-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 02 08 /14:41

Kinijoje koronaviruso aukų padaugėjo iki 722, tarp jų – pirmasis užsienietis

Kinijoje besitęsiančio koronaviruso protrūkio aukų šeštadienį padaugėjo iki 722, įskaitant pirmąjį atvejį, kai nuo šios ligos mirė užsienio pilietis.
Koronaviruso epidemija plinta toliau.
Koronaviruso epidemija plinta toliau. / „Scanpix“/AP nuotr.

Tuo metu Honkongas įvedė privalomą karantiną atvykstantiems iš Kinijos žemyninės dalies, kad neleistų išplisti epidemijai, keliančiai didelį nerimą visame pasaulyje.

Žemyninėje Kinijoje mirė dar 86 žmonės. Tai didžiausias vienos paros aukų skaičius nuo protrūkio pradžios. Pagal aukų skaičių šis protrūkis jau beveik susilygino su 2002–2003 metų ūmaus kvėpavimo takų sutrikimo (SARS) epidemija, pasaulyje pareikalavusia 774 žmonių gyvybių.

60-metis JAV pilietis, kuriam koronaviruso infekcija buvo nustatyta ketvirtadienį, Uhano mieste – šio protrūkio židinyje – mirė nuo ūmaus sveikatos sutrikimo, nurodė JAV ambasada, nesuteikusi daugiau informacijos apie šį žmogų.

Be to, vienoje Uhano ligoninėje mirė į septintą dešimtį įžengęs Japonijos pilietis, kuriam buvo įtarta koronaviruso infekcija, nurodė Japonijos užsienio reikalų ministerija, bet pridūrė, kad „sunku“ patvirtinti, ar šis vyras tikrai buvo užsikrėtęs naujuoju virusu.

Vienintelės kitos protrūkio aukos ne žemyninėje Kinijoje buvo vienas kinas, miręs Filipinuose, taip pat Honkonge miręs 39 metų vyras.

Jau beveik 35 tūkst. žmonių užsikrėtė virusu 2019-nCoV, kuris, kaip manoma, išplito iš Uhano turgaus, kuriame buvo pardavinėjami laukiniai gyvūnai.

Dėl šios epidemijos vyriausybė uždarė ištisus didmiesčius, turinčius dešimtis milijonų gyventojų. Tačiau visuomenėje didėja pyktis dėl valdžios veiksmų reaguojant į šią krizę, ypač kai nuo viruso mirė vienas apie šio protrūkio pavojų perspėjęs gydytojas.

Vicepremjeras Sun Chunlanas, šią savaitę apsilankęs Uhane, kuriame yra paskelbtas karantinas, nurodė pareigūnams dirbti kaip „karo sąlygomis“, įgyvendinant drastiškas priemones, įskaitant griežtus tikrinimus, per kuriuos mieste ieškoma karščiuojančių gyventojų.

Beveik 30-yje kitų šalių naujuoju koronavirusu užsikrėtė daugiau kaip 320 žmonių, tad visame pasaulyje didėja nerimas, o tyrėjai paskubomis ieško gydymo priemonių ir vakcinos kovai su šia liga.

Karantinas Honkonge

Honkongas pradėjo taikyti dviejų savaičių karantiną visiems atvykėliams iš žemyninės Kinijos, o mėginantiems išvengti karantino gresia baudos ir kalėjimas.

Dauguma žmonių karantino laikotarpiu gyvens namuose ar viešbučiuose, tačiau kasdien bus tikrinami telefonu arba aplankant vietoje.

Šiame tarptautiniame finansų centre buvo patvirtinti 25 ligos atvejai, o kiek anksčiau šią savaitę vienas pacientas mirė.

Mieste vyrauja niūrios nuotaikos, viruso protrūkiui atgaivinus prisiminimus apie SARS protrūkį, kuris pusiau autonominiame mieste nusinešė 299 žmonių gyvybes.

Honkongo pareigūnai tikisi, kad naujosios priemonės veiksmingai sustabdys žmonių srautą per sieną, tačiau leis miestui apsirūpinti maisto ir prekių atsargomis iš žemyno.

SARS epidemija paliko gilių psichologinių žaizdų ir pakirto gyventojų pasitikėjimą Pekino institucijomis, kurios iš pradžių mėgino nuslėpti ligos protrūkį.

Praėjusią savaitę Honkongą apėmė paniško pirkimo banga, o iš prekybos centrų lentynų buvo šluojamos tokios būtiniausios prekės kaip tualetinis popierius, rankų dezinfekavimo priemonės, ryžiai ir makaronai.

Vyriausybė dėl prekių trūkumo kaltina nepagrįstus gandus.

Karantinas kruiziniuose laivuose

Įvairių šalių vyriausybės visame pasaulyje sustiprino apsauginius veiksmus, o kai kurios šalys nusprendė nebepriimti atvykėlių iš Kinijos ir patarė savo piliečiams vengti kelionių į šią šalį.

Didžiausios oro linijų bendrovės sustabdė susisiekimą oru su Kinija.

Daug dėmesio Azijoje skiriama kruiziniams laivams, nes prie Japonijos krantų plaukusiame laive buvo patvirtinta dešimtys susirgimo atvejų.

Buvo pranešta, kad virusu užsikrėtė 64 Jokohamoje prisišvartavusiame kruiziniame laive „Diamond Princess“ esantys asmenys. Keleiviams buvo nurodyta likti savo kajutėse, siekiant užkirsti kelią ligos plitimui.

Kitas kruizinis laivas, gabenantis keleivį, įtariamą užsikrėtusį koronavirusu, nebus įleistas į uostą Japonijos pietuose, pranešė vyriausybė.

Honkonge kruiziniame laive „World Dream“ karantine laikomi 3,6 tūkst. žmonių. Patvirtinta, kad 8 keleiviai yra užsikrėtę.

Didvyris gydytojas

Tuo tarpu žemyninėje Kinijos dalyje penktadienį mirė gydytojas iš Uhano, kurį policiją nubaudė po to, kai jis gruodžio mėnesį pranešė apie virusą. Gydytojo mirtis sukėlė neeilinę liūdesio ir pykčio bangą socialinėje žiniasklaidoje.

Oftalmologas Li Wenliangas, kuris užsikrėtė liga gydydamas pacientą, vadinamas „didvyriu“, o žmonės socialiniame tinkle „Weibo“, kuris yra „Twitter“ analogas, piktinosi „nutukusiais pareigūnais“ ir reikalavo „žodžio laisvės“.

„Weibo“ plintančiuose vaizdo įrašuose matyti, kaip nedidelė grupė žmonių vėlų penktadienį paminėjo gydytojo atminimą pūsdami švilpukus priešais gėlių jūrą prie Uhano centrinės ligoninės, kurioje ir mirė gydytojas.

Pasipiktinus visos Kinijos gyventojams, vyriausybė pareiškė užuojautą ir nurodė atlikti tyrimą.

Pasak valstybinės naujienų agentūros „Xinhua“, Uhano vyriausybė mirusio gydytojo šeimai skirs 800 tūkst. juanių (114 tūkst. JAV dolerių) kompensaciją pagal „su darbu susijusių traumų draudimą“.

Mokslininkų lenktynės

Tuo tarpu mokslininkai skuba sukurti vaistą kovai su virusu.

JAV Sveikatos apsaugos departamentas pranešė bendradarbiaujantis su farmacijos bendrove „Regeneron“, kad sukurtų gydymą naudojant preparatus, panašius į vaistus, padidinusius Ebolos pacientų išgyvenamumą.

Prieš dvi savaites Kinijos gydytojai patvirtino, kad Pekine skyrė koronavirusu užsikrėtusiems pacientams vaistų nuo ŽIV, remdamiesi 2004 metų tyrimu, paskelbtu po SARS protrūkio, kuris parodė „palankų“ atsaką į tokio pobūdžio gydymą.

Viso pasaulio mokslininkai taip pat deda pastangas sukurti vakciną, tačiau, pasak ekspertų, tai gali užtrukti kelis mėnesius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius