Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Lenkai feisbuke ieško žmonų ukrainiečių: „Nes lenkės tingios ir godžios“

Grupė „Lenkas ieško žmonos ukrainietės, ukrainietė ieško vyro lenko“ feisbuke sukurta dar 2020 m. gegužę, tačiau pastarosiomis savaitėmis jos narių skaičius sparčiai auga, rašo gazeta.pl. Lenkai tikri, kad ukrainietės labiau puoselėja vadinamąsias tradicines vertybes – linkusios paklusti, nesiekti karjeros. Sociologų teigimu, šie stereotipai apie moteris iš Ukrainos Lenkijoje gajūs jau daug metų.
Į Europą besitraukiantys ukrainiečiai
Į Europą besitraukiantys ukrainiečiai / Gabrielės Navickaitės / 15min nuotr.

Ši grupė (lenk. „Polak szuka żony Ukrainki, Ukrainka szuka męża Polaka“) uždara. Antradienį apie 17 val. jos narių skaičius siekė 19 tūkst., nors vos prieš kelias dienas jų tebuvo 15 tūkst. O balandžio pradžioje – tik keturi tūkstančiai.

„Turiu savo butą, gerą darbą. Mano moteris neturėtų dirbti. Norėčiau, kad užsiimtų tik namais. Lenkijoje dabar sunku tokią rasti. Ukrainietės dar nėra tokios pagedusios kaip lenkės“, – anonimiškai straipsnio autorei sakė vienas vyras, neseniai šioje grupėje paskelbęs savo skelbimą.

Nuotrauka iš „Facebook“/Tokia nuotrauka iliustruoja grupės puslapį feisbuke
Nuotrauka iš „Facebook“/Tokia nuotrauka iliustruoja grupės puslapį feisbuke

Vis dėlto paklaustas, iš kur tokios jo žinios apie moteris iš Ukrainos, jis nebeatsako.

Kas priklauso šiai grupei? Gazeta.pl žurnalistės teigimu, daugiausia vyrai, čia publikuojantys savo nuotraukas ir trumpus skelbimus apie save bei savo lūkesčius būsimai partnerei.

Kai kurios diskusijos grupėje net labai audringos. Tarkim, kodėl lenkės yra tingios, išrankios, pretenzingos ir materialistės? O štai ukrainietės esą visiškos priešingybės – kuklios, darbščios, puoselėjančios tradicines vertybes.

Grupėje yra ir moterų, tad kai kurie apsižodžiavimai skamba aštriai ir priveda net prie to, kad nariai vyrai administratorių prašo lenkes moteris iš grupės išmesti, nes „jos pavydi, nieko neįkelia į temą, kelia triukšmą ir yra visiškos vargšių, ištikimų ukrainiečių priešingybės“.

Iš kur toks lenkų įsivaizdavimas, kad moterys iš Ukrainos yra „idealios“? Varšuvos universiteto Migracijos tyrimų centro sociologė, dr. Anita Brzozowska sako, kad lenkų galvose labai giliai įsišakniję stereotipai apie kaimynus iš Rytų.

„Be to, tai palaiko ir medija. Šiuolaikiniuose serialuose ar laidose ukrainiečių įvaizdis kuriamas kaip išradingos ir kartu labai tradiciškai žiūrinčios į šeimos vertybes moters“, – aiškina sociologė.

Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Medykos sienos kirtimo punktas
Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Medykos sienos kirtimo punktas

Paklausta, ar toks įvaizdis paremtas realybe, ji teigia, kad šis požiūris labai supaprastintas: „Bet negalime pamiršti ir tam tikrų esminių skirtumų tarp lenkių ir ukrainiečių. Ukrainoje vidutinis moters amžius, kai ji apsisprendžia tekėti ir gimdyti vaikus, yra daug jaunesnis nei Lenkijoje. O tai irgi, mano manymu, prisideda prie ukrainiečių moterų įvaizdžio kūrimo.“

Sociologė sako, kad vyrai domisi tokiomis grupėmis, kadangi ieško tų vadinamųjų tradicinių žmonų. O lenkes mato kaip emancipuotas moteris, kurioms svarbu ne tik savęs realizavimas ir karjera, bet ir tikra partnerystė santykiuose. Tuo tarpu nors vyriškumo modelis ir keičiasi, daugeliui lenkų vyrų tikra partnerystė santykiuose nėra kaip kažkas būtina.

Vis dėlto ne visos šiuo metu į Lenkiją atvykusios ar atvykstančios ukrainietės bent iš dalies atitinka tą stereotipinį įvaizdį. Esą nuo karo bėga ir daugybė moterų iš didžiųjų miestų, išsilavinusių, puikiai gebėjusių savimi pasirūpinti, radusių savo vietą darbo rinkoje. Ir kaip tik jos gali labai stipriai pakeisti tokius gajus stereotipus apie jas pačias.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius