Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lenkės kova dėl aborto atvėrė šalies visuomenės žaizdas

Balandį, kai Lenkija buvo užsidariusi dėl koronaviruso pandemijos, Katarzyna sužinojo, kad jos nešiojamas kūdikis turi rimtų genetinių sutrikimų ir beveik neabejotinai mirs netrukus po gimimo. Moteris iškart nusprendė pasidaryti abortą, bet pavyko tik po penkių savaičių – sutiko tik dešimtas jos kalbintas gydytojas. Ekspertų teigimu, legalūs abortai Lenkijoje vis sudėtingesni, bet taip būti neturėtų, rašo „Reuters“.
Protestas prieš siekius dar labiau sugriežtinti abortų įstatymus Lenkijoje
Protestas prieš siekius dar labiau sugriežtinti abortų įstatymus Lenkijoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Katarzyna, kuri jau buvo pasiruošusi atsarginį planą kreiptis į gydytoją Vokietijoje, galiausiai pasidarė abortą, bet sau jau pasakė, kad daugiau niekada nebandys pastoti.

„Žinojau, kaip sunku bus užsirašyti teisėtai aborto procedūrai Lenkijoje, bet užsispyriau“, – sako moteris, kuri gyvena mažame mieste centrinėje Lenkijoje ir jau augina dvi dukras, kurių viena – neįgali.

„Nemanau, kad man pavyktų dar kartą išgyventi tokį beviltiškumo jausmą, kai į tave nukreipta medikų bendruomenės neapykanta, jei ir vėl kažkas nepavyktų“, – priduria Katarzyna, nenorinti viešinti pavardės, nes abortų tema Lenkijoje vis dar yra tabu.

Bando pasiekti savo per Konstitucinį Tribunolą

Tokie nėštumo nutraukimai dabar yra labai karšta debatų katalikiškoje Lenkijoje tema. Kulminacijos laukiama ketvirtadienį, kai Konstitucinis Tribunolas turėtų paskelbti, ar abortai – net kai akivaizdu, kad kūdikis neišgyvens – gali būti leidžiami.

Daug gydytojų Lenkijoje, kur įstatymai dėl abortų ir taip vieni griežčiausių Europoje, jau naudojasi turima teise atsisakyti atlikti tokią procedūrą religiniu pagrindu. Tiesa, kai kurie medikai pripažįsta, kad jaučia spaudimą iš vadovybės, o čia jau prasideda politika.

Daugelis Lenkijos valdančiosios Teisės ir teisingumo partijos (PiS) narių, įskaitant jos lyderį Jaroslawą Kaczynskį, mano, kad abortai, kai kreipiamasi dėl vaisiaus raidos defektų, turėtų būti uždrausti.

„Scanpix“ nuotr./Jaroslawas Kaczynskis
„Scanpix“ nuotr./Jaroslawas Kaczynskis

Esą nėštumą turėtų būti galima nutraukti tik dėl kraujomaišos, išprievartavimo ar grėsmės moters sveikatai ar gyvybei. Abortai tiesiog panorėjus Lenkijoje ir taip draudžiami.

Grupė Lenkijos Seimo konservatorių jau oficialiai kreipėsi į Tribunolą, kurio misija yra vertinti, ar įstatymai neprieštarauja Konstitucijai, su prašymu pateikti apsigimusių vaisių abortavimo teisėtumo vertinimą.

Tiesa, PiS dominuojama vyriausybė, regis, kol kas nenusiteikusi stumti naujų suvaržymų per Seimą, nes ankstesnės diskusijos šia tema sukėlė daug audringų reakcijų visuomenėje.

Vietoj to einama Konstitucinio Tribunolo keliu. Nors PiS tai neigia, valdantieji jau įvykdė krūvą teismų reformų, kuriomis politizavo pagrindines teisines institucijas Lenkijoje. Europos Komisija jau senokai kalba apie grėsmę teismų nepriklausomumui.

Grupė Seimo konservatorių jau oficialiai kreipėsi į Tribunolą, kurio misija yra vertinti, ar įstatymai neprieštarauja Konstitucijai, su prašymu pateikti apsigimusių vaisių abortavimo teisėtumo vertinimą.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Lenkijos konstitucinis tribunolas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Lenkijos konstitucinis tribunolas

„Abortai visada buvo sunki tema parlamentui, ji sužadina labai daug visuomenės emocijų. Pamaniau, kad reikia rasti kitą vietą, kur būtų sprendžiami konstituciniai ginčai dėl teisės gyventi“, – teigė PiS deputatas Bartlomiejus Wroblewskis.

Keliauja į kaimynines valstybes

PiS neigia, kad bando daryti įtaką Konstitucinio Tribunolo sprendimams, bet tiek opozicija, tiek nemažai kitų ES šalių tvirtina, jog valdantieji mindo demokratines normas. PiS tikina, kad reformomis tenori efektyvesnio ir sąžiningesnio teismų darbo.

„PiS nenori prisiimti atsakomybės už abortų įstatymų griežtinimą. Valdantieji puikiai žino, kad visuomenei sunku susitaikyti ir su dabar galiojančia tvarka.

Norima uždrausti abortus Tribunolo pagalba, bet šis yra politizuotas, jame dirba neteisėtai paskirti teisėjai“, – mano kairiųjų pažiūrų įstatymų leidėja Barbara Nowacka.

„Scanpix“ nuotr./Barbara Nowacka
„Scanpix“ nuotr./Barbara Nowacka

Agresyvesnis požiūris į abortus tikriausiai padėtų PiS mobilizuoti konservatyviausius rinkėjus, bet apskritai rinkėjai nesimpatizuoja tokioms iniciatyvoms. Praėjusių metų pabaigoje viena apklausa parodė, kad tik 15 proc. lenkų pasisako už abortų įstatymų griežtinimą.

Valstybės duomenimis, Lenkijoje kasmet legaliai atliekama apie 1 tūkst. abortų, daugiausia – dėl vaisiaus raidos defektų.

Vis dėlto moterų teisių aktyvistai tvirtina, kad dar tūkstančiai moterų nutraukia nėštumą nelegaliai arba keliauja į užsienį. Dažniausiai – į kaimynines Vokietiją, Čekiją ar Slovakiją, kur įstatymai kur kas liberalesni.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Protestas prieš siekius dar labiau sugriežtinti abortų įstatymus Lenkijoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Protestas prieš siekius dar labiau sugriežtinti abortų įstatymus Lenkijoje

Į Vokietiją jau buvo bepatraukianti ir Katarzyna. Draugė jai surado gydytoją vokietį, kuris savanoriškai padeda lenkėms moterims, bet galiausiai abortui buvo uždegta žalia šviesa pačioje Lenkijoje.

Katarzyna tvirtina, kad norėjo apsaugoti savo dukras nuo šoko, kuris jas neabejotinai būtų ištikęs po ligoto kūdikio netekties.

„Jei ne koronavirusas, nebūčiau meldusi aborto Lenkijoje. Būčiau keliavusi į užsienį. Psichologinė įtampa buvo milžiniška“, – sako moteris.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius