-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 10 28 /16:18

Madride prasidėjo Katalonijos nepriklausomybės priešininkų demonstracija, nušalintas Katalonijos lyderis ragina priešintis

Ispanijos sostinėje Madride tūkstančiai žmonių šeštadienį išėjo į gatves protestuoti prieš pusiau autonominio regiono Katalonijos regiono paskelbtą nepriklausomybę.
Protestas Madride
Protestas Madride / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Suprasti akimirksniu

  • Madride tūkstančiai žmonių šeštadienį išėjo į gatves protestuoti prieš Katalonijos regiono paskelbtą nepriklausomybę;
  • Nušalintas Katalonijos lyderis Carlesas Puigdemont'as kreipėsi į katalonus, ragindamas taikiai priešintis Madrido tiesioginiame valdymui.

Demonstrantai susirinko į mitingą Kolumbo aikštėje; daugelis mojuoja Ispanijos vėliavomis arba yra jomis apsigobę.

Ši demonstracija surengta po vienos iš neramiausių dienų Ispanijoje per kelis pastaruosius dešimtmečius.

Paragino priešintis

Tuo metu šeštadienį nušalintas Katalonijos lyderis Carlesas Puigdemont'as šeštadienį kreipėsi į katalonus, ragindamas taikiai priešintis Madrido tiesioginiame valdymui, skelbia BBC.

Jis pažadėjo tęsti „darbus, kuriant laisvą šalį“. Kur būdamas į regioninės visuomeninės televizijos TV3 žiūrovus kreipėsi C.Puigdemont'as, neatskleidžiama.

Geriausias būdas apginti, ką iki šiol esame pasiekę – tai demokratinis priešinimasis 155-ojo straipsnio taikymui, – sakė C.Puigdemont'as.

Šis trumpas C.Puigdemont'o kreipimasis per televiziją, atrodo, buvo iš anksto įrašytas. Jį buvo galima suprasti kaip atsisakymą paklusti centrinės vyriausybės sprendimui pašalinti iš pareigų Katalonijos regiono lyderį ir jo vyriausybės narius.

„Geriausias būdas apginti, ką iki šiol esame pasiekę – tai demokratinis priešinimasis 155-ojo straipsnio taikymui“, – sakė C.Puigdemont'as, turėdamas omenyje Ispanijos konstitucijos straipsnį, leidžiantį Madridui perimti regionų valdžios galias.

Tuo pat metu Ispanijos televizija „La Sexta“ tiesiogiai transliavo, kaip C.Puigdemont'as pietauja viename bare Žironos miesto centre ir retkarčiais buvo sutrikdomas gyventojų, prašančių nusifotografuoti asmenukėms.

C.Puigdemont'as kalbėjo iš tribūnos su oficialia Katalonijos regioninės vyriausybės emblema. Už jo stovėjo Katalonijos ir Europos Sąjungos vėliavos, bet nebuvo Ispanijos nacionalinės vėliavos.

Penktadienį rytinio Katalonijos regiono įstatymų leidėjai priėmė nepriklausomybės deklaraciją. Kiek vėliau Ispanijos Senatas suteikė centrinei vyriausybei įgaliojimus įvesti tiesioginį valdymą maištingame regione ir atstatydinti jo separatistinę vyriausybę.

Oficialus sprendimas dėl Katalonijos regiono lyderių pašalinimo iš pareigų buvo paskelbtas šeštadienį paryčiais Madrido vyriausybės oficialiajame leidinyje.

Ispanija šeštadienį Katalonijoje įvedė tiesioginį valdymą ir pakeitė jos vadovus bei aukščiausio rango pareigūnus, siekdama numalšinti nepriklausomybės siekius.

Šie žingsniai šalį pastūmėjo į nepažįstamus vandenis ir sukėlė susirūpinimą Europoje.

Kad išreikštų paramą Ispanijos vientisumui, Madride susirinko tūkstančiai žmonių, o vyriausybė oficialiu raštu nušalino regiono lyderį Carlesą Puigdemont'ą ir jo pavaduotoją Oriolį Junquerasą.

Šiuo raštu Katalonijos administratore paskelbta vicepremjerė Soraya Saenz de Santamaria.

Tai pirmasis kartas nuo represinio diktatoriaus Francisco Franco valdymo 1939–1975 m., kai centrinė vyriausybė suvaržė šio regiono autonomiją.

Madridas taip pat atleido regiono policijos (Mossos d'Esquadra) vadą Josepą Lluisą Trapero, kuris buvo laikomas Katalonijos separatistų lyderių sąjungininku. Jo įgaliojimai buvo parduoti Ispanijos vidaus reikalų ministrui Juanuio Ignacio Zoido.

Manoma, kad šis žingsnis dar labiau padidins įtampą per didžiausią politinę Ispanijoje per keletą pastarųjų dešimtmečių.

Praėjus dienai po to, kai Katalonijos parlamentarai nubalsavo atsiskirti nuo Ispanijos, prie regioninės vyriausybės būstinės greta viena kitos tebeplevėsavo regiono ir nacionalinės vėliavos.

Po ištisą naktį vykusios šventės su fejerverkais Barselonos gatvės buvo pustuštės, o aplink nacionalinės policijos regioninį štabą buvo sustiprinta apsauga.

Madrido centrinėje Kolumbo aikštėje (Plaza de Colon) susirinko apie 3 tūkst. žmonių; daugelis mojuoja Ispanijos vėliavomis, o per garsiakalbius aidi populiari daina „Y Viva Espana“ („Tegyvuoja Ispanija“).

Vaiką vežimėlyje stumiantis tėvas laikė plakatą su užrašu „Kartu“. Kai kurie demonstrantai laikė plakatus su užrašais, reikalaujančiais įkalinti C. Puidgemont'ą įkalinti.

„Tai, kas nutiko Katalonijoje, yra gėdinga“, – apgailestaudamas pasakojo 41-erių protestuotojas Carlosas Fernandezas, vienoje kasykloje dirbantis inžinieriumi.

Konkuruojantys susibūrimai

Siekdamas numalšinti „nepaklusnumo skatinimą“ premjeras Mariano Rajoy po penktadienio balsavimo Katalonijoje perėmė plačius įgaliojimus, kuriuos jam suteikė Senatas, vadovaudamasis anksčiau niekada nenaudotu Konstitucijos straipsniu, skirtu suvaldyti nepaklusnius 17 Ispanijos regionų.

Jis atleido Katalonijos vyriausybę ir parlamentą bei paskelbė gruodžio 21 dieną vyksiančius rinkimus, per kuriuos bus išrinkti nauji deputatai.

Šeštadienį M.Rajoy prie atleistųjų pridėjo ir aukščiausio rango policijos pareigūną J.L.Traperą, kurį Madridas kaltina nepaklusus teismo nurodymams blokuoti uždraustą spalio 1 d. referendumą dėl nepriklausomybės.

Tąsyk balsavimui trukdė Ispanijos nacionalinės policijos ir sukarintosios pajėgos, nevengusios naudoti smurto.

Šį savaitgalį visų akys bus nukreiptos į C.Puigdemont'ą ir jo komandą – ar jie paklusniai užleis vietą laikiniesiems atstovams iš Madrido.

S.Saenz de Santamaria šeštadienį dar turi susitikti su valstybės sekretoriais, kurie tikriausiai bus paskirti atsakingais už Katalonijos regiono ministerijas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius