkai išgirdo sprogimą.

Rusijos nepaprastųjų situacijų ministerija pranešė, kad Jekaterinburgo pramoninio objekto teritorijoje užsidegė cecho stogas, gaisro plotas – 4 tūkst. kvadratinių metrų.

Pasak vietos žiniasklaidos, liudininkai girdėjo, kad iš pradžių kažkas sprogo, o paskui pasklido dūmai.

Pačioje gamykloje teigė, kad pastatas, kuriame kilo gaisras, jiems nepriklauso. „Mūsų pastatas nedega, jis mums nepriklauso. Jis yra „Uralmašzavod“ pramoninėje teritorijoje, tačiau yra toli nuo mūsų gamybinių patalpų, ir mes nesame šio pastato savininkai“, – sakė jie.

Gaisro priežastis nenustatyta. Apie nukentėjusiuosius nepranešama.

„Uralmašzavod“ yra Rusijos mašinų gamybos įmonė Jekaterinburge. Metalurgijos, kalnakasybos, energetikos pramonės įrenginių gamintoja.

Ukrainos ministras atskleidė šalies karinių dronų skrydžio nuotolį

23:35

Ukraina jau turi bepiločių orlaivių, galinčių įveikti daugiau kaip 1000 km atstumą. Tai atskleidė šalies skaitmeninės transformacijos ministras Mychaila Fiodorovas.

Interviu Vokietijos televizijos kanalui „Welt“ jis nekomentavo naujausių atakų prieš naftos perdirbimo gamyklas Rusijoje, tačiau pažymėjo, kad šiemet Ukrainai pavyko dešimteriopai padidinti tolimojo nuotolio bepiločių orlaivių gamybą.

Kadras iš vaizdo įrašo/Paleidžiamas Ukrainos dronas
Kadras iš vaizdo įrašo/Paleidžiamas Ukrainos dronas

„Daugumos naudojamų bepiločių orlaivių veikimo nuotolis yra nuo 700 iki 1000 kilometrų. Tačiau dabar yra modelių, galinčių nuskristi daugiau nei 1000 kilometrų“, – sakė jis.

Ukrainiečiai virš Juodosios jūros numušė rusišką „Bayraktar“ analogą

22:49

Odesos gynėjai virš Juodosios jūros numušė retą ir labai brangų Rusijos bepilotį orlaivį „Forpost“ – „Bayraktar“ analogą. Šis dronas gali vykdyti žvalgybą ir atakuoti antžeminius taikinius.

„Karinės oro pajėgos pamušė vieną brangiausių „Forpost“ tipo smogiamųjų orlaivių – tai rusiškas bepilotis orlaivis, jo kaina – apie 7 mln. dolerių. Jį numušė Odesos zenitinės raketinės brigados kariai virš Juodosios jūros akvatorijos – tai toks ganėtinai neįprastas taikinys, bet vis dėlto mums pavyko jį sunaikinti“, – teletilto eteryje sakė karinių oro pajėgų pranešėjas Ilja Jevlašas.

Rusijos gynybos ministerijos nuotr./Rusiškas kovinis bepilotis orlaivis „Forpost“
Rusijos gynybos ministerijos nuotr./Rusiškas kovinis bepilotis orlaivis „Forpost“

Pasak jo, šis dronas gali nešti įvairius kovinius krovinius ir pakankamai ilgą laiką gali vykdyti paskirtas kovines užduotis palei fronto liniją.

„Jis atrodo kažkuo panašus į „Bayraktar“ analogą. Jis pakankamai didelis, gali vykdyti žvalgybą ir dar nešti papildomą kovinį krūvį – dvi raketas ar kitus ginklus, skirtus smogti antžeminiams taikiniams“, – apibendrino I.Jevlašas.

Karo pabėgėliai iš Ukrainos pradėjo dažniau kreiptis psichologinės pagalbos

18:19

Karo pabėgėliai iš Ukrainos ėmė dažniau kreiptis psichologinės pagalbos, tai daryti daugiau linkusios moterys, sako Tarptautinės migracijos organizacijos Vilniaus biuro (IOM Lietuva) psichologas Mantas Jeršovas.

„Ką mes pastebime, kad daug drąsiau kreipiasi (pagalbos – BNS) ir išsilaiko. Turime įvairių terapijų, jos yra tęstinės – po septynis–dešimt susitikimų, išsilaiko žmonės. Anksčiau būdavo, kad jie ateina, iškrenta, negrįžta, neinformuoja, o dabar tokio stabilumo yra“, – šią savaitę BNS sakė psichologas.

Anot M.Jeršovo, 2022 metais pradėjus teikti pagalbą, organizacijoje veikė viena terapinė grupė, į ją galėjo užsiregistruoti apie 10–12 žmonių. Dabar grupių skaičius išaugo iki penkių. 

Taip jis kalbėjo Rusijai prieš daugiau nei dvejus metus pradėjus plataus masto invaziją į Ukrainą ir daliai jos piliečių pasitraukus į Lietuvą.

Psichologo teigimu, į organizaciją psichologinės pagalbos kreipėsi dešimtimis daugiau žmonių nei užpernai.

Plačiau apie tai skaitykite čia.

Estų prezidentas patvirtino įstatymą dėl teisinės pagalbos sutarties su Rusija denonsavimo

18:15

Estijos prezidentas Alaras Karis pirmadienį pasirašė įstatymą, kuriuo denonsuojama Estijos ir Rusijos teisinės pagalbos sutartis.

Prezidento kanceliarija nurodė, kad Rygikogas kovo 20 dieną plenariniame posėdyje priėmė Vyriausybės inicijuotą įstatymo projektą, kad būtų denonsuota 1993 metais Maskvoje pasirašyta ir po dvejų metų įsigaliojusi Estijos ir Rusijos teisinės pagalbos sutartis.

Už jį 101 narį turinčiame parlamente balsavo 52 įstatymų leidėjai.

Tokio sprendimo priežastis – Rusijos vykdomas plataus masto karas prieš Ukrainą.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Alaras Karis
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Alaras Karis

Latvijos parlamentas analogišką žingsnį žengė sausį. Įstatymų leidėjai pareiškė nepasitikintys Maskva praėjus beveik dvejiems metams po jos invazijos į Ukrainą.

Susitarimai tarp Rusijos ir Estijos bei Rusijos ir Latvijos įsigaliojo praėjusio amžiaus dešimtajame dešimtmetyje ir yra susiję su savitarpio pagalba bendrosios teisės, šeimos teisės ir baudžiamosiose bylose. Jų galiojimas automatiškai būdavo pratęsiamas kas penkerius metus.

Rusija turi būti įspėta prieš šešis mėnesius iki susitarimo galiojimo pabaigos. Vėliau abiejų Baltijos valstybių ir Maskvos teisinis bendradarbiavimas bus grindžiamas tarptautiniais susitarimais.

Analitikas: rusai jau pasiekė Časiv Jaro aukštumas, situacija yra rimta

17:36

Rusijos kariai jau įžengė į Časiv Jaro aukštumas Donecko srityje, padėtis ten sudėtinga, interviu Ukrainos radijui „NV“ sakė projekto „DeepState“ bendraįkūrėjas ir analitikas Romanas Pogorilyjus.

„Dabar vyksta smarkūs mūšiai būtent dėl Ivanovskės kaimo, kuris yra netoli Časiv Jaro. Maskviečiai jau ne kartą pareiškė, kad jie neva visiškai kontroliuoja šį kaimą, tačiau tai netiesa. Ten kovoja mūsų kariškiai, jie sulaiko puolimą. Tačiau, deja, maskviečiai jau įžengė į Časiv Jaro aukštumas, o to nereikėjo leisti, nes anksčiau buvo paskelbta, kad Časiv Jaro gynybai statomi inžinieriniai fortifikaciniai įrenginiai. Bet, kaip matome, jie jau visiškai priartėjo, todėl klausimas čia lieka atviras“, – sakė jis.

Analitikas ne kartą pabrėžė, kad Časiv Jaras yra strategiškai svarbus miestas, stovintis ant dominuojančių aukštumų.

„Nuo aukštumų jie turės didesnę vizualinę kontrolę, tam tikra prasme – ugnies kontrolę, logistiką. O tai irgi nėra malonu. Atitinkamai jie jau įžengė į Časiv Jaro aukštumas, kur, pasak vadovybės, apskritai turėtų būti gynyba. Pačiame mieste, greičiausiai, paprasčiausiai nepavyks išsilaikyti“, – mano R.Pogorilyjus.

Rytų Ukrainoje per sprogimą žuvo Maskvos primestas pareigūnas

16:38 Atnaujinta 17:53

Sprogus užminuotam automobiliui Rusijos kontroliuojamoje teritorijoje Ukrainos rytiniame Luhansko regione pirmadienį žuvo Maskvos paskirtas vyriausybės pareigūnas, pranešė vietos valdžios institucijos.

Rusijos tyrimų komiteto, tiriančio didelius nusikaltimus, vietos padalinys pranešė, kad valstybinės švietimo agentūros vadovo pavaduotojas žuvo, kai pirmadienio popietę „automobilyje detonavo nenustatytas įtaisas“.

Nuo 2022 metų vasario, kai Rusija pradėjo plataus masto karą, per, panašu, Kyjivo arba Ukrainą remiančių pajėgų surengtus išpuolius Rytų Ukrainoje žuvo ne vienas Maskvos paskirtas pareigūnas.

Tyrimų komitetas paskelbė nuotrauką, kurioje matyti šviesios spalvos visureigis su išdaužytais langais ir durimis bei nuolaužos, išsimėčiusios Luhansko srityje esančiame Starobilske.

„Įvykio aplinkybės ir nusikaltimo padaryme dalyvavę asmenys nustatinėjami“, – teigiama pranešime ir priduriama, kad pradėtas tyrimas dėl „teroristinio akto“.

Savivaldybės vadovas Vladimiras Černevas sakė, kad nukentėjusysis yra Luhansko pareigūnas Valerijus Čaika.

„Mūsų bendražygis mirė“, – rašė jis „Telegram“ žinutėje, ragindamas gyventojus būti atidžius ir pranešti valdžios institucijoms apie bet kokią įtartiną veiklą.

Luhanskas yra vienas iš keturių Rytų Ukrainos regionų, kuriuos Maskva teigė aneksavusi 2022 metais. Nei Ukraina, nei Vakarai, šių aneksijų nepripažįsta.

Rusija pratęsė žurnalistės A.Kurmaševos kardomąjį kalinimą iki birželio 5 dienos

16:37

Rusijos teismas pirmadienį paskelbė, kad iki birželio 5 dienos pratęsė JAV ir Rusijos bendrą pilietybę turinčios žurnalistės Alsu Kurmaševos, kaltinamos „melagingos“ informacijos skleidimu, suėmimą. 

JAV finansuojamo „Laisvosios Europos radiją/Laisvės radijo“ (Radio Free Europe/Radio Liberty, RFE/RL) žurnalistė kaltinama pažeidusi Rusijos cenzūros taisykles ir neužsiregistravusi kaip „užsienio agentė“. Jos darbdaviai pasmerkė šią bylą kaip politiškai motyvuotą.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Alsu Kurmaševa
AFP/„Scanpix“ nuotr./Alsu Kurmaševa

A.Kurmaševa buvo suimta praėjusių metų spalį, kai buvo iš Prahos, kur gyveno, grįžusi į Rusiją dėl neatidėliotinų šeimyninių reikalų. 

Kiek anksčiau šiais metais Rusija RFE/RL priskyrė prie „nepageidaujamų organizacijų“, todėl jos darbuotojams ir partneriams gresia baudžiamasis persekiojimas.

Rusijoje kilo didžiulis gaisras: užsidegė cechas, liudininkai girdėjo sprogimą

15:22

Balandžio 1 d. Jekaterinburge (Rusija) įmonės „Uralmašzavod“ ceche 4 000 kvadratinių metrų plote kilo gaisras, prieš kurį liudininkai išgirdo sprogimą.

Rusijos nepaprastųjų situacijų ministerija pranešė, kad Jekaterinburgo pramoninio objekto teritorijoje užsidegė cecho stogas, gaisro plotas – 4 tūkst. kvadratinių metrų.

Pasak vietos žiniasklaidos, liudininkai girdėjo, kad iš pradžių kažkas sprogo, o paskui pasklido dūmai.

Pačioje gamykloje teigė, kad pastatas, kuriame kilo gaisras, jiems nepriklauso. „Mūsų pastatas nedega, jis mums nepriklauso. Jis yra „Uralmašzavod“ pramoninėje teritorijoje, tačiau yra toli nuo mūsų gamybinių patalpų, ir mes nesame šio pastato savininkai“, – sakė jie.

Gaisro priežastis nenustatyta. Apie nukentėjusiuosius nepranešama.

„Uralmašzavod“ yra Rusijos mašinų gamybos įmonė Jekaterinburge. Metalurgijos, kalnakasybos, energetikos pramonės įrenginių gamintoja.

Nuo metų pradžios Rusija į Kyjivą paleido daugiau kaip 180 raketų ir dronų

14:32

Nuo metų pradžios Rusija Kyjivo kryptimi paleido daugiau kaip 180 naikinimo priemonių, įskaitant 139 raketas ir 48 savadarbes bombas. Tokią statistiką pirmadienį paskelbė Kyjivo miesto karinės administracijos vadovas Sergejus Popko.

K.Popko praneša, kad nuo sausio 1 d. iki balandžio 1 d. Rusijos kariuomenė paleido:

  • 113 sparnuotųjų raketų Kh-101
  • 11 aerobalistinių raketų „Kinzhal
  • 6 balistines raketas „Iskander-M“.
  • 5 prieštankines sparnuotąsias raketas „Zircon“
  • 3 sparnuotąsias raketas X-69
  • 1 sparnuotąją raketą „Caliber“
  • ir 48 atakos dronus.

„Buvo neįtikėtinai sunku, bet mes atlaikėme šiuos smūgius. Pagarba ir dėkingumas mūsų oro gynybos kariams, kurie dengia dangų virš sostinės. Baisu net įsivaizduoti pasekmes, jei visi šie galingi ginklai pasiektų savo tikslus!“ – rašė Sergejus Popko.

S.Popko ragina Ukrainos sąjungininkus suteikti jai naujų oro gynybos sistemų ir taip padėti apsaugoti dangų virš miestų.

Karinės oro pajėgos paaiškino, kodėl laikinai nutrūko masinis Ukrainos apšaudymas

14:08

Dabartinis laikinas Rusijos vykdomų masinių Ukrainos teritorijos apšaudymų sąstingis turi kelias priežastis. Tai per teletiltą sakė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų karinių oro pajėgų atstovas Ilja Jevlašas.

Jis priminė, kad šiandien rusai panaudojo tris „Shahed“ dronus ir  pridūrė, kad iš tiesų šie bepiločiai orlaiviai yra gana brangūs ginklai.

Santykinę masinių atakų pertrauką I.Jevlašas aiškina tuo, kad po pastarojo Rusijos vykdyto apšaudymo priešas analizuoja šaunamųjų ginklų panaudojimo rezultatus.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Shahed-136
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Shahed-136

„Jie atlieka analizę, žvalgybą, nustato kelius, maršrutus, kur yra mūsų priešlėktuvinė gynyba, mūsų radiolokacinės stotys. Įskaitant ir tada, kai vykdomi paleidimai, kaip taisyklė, vykdydami kovinę tarnybą palei sienas fiksuojame priešo aviacijos veiklą, jų žvalgybinius lėktuvus, kurie tarnauja „taip pat kitas naikinimo priemones – antiradarines raketas. Ir, žinoma, ši pertrauka taip pat skirta kaupimui, nes Rusija negali nuolat vykdyti tokių masinių smūgių, kad ir kaip norėtų“, – pabrėžė jis.

Kalbėdamas apie tai, kad priešas, apšaudydamas Ukrainą, naudoja FAB 1500, I.Jevlašas pažymėjo, kad tai itin galingas ginklas, nes pusantro tūkstančio kilogramų užtenka visiškai „sulankstyti“ 9 aukštų skydinį namą arba seną Chruščiovo laikų pastatą.

„Tokių bombų Rusijoje yra daug. Jos naudojamos mūsų priešlėktuvinės gynybos sistemai nusiaubti. Dabar mūsų pagrindinė užduotis – kovoti su šių bombų nešėjais, t. y. lėktuvais SU-34 ir Su-35“, – pridūrė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų oro pajėgų atstovas.

I.Jevlašas pažymi, kad priešo naudojami „Kalibr“ Ukrainoje turi gana stiprų poveikį, nes tai gana tikslus ginklas.

„Mūsų priešlėktuvinės gynybos daliniai ne kartą įrodė ir gana dažnai numušdavo 100 iš 100 proc. paleistų „Kalibr“ tipo sparnuotųjų raketų. Žinoma, jų nuotolis yra gana didelis ir leidžia joms aprėpti beveik visą Ukrainos teritoriją, o mes prieš tai naudojame įvairias pajėgas ir priemones, įskaitant elektroninės kovos padalinius, kurie sumaniai numuša šias raketas nuo kurso“, – pabrėžė jis.

Pasak jo, naujausiomis priešo atakomis taip pat buvo siekiama nusilpninti Ukrainos oro gynybos sistemas.

Belgorodo gubernatorius pranešė, kad apšaudytas kaimas netoli Šebekino

13:29

„Ukrainos ginkluotosios pajėgos apšaudė Terezovkos kaimą Šebekino miesto rajone. Nukentėjusiųjų nebuvo. Pažeista elektros linija – kaimo gyventojai laikinai liko be elektros. Gelbėjimo tarnybos, suderinusios su Gynybos ministerija, pradės šalinti padarinius“, – „Telegrame“ rašė gubernatorius Viačeslavas Gladkovas.

Šebekino miesto rajonas yra pasienyje su Ukraina ir nuolat apšaudomas. Ukraina oficialiai nekomentavo pranešimų apie smūgius.

Rusai smogė Charkivui: apgadinti namai, liepsnojo transporto priemonės

12:19

Kovo 31 d. vėlai vakare rusų okupantai į Charkivo sritį smogė valdomomis aviacinėmis bombomis, dėl to buvo apgadinta švietimo įstaiga, bendrabutis ir gyvenamasis namas, taip pat sudegė autobusai, sunkvežimis ir lengvasis automobilis.

„Kovo 31 d. 22.28 val. dėl KAB apšaudymo Charkivo mieste sudegė du autobusai, sunkvežimis ir lengvasis automobilis. Iš dalies sugriautas švietimo įstaigos pastatas, apgadintas bendrabučio ir gyvenamojo namo stogas. Nukentėjusiųjų nebuvo“, – nurodė Olegas Sinegubovas, Charkivo Karinės administracijos vadovas.

Iš artilerijos ir minosvaidžių okupantai smogė maždaug 15-ai Charkovo srities gyvenviečių.

Iziumo rajono Borovo kaime Rusijos saugumo tarnyba apgadino paminklą „Antrojo pasaulinio karo kariai“, įstaigos pastato fasadą ir automobilį. Nukentėjusiųjų nėra.

Balandžio 1 d. naktį okupantai puolė Chugujevo miestą su „Šchahed“ dronais. Nukentėjusiųjų nėra.

Pranešama apie A.Lukašenkos apsaugininko mirtį: organizme rasta nuodingos medžiagos

12:05

Baltarusijos diktatoriaus Aliaksandro Lukašenkos apsaugininkas, kuris tikriausiai buvo nunuodytas per sausio mėnesį vykusį vizitą Rusijos mieste Sankt Peterburge, mirė.

Šią informaciją patvirtino du šaltiniai iš Baltarusijos lyderio aplinkos, nurodoma rusiškame „Telegram“ kanale. Pasak kanalo, Lukašenkos vizito Sankt Peterburge metu vienam iš jo apsaugininkų pasidarė bloga ir jis buvo skubiai išsiųstas į Minską. Baltarusijos sostinėje apsaugininkui esą buvo diagnozuotas apsinuodijimas sunkiuoju metalu – taliu.

www.imago-images.de/Aliaksandras Lukašenka
www.imago-images.de/Aliaksandras Lukašenka

„Baltarusija oficialių pareiškimų šiuo klausimu nepateikė. Kol kas nežinoma ir paties A. Lukašenkos reakcija“, – pabrėžia kanalas.

Talis yra labai toksiškas, jo mirtina dozė yra 0,4 g. Talio junginiai taip pat labai pavojingi.

Rusija reikalauja Ukrainos išduoti asmenis, esą prisidėjusius prie išpuolio Pamaskvėje

10:56

Rusija sekmadienį pareikalavo Ukrainos išduoti kelis asmenis, teigdama, kad jie prisidėjo prie teroristinio išpuolio Pamaskvės koncertų salėje. 

Sekmadienį paskelbtame Rusijos užsienio reikalų ministerijos pareiškime pakartojama Maskvos pozicija, kad kovo 22 dieną įvykdytas išpuolis „Crocus City Hall“ koncertų salėje yra susijęs su Ukraina. Pareiškime Kyjivas taip pat kaltinamas prisidėjęs prie daugelio kitų išpuolių ir žmogžudysčių Rusijoje.

Atsakomybę už išpuolį, per kurį žuvo mažiausiai 144 žmonės ir 551 buvo sužeistas, prisiėmė džihadistų grupuotė „Islamo valstybė“ (IS), o Rusijos valdžia tvirtina, kad už jį atsakinga Ukraina.

Visą tekstą skaitykite čia.

Ukrainos pajėgos įveikė vieną didžiausių Rusijos tankų atakų per visą karą

09:54

Rusija netoli Avdijivkos, surengė vieną didžiausių tankų atakų per visą karo istoriją, tačiau Ukrainos ginkluotosios pajėgos ne tik sėkmingai ją atrėmė, bet ir sutriuškino priešą – rusai neteko trečdalio savo tankų, rašo „Forbes“.

Rusija 36 tankais ir 12 pėstininkų kovos mašinų atakavo kelią iš rusų užimtos Tonenkojės į laisvą Umanskojės kaimą. Ukrainiečių 25-oji brigada pastebėjo 48 mašinų koloną – ir smogė jai smarkiai. Buvo sunaikinta 12 tankų ir 8 pėstininkų kovos mašinos.

„Kaip 25-oji brigada sunaikino šią rekordinę rusų tankų koloną, iš vizualinių mūšio pasekmių įrodymų nėra visiškai aišku. Tačiau nesunku atspėti. Standartinė ukrainiečių karių gynybos taktika – pasitelkti dronus, kad aptiktų rusų šturmo grupę ir atmuštų jos tikslią artilerijos ugnį“, – rašo leidinys.

„Scanpix“/AP nuotr./Tankas
„Scanpix“/AP nuotr./Tankas

Be to, net jei rusai iš tiesų gavo bent šiek tiek naudos šių 20 automobilių kaina, nauda buvo kukli. Kitą dieną po puolimo Gynybos strategijų centras kovas aplink Tonenkį apibūdino kaip „pozicines“, t. y. nė viena pusė daug nepersistengė.

Kaip pažymi leidinys, toks plataus masto Rusijos Federacijos puolimas išryškina dvi prieštaringas tendencijas. Visų pirma, jei prieš kelias savaites iki šeštadienio puolimo rusų pulkai ir brigados puolimui į vakarus nuo Avdijivkos daugiausia dislokavo pėstininkus, tai pastarosiomis dienomis viskas pasikeitė, ir priešas šia kryptimi vėl pradėjo naudoti šarvuotąją techniką.

„Tai, kad ukrainiečiai galėjo įveikti tokias dideles ir gerai ginkluotas Rusijos pajėgas, rodo kitą tendenciją. Nepaisant sunkumų, susijusių su pagrindinės amunicijos trūkumu, Ukrainos brigados vis dar sugeba surengti tvirtą gynybą – dažnai pasitelkdamos minų, artilerijos, prieštankinių raketų ir bepiločių orlaivių derinį“, rašo „Forbes“.

Pažymima, kad tokią taktiką lėmė šaudmenų trūkumas, kuris paskatino Ukrainą masiškai plėsti bepiločių skraidyklių gamybą. Jei anksčiau Ukrainos artilerijos baterija galėjo iššaudyti 10 sviedinių, kad įveiktų rusų puolimo grupę, dabar ji iššaudo tik penkis sviedinius – ir koordinuoja veiksmus su netoliese esančiais FPV operatoriais, kad rusai būtų pribaigti, pažymi leidinys.

„Tikimasi, kad ši taktika ir toliau formuos mūšio lauką net ir tada, kai Ukrainą pasieks nauja amunicija. Artimiausiomis savaitėmis ir mėnesiais ukrainiečiai tikriausiai ir toliau ginsis nuo rusų šturmo grupių, daugiausia koordinuodami savo haubicų ir dronų veiksmus. Tik dabar artilerijos gali būti daugiau nei pastaraisiais mėnesiais“, – rašo „Forbes“.

Rusijos nuostoliai

Per pastarąją parą Ukrainos ginkluotosios pajėgos likvidavo dar 710 rusų, tad bendri priešo nuostoliai išaugo iki 442 880. Rusijos Federacija taip pat neteko daug technikos ir ginklų: 20 tankų, 17 šarvuotų kovos mašinų, vienos priešlėktuvinės gynybos priemonės ir 32 artilerijos sistemų. Sunaikintų rusų tankų skaičius priartėjo prie 7 tūkst. vienetų.

Kaip pažymėjo karinis ekspertas Aleksandras Kovalenko, šiandien Rusijoje beveik negaminami nauji tankai. Rusijos tankų gamyklos daugiausia užsiima praėjusiais dešimtmečiais pagamintų transporto priemonių reaktyvavimu ir modernizavimu.

Prancūzija nori, kad Kinija pasiųstų Rusijai aiškią žinią dėl karo Ukrainoje

09:28

Prancūzijos užsienio reikalų ministras Stephane'as Sejourne  po susitikimų su kolega iš Kinijos pirmadienį pareiškė, kad Paryžius tikisi, jog Pekinas pasiųs aiškią žinią Rusijai dėl jos karo Ukrainoje.

„Tikimės, kad Kinija pasiųs labai aiškią žinią Rusijai“, – spaudos konferencijos Pekine metu sakė S. Sejourne'as. 

„Esame įsitikinę, kad ilgalaikės taikos nebus, jei nebus deramasi su ukrainiečiais“, – pridūrė jis. 

PEDRO PARDO / AFP
PEDRO PARDO / AFP

„Jei nebus taikos pagal tarptautinę teisę, europiečiai nebus saugūs“, – tęsė jis.

Prancūzija ir Kinija pastaruoju metu stengiasi stiprinti ryšius. Vasario mėnesį lankydamasis Paryžiuje Kinijos užsienio reikalų ministras Wang Yi sakė, kad Pekinas vertina nepriklausomą Prancūzijos poziciją. 

Pirmadienio susitikime S. Sejourne'as nurodė, kad Prancūzija nenori nutraukti ryšių su Kinija. 

Tačiau jis pareiškė, kad siekiant užtikrinti sveiką ir tvarią Kinijos ir Prancūzijos prekybą, būtina atkurti ekonominę pusiausvyrą. 

Visą tekstą skaitykite čia.

Rusija ruošiasi plataus masto puolimui: analitikai prognozuoja, kur ir kada jis įvyks

08:18

JAV Karo tyrimų instituto (ISW) analitikai daro prielaidą, kad Rusija galimą plataus masto puolimą pavasario pabaigoje arba vasarą gali sutelkti į Donecko srities vakarus, ir priduria, kad Rusijos kariai galės žengti tik viena operatyvine kryptimi.

Rusijos vadovybė savo numatomą puolamąją operaciją 2024 m. vėlyvą pavasarį arba vasarą gali sutelkti į vakarinę Donecko sritį, tikėdamasi pasinaudoti nuolatiniu, bet nedideliu Rusijos pajėgų judėjimu į priekį šiame sektoriuje.

Ukrainos pareigūnai neseniai įspėjo, kad Rusijos pajėgos telkia pajėgas maršrute Charkivas-Luhanskas, netoli Bachmuto, prie Avdijivkos ir vakarinėje Zaporižios srityje, tačiau ISW ekspertai ir toliau vertina, kad Rusijos pajėgos dėl savo žmogiškųjų išteklių ir planavimo ribotumo greičiausiai galės pradėti suderintą plataus masto puolamąją operaciją tik vienoje operatyvinėje kryptyje.

Ataskaitoje pažymima, kad Ukrainos pajėgos, atrodo, kovo 30 d. atrėmė Rusijos bataliono mechanizuotą puolimą netoli Avdijivkos – tai buvo pirmasis bataliono mechanizuotas puolimas nuo tada, kai Rusijos pajėgos 2023 m. spalio pabaigoje pradėjo Avdijivkos užėmimo kampaniją.

Remiantis pranešimu, Rusijos pajėgos, įskaitant Rusijos 6-ojo tankų pulko (90-oji tankų divizija, Centrinė karinė apygarda [TsVO]) elementus, kovo 30 d. prie Tonenkos surengė didelio masto mechanizuotą puolimą, kuriame dalyvavo 36 tankai ir 12 BTP.

Kartu, kaip pažymėta, puolimo metu Ukrainos pajėgos sunaikino 12 rusų tankų ir aštuonias BMP, o per puolimą nepavyko pralaužti Ukrainos fronto linijos.

Pasak analitikų, Ukrainos gebėjimas apsiginti nuo kovo 30 d. puolimo, ypač prie Avdijivkos, kur Ukrainos pajėgos buvo priverstos greitai pasitraukti į naujas gynybines pozicijas po to, kai prarado apgyvendintą teritoriją, yra teigiamas rodiklis, rodantis Ukrainos gebėjimą apsiginti nuo būsimų didelio masto Rusijos puolimų ir numatomos Rusijos puolamosios operacijos 2024 metų vasarą.

Kartu Rusijos karinės vadovybės pasirengimas į puolimą prie Avdijivkos įtraukti tankų batalioną rodo, kad šis puolimas rusams yra prioritetinis.

Kitos svarbios analitikų išvados:

  • Pranešama, kad Kremliaus kontroliuojama Maskvos patriarchato Rusijos stačiatikių bažnyčia (RPC) nurodė visiems savo dvasininkams pakeisti liturgiją, kad į ją būtų įtrauktos provokiškos maldos, remiančios Rusijos agresijos karą prieš Ukrainą, ir tikriausiai grasina nušalinti nuo pareigų RPC dvasininkus, kurie nepritaria karui.
  • RPC MP vadovybė sugriežtino RPC MP dvasininkų vidinę patikrą ir, kaip pranešama, atleido kelis dvasininkus, kurie atsisakė propaguoti Kremliaus primestas maldas, remiančias Rusijos plataus masto invaziją į Ukrainą.
  • Naktį iš kovo 30-osios į 31-ąją Rusija surengė dar vieną seriją raketų ir bepiločių lėktuvų smūgių, nukreiptų daugiausia į Ukrainos energetikos infrastruktūrą, nes dėl vėluojančios JAV saugumo pagalbos toliau silpninama Ukrainos priešlėktuvinės gynybos sistema ir sudaromos sąlygos Rusijai daryti didelę žalą Ukrainos energetikos sistemai.
  • Atrodo, kad Ukrainos pajėgos kovo 30 d. atrėmė Rusijos bataliono mechanizuotą puolimą netoli Avdijivkos – pirmą bataliono mechanizuotą puolimą nuo 2023 m. spalio pabaigoje prasidėjusios Rusijos pajėgų Avdijivkos užėmimo kampanijos.
  • Kovo 31 d. Prancūzijos gynybos ministras Sébastienas Lecornu paskelbė, kad Prancūzija suteiks Ukrainai neįvardytą skaičių priešlėktuvinių raketų sistemų „Aster 30“ ir „šimtus“ šarvuočių bei kitos įrangos.
  • Kovo 31 d. Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pasirašė planuojamą dekretą dėl pusmetį truksiančio pavasarinio karinio šaukimo Rusijoje, per kurį nuo balandžio 1 d. iki liepos 15 d. bus pašaukta 150 000 rusų.
  • Remiantis pranešimais, Rusijos karinė vadovybė naujai sukurtos Leningrado karinės apygardos (LVO) vadu paskyrė Rusijos sausumos pajėgų štabo viršininką generolą pulkininką Aleksandrą Lapiną.
  • Kremlius ir toliau deda pastangas, kad posovietinėse šalyse būtų įgyvendinti Rusijos federaliniai įstatymai.
  • Kovo 31 d. Rusijos valdžios institucijos sulaikė įtariamuosius terorizmu Dagestano Respublikoje.
  • Kovo 31 d. Rusijos kariuomenė neseniai patvirtino pažengusi į priekį netoli Avdijivkos ir į pietvakarius nuo Donecko.
  • Rusijos vyriausybė ir toliau nemoka tinkamų kompensacijų Ukrainoje kovojantiems savanoriams ir nereguliariųjų pajėgų kariams, nors neseniai buvo priimti nauji teisės aktai, pagal kuriuos šiems kariams ir jų šeimoms lengviau gauti veteranų statusą.
Kitas atnaujinimas po   30 s.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius