Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jungtinės Tautos: pabėgėlių naštą bandoma suversti tik ant Vokietijos ir Švedijos pečių

Jungtinių Tautų pabėgėlių reikalų agentūros (UNHCR) vadovas antradienį spėjo, kad negalima palikti Vokietijai ir Švedijai visos į Europą plūstančių pabėgėlių naštos. Tuo tarpu Vokietijos žiniasklaida pranešė, kad asmenų, šalyje prašančių prieglobsčio, skaičius šiais metais gali pasiekti 750 tūkstančių.
Migrantai bando pasiekti Europą
Migrantai bando pasiekti Europą / „Scanpix“/AP nuotr.

Interviu laikraščiui „Die Welt“ JT pabėgėlių reikalų komisaras Antonio Guterresas paragino Europos valstybes parodyti daugiau solidarumo priimant prieglobsčio prašytojus, kurie bėga nuo karo ir persekiojimo.

Atsakomybė „turi gulti ant daugelio pečių“, sakė A.Guterresas. „Kalbant apie ilgalaikę perspektyvą, nepriimtina, kad tik dvi Europos Sąjungos valstybės – Vokietija ir Švedija – priims daugumą pabėgėlių“, – pabrėžė jis.

„Visos Europos šalys turi moralinę atsakomybę juos (pabėgėlius) priimti ir aiškią teisinę prievolę juos apsaugoti“, – sakė JT komisaras.

Didžiausia Europos ekonomika Vokietija tapo pagrindiniu pabėgėlių traukos centru. Kas trečias pernai į ES atvykęs pabėgėlis pasiprašė prieglobsčio Vokietijoje.

Berlynas oficialiai prognozuoja, kad šįmet pabėgėlių skaičius pasieks pusę milijono, tačiau laikraštis „Handelsblatt“ antradienį, remdamasis šaltiniais vyriausybėje, pranešė, kad šis skaičius gali išaugti iki 750 000.

Trečiadienį rengiamasi paskelbti naujus oficialius duomenis, ir jei ši prognozė bus patvirtina, tai būtų rekordinis skaičius, gerokai viršijantis ankstesnį  rekordą 1992 metais, kai Vokietija atvėrė savo sienas Balkanų karų pabėgėliams.

Vokietijos kanclerė Angela Merkel sekmadienį įspėjo, kad aštrėjanti prieglobsčio prašytojų problema Europos Sąjungai gali tapti rimtesniu iššūkiu už Graikijos skolų krizę.

Pernai visame pasaulyje bėgdami nuo karo, smurto ar persekiojimo savo namus paliko rekordiškai daug – 60 mln. – žmonių, rodo JT duomenys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius