-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2022 05 11 /10:01

PSO: Kinijos strategija „nulis COVIDo“ nėra tvari

Kinijos kovos su pandemija strategija „nulis COVIDo“ nėra tvari, antradienį pareiškė Pasaulio sveikatos organizacija (PSO).
Koronaviruso testavimas Pekine
Koronaviruso testavimas Pekine / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Organizacija nurodė pasakiusi tai Pekinui ir paraginusi jį keisti politiką.

Grumdamasi su didžiausiu COVID-19 protrūkiu nuo pandemijos pradžios Kinija taiko drakoniškas priemones ir jau ištisas savaites neleidžia daugumai iš 25 mln. Šanchajaus gyventojų išeiti iš namų.

Griežtas karantinas Šanchajuje kelia pasipiktinimą ir provokuoja retai Kinijoje pasitaikančius protestus, o sostinėje Pekine pamažu varžomas žmonių judėjimas.

Kinija yra paskutinė didelė ekonomika, dar besilaikanti nulinės tolerancijos pandeminiam koronavirusui.

„Kai kalbame apie strategiją „nulis COVIDo“, negalvojame, kad ji yra tvari, atsižvelgdami į dabartinį viruso elgesį ir tai, ko tikimės ateityje“, – spaudos konferencijoje sakė PSO vadovas Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas.

„Aptarėme šį klausimą su kinų ekspertais ir nurodėme, kad šis metodas nebus tvarus. Labai svarbus bus perėjimas prie kitos strategijos“, – sakė jis.

Kinijos kova su virusu turi svarbų politinį aspektą – prezidentas Xi Jinpingas savo lyderystę sieja ir su kinų gyvybių apsaugojimu nuo COVID-19.

Nepaisydamas visuomenės nepasitenkinimo prezidentas tik dar labiau griežtina politiką „nulis COVIDo“.

Teisės, visuomenė ir ekonomika

Šanchajus yra Kinijos ekonominis variklis ir didžiausias miestas.

Kinijos politika „nulis COVIDo“ vėl dusina ekonomiką, vos prieš kelis mėnesius pradėjusią atsigauti po pandemijos.

„Mums reikia pasverti kontrolės priemones ir jų poveikį visuomenei, poveikį ekonomikai, o tai ne visuomet lengvas kalibravimas“, – sakė PSO atsako į ekstremalias situacijas vadovas Michaelas Ryanas.

Jo teigimu, taikant bet kokias kovos su COVID-19 priemones turėtų būti rodoma ir „derama pagarba asmens bei žmogaus teisėms“.

Ragindamas vykdyti „dinamišką, reguliuojamą ir paslankią politiką“, M.Ryanas sakė, jog pradinis daugelio šalių atsakas į krizę parodė, kad trūkstant paslankumo padaroma „daug žalos“.

Jis kalbėjo, kad daugiausiai gyventojų turinčioje pasaulio valstybėje buvo palyginti labai mažai su COVID-19 oficialiai siejamų mirties atvejų, todėl ji turėjo, „ką saugoti“.

Nuo vasario ir kovo sparčiai augant mirties dėl COVID-19 atvejų skaičiui, „bet kuri vyriausybė tokioje situacijoje imtųsi veiksmų ir bandytų su tuo kovoti“, reporteriams sakė jis.

Pasak M.Ryano, Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas „nuodugniai ir detaliai su kolegomis kinais“ aptarinėja koregavimą pagal aplinkybes, ieškant išėjimo strategijos.

PSO techniniam atsakui į COVID-19 protrūkį vadovaujanti Maria van Kerkhove sakė, kad pasaulyje neįmanoma visiškai sustabdyti viruso plitimo.

„Mūsų tikslas pasaulio mastu yra ne išaiškinti visus atvejus ir visiškai sustabdyti plitimą. Šiuo metu tai tikrai neįmanoma, – sakė ji. – Tačiau mums reikia slopinti plitimą, nes virusas cirkuliuoja labai intensyviai.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius