-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lenkijos valdančiuosius drebina nepotizmo skandalas, minimas ir premjeras

Lenkijoje – nepotizmo skandalas. Leidinio „Gazeta Wyborcza“, naujienų portalo „Onet“ ir radijo „Radio ZET“ žurnalistai atliko tyrimą, kuris, pasak jų, rodo, kad valdančiajai „Teisės ir teisingumo“ partijai (PiS) priklausantys asmenys į valstybines bendroves susodino sau artimus asmenis. Nepotizmo šešėlis krito ir ant aukščiausių šalies politikų, tarp jų – premjero Mateuszo Morawieckio.
Mateuszas Morawieckis
Mateuszas Morawieckis / AFP/ „Scanpix“ nuotr.

Trys nepriklausomos Lenkijos žiniasklaidos priemonės šią savaitę ėmė skelbti straipsnius, kuriuose teigiama, kad valdančiosios partijos PiS nariai biudžetinėse įmonėse įdarbino ne vieną dešimtį sau artimų, lojalių asmenų.

Nepotizmo šešėlis krito ant tokių aukščiausio rango šalies politikų kaip premjeras M.Morawieckis, krašto apsaugos ministras Mateuszas Blaszczakas, teisingumo ministras Zbigniewas Ziobro, ministro pirmininko pavaduotojas Jacekas Sasinas, europarlamentaras Joachimas Brudzinskis, taip pat buvęs ministro pirmininko pavaduotojas Jaroslawas Gowinas.

AP/„Scanpix“ nuotr./Mariuszas Blaszczakas
AP/„Scanpix“ nuotr./Mariuszas Blaszczakas

Į žurnalistų paviešintą informaciją netruko sureaguoti Lenkijos opozicinių partijų atstovai, tarp kurių – buvęs Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas.

Žada atlikti auditą

Opozicinės „Piliečių koalicijos“ atstovai teigė ruošiantys „PiS nepotizmo ir korupcijos žemėlapį“ ir perspėjo išsiaiškinsią visus nepotizmo atvejus net mažiausiose vaivadijose.

„Stropaus žurnalistų darbo dėka matome pavardes ir reiškinius. Tačiau tai, ką šiandien parodė nepriklausoma žiniasklaida, – tik ledkalnio viršūnė“, – tikino „Piliečių koalicijos“ atstovas, parlamento narys Michalas Szczerba.

„Zuma Press“/„Scanpix“ nuotr./Michalas Szczerba
„Zuma Press“/„Scanpix“ nuotr./Michalas Szczerba

Kitas „Piliečių koalicijos“ atstovas, taip pat parlamento narys Dariuszas Jonskis tvirtino, kad „Lenkija šiuo metu yra persmelkta korupcijos“.

„Žiniasklaidos informacija parodė, kaip PiS elgiasi su mūsų šalimi. Tai organizuota grupė, kuri it koks aštuonkojis prisiliečia prie kiekvienos apskrities, vaivadijos, kur valdžią turi „Teisė ir teisingumas“, – kalbėjo D.Jonskis.

Lenkijos Kairioji (Lewica) partija pareiškė, jog kreipsis Aukščiausiąją audito instituciją, kad ši išsiaiškintų, kaip per pastaruosius šešerius metus (tiek metų PiS yra valdančioji šalies partija, – red.) buvo skiriami valstybinių įmonių stebėtojų tarybos, valdybos nariai.

„Valdant Jaroslawui Kaczynskiui, Mateuszui Morawieckiui ir PiS matome didžiausią šeimos narių, draugų, pažįstamų įdarbinimą bendrovėse, kurios yra atsakingos už valstybinio turto naudojimą, bei su jomis susijusiose institucijose“, – kalbėjo parlamento narys Kairiosios partijos atstovas Krzysztofas Gawkowskis.

Bando nukreipti dėmesį

Kritikos PiS nepagailėjo ir didžiausios jai oponuojančios partijos atstovas Donaldas Tuskas. Jis pareiškė, kad apie „pasisavinimą to, kas priklauso visiems lenkams, buvo numanoma jau seniau“.

D.Tuskas: Neišgirdau nė vieno atsakymo, net bandymo paaiškinti šio dramatiško įvykio. Vietoje to stebėjome šlykščią spaudos konferenciją apie karves pasienyje.

„Jau prieš kelerius metus atkreipiau į tai dėmesį, nes tokia padėtis yra ne tik Lenkijoje. Toliau į Rytus yra ir kitos valstybės, kur valdžia puola nepriklausomus teismus, žiniasklaidą greičiausiai iš esmės tam, kad galėtų nebaudžiamai ir visuomenei nežinant vogti“, – pareiškė D.Tuskas.

„Zuma Press“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Tuskas
„Zuma Press“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Tuskas

Jis prisiminė ir tai, kad atėjusi į valdžią, PiS partija kalbėjo apie įstatymą, turintį kovoti su nepotizmu, tačiau esą tai tebuvo bandymas bent laikinai užčiaupti kritikus, nes nepotizmas ir korupcija šalyje klesti.

D.Tuskui užkliuvo ir tai, kad tą dieną, kai žiniasklaida paviešino savo tyrimą apie galimą valdančiosios partijos nepotizmą, pastarosios ministrai surengė spaudos konferenciją apie grėsmę keliančius migrantus, atvykstančius į Lenkiją iš Baltarusijos.

„Neišgirdau nė vieno atsakymo, net bandymo paaiškinti šio dramatiško įvykio.

Vietoje to stebėjome šlykščią spaudos konferenciją apie karves pasienyje (minėtoje spaudos konferencijoje du Lenkijos ministrai kaltino atvykstančius migrantus zoofilija – aut. past.)“, – sakė D.Tuskas.

AFP/ „Scanpix“ nuotr./Migrantai Lenkijos pasienyje
AFP/ „Scanpix“ nuotr./Migrantai Lenkijos pasienyje

Valdančioji partija kol kas nekomentavo žiniasklaidos paviešintos informacijos apie galimą nepotizmą ar korupciją. Pastarosiomis dienomis daugiausia dėmesio jie skyrė migrantų klausimui ir nepaprastosios padėties pasienyje su Baltarusija pratęsimui.

Kad pirmadienio valdančiųjų konferencija apie esą keliamą migrantų grėsmę yra bandymas nukreipti dėmesį nuo kilusio nepotizmo skandalo, 15min sakė ir organizacijos „Rytų Europos kolegija“ direktorius, žurnalo „New Eastern Europe“ ekspertas Laurynas Vaičiūnas.

„Tai vyko tuo pat metu, kai nepriklausoma žiniasklaida parodė, kiek daug postų valstybinėse įmonėse užima su vyriausybe ir valdančiąja partija susiję žmonės.

Opozicija įsitikinusi, kad surengta spaudos konferencija turėjo motyvą pridengti kilusį skandalą dėl valstybinių įmonių politizavimo“, – kalbėjo L.Vaičiūnas.

Valdžios pasitraukimo nesitiki

Buvęs ilgametis leidinio „Gazeta Wyborcza“ žurnalistas, dabar viešųjų ryšių srityje dirbantis Pawelas Kwasniewskis 15min penktadienį teigė, kad Lenkijoje kilęs nepotizmo skandalas yra milžiniškas.

Esą paviešinta informacija yra tai, ką iš esmės visi žinojo, tačiau dabar tai buvo išsamiai aprašyta ir parodyta.

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Jaroslawas Kaczynskis
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Jaroslawas Kaczynskis

„Nepotizmas ir PiS „aštuonkojis“ auga jau šešerius metus, tačiau niekas iki šiol nesuvokė šios problemos masto, o jis yra didžiulis.

Svarbiausi postai valstybinėse įmonėse skiriami tetoms, dėdėms, kitiems giminaičiams, o įdomiausia, kad tai daroma be jokio konkurso, kompetencijų tikrinimo“, – kalbėjo P.Kwasniewskis.

Jis teigia, kad dirva tam buvo paruošta jau anksčiau.

„Prieš penkerius metus buvo žengtas pirmas žingsnis. Tuo metu likviduota viešojo administravimo tarnyba. Ji turėdavo užtikrinti, kad visi postai valstybinėse, vaivadijų įstaigose, pradedant departamento direktoriumi ir žemiau, būtų vertinami kaip administraciniai.

P.Kwasniewskis: Mes kalbame apie tikrai didelius pinigus ir didžiulius karjeros šuolius.

Tai reiškia, kad žmogus į tokias pareigas galėdavo patekti tik konkurso būdu, tikrinant jo kompetencijas.

Tačiau 2016 m. PiS tvarką panaikino ir į tokias pareigas įdarbindavo sau lojalius asmenis. Kartais jei neatitikdavo net elementaraus reikalavimo turėti aukštąjį išsilavinimą“, – sakė P.Kwasniewskis.

Pasak jo, iki 2016 m. ministrų, merų patarėjai buvo politinio pasitikėjimo pareigūnai, tačiau šių įstaigų administracinis aparatas nesikeisdavo net ir pasikeitus politikams.

Vėliau to nebeliko. Viešųjų ryšių specialistas teigia, kad tai buvo tik pirmas žingsnis. Kitas – sau lojalių asmenų įdarbinimas valstybinėse įstaigose.

„Zuma Press“/„Scanpix“ nuotr./Jaroslawas Kaczynskis
„Zuma Press“/„Scanpix“ nuotr./Jaroslawas Kaczynskis

„Mes kalbame apie tikrai didelius pinigus ir didžiulius karjeros šuolius. Pavyzdžiui, vienos savivaldybės meras tapo didžiausio degalų koncerno prezidentu. Be to, jo žmona netrukus atsidūrė stebėtojų taryboje. Tokių pavyzdžių yra ne vienas“, – vardino P.Kwasniewskis.

Jis sakė netikintis, kad šis nepotizmo skandalas Lenkijoje ką nors pakeis iš esmės, ar privers pasitraukti kurį nors politiką iš savo posto. Juolab kad visuomeninė žiniasklaida tyli apie kilusį nepotizmo skandalą, o valdančioji partija nieko nekomentuoja.

„Man nesuvokiama, tačiau šiuo atveju viskas nuplauks kaip nuo žąsies vanduo. Kiekvienoje normalioje valstybėje toks skandalas priverstų pasitraukti visą vyriausybę.

Tačiau pas mus nebus nieko. PiS ir toliau laikysi valdžios, o jiems padės valstybinė žiniasklaida“, – kalbėjo P.Kwasniewskis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius