Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Kinija sukritikavo JAV dėl D.Trumpo pateiktos analogijos tarp COVID-19 ir istorinių atakų

Kinija ketvirtadienį apkaltino Jungtines Valstijas mėginimu suversti kaltę dėl koronaviruso krizės kitiems, amerikiečių prezidentui Donaldui Trumpui pareiškus, kad pandemija yra baisesnė „ataka“ nei Perl Harboro užpuolimas ar Rugsėjo 11-osios išpuoliai.
Donaldas Trumpas
Donaldas Trumpas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Įtampa tarp dviejų didžiausių pasaulio ekonomikų pastarosiomis dienomis pasiekė apogėjų, joms apsikeičiant karčiais komentarais apie viena kitos atsaką į virusą.

„Raginame JAV liautis kaltinti Kiniją ir atkreipti dėmesį į faktus“, – spaudos konferencijoje kalbėjo Užsienio reikalų ministerijos Pekine atstovė Hua Chunying.

Trečiadienį D.Trumpas palygino pernai Kinijos Uhano mieste atsiradusį virusą ir liūdnai pagarsėjusias karines bei teroristines atakas prieš JAV.

„Tai iš tikrųjų yra baisiausia ataka per visą mūsų istoriją, – žurnalistams pareiškė D.Trumpas. – Tai baisiau nei Perl Harboras. Tai baisiau nei [ataka prieš] Pasaulio prekybos centrą.“

Japonijos įvykdyta ataka prieš amerikiečių jūrų pajėgų bazę Perl Harbore paskatino JAV įsitraukti į Antrąjį pasaulinį karą.

2001 metų rugsėjo 11 dieną džihadistų surengti išpuoliai pareikalavo apie 3 tūkst. žmonių gyvybių ir nulėmė du dešimtmečius besitęsusius karus.

D.Trumpo teigimu, koronaviruso pandemija „niekad neturėjo įvykti“.

„Ji galėjo būti sustabdyta pradiniame etape; galėjo būti sustabdyta Kinijoje“, – pareiškė JAV prezidentas.

Hua Chunying jam atsakė taip: „Jie gal ir sako, kad pandemija yra panaši į Perl Harboro ar Rugsėjo 11-osios atakas, tačiau priešas, su kuriuo susidūrė JAV, yra naujasis koronavirusas.“

Ji pareiškė, kad Vašingtonas ir Pekinas turėtų su virusu „kovoti petys į petį“, o ne kaip „priešai“.

Kinų URM atstovė pabrėžė, jog „daugelis užsienio šalių, ekspertų ir mokslininkų teigiamai atsiliepė apie Kinijos veiksmingą viruso prevenciją ir kontrolę“.

„Tačiau tik JAV yra padariusios labai nedarnių, neteisingų ir nenuoširdžių pareiškimų“, – sakė Hua Chunying.

Pekinas ketvirtadienį pirmą kartą pareiškė, kad Uhano virusologijos instituto tyrėjai buvo apmokyti JAV ir Prancūzijoje, reaguodamas į ne kartą Vašingtono išsakytus teiginius, kad koronaviruso pandemija prasidėjo būtent toje įstaigoje.

„Uhano P4 laboratorija yra bendras Kinijos ir Prancūzijos vyriausybių projektas“, – spaudos konferencijoje kalbėjo Hua Chunying.

300 mln. juanių (38,9 mln. eurų) atsiėjusi laboratorija buvo oficialiai atidaryta 2018 metais, o ją kuriant konsultavo vienos prancūzų biopramonės įmonės įkūrėjas Alainas Merieux.

Laboratorijos ryšiai su Prancūzija anksčiau kėlė susirūpinimą šioje šalyje. A.Merieux įsteigta bendrovė „Institut Merieux“ kategoriškai neigia prisidėjusi prie laboratorijos projektavimo, statybų ir valdymo.

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas taip pat paneigė, kad yra kokių nors įrodymų, siejančių P4 laboratoriją Uhane su COVID-19.

Centrinėje Kinijoje praėjusių metų pabaigoje atsiradęs užkratas Jungtinėse Valstijose pražudė jau daugiau kaip 73 tūkst. žmonių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius