-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Kremlius atakuoja partizanų atminimą: NATO apkaltinta parama fašizmui, o laisvės kovotojai masinėmis žudynėmis

Rusijos užsienio reikalų ministerijos informacijos ir spaudos departamento vadovė, viena aktyviausių diplomatinio korpuso veikėjų Marija Zacharova socialiniame tinkle „Facebook“ pasidalino įrašu, kuriame Baltijos valstybių partizanai lyginami su fašistais, o NATO kaltinama parama fašistiniams judėjimams.
Marija Zacharova
Marija Zacharova / „Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr.

Šią savaitę NATO socialinių tinklų paskyra pasidalino filmu „Miško broliai“, pasakojančiu apie kovotojų už Latvijos laisvę likimą. Jame atskleidžiami sovietų kariniai nusikaltimai ir okupacijos faktai.

M.Zacharova savo viešame pasisakyme pabrėžė, kad Latvijos partizanai buvo suburti iš fašistų simpatikų likučių, o juos palaikė Vakarų žvalgyba. Rusijos diplomatijos atstovės spaudai teigimu, ši tariama informacija puikiai žinoma NATO.

„NATO publikavo filmą apie miško brolių „partizanų kovą“ su „sovietiniu režimu“. Ši organizacija buvo sukurta iš nebaigtų sunaikinti fašistinių liekanų (daugiausia tų, kurie buvo vokiečių okupacijos rėmėjai: policininkai, administracijos darbuotojai, kariai ir latviškų SS būrių nariai) ir atliko tris tūkstančius diversijų, kurių aukomis tapo tūkstančiai civilių“, – savo paskyroje paniekinamai rašė M.Zacharova.

Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovės spaudai manymu, „miško brolius rėmė Vakarų žvalgyba“. Jos teigimu, sovietų okupacija yra Vakarų propagandos konstruktas.

„Galiausiai, niekas neklausia, kiek tarp tų vadinamųjų sovietų buvo latvių?“, – retoriškai klausė M.Zacharova.

„Karinės-istorinės bendruomenės, antifašistinės organizacijos, istorikai, vieši asmenys, politikos mokslininkai, žurnalistai! Nelikite abejingi istorijos iškraipymui, kurį skleidžia NATO, kad paneigtų Niurnbergo proceso rezultatus, jie turi būti sustabdyti!“, – piktinosi M.Zacharova.

„Jei šiandien Bandera yra didvyris, o miško broliai yra partizanai, kurie gelbėjo Baltijos valstybes, tai kas bus toliau?“, – socialiniame tinkle siautėjo Rusijos diplomatijos atstovė.

Informacinių karų ekspertas: „Bus aktualizuojamos sovietmečio kolaborantų klišės“

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto dėstytojo, informacinio karo eksperto Nerijaus Maliukevičiaus manymu, toks bandymas pateikti iškraipytą istorijos versiją, žeminti kovotojus už laisvę ir teisinti okupaciją neturėtų kelti nuostabos. Tai jau įprasta Kremliaus propagandos linija.

„Tai yra seniai įvaldyta linija. NATO nuo senų laikų, dar Šaltojo karo metais, kai linija skyrė Vokietiją, buvo pateikiama kaip buvusių fašistinių kolaborantų veikėjai“, – sakė ekspertas.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Nerijus Maliukevičius
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Nerijus Maliukevičius

N.Maliukevičiaus manymu, tai yra pastovus naratyvas, kuris sukelia nuspėjamas sovietinio indoktrinavimo paveiktos Rusijos auditorijos dalies emocijas.

„Man atrodo, kad jis visiškai sutampa su dabar tuo nauju naratyvu. Suprask, kad vokiečių karių dislokavimas Lietuvoje yra antroji okupacija. Tai jau ne kartą prasuktas naratyvas valstybinėse Rusijos televizijose, portaluose“, – teigė jis.

„Mane stebina mūsų nuostaba“, – pažymėjo N.Maliukevičius, pridurdamas, kad tai yra Rusijos valstybinės propagandos dalis.

Tam reikėjo pasiruošti, kai sulaukėme vokiečių karių kontingento Lietuvoje. Jis tik ir toliau bus įtvirtinamas ir kanaluose, ir atskirų veikėjų pasisakymuose, – teigė ekspertas.

„Tam reikėjo pasiruošti, kai sulaukėme vokiečių karių kontingento Lietuvoje. Jis ir toliau bus įtvirtinamas ir kanaluose, ir atskirų veikėjų pasisakymuose“, – teigė ekspertas.

Kalbėdamas apie atsaką tokiam melui politologas pastebėjo, kad kol kas strateginė komunikacija yra matoma tik siauruose sluoksniuose.

„Reikėtų toliau šitas mitologijas dekonstruoti kaip tradicinius Rusijos istorinius iškraipymus. Tai yra nuolatinio, sisteminio darbo klausimas“, – kalbėjo jis.

„Kaip ciniškai ir banaliai Ukrainoje Rusijai oponuojanti pusė yra banderos ir fašistai, taip, informacinei priešstatai augant, mums klijuojami tokie epitetai. Bus aktualizuojamos sovietmečio kolaborantų klišės. Kodėl tai yra taip ciniškai natūralu tai dabartinei Kremliaus propagandai? Nes tai jau buvo įvaldyta nuo sovietinių laikų, o auditorija pripratinta šioms klišėms ir jos vėl ištraukiamos“, – konstatavo N.Maliukevičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius