Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kokių vakcinų nepatvirtintų ES ir kur žvalgosi valstybės narės?

Šalys narės nėra patenkintos, kaip Europos Sąjunga (ES) vykdo vakcinų nuo COVID-19 tiekimo procesą. Austrija ir Danija ėmė planuoti gaminti naujos kartos vakcinas su Izraeliu, Lenkija aptarė kiniškos vakcinos įsigijimą, o rusiška vakcina „Sputnik V“ jau naudojama Vengrijoje ir Slovakijoje.
„Sinopharm“
„Sinopharm“ / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

51 proc. vokiečių mano, jog ES blogai tvarkosi su vakcinų tiekimo procesu, tokios nuomonės laikosi ir 35 proc. prancūzų, 24 proc. švedų, rodo „Kekst CNC“ atlikta apklausa, kurios rezultatus paviešino portalas „Politico“.

Europiečiai nepatenkinti ir savo vyriausybėmis. Vakcinų tiekimo ir naudojimo proceso vykdymą nacionaliniu mastu teigiamai vertina 23 proc. vokiečių, 19 proc. švedų, 18 proc. prancūzų.

Kai kurios lėtu vakcinacijos tempu nepatenkintos šalys pradėjo ieškoti kitų išeičių.

VIDEO: Uždainavusi prieš skiepą sulaukė internautų dėmesio: Dolly Parton pagal temą pakeitė vieną iš savo hitų

Austrija, Danija gręžiasi į Izraelį

Austrijos kancleris Sebastianas Kurzas paskelbė, kad kartu su Danija ir Izraeliu sieks kurti naujos kartos vakciną nuo koronaviruso.

ES vakcinacijos vidurkis – 7,5 proc. populiacijos, o Izraelyje paskiepyta jau apie 52 proc. gyventojų.

„Austrija ir Danija ateityje nebesikliaus ES ir ateinančiais metais gamins naujos kartos vakcinos dozes prieš naujas koronaviruso mutacijas kartu su Izraeliu, taip pat kartu atliks tyrimus dėl gydymo galimybių“, – sakė jis.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sebastianas Kurzas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sebastianas Kurzas

Europos Komisijos atstovas spaudai neigė, kad bloko šalyse, augant nepasitenkinimui, ES solidarumas žlunga.

„Dėl mūsų vakcinų mes veikiame per Europos vaistų agentūrą (EVA), nes norime užtikrinti veiksmingumą ir saugumą. Ką šalys narės daro papildomai, yra jų atsakomybė“, – sakė atstovas.

Jis pridūrė, kad šalys gali ieškoti papildomų vakcinų, jei nebando susiderėti su pagrindinėmis ES tiekėjomis – „AstraZeneca“, „Moderna“ ir „Pfizer“.

Austrijos kancleris S.Kurzas praeitą savaitę telefonu kalbėjosi su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu. Kremlius pareiškė, kad aptartas „galimas rusiškos vakcinos „Sputnik V“ tiekimas Austrijai, taip pat galima bendra (vakcinų) gamyba“.

VIDEO: Prezidento G.Nausėdos komentarai vakcinų tiekimo klausimais

S.Kurzas anksčiau vasarį yra sakęs, kad Austrija yra atvira gaminti rusiškas vakcinas šalyje.

Lenkija domėjosi kinų vakcina

Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda su Kinijos vadovu Xi Jinpingu aptarė galimą kiniškos vakcinos įsigijimą, pirmadienį naujienų agentūrai PAP teigė A.Dudos patarėjas.

Vis dėlto trečiadienį sveikatos apsaugos ministras Adamas Niedzielskis pareiškė, kad nerekomenduoja kinų kompanijos „Sinopharm“ vakcinos nuo koronaviruso – tūksta duomenų.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Andrzejus Duda
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Andrzejus Duda

„Šiuo metu nežinau jokių sprendimų, nežinau jokių duomenų, kurie mums leistų naudoti (tą vakciną)“, – spaudos konferencijoje kalbėjo A.Niedzielskis.

ES dėl lėto vakcinavimo kaltinanti Vengrija tapo pirmąja Bendrijos nare, ėmusia naudoti kinišką vakciną. Šalį pirmoji „Sinopharm“ vakcinos siunta – 550 tūkst. dozių – pasiekė dar vasarį. Budapeštas tikisi, kad per kovą ir balandį sulauks dar 1 mln. dozių, o gegužę – dar 3,5 mln. dozių.

„Sputnik V“ atkeliavo į ES

Vengrija vasario viduryje tapo pirmąja ES nare, pradėjusia naudoti rusišką vakciną „Sputnik V“, taip pat nepatvirtintą Europos vaistų agentūros.

Pirmąją siuntą Vengrijai sudarė 40 tūkst. dozių, žadama per tris mėnesius iš viso pristatyti 2 mln. dozių.

Vakcina rado kelią ir kitose Vidurio Europos šalyse. Slovakija pirmadienį įregistravo rusišką vakciną „Sputnik V“ ir gavo pirmąją jos siuntą – 2 mln. dozių.

VIDEO: Greičiausiai sukurta vakcina pasaulyje: viskas, ką turite žinoti apie skiepą nuo koronaviruso

„Įsigyti rusiškos vakcinos yra teisinga, nes COVID-19 nieko nežino apie politiką“, – anksčiau sakė Slovakijos premjeras Igoris Matovičius.

Tiesa, vakcinų įsigijimas neapsiėjo be skandalų. I.Matovičiui radijo laidoje pajuokavus, kad už vakciną Rusijai galėtų atiduoti Ukrainos Užkarpatės regioną, Kijevas atšovė: tegu Slovakija Kremliui atiduoda savo regionus ir atsiprašo Kijevo.

„Sputnik V“ vakciną įsigyti svarsto ir Čekija. Europos ligų kontrolės ir prevencijos centro duomenis, čia pastarųjų 14 dienų sergamumo COVID-19 rodiklis – aukščiausias ES: 100-ui tūkst. gyventojų tenka 1 120 užsikrėtimo atvejų, 186 mirčių.

Sekmadienį prezidentas Milošas Zemanas paskelbė parašęs laišką V.Putinui ir paprašęs „Sputnik V“ vakcinų.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Milošas Zemanas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Milošas Zemanas

„Informacija iš Rusijos ambasados sufleruoja, kad jos galėtų atvykti artimiausiomis dienomis.

M.Zemanas taip pat sakė, kad Čekija priimtų Kinijos „Sinopharm“ vakciną ir tikino, kad „vakcinos neturi ideologijos“.

Įžvelgia politiką

Britų mokslo žurnalui „Lancet“ paskelbus, kad rusiška vakcina nuo koronaviruso „Sputnik V“ yra saugi ir efektyvi, Lietuvoje kilo diskusijos dėl galimo jos įsigijimo.

Vis dėlto premjerė Ingrida Šimonytė pareiškė, kad Lietuvoje to daryti neplanuojama, ir tikino, kad Rusija vakciną pasitelkia kaip hibridinį ginklą. Tokiai premjerės nuomonei pritaria ir prezidentas Gitanas Nausėda.

Štai Ukraina, kurios Krymo pusiasalį okupavo Rusija, ir kuri šalies rytuose kariauja su prorusiškais separatistais, apskritai uždraudė naudoti „Sputnik V“ vakciną.

Estija ir Latvija neatmeta galimybės įsigyti trečiųjų šalių vakcinų, jei jas patvirtints EVA.

VIDEO: Tarp pirmųjų Santaros klinikose paskiepytų senjorų – Valdas ir Alma Adamkai: specialistai tokie įgudę, kad niekam neturėtų skaudėti

Ketvirtadienį EVA paskelbė pradėjusi rusiškos vakcinos nuo koronaviruso „Sputnik V“ vakcinos „tęstinę peržiūrą“ – pirmąjį žingsnį, kad ji būtų patvirtinta naudojimui ES.

TAIP PAT SKAITYKITE: Europos Sąjunga nedega žalios šviesos „Sputnik V“, nes Rusija paraišką nusiuntė ne tuo adresu.

Rusijoje „Sputnik V“ vakcina buvo pradėta naudoti nepasibaigus paskutinei klinikių bandymų fazei, todėl kyla abejonių dėl jos saugumo ir efektyvumo.

Prancūzija ir Vokietija sakė esančios atviros visoms vakcinoms, kurias patvirtins EVA.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius