Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 08 21 /2011 08 22

Libijos sukilėliai įsiveržė į Tripolį: pasipriešinimas jiems – menkas, Muamaras Kadhafi dingęs

Libijos sukilėliai įžengė į Tripolį ir naktį judėjo centro link, beveik nesulaukdami Vyriausybės pajėgų pasipriešinimo. Galiausiai pradėjo švęsti pergalę Žaliojoje aikštėje, anksčiau kontroliuotoje Muamaro Kadhafi šalininkų. Pats diktatorius M.Kadhafi dingęs, mažiausiai du jo sūnūs atsidūrė sukilėlių rankose.
Sukilėlių kovotojai
Sukilėlių kovotojai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Vietoje dirbantys žurnalistai praneša, kad sukilėlių pajėgos Tripolio priemiesčiuose buvo sutiktos džiūgaujančių žmonių, o sukilėlių kariai į orą paleido sveikinimo salves.

„Sukilėliai tikėjosi kur kas didesnio pasipriešinimo, – pasakojo iš Tripolio „Sky News“ korespondentas. – Jie yra absoliučiai tikri, kad įveikė Muamarą Kadhafi, ir vienintelis klausimas lieka, kaip jis pasitrauks.“ Sukilėliai šį įsiveržimą į Tripolį vadina „paskutine kova už Libiją“.

Anksčiau „Reuters“ pranešė, kad girdėti šūviai Tripolyje netoli viešbučio, kuriame apsistoję užsienio žurnalistai. Skelbiama, kad apie 200 sukilėlių į Tripolį atplaukė jūra ir kaunasi su M.Kadhafi lojaliomis pajėgomis.

Taip pat skelbiama, kad sukilėliams pavyko užimti labai svarbią Vyriausybės pajėgų karinę bazę netoli Tripolio.

„Reuters“ praneša, kad naktį į sekmadienį vykusiuose mūšiuose netoli Tripolio žuvo ne mažiau 376 žmonių ir dar apie tūkstantis buvo sužeisti.

Atnaujinta 00.03 val. „Reuters“, remdamiesi televizijos kanalu „Al Jazeera“, skelbia, kad būrys, atsakingas už M.Kadhafi saugumą, pasidavė į nelaisvę sukilėliams.

Atnaujinta 00.14 val. Nors, kaip ir skelbta anksčiau, dalyje Tripolio gatvių sukilėliai pasitinkami džiaugsmingi, BBC korespondentas iš įvykio vietos sako, kad kai kuriose Libijos sostinės vietose įsiveržėliai buvo apšaudyti snaiperių, užvirė kova. Manoma, kad šiąnakt Tripolyje virs įnirtingas mūšis, juolab kad M.Kadhafi sekmadienį skelbė, jog sostinėje pasiruošę kautis puikiai paruošti apie 60 tūkst. karių.

Tuo metu „Sky News“ pranešė, kad į nelaisvę sukilėliai paėmė M.Kadhafi sūnų Saifą al Islamą.

Atnaujinta 00.27 val. Ką tik pasibaigusioje Libijos Vyriausybės atstovo spaudos konferencijoje, kurią tiesiogiai transliavo BBC, pranešta, kad vien per paskutines 11 valandų Tripolyje žuvo apie 1 300 žmonių, apie 5 000 buvo sužeisti. „Ligoninėse net nebėra vietų“, – sakė Vyriausybės atstovas.

Jis teigė, kad tai, kas dabar vyksta Tripolyje, yra baisus nusikaltimas prieš šio miesto žmones. Jis sakė, kad NATO privalo tuoj pat sustabdyti karinius veiksmus ir kvietė pradėti taikos derybas, priešingu atveju Libijos sostinėje kraujas dar labiau liesis ir „įvyks tragedija“.

Spaudos konferencijos pabaigoje jis sakė, kad Libijos Vyriausybės pajėgose – vis dar tūkstančiai karių, kurie pasiruošę kautis toliau, tad jeigu neįvyks taikos derybos, greitos karo pabaigos negalima laukti. „Žmonės bijo to, kas gali atsitikti, jeigu miestą paims sukilėliai“, – sakė jis. Vyriausybės spaudos atstovas pareiškė, kad sukilėliai Tripolyje žudo nekaltus žmones, padega namus, plešia parduotuves. „Pasaulis tai turi žinoti, ir dabar jūs nebegalėsite sakyti, kad nežinojote, kas čia vyksta“, – sakė jis.

Atnaujinta 00.47 val. BBC korespondentas iš įvykio vietos sako, kad, pačių sukilėlių duomenimis, jie jau dabar kontroliuoja apie 90 proc. miesto. Sukilėliai tikisi, kad visas miestas bus paimtas jau šią naktį.

„Reuters“ skelbia, kad dar vienas M.Kadhafi sūnus pasidavė į nelaisvę sukilėliams, o Didžiosios Britanijos vyriausybė išplatino pranešimą, kuriame skatina Libijos lyderį kuo greičiau nutraukti karinius veiksmus, kad „tautos kančios baigtųsi“. NATO pranešime sakoma, kad M.Kadhafi turi suprasti, jog šio karo jis nebelaimės.

Atnaujinta 00.57 val. BBC susisiekė su Tripolio gyventoju, kuris pasakojo, kokiomis nuotaikomis dabar gyvena Libijos sostinės gyventojai. Jis sakė, kad žmonės džiaugiasi, gatvėse vyksta šventė. „Situacija visiškai kontroliuojama, sukilėliai beveik nesutiko pasipriešinimo“, – pasakojo jis. Vyrui bekalbant fone nuolatos girdėjosi šūviai – Tripolio gyventojas sakė, kad tai pergalės šūviai – žmonės šaudo į orą. Vyriškis išreiškė viltį, kad M.Kadhafi bus sučiuptas ir stos prieš teismą.

Atnaujinta 01.02 val. M.Kadhafi telefonu susisiekė su valstybine televizija. Jis pareikalavo iš Tripolio gyventojų, kad šie „išgelbėtų miestą“. „Tai visų Libijos gyventojų pareiga. Tai gyvybės ar mirties klausimas“, – sakė jis, kviesdamas žmones išeiti gatves ir gąsdindamas juos, kad įsiveržėliai sunaikins miestą iki pamatų. Štai ši kalba:

„Associated Press“ praneša, kad sukilėliai šiuo metu yra daugmaž 3 kilometrai nuo miesto centro.

Atnaujinta 02.13 val. Ką tik BBC pranešė, kad, nepatvirtintais duomenimis, M.Kadhafi suimtas. Tai neva turėtų būti patikslinta artimiausiu metu. Tačiau „Reuters“ šį pranešimą, nors ir buvo patys pranešę, paneigė.

Atnaujinta 02.30 val. Vis dar nežinomas M.Kadhafi likimas, tačiau sukilėlių atstovai, kalbėdami „Al Arabiya“ eteryje, sakė, jog, jų žiniomis, jis vis dar yra Tripolyje.

Tuo tarpu CNN praneša, kad viešbutį, kuriame gyvena užsienio žurnalistai, paliko M.Kadhafi kariai, saugoję žiniasklaidos atstovus. Dabar žurnalistai apsirengė neperšaunamas liemenes su užrašais „Presa“, galvodami, kad tokiu būdu pavyks apsisaugoti nuo galimų išpuolių.

Atnaujinta 02.41 val. „Al Jazeera“ pranešė, kad M.Kadhafi nesulaikytas, tačiau patvirtinta, kad suimtas jo sūnus Saifas al Islamas Kadhafi.

BBC žurnalistai skelbia, kad beveik visas Tripolis jau sukilėlių rankose, išskyrus vyriausybinį kvartalą. Sukilėliams bandę priešintis M.Kadhafi šalininkai jau sudėjo ginklus. „Al Jazeera“ rodo kadrus, kuriuose matyti, kaip jaunimas gatvėse plėšo M.Kadhafi nuotraukas, gatvėse nevaldomas džiaugsmas, žmonės šaukia: „Mes laisvi.“

Papildyta 07.37 val. Naujienų agentūra „Reuters“, remdamasi televizijos „Al Jazeera“ duomenimis, praneša, kad pirmadienio rytą Libijos sukilėliai jau perėmė praktiškai viso Tripolio kontrolę. Vyriausybinių pajėgų rankose liko tik nedidelis Bab al Azizijos kvartalas, kuriame stovi M.Kadhafi rezidencija.

Tripolio gatvėse sukilėlių pergalę švenčia šimtai žmonių. Daugelis iš jų šaudo į orą ir mojuoja trispalvėmis Libijos opozicijos vėliavomis, degina M.Kadhafi portretus.

VIDEO: Raw Video: Crowds Cheer As Rebels Enter Tripoli

VIDEO: Al Jazeera correspondent live from Tripoli

Tuo pat metu pranešama, kad kai kuriuose miesto rajonuose tebesitęsia sukilėlių ir M.Kadhafi lojalių pajėgų susirėmimai. BBC žurnalistas, kartu su kitais užsienio korespondentais esantis viešbutyje miesto centre, pranešė, kad pastatą vis dar kontroliuoja M.Kadhafi šalininkai, o sukilėliai mėgina jį užimti. Pastatas turi didelę strateginę reikšmę, kadangi iš jo toliau vyksta valstybinės televizijos propagandinės transliacijos, kai sukilėliai užėmė televizijos pastatą Tripolyje.

Sukilėliai praneša sulaikę ne tik Saifą al Islamą Kadhafi, bet ir kitą M.Kadhafi sūnų – Saadi. Dar vienas M.Kadhafi sūnus, Muhammadas, kalbėdamas telefonu su „Al Jazeera“ televizija, tvirtino, kad sukilėliai supa namą, kuriame jis yra. Pokalbio metu buvo girdėti šūviai, o po to ryšys nutrūko. Kai kurie šaltiniai praneša, kad ir Muhammadas pateko į sukilėlių rankas.

Kaip praneša CNN, Hagoje įsikūrusio Tarptautinio baudžiamojo teismo vyriausiasis prokuroras Luisas Moreno Ocampo žada pirmadienį kreiptis į sukilėlių vadovybę ir prašyti organizuoti Saifo al Islamo pergabenimą į Nyderlandus, kur jis būtų teisiamas dėl karo nusikaltimų.

Apie paties M.Kadhafi likimą ir jo buvimo vietą jokių patvirtintų žinių kol kas nėra.

Papildyta 9.08 val. Televizijos kanalo „Al Arabiya“ žurnalistas iš Tripolio pranešė, kad M.Kadhafi šiuo metu yra Tadžuros kardiologijos ligoninėje, esančioje į rytus nuo Tripolio. Ar jis yra gydomas šioje ligoninėje, ar tiesiog nusprendė pasislėpti joje, nėra žinoma.

Tuo pat metu AFP praneša, kad M.Kadhafi rezidencijos Bab al Azizijos kvartale ir jo apylinkėse girdimi intensyvūs šūviai. Manoma, kad vyksta lemiamas mūšis dėl diktatoriaus tvirtovės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius