-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lenkijos žiniasklaida: Valstybės šimtmečio proga Varšuvoje rinksis neonaciai

Lapkričio 11-osios eisena – su neonacių ženklu. Taip rašo vienas didžiausių Lenkijos dienraščių, opozicinė „Gazeta Wyborcza“. Šią dieną Lenkija minės Valstybės atkūrimo šimtąsias metines. Šalia kitų iškilmių Varšuvos gatvėmis vėl žygiuos nacionalistų eisena, šiemet minioje bus galima pamatyti ir Italijos organizacijos veikėją, kaltinamą žmogžudyste dėl rasinių motyvų.
Lapkričio 11 diena. Nacionalistų eitynės Lenkijoje
2015 m. lapkričio 11 d. Nacionalistų eitynės Lenkijoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Prieš metus, kaip primena „Gazeta Wyborcza“, Nepriklausomybės eisenoje dainuota apie „baltąją Europą“, nešti ksenofobiški plakatai ir niekas dėl to nesulaukė jokios bausmės. Tad šių metų programa dar spalvingesnė ir platesnė.

Viena iš eisenoje ketinančių dalyvauti grupių praneša, kad būtina apsirengti juodai, plakatus, vėliavas galima susikurti savo nuožiūra, nebus leidžiami tik nukreipti prieš „broliškąsias tautas“.

„Sputnik“/„Scanpix“ nuotr./Nacionalistų eisena Varšuvoje 2017 m.
„Sputnik“/„Scanpix“ nuotr./Nacionalistų eisena Varšuvoje 2017 m.

Šiemet vien eisena neonaciai Varšuvoje neketina apsiriboti. Lapkričio 10 d. organizuojama konferencija, kurioje pasisakys kraštutinės dešinės atstovai iš Serbijos, Čekijos ir Italijos. Pastarajai atstovaus Nicola Piscopello, organizacijos „CasaPound“ veikėjas, kuris Italijoje kaltinamas rengęs imigrantų, žydų užpuolimus, taip pat – žmogžudyste dėl rasinių motyvų. Šios organizacijos vadovas Gianluca Iannone, nacistinės grupės muzikantas, viename interviu yra pasakęs: „Esame fašistai, ir taškas. Mussolinis visam gyvenimui.“

Šią konferenciją, kaip teigia „Gazeta Wyborcza“, organizuoja grupė „Praca Polska“, kurios pirmininkas yra užpuolęs opozicinio mitingo KOD dalyvius Radome, o apie tą nusikaltimą dabartinės Lenkijos valdančiosios partijos „Tvarka ir teisingumas“ (PiS) atstovė spaudai Beata Mazurek pasisakė taip: „Ši situacija neturėjo nutikti, bet juos (užpuolikus) irgi suprantu.“

Tą pačią dieną numatomas ir koncertas Varšuvoje, kuriame gros nacistinių pažiūrų neslepiančios grupės. Be pačių lenkų, laukiama ir atlikėjų iš Vengrijos, Švedijos – švedas Joakimas „Jocke“ Karlssonas yra dainavęs „Esame svastikos kariai“.

Kaip rašo „Gazeta Wyborcza“, dar prieš kelias dienas Nepriklausomybės žygyje ragino dalyvauti pats Andrzejus Duda, žadėjęs ten būti ir pats.

Jau kelerius metus šie Nepriklausomybės žygiai Varšuvoje praeina labai ramiai. Tiek dalyviai išlaiko rimtį, nekelia riaušių, tiek policija toleruoja juos. Tai susiję su dabartine valdančiąja Lenkijos partija PiS. Anksčiau eisena nesibaigdavo be pralieto kraujo.

Kaip rašo „Gazeta Wyborcza“, dar prieš kelias dienas Nepriklausomybės žygyje ragino dalyvauti pats Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda, žadėjęs ten būti ir pats. Vis dėlto jo atstovas spaudai dabar jau sako, kad prezidentas nežygiuos, kadangi tuo metu dalyvaus kitose iškilmėse. Nedalyvaus ir PiS atstovai, užtat bus galima pamatyti nepriklausomos profesinės sąjungos „Solidarumas“ narius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius