Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kas slypi už Makedonijos tinklalapių, padėjusių išrinkti Donaldą Trumpą?

Prieš pat 2016-ųjų JAV prezidento rinkimus „BuzzFeed News“ paskelbė, kad Makedonijos Vėlės mieste jauni vyrai ir paaugliai koordinavo daugiau nei šimtą tinklalapių, kuriuose buvo skelbiamos melagingos, Donaldui Trumpui palankios istorijos. Organizuoto nusikalstamumo ir korupcijos paskelbimo projektas (OCCRP) bei partneriai atskleidžia, kas slypi už šio „trolių fabriko“.
Vėlės miestas Makedonijoje
Vėlės miestas Makedonijoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

OCCRP, „BuzzFeed News“ ir „Investigative Reporting Lab Macedonia“ peržiūrėjo įrašus socialiniuose tinkluose, vyriausybei pateiktus dokumentus, domenų registracijos informaciją ir archyvuotas melagingų naujienų tinklalapių versijas, taip pat apklausė keletą pagrindinių su šiuo „trolių fabriku“ susijusių asmenų.

Paaiškėjo, kad Vėlės politinių naujienų industriją sukūrė ne vargiai angliškai kalbantys, politika nesidomintys paaugliai, o žinomas Makedonijos teisininkas Trajche Arsovas, besispecializuojantis žiniasklaidos srityje.

„Facebook“ nuotr./Trajche Arsovas
„Facebook“ nuotr./Trajche Arsovas

Jis šešis mėnesius prieš rinkimus glaudžiai bendradarbiavo su dviem amerikiečiais partneriais.

Vienas jų – Paris Wade'as, dabar dalyvaujantis rinkimuose į Nevados valstijos asamblėją. T.Arsovas taip pat pasamdė amerikiečių ir britų rašytojus. Vienas jų šiuo metu dirba JAV dešiniojo sparno konspiracijų portale „Gateway Pundit“.

OCCRP ir partnerių tyrimas atskleidė, kad viena Rusijos „trolių fabriko“ darbuotoja Anna Bogačiova, kuriai JAV specialusis tyrėjas Robertas Muelleris pateikė kaltinimus dėl galimo kišimosi į rinkimus, Makedonijoje lankėsi likus trims mėnesiams iki domeno įregistravimo.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Buvęs FTB direktorius Robertas Muelleris
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Buvęs FTB direktorius Robertas Muelleris

Tiesa, tyrėjai nerado jokių įrodymų, kad rusė A.Bogačiova yra susijusi su Vėlės tinklalapiais. Pats T.Arsovas neigia bet kokius ryšius su Rusija.

Anot dviejų aukšto rango Makedonijos pareigūnų, dabar šalies saugumo tarnybos bendradarbiauja su JAV ir dar mažiausiai dviejų Vakarų Europos valstybių teisėsauga. Siekiama nustatyti ryšius tarp Rusijos, JAV piliečių ir D.Trumpą palaikančių „melagingų naujienų“ portalų.

„Scanpix“/AP nuotr./Donaldas Trumpas
„Scanpix“/AP nuotr./Donaldas Trumpas

Anot dviejų atskirai kalbintų pareigūnų iš skirtingų tarnybų, tarp daugiau nei 20 asmenų, dominuojančių dviejuose susijusiuose tyrimuose Makedonijoje, yra A.Bogačiova ir T.Arsovas.

Vieno pareigūno teigimu, tyrimai kol kas yra „labai ankstyvoje stadijoje“. Straipsnio publikavimo metu nebuvo žinoma, kad prieš kurį nors su T.Arsovo tinklalapiais susijusį amerikietį būtų pradėtas tyrimas.

Aukšto rango Federalinio tyrimų biuro (FTB) pareigūnas, susipažinęs su byla Makedonijoje, patvirtino, kad biuras prisideda prie šių tyrimų.

Makedonijos saugumo pareigūnai teigė, esą nėra aišku, ar nors vienas asmuo, susijęs su Vėlės melagingų naujienų operacijomis, nusižengė įstatymui.

Vis dėlto aišku, kad „Facebook“, skaitmeninės reklamos pelno ir politinės pajėgos padėjo sudaryti netikėtą pasaulinį aljansą, kuris palengvino klaidinančios ir melagingos informacijos skleidimą svarbiausiu priešrinkiminiu laikotarpiu.

„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./„Facebook“ socialinis tinklas priverstas kovoti su melaginga ir netinkama informacija
„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./„Facebook“ socialinis tinklas priverstas kovoti su melaginga ir netinkama informacija

Buvęs žurnalistų gynėjas

33 metų amžiaus T.Arsovas – teisininkas, gyvenantis Makedonijos sostinėje Skopjėje. Jis save apibūdina kaip libertarą, o tokius respublikonų senatorius kaip Randą Paulą ir Tedą Cruzą laiko politiniais dievaičiais.

Kai Makedoniją daugiau nei dešimtmetį valdė autoritarinė konservatyvi vyriausybė, T.Arsovas buvo vienas iš nedaugelio teisininkų, pasiryžęs apginti nepriklausomus žurnalistus.

Kai Makedoniją daugiau nei dešimtmetį valdė autoritarinė konservatyvi vyriausybė, T.Arsovas buvo vienas iš nedaugelio teisininkų, pasiryžęs apginti nepriklausomus žurnalistus.

Žurnalistai nustatė, kad T.Arsovas su broliu Panche Arsovas pirmojo politinio tinklalapio USAPoliticsToday.com domeną užregistravo 2015-ųjų rugsėjo 23 dieną.

Greitai kilo grandininė reakcija – atsirado daug USAPoliticsToday.com imituojančių tinklalapių. Galiausiai broliai Arsovai sukūrė savo tinklą, kuriam priklausė pustuzinis internetinių svetainių ir su jomis susijusių „Facebook“ puslapių, iš viso turėjusių daugiau nei du milijonus sekėjų.

„Facebook“ šiuos puslapius pašalino tik 2018-ųjų balandį.

Iš pradžių T.Arsovas neigė kaip nors susijęs su šiuo tinklu, tačiau kai žurnalistai jam parodė jo įsitraukimą patvirtinančius dokumentus, jis ėmė pasakoti tiesą.

Galiausiai T.Arsovas atskleidė veiklos detales, įskaitant informaciją apie partnerius Jungtinėje Karalystėje ir JAV. Tiesa, teisininkas griežtai neigia bet kokius ryšius su Rusijos propagandos operacija.

Anot T.Arsovo, brolis P.Arsovas pasiūlė sukurti tinklalapį apie automobilius ir tokiu būdu užsidirbti iš reklamos. Vis dėlto jie greitai suprato, kad politika – pelningesnė.

T.Arsovas, laikantis save dešiniųjų pažiūrų libertaru, tikina iš pradžių bandęs patekti į rinką su liberalams palankiu turiniu. Vis dėlto feisbuke konservatyvias pažiūras propaguojančio turinio publikavimas atnešė daugiau finansinės naudos.

„Supratome, kad grupės, kuriose galėjome ilgiau būti, kuriose mūsų profiliai nebuvo pašalinami, buvo susijusios su konservatoriais, su Respublikonų partija, su (Donaldu – red.) Trumpu“, – sakė T.Arsovas.

T.Arsovas: „Supratome, kad grupės, kuriose galėjome ilgiau būti, kuriose mūsų profiliai nebuvo pašalinami, buvo susijusios su konservatoriais, su Respublikonų partija, su (Donaldu – red.) Trumpu.“

„Jei randi 100 grupių konservatoriams, gali rasti tik 10 grupių liberalams“, – pridūrė jis.

Pirmajame interviu T.Arsovas tikino, kad šiuose tinklalapiuose nebuvo publikuojamos melagingos žinios. Jie tiesiog nukopijuodavo turinį iš tokių populiarių konservatorius palaikančių žiniasklaidos priemonių kaip „Fox News“, „Breitbart“, „The Daily Caller“ ir „The Washington Examiner“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Fox“
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Fox“

Vis dėlto žurnalistai Arsovams priklausančių tinklalapių archyvuose apstu dešiniųjų konspiracijų teorijų, pavyzdžiui, apie neva buvusį prezidento Baracko Obamos vaikiną.

Naudingi ryšiai su amerikiečiais

2016-aisiais, kai Arsovų melagingų naujienų pramonė jau klestėjo, T.Arsovas susipažino su amerikiečių rašytoju ir leidėju Benu Goldmanu. Jis su partneriu Parisu Wade'u įkūrė „Liberty Writers News“ – konservatorius palaikantį tinklalapį.

„Twitter“ nuotr./Paris Wade'as
„Twitter“ nuotr./Paris Wade'as

2016-ųjų laikraštis „The Washington Post“ rašė apie juos kaip melagingos informacijos prekeivius, kurie kraunasi turtus kurstydami baimę ir pyktį. P.Wade'as šiuo metu dalyvauja rinkimuose į Nevados valstijos asamblėją.

P.Wade'as nuo 2016-ųjų vasaros iki 2017-ųjų sausio T.Arsovo portalui USAPoliticsToday.com parašė daugiau nei 40 straipsnių. Jo brolis Alexas Wade'as, prisidengęs slapyvardžiu Alexanderis Warrenas, šiam tinklalapiui parašė mažiausiai 670 straipsnių.

T.Arsovas pasamdė ir kitus amerikiečių rašytojus. Jis teigė, kad visi Vėlėje dirbę žmonės kopijavo tekstus.

Prieš 2016-ųjų rinkimus T.Arsovas ir jo partneriai iš „Liberty Writers News“ per įvairius tinklalapius ir feisbuką pradėjo skleisti didžiulį kiekį klaidinančių ir D.Trumpui palankių naujienų.

„Scanpix“/AP nuotr./Kremliaus „trolių fabrikas“ Sankt Peterburge
„Scanpix“/AP nuotr./Kremliaus „trolių fabrikas“ Sankt Peterburge

Tą patį darė makedoniečiai ir Rusijos troliai, dirbantys kompanijai „Internet Research Agency“.

Lapkričio 3 dieną „BuzzFeed News“ paviešino istoriją apie tinklalapius iš Vėlės miesto. Vos po dviejų savaičių D.Trumpas laimėjo JAV prezidento rinkimus.

Dėmesys ir Annai Bogačiovai

Į tyrėjų akiratį pateko ir Anna Bogačiova. Ji – viena iš 13-os rusų, kuriuos R.Muelleris vasarį apkaltino bandymu paveikti JAV prezidento rinkimus.

Kaltinimai paremti Sankt Peterburge įsikūrusios įmonės „Internet Research Agency“ – dar vadinamos „trolių fabriku“ – veikla. Įmonės darbuotojai kurdavo internetinę propagandą ir socialiniuose tinkluose skleisdavo D.Trumpą palaikančias ir jo varžovę Hillary Clinton juodinančias žinutes.

„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Hillary Clinton Dubline
„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Hillary Clinton Dubline

Remiantis kaltinimais, A.Bogačiova prižiūrėjo „duomenų analizės grupę“, vykdančią operacijas JAV. Manoma, kad su kitu įmonės darbuotoju A.Bogačiova 2014 m. birželį tris savaites keliavo po JAV ir rinko žvalgybinę informaciją.

Lygiai po metų ji atvyko į Makedoniją.

Žurnalistų gautais duomenimis, A.Bogačiova į Makedoniją atvyko 2015-ųjų viduryje, o birželio 26 d. išvyko į Graikiją.

Paklausta, kodėl tais metais ji lankė Makedonijoje, A.Bogačiova atsakė: „Atsiprašau, nekalbu apie savo darbą.“ Į kitas žinutes ji neatsakė.

Žurnalistai nerado jokių ryšių tarp A.Bogačiovos ir Makedonijos tinklalapių.

T.Arsovas vis dar praktikuoja teisę, tačiau dėl feisbuko veiksmų dauguma jo politinių tinklalapių buvo uždaryti.

„Kai tavo feisbuko puslapis pašalinamas, nebegali daugiau dirbti“, – teigė T.Arsovas.

Visą tyrimą rasite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius