-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kinija atmeta JAV raginimą pakviesti Taivaną į PSO asamblėją

Kinija ketvirtadienį piktai atmetė Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) raginimą į jos metinį susirinkimą pakviesti Taivaną, Jungtinėms Valstijoms pareikalavus, kad renginyje dalyvautų ši demokratiškai valdoma sala.
Zhao Lijianas
Zhao Lijianas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Pastaraisiais metais Taivanui dalyvauti asamblėjoje neleido Kinija, salą laikanti savo atsiskyrusia provincija ir žadanti kada nors ją suvienyti su žemynine dalimi.

Pasak JAV valstybės sekretoriaus Antony Blinkeno, Vašingtonas ragina leisti Taivanui dalyvauti šiame PSO susirinkime stebėtojo teisėmis, o salos izoliavimą laiko „nepateisinamu“.

Pekinas piktai sureagavo į tokius pareiškimus.

„Griežtai prieštaraujame atitinkamam JAV paskelbtam pareiškimui“, – ketvirtadienį sakė kinų Užsienio reikalų ministerijos atstovas Zhao Lijianas.

„Pasaulyje yra tik viena Kinija, o Taivanas yra neasiejama jos dalis“, – pabrėžė jis.

Zhao Lijianas pridūrė, jog Taivano dalyvavimas tarptautinėse organizacijose, įskaitant PSO, turi būti vykdomas laikantis „vienos Kinijos principo“.

Taivanas buvo pašalintas iš PSO 1972-aisiais, praėjus metams po to, kai jo vieta Jungtiniuose Tautose atiteko Kinijos Liaudies Respublikai.

Kai dvišaliai santykiai su Kinija buvo šiltesni, 2009–2016 metais Taibėjui buvo leidžiama dalyvauti aukščiausio lygio metiniuose PSO susitikimuose stebėtojo teisėmis.

Tačiau Pekinas suintensyvino spaudimo Taivanui kampaniją, kai į valdžią atėjo prezidentė Tsai Ing-wen. Pastaroji atsisako laikytis pozicijos, kad savivaldą turinti sala yra Kinijos dalis.

Zhao Lijianas ketvirtadienį perspėjo, kad „bet kokie bandymai žaisti Taivano korta“ arba panaudoti salą prieš Kinijos interesus „pasmerkti žlugti“.

Tačiau ankstesniame pareiškime A.Blinkenas nurodė: „Mums tęsiant kovą su COVID-19 ir kitomis kylančiomis grėsmėmis sveikatai, Taivano izoliacija nuo svarbiausio pasaulinio sveikatos forumo yra nepateisinama ir kenkia įtraukiam pasauliniam bendradarbiavimui visuomenės sveikatos srityje.“

Taivaniečių Užsienio reikalų ministerija ketvirtadienį išreiškė apgailestavimą ir nepasitenkinimą, kad vis dar negavo kvietimo dalyvauti PSO susitikime Ženevoje.

„Mūsų šalis dėkoja JAV už vadovavimą ir bendradarbiavimą su kitomis panašiai mąstančiomis šalimis siekiant padėti išplėsti Taivano dalyvavimą tarptautinėje veikloje“, – nurodė ministerija.

Pasaulio sveikatos organizacijos asamblėją planuojama surengti gegužės 22–28 dienomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius