Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Katalonijai paskelbus nepriklausomybę, ES pirmininkas Tuskas sako „Ispanija išlieka vienintelė mūsų pašnekovė“

ES prezidentas Donaldas Tuskas penktadienį pareiškė, kad Madridas „išlieka vienintelis mūsų pašnekovas“, Katalonijos įstatymų leidėjams nubalsavus už nepriklausomybę nuo Ispanijos, kuri patiria didžiausią per kelis dešimtmečius politinę krizę, keliančią grėsmę jos, svarbios narės Bendrijoje, stabilumui.
Donaldas Tuskas
Donaldas Tuskas / „Scanpix“/AP nuotr.

ES ir jos narės tvirtai palaikė Madridą, kai priešpriešą eskalavo spalio 1 dieną Katalonijoje surengtas referendumas dėl atsiskyrimo nuo Ispanijos.

Kai padėtis dar labiau eskalavosi, Katalonijos Asamblėjai balsavus už nepriklausomybės deklaraciją, o Madridui pasiryžus neleisti tam regionui atsiskirti, D.Tuskas ragino laikytis rimties.

„Europos Sąjungoje niekas nepasikeitė, Ispanija išlieka mūsų vienintelė pašnekovė. Tikiuosi, kad Ispanijos vyriausybė pasirinks argumentų jėgą, o ne jėgos argumentą“, – po balsavimo Katalonijoje socialiniame tinkle „Twitter“ rašė D.Tuskas.

Anksčiau vienas aukšto rango ES pareigūnas pažymėjo, kad krizės Katalonijoje sprendimas yra esminis visai Europai, nors pakartojo, kad Bendrija tvirtai palaiko ministro pirmininko Mariano Rajoy'aus vyriausybę.

„Turime gerbti konstituciją, ir tai yra nepaprastai svarbu Europai, nes tai nėra Ispanijos klausimas, tai yra Europos klausimas“, – sakė žurnalistams Europos Komisijos narys Carlosas Moedasas, atsakingas už tyrimus, mokslą ir inovacijas.

„Mes, Europos Sąjunga, turime ginti konstitucinę Ispanijos tvarką“, – pridūrė jis.

Briuselis jau kelias savaites vis tvirtino, kad aklavietė Katalonijoje yra ES narės Ispanijos vidaus reikalas, ir nepalaikė Katalonijos pastangų, jog ši problema būtų sprendžiama tarptautiniu mastu. ES palaikė Madrido požiūrį, kad referendumas Katalonijoje buvo neteisėtas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius