-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2022 06 30 /12:40

Kinijos prezidentas Xi Jinpingas atvyko į Honkongo perdavimo metinių minėjimą

Kinijos prezidentas Xi Jinpingas ketvirtadienį atvyko į Honkongą dalyvauti šio miesto, anksčiau valdyto Jungtinės Karalystės, grąžinimo Pekinui 25-ųjų metinių minėjimo renginiuose, pranešė ten esantis naujienų agentūros AFP žurnalistas.
Xi Jinpingas
Xi Jinpingas / „Scanpix“/AP nuotr.

Xi Jinpingas į Honkongą atvažiavo greituoju traukiniu. Ši jo kelionė už Kinijos pagrindinės teritorijos ribų yra pirmoji nuo COVID-19 pandemijos pradžios.

Žmonos Peng Liyuan ir užsienio reikalų ministro Wang Yi lydymą prezidentą stotyje pasitiko moksleiviai su vėliavomis ir gėlių puokštėmis, tradicinio liūto šokio atlikėjai, atrinkti žiniasklaidos atstovai.

Vadovaujant Xi Jinpingui Kinija pastaruosius dvejus metus transformavo Honkongą – užgniaužė protestus ir žodžio laisvę, įvedė patriotiškesnes programas mokyklose. Šiais pakeitimais buvo kone visiškai eliminuoti opozicijos balsai, daug žmonių išvyko kitur.

Honkongas ir netoliese esantis Makao yra specialūs administraciniai regionai, valdomi atskirai nuo Kinijos teritorijos pagrindinės dalies.

„Po audrų Honkongas atgimė iš ugnies ir iškilo su stipria gyvybine jėga... Faktai įrodė, kad [principas] „viena šalis, dvi sistemos“ labai gyvybingas“, – atvykęs į miestą pareiškė prezidentas.

Kelionės detalės buvo laikomos visiškoje paslaptyje, vizito metu vykdoma didžiulė saugumo operacija.

Vyriausybės lyderiai dėl COVID-19 rizikos turėjo užsidaryti „burbule“, taip pat buvo uždarytos kai kurios miesto dalys, daugeliui žurnalistų uždrausta dalyvauti penktadienio renginiuose, turinčiuose parodyti Komunistų partijos kontrolę mieste po politinių represijų, užgniaužusių judėjimą už demokratiją ir kitokias nuomones.

Kinijos lyderis tikriausiai nakvos kaimyniniame Šendžene pagrindinėje Kinijos teritorijos dalyje.

Tie, kas kelionės metu atsidurs netoli Xi Jinpingo, įskaitant aukščiausio rango pareigūnus, prieš vizitą privalėjo apriboti savo socialinius kontaktus, kasdien atlikti PGR testus ir įsiregistruoti karantino viešbučiuose.

„Kad išvengtume rizikos, jei jau susitiksime su aukščiausiu lyderiu ir kitais lyderiais... tai, galvoju, verta taikyti uždaro burbulo tvarką“, – naujienų agentūrai AFP sakė prokiniška politikos veteranė Regina Ip.

Sustiprintas saugumas

Valdžia ėmėsi užkirsti kelią bet kokiems galimiems keblumams per Xi Jinpingo vizitą mieste. Nacionalinio saugumo policija pastarąją savaitę areštavo mažiausiai devynis asmenis.

Socialdemokratų lyga (LSD), viena iš nedaugelio išlikusių Honkongo opozicinių grupių, pranešė, kad, nacionalinio saugumo pareigūnams pasikalbėjus su jos savanoriais, liepos 1-ąją nerengs demonstracijų.

LSD lyderiai AFP sakė, kad jų namuose buvo atliktos kratos, kad su jais kalbėjosi policija.

Grupės prezidentė Chan Po-ying sakė, jog pastarosiomis dienomis ėmusi jausti, kad yra sekama ir stebima.

„Panašiai yra buvę ir anksčiau, bet ne taip blogai kaip šiemet“, – sakė aktyvistė veteranė.

Honkongo pagrindinė visuomenės nuomonės tyrimų grupė paskelbė, kad „reaguodama į atitinkamų vyriausybės departamentų pasiūlymus po rizikos įvertinimo“ atidės vieno vyriausybės populiarumo tyrimo rezultatų paskelbimą.

Per Honkongo perdavimo metines liepos 1-ąją mieste tradiciškai į taikius mitingus išeidavo dešimtys tūkstančių žmonių.

Tačiau pastaraisiais metais masiniai susibūrimai Honkonge iš esmės išnyko – dėl pandemijos metu įvestų suvaržymų ir griežtų saugumo priemonių siekiant eliminuoti bet kokias nepritarimo griežtam Kinijos valdymui apraiškas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius