Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Kaip iš Rusijos susigrąžinti Krymą – užversti Maskvą brangiais ieškiniais

Rusijos okupuotame Kryme mindomos žmogaus teisės, tačiau nauja teisininkų ataskaita siūlo kitokį ir ne smurtinį būdą, kaip kovoti su okupacija, rašo „The Daily Beast“.
Vladimiras Putinas
Vladimiras Putinas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 3 Ukraina Rusija Krymas

2014-ųjų kovą du Krymo gyventojai atvyko į traukinių stotį Sevastopolyje pasiimti siuntinio – Ukrainos vėliavų. Jie nedelsiant buvo sulaikyti – užrištos akys, rankos užlaužtos už nugaros, kasdien jiems teko patirti mušimus, žiaurius tardymus, elektrošoką. Stiprėjantys šauksmai už sienų leido suprasti, kad sulaikytųjų vis daugėjo.

Andrijus Ščekunas ir Anatolijus Kovalskis „Human Rights Watch“ organizacijai sakė manantys, kad tarp pagrobėjų buvo ir Rusijos saugumo tarnybų agentų – vietos kolaborantai juos vadino „rusų tyrėjais“. Vyrai buvo pagrobti 11 dienų – per jas Rusijos vadovaujami teroristai suorganizavo pseudoreferendumą, kuris tapo pretekstu aneksijai.

Okupuotas Krymas tapo žmogaus teisių pažeidimų skyle, tačiau nauja ataskaita suteikia šiek tiek vilties. Tarptautinė teisininkų komanda, dirbanti kartu su Ukrainos-JAV žmogaus teisių organizacija „Razom“, surinko „Human Rights Watch“, Jungtinių Tautų ir kitų organizacijų tyrimus, taip pat – žurnalistų ir Krymo gyventojų parodymus ir paskelbė ataskaitą „Žmogaus teisės okupuotoje teritorijoje: Krymo atvejis“.

Neišnaudotas ginklas – teisinė sistema

68 puslapių ataskaitoje struktūruotai pateikiami aiškūs teisiniai patarimai Krymo gyventojams ir politikams, siekiantiems Rusiją nubausti už agresiją. Joje taip pat yra skiltis „Žmogaus teisių apsaugojimo gidas“, kuriame yra ir taikaus pasipriešinimo taktikos, įskaitant ir kai kurias, naudotas Sovietų Sąjungoje.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Paveikslas su Vladimiro Putino portretu
AFP/„Scanpix“ nuotr./Paveikslas su Vladimiro Putino portretu

Su ataskaita dirbę teisininkai „The Daily Beast“ sakė, kad tarptautinė teisinė sistema – mažai išnaudotas resursas kovoje su Rusija. 

„Rusija nepaklūsta tarptautinei teisei“, – sako teisininkas Matheus de Moura Sena. Jo teigimu, pradėti teisiniai veiksmai prieš Rusiją gali pakirsti investuotojų pasitikėjimą šalimi, ir vien tai gali padaryti milžinišką įtaką. 

Ar gali verdiktai dėl „Jukos“ įkvėpti naujas bylas prieš Rusiją? Kita teisininkė Ivanna Bilych mano būtent taip. „Toks ir yra tikslas, – teigia ji. – Būtent tai ir mėginu pasakyti Krymo gyventojams.“ 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius