TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Kiek ilgai tęsis Vladimiro Putino ir Donaldo Trumpo flirtas?

JAV prezidentui Donaldui Trumpui nepavyks ilgai išlaikyti gerų santykių su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu, teigia CNN kalbinti analitikai. Pasak jų, D.Trumpui, kalbantis su Vladimiru Putinu, gali tekti užimti griežtesnę poziciją nei bet kuriam JAV prezidentui iki šiol.
Donaldo Trumpo išrinkimu itin džiaugiasi rusai
Donaldo Trumpo išrinkimu itin džiaugiasi rusai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Nors rinkimų kampanijos metu D.Trumpas akcentavo savo simpatijas V.Putinui, prasidėjus realiems darbams jo tonas, greičiausiai, pasikeis.

Susikirtimas neišvengiamas

CNN kabintas verslininkas Billas Browderis savo verslą Rusijoje pradėjo po Sovietų Sąjungos žlugimo. Beje, korupcija apkaltintas Rusijos generalinis prokuroras Jurijus Čaika teigė, kad būtent šis JAV verslininkas iki šiol finansuoja Rusijos opoziciją.

„Jau greitai mes pamatysime, kaip abu šie vaikinai stengsis kuo labiau išpūsti krūtines ir kuo griežčiau vienas į kitą žiūrėti. Kažkuriam teks nusileisti“, – sako jis.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Sergejus Magnickis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Sergejus Magnickis

B.Browderis buvo vienas iš Sergejaus Magnickio sąrašo iniciatorių. Milžinišką finansinę aferą atskleidęs advokatas buvo nužudytas Rusijos kalėjime. Prie šio nusikaltimo prisidėję žmonės buvo įtraukti į „Magnickio sąrašą“ ir jiems iki šiol taikomos sankcijos.

JAV milijonierius prisipažįsta, kad jaučia pavojų savo gyvybei. „Daugelis mane vertina kaip didžiausią V.Putino užsienio priešą“, – sako jis.

„Veikia mafijos metodais“

Pasak jo, nereikia kalbėti apie V.Putino diplomatiją. Jis elgiasi kaip mafijos bosas, nepaklūstantis jokioms taisyklėms.

„Jo tikslas – maksimaliai išnaudoti valdžios svertus padidinti savo turtą ir vogti iš Rusijos žmonių. Kuo artimiau žmonės susipažįsta su V.Putinu, tuo labiau jie tai pastebi.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./JAV prezidentas Georgeas W. Bushas, Vokietjios kanclerė Angela Merkel ir Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./JAV prezidentas George'as W. Bushas, Vokietijos kanclerė Angela Merkel ir Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas

Prezidentas George'as Bushas sakė, kad pažvelgė į V.Putino akis ir pamatė žmogų, kuriuo galima pasitikėti. Baracko Obamos administracija taip pat pradėjo nuo šiltų santykių su Rusija. Šios šalies užsienio reikalų ministrui Sergejui Lavrovui net buvo padovanotas simbolinis „santykių perkrovimo mygtukas“, bet matome, kuo tai baigėsi.“

Panašios pozicijos laikosi ir buvęs Jungtinės Karalystės ambasadorius Rusijoje Adrew Woodas.

Pasak jo, kažkuriuo metu bent jau ruseno viltis, kad Rusija gali tapti liberalesnė, žmogaus teises gerbianti valstybė, tačiau dabar ji užgeso.

„V.Putinas pasirinko ne ekonomikos reformas ir politines permainas, bet valdymą, kuris paremtas narciziškumu ir ksenofobija. Dabar Rusija yra šalis, kurią valdo saujelė žmonių.“

V.Putino melas

Įvykiai Ukrainoje ir Sirijoje, kuriuos palydėjo V.Putino kritikų mirtys, aiškiai parodė, kokiais principais šiuo metu valdoma Rusija. Tai aiškiai mato ir tarptautinė bendruomenė.

„V.Putinas gali skaičiuoti mirtis, prie kurių tiesiogiai ar netiesiogiai prisidėjo. D.Trumpui teks rinktis, kuriuo Putinu jis pasitikės. To, kuris gražiai kalba, ar to, kuris išduoda ir nesilaiko savo pažadų“, – teigė A.Woodas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Karinis pasirodymas Sevastopolyje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Karinis pasirodymas Sevastopolyje

Nerimą kelia tai, kad D.Trumpas yra teigiamai atsiliepęs apie V.Putino veiksmus Sirijoje. Jam tai buvo ryžtingų sprendimų pavyzdys, tačiau diplomatas tikina, kad reali situacija yra priešinga.

„V.Putinas Sirijoje pats save įvarė į kampą. Tai kraujo dėmės ant jo rankų, o ne sėkmės pavyzdys, kai valstybė klesti sulaukusi paramos iš didžiojo partnerio.“

Rusiški žaidimai

V.Putino atstovas Dmitrijus Peskovas Vakaruose bando skleisti idėją, kad D.Trumpas ir V.Putinas yra lygiaverčiai partneriai. „Rusija ir JAV yra didžiosios pasaulio jėgos, todėl jos turi subalansuoti interesus“, – teigia jis.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Vladimiro Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Vladimiro Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas

A.Woodo nuomone, D.Trumpas su tokia formuojama nuomone ilgai nesitaikstys: „V.Putinas tikisi, kad Vakarai pripažins Krymo aneksiją. Jis net nebando ko nors siūlytai mainais. Tik gražius žodžius.“

B.Browderis dar griežtesnis: „Nesvarbu, ką žada V.Putinas. Jis niekada nesilaiko žodžio ir visi tai žino. Jis paima, kas jam siūloma, o po to dar tiek, kiek jam leidžiama paimti.“

Abu pašnekovai sutaria, kad D.Trumpas nori būti matomas kaip laimėtojas ir sprendimų priėmėjas. Leisdamas V.Putinui elgtis taip, kaip šiam patogu, jis greitai atsidurs labai prastoje šviesoje.

„Scanpix“/AP nuotr./Donaldas Trumpas
„Scanpix“/AP nuotr./Donaldas Trumpas

Pasak B.Browderio, vienintelis kelias D.Trumpui bus laikytis dabartinės JAV politikos bendraujant su Rusijos atstovais. Gali būti, kad D.Trumpas bus priverstas būti toks griežtas, kokiu nebuvo nei vienas JAV prezidentas iki jo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius