Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Latvijoje migrantus žada pasitikti radikalūs „Tėvynės sargai“

Europai toliau laikant užsitęsusį migrantų krizės egzaminą, Latvijoje populiarėja prieš imigraciją nusistačiusi organizacija „Tėvynės sargai“ („Tēvijas Sargi“). Karinga retorika pasižymintį judėjimą aktyviai palaiko ir konservatyvūs Latvijos parlamentarai. Tuo metu prieš pabėgėlių perkėlimą į Lietuvą pasisakančios Darbo partijos lyderis Valentinas Mazuronis tokiai veiklai nepritaria.
„Tėvynės sargai“
„Tėvynės sargai“ / „Facebook“ nuotr.

Tikslus „Tėvynės sargų“ skaičius Latvijoje nežinomas – manoma, kad jų yra 100-200.

Organizacija socialiniuose tinkluose nuolat skelbia pasisakymus prieš migrantus, o į savo gretas vilioja tuos, kurie „domisi karyba ir Latvijos karybos istorija“.

Vaistas nuo migrantų – kulkos

„Jūsų čia laukia ne Kelnas, o Sparta!“ – tokiu šūkiu, primenančiu įvykius Vokietijos didmiestyje Naųjųjų metų išvakarėse, kai migrantų minia organizuotai priekabiavo prie švenčiančių moterų, į judėjimą viliojami naujokai.

„Facebook“ nuotr./„Tėvynės sargų“ platinami memai
„Facebook“ nuotr./„Tėvynės sargų“ platinami memai

Kitas vadinamasis memas skelbia: „Jei jūs ne iš tų, kurie sako „Sveiki atvykę“ imigrantams, norime jus matyti su bokso pirštinėmis mūsų treniruotėse“.

„Facebook“ nuotr./„Tėvynės sargų“ platinami memai
„Facebook“ nuotr./„Tėvynės sargų“ platinami memai

Kur kas agresyvesnis plakatas, kur šalia nufotografuotų kulkų puikuojasi prierašas „Vaistai nuo okupantų“.

„Tėvynės sargų“ atstovas Jānis Silas Latvijos televizijos laidai „De Facto“ teigė, kad tokius plakatus reikėtų laikyti tiesiog reklama – judėjimas nori patraukti dėmesį. Tiesa, „nė vienas iš paveikslėlių nesikerta su mūsų pažiūromis“.

Kaip ir Skandinavijos šalių miestų gatvėse jau anksčiau pasirodę „Odino kariai“, „Tėvynės sargai“ tikina siekiantys apsaugoti visuomenę nuo tariamos grėsmės, kurią kelią prieglobsčio prašytojų.

„Scanpix“/AP nuotr./„Odino karių“ savanoriai Norvegijoje ir Suomijoje
„Scanpix“/AP nuotr./„Odino karių“ savanoriai Norvegijoje ir Suomijoje

Apsaugoti kaip? Ogi rengiant naktinius budėjimus Rygos ir kitų miestų gatvėse. Nesvarbu, kad tokia veikla – jei ji apskritai prasminga – pagal įstatymus turėtų užsiimti ne saviveiklininkai, o policija.

Treniruoja kovos menų ekspertas

Nuosaikūs Latvijos politikai ir apžvalgininkai jau atkreipė dėmesį, kad „Tėvynės sargus“ veikti skatina ir šalies radikalūs politikai. Vienas jų – kovos menų ekspertas Egilas Helmanis, vienas konservatyvaus Nacionalinio aljanso lyderių.

Jis jau ne kartą buvo pastebėtas tarp „Tėvynės sargų“ ir yra pats prisipažinęs, kad mokė judėjimo narius kovos menų paslapčių. Tiesa, E.Helmanis kratosi sąsajų su organizacijos ideologija.

„Man patinka, kad latviai vaikinai treniruojasi ir ugdo kovinę dvasią, tačiau mūsų mintys pabėgėlių klausimu nesutampa. Mačiau Somalį, Afganistaną. Mačiau, kaip ten kenčia žmonės“, – neseniai paaiškino E.Helmanis.

Latviai socialiniuose tinkluose iš tokio teisinimosi juokiasi. Esą tiek E.Helmanis, tiek kiti Nacionalinio aljanso nariai mielai dalinasi nuorodomis į „Tėvynės sargų“ platinamus memus.

Džiaugiasi net neigiamais reportažais

Be to, Nacionalinio aljanso jaunimo sparno vadovybė oficialiai ragina savo narius stoti į „Tėvynės sargus“.

Nacionalinio aljanso jaunimo sparno vadovybė oficialiai ragina savo narius stoti į „Tėvynės sargus“.

O keli partijai atstovaujantys Seimo deputatai anksčiau yra dalyvavę „Tėvynės sargų“ rengtose demonstracijose prieš imigrantus.

Galiausiai Jānis Dombrava, parlamentaras, pasižymintis audringa antiimigracine retorika, tinkle „Twitter“ net pasidžiaugė „De Facto“ reportažu apie organizaciją.

„Laida „De Facto“ norėjo diskredituoti „Tėvynės sargus“, tačiau visa tai išvirto į puikią reklamą. Ačiū jums už tai!“ – parašė J.Dombrava.

V.Mazuronis tokios veiklos neskatina

Lietuvoje antiimigracinę platformą užsiėmusi Darbo partija, kuri rinkimų kampanijos klipuose ragina lietuvius nusiimti rožinius akinius.

Vis dėlto darbiečių pirmininkas, europarlamentaras Valentinas Mazuronis 15min teigė negalintis pateisinti tokios veiklos, kokia užsiima „Tėvynės sargai“, nors ir prisipažino dar negirdėjęs apie šį judėjimą.

„Kalbant apie viešosios tvarkos palaikymą, visuomenės įsitraukimą vertinčiau teigiamai. Bet kas dėl pabėgėlių, tai neaktualu, nes čia, Lietuvoje, jų tiek nėra. Todėl kokie nors patruliai nereikalingi“, – kalbėjo V.Mazuronis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Valentinas Mazuronis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Valentinas Mazuronis

Paklaustas, ar tokia veikla apskritai nėra policijos, o ne saviveiklininkų atsakomybė, Darbo partijos vadovas sutiko.

„Neabejotinai. Aišku, yra iniciatyva „Saugi kaimynystė“, yra policijos pagalbininkų – tai puiku. Bet kalbu ne apie iniciatyvas, nukreiptas prieš konkrečias grupes, šiuo atveju – pabėgėlius.

Tokių radikalų būrių kaip „Tėvynės sargai“, kurie eina į gatves ir daro tai, kas, jų manymu, teisinga, Lietuvoje nereikia. Aš vienareikšmiškai prieš. Tai policijos pareiga“, – 15min tvirtino V.Mazuronis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius