Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Kremlius kurpia Ukrainos sunaikinimo planus: projektuoja naują valstybę

Kremlius svarsto galimybę Rusijos kariuomenės užgrobtose Ukrainos teritorijose įkurti kvazivalstybę, pavadintą „Južnaja Rus“ (Pietinė Rusija), teigiama radijo stoties „Svoboda“ projekto „Schemy“ (Schemos) atliktame tyrime.
donbasas
donbasas

Naujos valstybės kūrimo planai išdėstyti dokumente, kurį gavo „Schemy“ žurnalistai. Dokumentas pavadintas Pietų Rusijos liaudies tarybos manifestu. Žurnalistai išanalizavo dokumentą ir nustatė su jo rengimu susijusius asmenis iš partijos „Vieningoji Rusija“ vadovybės.

TAIP PAT SKAITYKITE: Rusija atvertė kortas, kas laukia Ukrainos, jei ji laimės karą

Vadinamasis „Manifestas“ pradedamas aiškinimu, kad Ukrainos valstybė po „teisėtai išrinkto prezidento“ nuvertimo 2014 m. (tuometinis prezidentas Viktoras Janukovyčius po nesėkmingo bandymo jėga numalšinti opozicijos protestus pabėgo į Rusiją, – red. past.) „prarado savo teisėtumą USSR ribose“ (USSR – turima omenyje Ukrainos teritorija tuomet, kai ji buvo Sovietų sąjungos respublika, – red. past.).

„Manifeste“ rašoma, kad „reaguodama į terorą bei totalitarinį nacizmo ir banderizmo ideologijos diegimą“, Pietų Rusijos liaudies taryba paskelbia sprendimą perimti valdžią ir įkurti „naują Pietų Rusijos valstybę“ kaip „Kijevo-Novgorodo Rusios su Ilja Muromecu ir Aleksandru Nevskiu“ įpėdinę, Zaporožės sečės įpėdinę, Jekaterinos Didžiosios sukurtos „Novorosijos“ įpėdinę, o kartu ir teisinę Ukrainos sovietų socialistinės respublikos įpėdinę.

Tekste rusų kalba vadinama kalba, o ukrainiečių kalba – tarme. „Manifeste“ skelbiama apie planus surengti „visos tautos referendumą“.

Pasak „Schemy“ žurnalistų, dokumento metaduomenys padėjo nustatyti tikėtiną autorių – Romaną Romanovą ir jo sukūrimo datą – balandžio 16 d. Kompiuteris, kuriame buvo sukurtas dokumentas, priklauso valdžios partijai „Vieningoji Rusija“. Romanas Romanovas yra „Vieningosios Rusijos“ centrinio vykdomojo komiteto pirmininko pavaduotojas. Pasak „Schemy“ šaltinių, „manifestas“ buvo perduotas „Vieningosios Rusijos“ vykdomojo komiteto vadovui Andrejui Turčakui, vėliau – Dmitrijui Gryzlovui, Rusijos oligarcho Konstantino Malofejevo padėjėjui. K.Malofejevui dėl jo visokeriopos paramos Kremliui vykdant agresiją Ukrainoje Vakarų šalys taiko sankcijas.

„Scanpix“ nuotr./Konstantinas Malofejevas
„Scanpix“ nuotr./Konstantinas Malofejevas

Neseniai kelios žiniasklaidos priemonės, remdamosi šaltiniais ir Ukrainos valdžios institucijų atstovais, pranešė apie pasirengimą referendumui Chersono srityje – buvo kalbama apie galimybę paskelbti vadinamąją Chersono liaudies respubliką, o Donecko ir Luhansko sritis aneksuoti prijungti prie Rusijos. Keletas Rusijos pareigūnų taip pat kalbėjo apie galimybę okupuotą Chersono sritį prijungti prie Rusijos aneksuoto Krymo. Chersono okupacinė administracija ketvirtadienį pareiškė, kad šiuo metu referendumas nerengiamas.

2014 m. aneksavus Krymą ir prasidėjus karui Donbase, Rusija svarstė planus sukurti vadinamąją „Novorosiją“, atplėšiant nuo Ukrainos pietinių ir rytinių regionų teritorijas. Tuomet šie planai nebuvo įgyvendinti, nes Ukrainos kariuomenė sustabdė Rusijos remiamus separatistus, o dabartiniame kare žodis „Novorosija“ beveik nevartojamas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius