-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Madridas toliau kontroliuos Kataloniją, jei C.Puigdemont'as bandys valdyti per atstumą

Ispanijos premjeras pirmadienį perspėjo, kad Madridas neatšauks nepopuliaraus tiesioginio Katalonijos valdymo, jei buvęs regiono lyderis Carlesas Puigdemont'as bandys vėl jį valdyti iš Belgijos.
Carlesas Puigdemont'as
Carlesas Puigdemont'as / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Partijos nariams Madride Mariano Rajoy pareiškė, kad C.Puigdemont'as norėdamas priimti įgaliojimus turi „fiziškai būti“ Katalonijoje.

Anot premjero, jei ši sąlyga nebus išpildyta, centrinė vyriausybė paliks tiesioginį valdymą, įvestą Katalonijos lyderiams spalio mėnesį paskelbus nepriklausomybę.

C.Puigdemont'as yra pagrindinis separatistų stovyklos kandidatas į Katalonijos vadovus, nepriklausomybės šalininkų partijoms gruodžio mėnesį gavus absoliučią daugumą pirmalaikiuose regiono rinkimuose.

Tačiau C.Puigdemont'as yra išvykęs į Belgiją, o jei sugrįžtų, galėtų būti areštuotas dėl kaltinimų maištu, antivyriausybine veikla ir netinkamu valstybės lėšų panaudojimu. Kaltinimai yra susiję su jo vaidmeniu regionui bandant atsiskirti nuo Ispanijos.

Kad būtų išrinktas regiono prezidentu, jis teoriškai turėtų dalyvauti parlamento sesijoje, kai vyks balsavimas, tačiau nori pasirodyti per teletiltą ar parašyti kalbą, kurią perskaitytų kažkas kitas.

Jei tai būtų leista, nors teisės ekspertai tuo abejoja, C.Puigdemont'as tada Belgijoje oficialiai turėtų priimti įgaliojimus ir galėtų bandyti valdyti regioną per atstumą.

Tiesioginis valdymas Katalonijoje yra labai nepopuliarus. Prieš jo lyderių bandymą atsiskirti nuo Ispanijos regionas turėjo reikšmingą autonomiją.

Regiono parlamentui spalio 27 dieną vienašališkai paskelbus Katalonijos nepriklausomybę, centrinė premjero M.Rajoy vyriausybė įvedė tiesioginį valdymą, atleido vietos valdžią, paleido parlamentą ir sušaukė pirmalaikius rinkimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius