Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Krymo medaus mėnuo su Rusija baigėsi: prasidės antrasis invazijos etapas

Praėjus daugiau nei metams po aneksijos, Krymo gyventojams teks patirti, ką reiškia tikroji Rusijos invazija, Laisvosios Europos radijo svetainėje rašo „The Power Vertical“ skilties redaktorius Brianas Whitmore'as. Šįkart tai nebus „malonūs žmonės“, atvykstantys su aiškinimais, kad pusiasalį nori išvaduoti nuo mitologinių Ukrainos fašistų.
Krymas
Krymas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kaip rašo „Kommersant“, Kremlius rengiasi į Krymą išsiųsti armiją politikų ir valdininkų, kurie de facto valdys pusiasalį ir prižiūrės vietos pareigūnus. 

„Vicepremjeras Dmitrijus Kozakas nurodė federaliniams departamentams iš aukšto rango pareigūnų sukurti sąrašą kandidatų, kurie bus skiriami į pusiasalio vykdančiosios valdžios aukščiausius postus“, – rašo leidinys, cituodamas neįvardintą Kremliaus pareigūną. 

Kažin ar visi tie promaskvietiškai nusiteikę Krymo gyventojai, kurie praėjusiais metais šventė aneksiją, žinojo, kas jų laukia. Tačiau dabar sužinos – medaus mėnuo tikrai baigėsi.

„Realiai mes kalbame apie komisarų institucijos atkūrimą“, – pasakojo šaltinis, turėdamas omenyje Sovietų Sąjungos laikų instituciją, kuri Komunistų partijos politinius pareigūnus siuntinėdavo po visą Sąjungą tam, kad jie užtikrintų ideologinę discipliną.

„Visi sprendimai dėl esminių klausimų Kryme bus priimami tik bendradarbiaujant su pareigūnais, atsiųstais iš Rusijos“, – „Kommersant“ cituoja pareigūną.

Kitaip sakant, rašo B.Whitmore'as, Krymo elitas tuoj patirs, kaip sugniuždyti gali Vladimiro Putino valdžios vertikalė, ir supras, ką reiškia būti kolonizuotiems V.Putino šalininkų.

Prasidėjo valymai

Dar prieš atvykstant naujiesiems komisarams, Maskva pradėjo valymus. Per pastarąjį mėnesį Rusijos Federacijos federalinė saugumo tarnyba (FST) ir Tyrimų komitetas pradėjo baudžiamąsias bylas dėl korupcijas prieš tris aukštus Krymo pareigūnus: industrijos ministrą Andrejų Skryniką, Mokesčių inspekcijos vadovą Nikolajų Kočanovą ir Jaltos uosto vadovą Dmitrijų Petrovą.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Krymas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Krymas

Pareigūnai taip pat apkaltino Krymo Statybų ministeriją neteisingai panaudojus maždaug du trečdalius lėšų, skirtų pusiasalio keliams. 

Rusijos žiniasklaida, žinoma, tai pristatė kaip įrodymus, kad Kremlius ryžtingai kovoja su korupcija. Tačiau korupcijos tyrimai Rusijoje beveik niekada nėra susiję su korupcija. Beveik visada jie yra kovos dėl valdžios ir mūšiai dėl išteklių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius