Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kremlius: D.Trumpas pakvietė V.Putiną į Vašingtoną, bet susitikimui dar nesiruošiama

Rusijos prezidentu kovą perrinkto Vladimiro Putino patarėjas Jurijus Ušakovas pirmadienį paskelbė, kad JAV lyderis Donaldas Trumpas pakvietė V.Putiną atvykti į Vašingtoną, tačiau susitikimui po to, kai Amerika išsiuntė iš šalies 60 Rusijos diplomatų, esą nesiruošiama, skelbia „The Guardian“.
Vladimiras Putinas ir Donaldas Trumpas
Vladimiras Putinas ir Donaldas Trumpas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Oficialiame V.Putino ir D.Trumpo pokalbio telefonu nuoraše apie jokį kvietimą nekalbama.

Tačiau Baltieji rūmai J.Ušakovo, kuris yra V.Putino patarėjas užsienio politikos klausimais, pareiškimą iš esmės patvirtino tokiu spaudos sekretorės Sarah Sanders pranešimu: „Kaip kovo 20-ąją patvirtino pats prezidentas, per pokalbį jie aptarė dvišalio susitikimo „netolimoje ateityje“ galimybę.“

Esą kalbėtasi apie galimas susitikimo vietas, o paminėti buvo ir Baltieji rūmai.

J.Ušakovo teigimu, D.Trumpas kvietimą V.Putinui apsilankyti su oficialiu vizitu perdavė telefonu sveikindamas jį su pergale prezidento rinkimuose.

Toks D.Trumpo poelgis sukėlė kritikos bangą, nes rinkimai Rusijoje Vakaruose nebuvo laikomi laisvais ir sąžiningais. Be to, Kremlius vykdo karines kampanijas Ukrainoje ir Sirijoje bei kišasi į balsavimus Vakarų šalyse.

„Kai mūsų šalių prezidentai kalbėjosi telefonu, Trumpas pasiūlė susitikti Baltuosiuose rūmuose. Tai yra gana įdomi, teigiama idėja“, – teigė J.Ušakovas.

Tiesa, anot jo, abi šalys nespėjo nė pradėti planuoti susitikimo, nes JAV ir kitos Vakarų šalys išsiuntė daugiau nei 150 Rusijos žvalgybininkų, dirbusių po diplomatine priedanga.

Toks buvo atsakas į buvusio dvigubo agento Sergejaus Skripalio ir jo dukters Julijos apnuodijimą Anglijos Solsberio mieste. Jungtinė Karalystė tvirtina neabejojanti, kad išpuolis buvo įvykdytas Rusijos vyriausybės nurodymu.

Vien Vašingtonas išsiuntė net 60 Rusijos diplomatinio korpuso darbuotojų, be to, iki balandžio pabaigos bus uždarytas Rusijos konsulatas Sietlo mieste JAV vakarinėje pakrantėje.

„Tokių įvykių kontekste sunku diskutuoti apie galimybę surengti viršūnių susitikimą. Norime tikėti, kad diskusijos prasidės. Norime viltis, kad vieną dieną galėsime pradėti rimtą ir konstruktyvų dialogą“, – tvirtino J.Ušakovas.

Atkreiptinas dėmesys, kad D.Trumpas kvietimą V.Putinui atvykti į JAV perdavė Jungtinei Karalystei jau apkaltinus Rusiją dėl išpuolio panaudojant cheminį ginklą Solsberyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius