Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lenkijoje galvą vis aukščiau kelia rasizmas

Lenkijoje vis dažniau vykdomi nusikaltimai iš rasinės neapykantos. Dažniausiai jų taikiniais tampa musulmonai ir iš Afrikos atvykę žmonės, bet šalyje vis dar gajūs ir antivokiški sentimentai, rašo „Deutche Welle“.
Kraštutinės dešinės protestas Lenkijoje
Kraštutinės dešinės protestas Lenkijoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Gruodį tris studentus iš Turkijos ir Bulgarijos Bydgoščiaus tramvajuje užsipuolė jauni lenkai. Pastarieji atvykėliams liepė nešdintis atgal namo, nes „Lenkija skirta lenkams“.

Tokie incidentai dažnėja. Užsienio mainų programos studentai Torūnėje vis dažniau prabyla apie juntamą grėsmę. Ir ne tik juntamą – jaunas turkas neseniai buvo ne tik iškeiktas, bet ir sumuštas. Du kitus studentus viename bare jo savininkas privertė atsiklaupti. Jie turėjo „atsiprašyti“, kad yra musulmonai, o ne krikščionys. Iš klūpančių studentų šaipėsi visas baras.

„Angelai sargai“ mainų programų studentams

„Esu šokiruota linčo atmosferos, kuri tvyrojo per šį incidentą, – sakė Torūnės universiteto atstovė spaudai Ewa Walusiak-Bednarek. – Mes jau dešimt metų turime studentų iš mainų programų, ir to niekada nebuvo nutikę. Dabar per metus taip nutiko jau du kartus.“

Universitetas, kuriame mokosi 20 tūkst. studentų, turi tradiciją – iš kitų šalių atvykstantiems jaunuoliams skiria „angelus sargus“ – studentus lenkus, kurie padeda užsieniečiams lengviau priprasti prie gyvenimo Lenkijoje. „Lenkų angelų sargų skaičius po atakų išaugo nuo 30 iki 110, – sako universiteto atstovė. – Dabar beveik visi iš 130 mainų programų studentų turi po vieną.“

Varšuvos universitete neseniai doktorantūrą studijuojantis nigerietis buvo užpultas gatvėje. Vasarą Varšuvos viešajame transporte buvo iškeikti ir užpulti Lenkijos profesorius ir tyrėjas iš Vokietijos, kurie kalbėjosi vokiškai. Pastarasis išpuolis sulaukė daug žiniasklaidos dėmesio, tačiau ne visuotinio politikų pasmerkimo. O ir užpuolikas buvo paleistas po trijų mėnesių.

Rasiškai motyvuoti užpuolimai išaugo 10 kartų

Anna Tatar iš fondo „Daugiau niekada“ seka rasistinių atakų skaičių Lenkijoje. Jos teigimu, 2009-2010 m. buvo užfiksuota maždaug 400 tokių atvejų, po dvejų metų – 600. Policijos statistika skelbia, kad 2013 m. jų skaičius jau buvo išaugęs iki 850, o 2015 m. jis padvigubėjo.

A.Tatar teigimu, tikrasis skaičius yra dar didesnis nei oficialioji statistika. Ji priduria, kad neapykantos atmosferą labai sustiprino per praėjusių metų rudenį vykusią parlamento rinkimų kampaniją vykę aršūs debatai dėl pabėgėlių. Lenkija nepriėmė nė vieno pabėgėlio iš Artimųjų Rytų, bet į Europą atvykstantys migrantai tapo viena dažniausių temų.

Anksčiau pagrindiniais rasistų taikiniais dažnai tapdavo žydai ir romai, dabar – musulmonai ir afrikiečiai.

Nuo 2000 m. oficialiai užregistruotų rasiškai motyvuotų išpuolius išaugo 10 kartų, nors Lenkijoje gyvena labai mažas procentas užsieniečių, palyginus su kitomis Europos valstybėmis. Anksčiau pagrindiniais rasistų taikiniais dažnai tapdavo žydai ir romai, dabar – musulmonai ir afrikiečiai, rašo „Deutche Welle“.

Užpuolikai retai susilaukia realių bausmių, nes sukelia tik „ribotą grėsmę visuomenei“. Bet yra ir išimčių – pavyzdžiui, Vroclave 10 mėnesių kalėjimo buvo nuteistas vyras, kuris pagrindinėje miesto aikštėje praėjusiais metais sudegino lėlę, vaizduojančią žydą.

Tolerancija neapykantai

Vokietijos leidinys pažymi, kad kraštutinės dešinės valdžia ir teisėsauga yra stebėtinai tyli šiuo klausimu. Pavyzdžiui, praėjusių metų balandį Balstogėje kraštutinės dešinės atstovai surengė demonstraciją, kurios metu buvo raginama „pakarti žydus“. Prokuroras nusprendė, kad tai buvo nepriimtinas elgesys, tačiau ne rasistinis.

„Nacionalinė radikalų stovykla“
„Nacionalinė radikalų stovykla“

Demonstraciją organizavusi „Nacionalinė radikalų stovykla“ yra vienas didžiausių kraštutinės dešinės judėjimų Lenkijoje. Jo simbolis – ranka, laikanti peilį – primena svastiką. Jis buvo įtrauktas į policijos sudarytą rasistinių simbolių sąrašą. Tačiau šį vadovą, skirtą policijai, atšaukė Vidaus reikalų ministerija, kai parlamentaras Adamas Andruszkiewiczius, žinomas dėl savo ryšių su kraštutinės dešinės atstovais, sukritikavo simbolio sugretinimą su svastika ir Kuklukslano emblema.

2013 m. Lenkijoje buvo įkurta kovos su diskriminacija taryba, kuri turėjo analizuoti rasiškai motyvuotus išpuolius ir reguliariai skelbti savo išvadas. Tačiau šių metų gegužės mėnesį ji buvo panaikinta, jos vietos niekas neužėmė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius