-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kinijos žiniasklaida: Lenkija „turi sumokėti“ už „Huawei“ darbuotojo areštą

Lenkija „turi sumokėti“ už šnipinėjimu įtariamo vieno Kinijos telekomunikacijų milžinės „Huawei“ darbuotojo suėmimą, pirmadienį paskelbė kinų valstybinis dienraštis „Global Times“.
„Huawei“
„Huawei“ / „Scanpix“/AP nuotr.

Wang Weijingas buvo areštuotas praėjusią savaitę – po to, kai gruodį Kanadoje buvo suimta „Huawei“ finansų vadovė. Abu darbuotojai buvo suimti JAV saugumo sumetimais mėginant izoliuoti „Huawei“ nuo pasaulio rinkų.

„Pekinas turėtų ryžtingai derėtis su Varšuva ir imtis atitinkamų atsakomųjų priemonių, taip padėdamas pasauliui suprasti, kad Lenkija yra JAV bendrininkė“, – pabrėžiama griežto tono „Global Times“ vedamajame.

Jei „Huawei“ bus suduotas smūgis, „Kinijos visuomenė“ mažiau pasitikės valstybe, o pasaulis galvos, kad „prie Kinijos verslo galima priekabiauti“, rašo laikraštis, kurį valdo Kinijos komunistų partijos ruporu laikomas leidinys „Renmin Ribao“.

„Kinija šiuo metu neturi būti minkšta. Pekinas nebaugins Varšuvos – ji to neverta. Vis dėlto pastaroji turi sumokėti už pažeidimą“, – priduriama straipsnyje.

Laikraštis nepatikslino, kokių priemonių turėtų imtis Kinija.

Kelios dienos po to, kai Kanadoje JAV prašymu buvo areštuota „Huawei“ viceprezidentė finansų reikalams ir bendrovės įkūrėjo duktė Meng Wanzhou, Kinijos pareigūnai sulaikė du kanadiečius – buvusį diplomatą ir verslininką, kuriuos apkaltino keliant grėsmę nacionaliniam saugumui. Šis žingsnis daugelio apžvalgininkų vertinamas kaip Pekino atsakas į Otavos veiksmus.

Meng Wanzhou kaltinama sukčiavimu, susijusiu su sankcijų Iranui pažeidimu.

Nors Pekinas išreiškė susirūpinimą dėl Wang Weijingo arešto Lenkijoje, pati „Huawei“ siekia atsiriboti nuo šios bylos ir atleido suimtą darbuotoją. Bendrovės teigimu, jo „įtariami veiksmai neturi nieko bendra su kompanija“.

Vienas Lenkijos pilietis antradienį irgi buvo areštuotas dėl įtariamo šnipinėjimo kartu su Wang Weijingu.

Pasak Lenkijos specialiųjų tarnybų atstovo Stanislawo Zaryno, abu vyrai įtariami „dirbus Kinijos tarnyboms prieš Lenkiją“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius