Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kritinio taško link: ar vykdys Madrido valią Katalonijos policija?

Ispanijos centrinė vyriausybė greičiausiai jau šią savaitę įšaldys dalį Katalonijos regiono autonomijos. Bet kyla klausimų, ar vietos policijos pajėgos „Mossos D'Esquadra“ paklus Madrido įsakymams. Juolab kad katalonų separatistai kviečia žmones tapti „gyvaisiais skydais“ ir neprileisti Ispanijos valdžios atstovų prie regioninės valdžios institucijų, rašo „The Wall Street Journal“.
„Mossos D'Esquadra“ pareigūnai
„Mossos D'Esquadra“ pareigūnai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Antradienį Ispanijos senatoriai turi parengti pasiūlymą dėl pritarimo Konstitucijos 155-ojo straipsnio aktyvavimui – toks žingsnis, apie kurį anksčiau paskelbė premjeras Mariano Rajoy, reikštų, kad Katalonijos vyriausybė ir jos vadovas Carlesas Puigdemont'as nušalinami.

Balsavimo Senate laukiama penktadienį ir beveik neabejojama, kad M.Rajoy išgirs tai, ko nori, – kad jam suteikiama teisė įšaldyti Katalonijos autonomiją.

Nesnaudžia, tiesa, ir separatistai. Katalonijos parlamente nepriklausomybės siekiančios politinės jėgos turi nežymią daugumą ir ketvirtadienį arba penktadienį gali vienašališkai paskelbti nepriklausomybę.

Įtampa tik auga. O šiuo atveju bene aktualiausia tai, kad Madridas ne tik nušalintų Katalonijos vyriausybę bei paskelbtų pirmalaikius regiono valdžios rinkimus, bet ir perimtų vietos policijos pajėgų ir žiniasklaidos kontrolę.

Jei tokių veiksmų bus imamasi, galbūt laukia nauji neramumai. Separatistai jau paskelbė masinio pilietinio nepaklusnumo akciją ir žada ginti regiono autonomijos simbolius, o į Katalonijos policijos pajėgas – „Mossos D'Esquadra“ – pasaulis žvelgs itin atidžiai. Kaip jos elgsis?

Didelė pagarba regiono policijai

Kai Ispanijos centrinė valdžia spalio 1-ąją pasiuntė policiją ir Civilinę gvardiją į Kataloniją sustabdyti Konstitucinio Teismo nelegaliu paskelbtą balsavimą dėl nepriklausomybės, Madridas tikėjosi, kad „Mossos D'Esquadra“ irgi vykdys įsakymus.

Tačiau nemažai šių katalonų policijos pareigūnų nepakluso Ispanijos teismų nurodymams ir balsuoti atėjusių katalonų nestabdė – skirtingai nei centrinės valdžios atsiųsti policininkai, kurie naudojo ir jėgą.

„Katalonijoje jaučiama didelė pagarba „Mossos“, – „The Wall Street Journal“ teigė Kardifo universiteto Velse profesorius Sianas Edwardsas. – Madrido veiksmai ten bus vertinami kaip išpuolis prieš Katalonijos institucijas.“

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Mariano Rajoy
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Mariano Rajoy

Centrinės vyriausybės paskelbtame dokumente nurodoma, kad Madridas Konstitucijos 155-ojo straipsnio aktyvavimo atveju gali ką tik nori paskirti laikinaisiais Katalonijos vidaus reikalų ministerijos ir policijos pajėgų vadovais.

Ministras pirmininkas M.Rajoy jau yra pasakęs, kad greičiausiai tokia atsakomybė atiteks Ispanijos vidaus reikalų ministerijai. „Mossos D'Esquadra” pareigūnus pakeistų nacionalinių policijos pajėgų atstovai.

Toks žingsnis būtų skaudus smūgis regionui, kuris iki šiol mėgavosi gana plačia autonomija ir kontroliavo tiek švietimo, tiek sveikatos apsaugos sistemas, taip pat, žinoma, ir policiją.

Vienus nušvilpė, kitiems plojo

„Mossos D'Esquadra“ pajėgas sudaro 17 tūkst. pareigūnų, o jų įvaizdis Katalonijoje ir taip smarkiai pagerėjo po teroristinės atakos Barselonoje šių metų rugpjūtį. Katalonai dėkojo regiono policijai, sparčiai susekusiai kelis džihadistus.

Padėkų dar padaugėjo, kai katalonų policininkai, jei tiksliau, dalis jų, atsisakė paklusti nurodymams sustabdyti, teismų vertinimu, nelegalų referendumą.

Primename, kad spalio 1-ąją 90 proc. balsavusiųjų pasisakė už Katalonijos nepriklausomybę, tiesa, rinkėjų aktyvumas tesiekė 43 proc.

„Scanpix“/AP nuotr./„Mossos D'Esquadra“ pareigūnai
„Scanpix“/AP nuotr./„Mossos D'Esquadra“ pareigūnai

Tuo metu Ispanijos nacionalinė policija, kurios pareigūnai nevengė stumdyti žmonių, buvo pasmerkta.

Praėjusį šeštadienį tokie skirtingi vertinimai pasimatė labai aiškiai. Barselonoje į demonstraciją susirinkę nepriklausomybės šalininkai nušvilpė virš minios pasirodžiusį nacionalinės policijos sraigtasparnį, o tuomet ėmė ploti „Mossos D'Esquadra“ pareigūnams ir prašyti jų papozuoti asmenukėms.

Negana to, praėjusią savaitę Ispanijos teisėjas konfiskavo „Mossos D'Esquadra“ vadovo Josepo Lluiso Trapero pasą – kaip tik tiriama, ar jis ir dar vienas katalonų policijos pareigūnas spalio 1-ąją nevykdė „antivyriausybinės veiklos“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Josepas Lluisas Trapero
AFP/„Scanpix“ nuotr./Josepas Lluisas Trapero

„Mossos D'Esquadra“ atstovai teigia, kad kaltinimai J.L.Trapero nėra teisingi, o iš liudijimo Madride į Barseloną grįžusį pajėgų vadovą šimtai pareigūnų pasitiko audringomis ovacijomis.

Nujaučia galimas problemas

Nenuostabu, kad nemaža dalis stebėtojų įžvelgia, jog daugybė eilinių „Mossos D'Esquadra“ pareigūnų gali nepaklusti įsakymams, jei M.Rajoy nušalins pajėgų vadovybę ir vietoj jos paskirs iš Madrido komandiruotus tarnautojus.

Ispanijos centrinė vyriausybė, regis, nujaučia, kad gali kilti problemų. Katalonijoje iki lapkričio 2-osios palikta 2 tūkst. Civilinės gvardijos pareigūnų, kurie ten buvo atsiųsti dar prieš referendumą. Be to, regione yra ir papildomi 4 tūkst. nacionalinės policijos pareigūnų.

O Katalonijos užsienio reikalus prižiūrintis Raulis Romeva nė neslepia, kad tikisi, jog regiono pareigūnai, įskaitant „Mossos D'Esquadra“ policininkus, neklausys Madrido nurodymų.

„Neabejoju, kad visi Katalonijos valstybės tarnautojai laikysis nurodymų, kuriuos skelbė ir skelbia teisėtos, išrinktos institucijos“, – tikino R.Romeva.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Mossos D'Esquadra“ pareigūnai
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Mossos D'Esquadra“ pareigūnai

Ekspertai Madride visų pirma atkreipia dėmesį į tai, kad separatistai, patekę į valdžią Katalonijoje, iškart atsikratė daugelio nepriklausomybei nepritariančių ir todėl neva nelojalių tarnautojų. Vis dėlto M.Rajoy tiesiai nesako, kokia būtų vyriausybės reakcija į tokį nepaklusnumą.

Tereikia aiškių įsakymų?

Užtat netyli įtakingas premjero bendražygis, Ispanijos vyriausybės atstovas ir švietimo ministras Inigo Mendezas de Vigo. Jis pareiškė, kad Madridas yra pasiruošęs jėga atkurti konstitucinę tvarką Katalonijoje.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Inigo Mendezas de Vigo
AFP/„Scanpix“ nuotr./Inigo Mendezas de Vigo

„Nė viena vyriausybė nenori smurto, tačiau mes turime užtikrinti, kad būtų laikomasi įstatymų. Ir jei kitoje pusėje yra žmonių, nenorinčių laikytis įstatymų, turėsime atkurti tvarką“, – teigė I.Mendezas de Vigo.

I.Mendezas de Vigo: „Vyriausybė ne įšaldo, o atkuria autonomiją, ir pakeičia įstatymų nesilaikančius pareigūnus.“

Tiesa, nors dėl tokių žodžių jį iškart užsipuolė aktyvistai Katalonijoje, jie neatkreipė dėmesio į tai, kad I.Mendezas de Vigo pridūrė, kad tvarką prireikus atkurs „per „Mossos D'Esquadra“ pajėgas“. O tai reiškia, kad Madride tikimasi, jog katalonų policija nemaištaus.

„Vyriausybė ne įšaldo, o atkuria autonomiją, ir pakeičia įstatymų nesilaikančius pareigūnus. Tie, kurie vadovauja „Mossos D'Esquadra“, bus pakeisti“, – teigė I.Mendezas de Vigo.

O Ispanijos policijos profesinės sąjungos atstovas Juanas Fernandezas mano, jog pokyčių vadovybėje užteks, kad katalonų policininkai paklustų Madridui: „Jei įsakymai nebus neaiškūs, „Mossos“ jų klausys.“

Be to, nors politizuotos Katalonijos žiniasklaidos, kurioje įsitvirtinę separatistai, atstovai tikina Madrido neklausysiantys, „Mossos D'Esquadra“ nariai iki šiol tyli ir situacijos nekomentuoja.

„Mossos“ iš tiesų nori, kad įtampa nuslūgtų ir nebūtų eskaluojama“, – teigė Johno Hopkinso universiteto profesorius Becqueras Seguinas.

VIDEO: Analitikai: Katalonijos krizė ir jos aidai Europos Sąjungoje
VIDEO: 15min studijoje – pokalbis apie įvykius Katalonijoje
VIDEO: Katalonijos nepriklausomybės referendumas neapsėjo be susirėmimų su policija

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius