-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kodėl D.Trumpas apsigalvojo ir Didžiojo septyneto lyderių į savo golfo klubą nebekvies?

JAV prezidentas Donaldas Trumpas puikiai žinojo, kad demokratai jį užsipuls dėl idėjos kitų metų Didžiojo septyneto (G-7) viršūnių susitikimą surengti jo golfo klube Floridoje. Jam tai nerūpėjo. Bet kai kritika pabiro ir iš Respublikonų partijos stovyklos, D.Trumpas iškart apsigalvojo, pastebi „The New York Times“.
D.Trumpas jam priklausančiame golfo kurorte Doralo mieste JAV Floridos valstijoje
D.Trumpas jam priklausančiame golfo kurorte Doralo mieste JAV Floridos valstijoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Patarėjams, esą priblokštiems D.Trumpo idėjos dėl G-7 susitikimo golfo klube, jis atitarė: nebijokite, esu pasiruošęs neišvengiamiems demokratų priekaištams.

Tačiau prezidentas nebuvo pasiruošęs kolegų respublikonų reakcijai. Jie vienas po kito siuntė signalus į Baltuosius Rūmus, kad viršūnių susitikimas klube „Trump National Doral“ – itin bloga mintis, kuria kertama leistinų veiksmų linija.

Tad D.Trumpas pasielgė taip, kaip pasielgti nebūtų neįprasta apkaltos šešėlio slegiamam prezidentui, bet tikrai buvo neįprasta jam – jis apsigalvojo. G-7 susitikimas golfo klube nevyks.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Donaldo Trumpo Doralo golfo klubas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Donaldo Trumpo Doralo golfo klubas

„Jis neturėjo kito pasirinkimo, – pareiškė buvęs Naujojo Džersio valstijos gubernatorius, artimas D.Trumpo draugas Chrisas Christie. – To iš viso nereikėjo daryti, o dabar priimtas geras sprendimas ir šito reikalo nebebus naujienose bei laikraščiuose.“

Nuosaikūs respublikonai pasipriešino

Kritiką idėjai dėl G-7 susitikimo D.Trumpas iš pradžių išgirdo per televiziją – net respublikonams palankus kanalas „Fox News“ transliavo prezidentui nepalankias nuomones.

Šeštadienio popietę nerimas dar paūmėjo, kai jis paskambino į prezidentinę rezidenciją „Camp David“, kur laikinasis Baltųjų Rūmų administracijos vadovas Mickas Mulvaney bendravo su nuosaikiais Kongreso respublikonams.

Pastarieji, diskutavę, be kita ko, ir apie apkaltos D.Trumpui procedūrą, pareiškė M.Mulvaney: mes visi manome, kad prezidentui reikia atšaukti tokį sprendimą. Nuosaikūs respublikonai D.Trumpui šiaip labai svarbūs, nes jų balsų jam reikės, jei apkaltos procesas pasieks balsavimo stadiją.

„Tai nebuvo labai prastas sprendimas, bet tikrai nebuvo ir geras“, – vėliau teigė susitikime su M.Mulvaney dalyvavęs Atstovų Rūmų narys Peteris Kingas.

„Scanpix“/AP nuotr./Mickas Mulvaney
„Scanpix“/AP nuotr./Mickas Mulvaney

Daug Kongreso respublikonų jau ir taip nepatenkinti D.Trumpo sprendimu patraukti amerikiečių karius iš Sirijos šiaurės rytų. O dabar būtų tekę sukandus dantis ginti prezidento idėją surengti G-7 susitikimą jo paties komercinėje nuosavybėje.

„Manau, kad buvo nemažai nerimo. Nesu tikras, ar žmonės abejojo dėl sprendimo teisėtumo, tačiau tai tikrai buvo politinė klaida“, – svarstė dar vienas Atstovų Rūmų respublikonas, Oklahomoje į Kongresą išrinktas Tomas Cole'as.

Daug Kongreso respublikonų jau ir taip nepatenkinti D.Trumpo sprendimu patraukti amerikiečių karius iš Sirijos šiaurės rytų.

Jis pats su D.Trumpo nekalbėjo, bet prisipažino, kad jam palengvėjo, kai prezidentas atšaukė sprendimą. Kongresmenas neabejoja, kad geriau jaučiasi ir daugelis kitų respublikonų: „Mums viso šito tiesiog nereikėjo.“

Kaltina demokratus ir spaudą

O atšaukė D.Trumpas sprendimą trankiai ir kaip visada tinkle „Twitter“ – dviem žinutėmis, tarp kurių padarė šiokią tokią pertrauką ir pasidalino Jeanine Pirro laidos per „Fox News“ fragmentu.

„Maniau, kad mūsų šaliai darau labai didelę paslaugą pasiūlydamas „Trump National Doral“ Majamyje G-7 lyderių priėmimui. Bet priešiška žiniasklaida ir jos partneriai demokratai kaip visada PAMIŠO!“ – parašė D.Trumpas.

Ir pridūrė: „Todėl, atsižvelgdami į žiniasklaidos ir demokratų pamišėlišką bei iracionalų priešiškumą, daugiau nebesvarstyime „Trump National Doral“ Majamyje kaip vietos G-7 susitikimui 2020 metais.“

Toje pačioje žinutėje D.Trumpas užsiminė apie galimybę susitikimą surengti jau kiek apdulkėjusioje rezidencijoje „Camp David“. Eilė rengti G-7 derybas bet kokiu atveju atėjo JAV.

Apie savo golfo klubą JAV prezidentas tviteryje rašė ir sekmadienį, ir pirmadienį. Akivaizdu, jog D.Trumpas labai nepatenkintas, kad jam neišdegė planas.

„Bet prezidento reakcija „Twitter“ žinutėje buvo tikra. Jis tikrai neslepia savo jausmų ir emocijų. Jį tikrai nustebino priešiškumas jo idėjai“, – jau sekmadienį „Fox News“ tvirtino M.Mulvaney.

D.Trumpas užsiminė apie galimybę susitikimą surengti jau kiek apdulkėjusioje rezidencijoje „Camp David“.

Tiesa, D.Trumpas gali būti nepatenkintas ir pačiu M.Mulvaney, kuris praėjusią savaitę per spaudos konferenciją iš esmės pripažino (nors vėliau ir neigė), kad D.Trumpas tikrai spaudė Ukrainos pareigūnus domėtis Joe ir Hunterio Bidenų veikla šioje šalyje – mainais į karinę paramą.

„Scanpix“/AP nuotr./Mickas Mulvaney
„Scanpix“/AP nuotr./Mickas Mulvaney

Akivaizdus interesų konfliktas

D.Trumpas – ne tik prezidentas, bet ir nekilnojamojo turto magnatas, kuriam darbas Baltuosiuose Rūmuose ir dabar nebūtinai pats svarbiausias. Jo patarėjai privačiai teigė suprantantys, kodėl prabilta apie „Trump National Doral“ – D.Trumas geidžia parodyti savo nuosavybę pasauliui.

„Jis vis dar laiko save verslininku, ir jis pamatė progą atsivežti svarbiausius pasaulio lyderius. Jis norėjo surengti absoliučiai geriausią šou, geriausią įmanomą vizitą“, – tvirtino M.Mulvaney.

AFP/„Scanpix“ nuotr./D.Trumpui priklausantis golfo kurortas Doralo mieste JAV Floridos valstijoje
AFP/„Scanpix“ nuotr./D.Trumpui priklausantis golfo kurortas Doralo mieste JAV Floridos valstijoje

„Trump Organization“, kompanijos, vienijančios D.Trumpo verslus, atstovas pranešime pabrėžė, kad D.Trumpas jaučiasi nusivylęs, jog Amerikos mokesčių mokėtojai prarado progą geram sandoriui.

„Tai būtų buvusi puiki vieta susitikimui. Dabar, kai jis vyks kitur, JAV vyriausybei jis kainuos dešimt kartų daugiau – o mes būtume surengę susitikimą nemokamai, jei tai būtų leidę teisininkai“, – aiškino korporacijos atstovas.

10 dienų iki inauguracijos 2017-ųjų sausį D.Trumpas pažadėjo atsiribosiantis nuo bet kokios su jo verslu susijusios veiklos.

Tačiau teisės ekspertai pabrėžia, kad vien toks pranešimas liudija, jog D.Trumpas ir jo aplinka iš esmės nesuvokia, kokių etinių problemų G-7 susitikimas privačiame golfo klube sukeltų.

Juk tai reikštų, kad D.Trumpas kreipia pinigus į savo paties nuosavybę, nors 10 dienų iki inauguracijos 2017-ųjų sausį jis pažadėjo atsiribosiantis nuo bet kokios su jo verslu susijusios veiklos. Nenuostabu, kad pyksta ir įtakingi konservatoriai.

George'o W.Busho administracijoje dirbęs Paulas Rosenzweigas neslėpė nusivylimo: „Visa tai yra Trumpo noras, kad valstybė mokėtų jam pinigus. Tokios idėjos neįmanoma pateisinti.“

Šimtai milijonų dolerių

Praeityje ir kiti JAV prezidentai bei jų patarėjai vaidindavo svarbų vaidmenį priimant sprendimą, kur rengti G-7 susitikimus.

Pavyzdžiui, Ronaldas Reaganas 1983 metais pats pasirinko istorinį Viljamsburgo miestelį Virdžinijos valstijoje, o George'as H.W.Bushas 1990-aisiais – Hiustoną.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Vokietijos kancleris Helmutas Kohlis, Prancūzijos prezidentas François Mitterrand'as, JAV prezidentas Ronaldas Reaganas ir Japonijos premjeras Yasuhiro Nakasone (1983 m.)
AFP/„Scanpix“ nuotr./Vokietijos kancleris Helmutas Kohlis, Prancūzijos prezidentas François Mitterrand'as, JAV prezidentas Ronaldas Reaganas ir Japonijos premjeras Yasuhiro Nakasone (1983 m.)

Vis dėlto Baltieji Rūmai tradiciškai pasirinkdavo tik miestą, kuriame vyks susitikimas, o ne viešbučius, kuriuose priimami svečiai.

Dėl apgyvendinimo paprastai sprendžia JAV valstybės departamente, sako Baracko Obamos valdymo metais šio departamento protokolo vadovu dirbęs Peteris Selfridge'as.

Į G-7 viršūnių susitikimą paprastai atvyksta apie 7 tūkst. žmonių – žinoma, valstybių vadovai, jų patarėjai, padėjėjai, diplomatai, taip pat žiniasklaida, apsaugos darbuotojų grupės. Visa tai reiškia, kad vieno susitikimo kaina gali siekti šimtus milijonų dolerių.

Per G-7 susitikimų istoriją dar nėra buvę atvejo, kai vienos šalies prezidentas verstų kitų valstybių vadovus susimokėti už vizitą į jam priklausančią nuosavybę.

Susitikimą rengianti šalis dažniausiai sumoka už vidutiniškai 20 viešbučio kambarių kiekvienos kitos valstybės delegacijai. Bet tai dažniausiai tik atspirties taškas – lėšų prireikia kur kas daugiau, ir tada jau moka patys svečiai.

Taip būtų buvę ir G-7 susitikimui vykstant „Trump National Doral“, o pinigai būtų sukritę į, kaip kalbama, ne pačius geriausius laikus išgyvenančios „Trump Organization“ sąskaitas.

Anot Toronto universiteto politologo Johno Kirtono, per G-7 susitikimų istoriją dar nėra buvę atvejo, kai vienos šalies prezidentas verstų kitų valstybių vadovus susimokėti už vizitą į jam priklausančią nuosavybę.

„Tai neturi precedento. Gėda, – teigė J.Kirtonas, kuriam keisčiausia, kad D.Trumpas G-7 lyderius birželį – vasarą – būtų pakvietęs į karštą ir drėgną Floridą. – Tai tas pats, kaip surengti susitikimą šiaurinėje Minesotoje vidury žiemos.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius