Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kasmet dėl „suterštos“ garbės nužudoma tūkstančiai moterų

Kasmet pasaulyje „dėl suterštos garbės“ nužudoma maždaug 5 tūkstančiai moterų, ketvirtadienį pranešė Jungtinių Tautų (JT) žmogaus teisių vyriausioji komisarė Navi Pillay.
Saudo Arabijos musulmonų lyderiai pasisako prieš tai, kad moterų veidai būtų rodomi per televiziją.
Musulmonės moterys / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Tokį žudymą ji pavadino „kraštutiniu moterų diskriminavimo simptomu“.

„Apskaičiuota, kad net kas trečia moteris pasaulyje yra mušama, prievartaujama ar kaip nors kitaip išnaudojama per savo gyvenimą“, – teigia N.Pillay.

„Dažniausias tokio smurto šaltinis yra šeima. Viena ekstremaliausių tokio išnaudojimo formų yra „žudymas dėl suterštos garbės“, – pridūrė JT vyriausioji komisarė.

Ji nurodė, kad dar labiau šią problemą apsunkina faktas, kad kai kuriose šalyse asmenys, kurie įvykdė tokią „garbės“ žmogžudystę, yra atleidžiami nuo baudžiamosios atsakomybės.

„Tačiau tokių žudymų dėl suterštos garbės negalima tiesiog atidėti į šalį ir nepaisyti kaip kažkokio keisto atsilikėliško smurto, kuris būna kažkur kitur“, – teigiama pareiškime.

Jame taip pat pabrėžiama, jog tarptautinė teisė numato „aiškią valstybės atsakomybę“ siekiant užtikrinti, kad moterys nebūtų diskriminuojamos.

Minėtų nužudymų dėl suterštos garbės atvejų galima rasti Artimųjų Rytų ir Pietų Azijos šalyse, įskaitant Turkiją, Indiją ir Pakistaną.

Dažniausiai moteris nužudo jų šeimos nariai už tai, kad jos drįso ištekėti prieš šeimos valią ar įsivėlė į nesantuokinius ryšius ir taip užtraukė gėdą savo bendruomenei.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius