-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 10 31 /2017 11 01

Teroro išpuolis Niujorke: Manhatane pikapas pražudė aštuonis žmones, rastas raštelis rodo ryšį su ISIS

JAV, Niujorke, žemutiniame Manhatane, netoli memorialo Rugsėjo 11-osios aukoms atminti, antradienį užpuoliko Saifulos Sajipovo vairuojamas nuomotas pikapas užvažiavo ant dviračių tako. Automobilis maždaug 20 kvartalų važiavo pakeliui kliudydamas pėsčiuosius ir dviratininkus, vėliau trenkėsi į mokyklinį autobusą. Po avarijos policija įtariamąjį sulaikė. Pirminiais duomenimis, mažiausiai 8 žmonės žuvo, dar apie 11 sužeisti. Anot policijos, šis išpuolis tiriamas kaip teroro aktas.
Manhatane automobilis rėžėsi į žmones
Manhatane automobilis rėžėsi į žmones / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Teroro išpuolio Niujorke įvykių seka

  • 15 val. 6 min. (21 val. 6 min. Lietuvos laiku) Niujorko Manhatano rajone sunkvežimis įvažiavo į dviračių taką ir taranavo keletą dviratininkų bei pėsčiųjų
  • Vėliau sunkvežimis rėžėsi į mokyklinį autobusą
  • Užpuoliką pašovė policija; jis sulaikytas ir nugabentas į ligoninę
  • Skelbiama, kad užpuolikas – 29-erių Saifula Sajipovas iš Uzbekistano. Jis 2010 metais imigravo į JAV
  • Per išpuolį žuvo mažiausiai 8 žmonės, dar mažiausiai 11 sužeista, tarp jų yra ir vaikai
  • Išpuolio motyvai kol kas neaiškūs, išpuolis vertinamas kaip teroro aktas

Papildyta 15:40 val. Popiežius Pranciškus trečiadienį pasmerkė pastaruoju metu pasaulyje įvykdytas teroro atakas, tarp kurių yra aštuonių gyvybių pareikalavęs antradienio išpuolis Niujorke, ir sakė, kad liūdi dėl šių įvykių.

„Man liūdna dėl šių teroristinių atakų pastarosiomis dienomis Somalyje, Afganistane, ir, vakar, Niujorke“, – sakė jis per tradicinę „Viešpaties Angelo“ maldą Šv. Petro aikštėje.

Jis prašė žmonių melsti, kad Dievas „pakeistų teroristų širdis ir išvaduotų pasaulį nuo neapykantos ir žudikiškos beprotybės, kuri piktnaudžiaudama Dievo vardu sėja mirtį“. Pontifikas pridūrė, kad meldžiasi už aukas ir jų artimuosius.

Papildyta 15:20 val. „The New York Post“ skelbia, kad pareigūnai S.Sajipovo vairuotame pikape rado ne tik įtartinus raštelius, kurie patvirtina užpuoliko ištikimybę IS grupuotei, bet ir šios džihadistų organizacijos vėliavos nuotrauką.

Papildyta 12:50 val. Uzbekistano prezidentas trečiadienį pasiūlė pagalbą JAV pareigūnams, tiriantiems ataką Niujorke.

„Uzbekistanas pasirengęs panaudoti visas jėgas ir išteklius, kad padėtų tirti šį teroro aktą“, – sakė prezidentas Šavkatas Mirzijojevas, kuris taip pat pareiškė užuojautą JAV prezidentui Donaldui Trumpui. Pareiškimas paskelbtas Užsienio reikalų ministerijos interneto svetainėje.

Š.Mirzijojevo pareiškime užpuoliko tapatybė ar pilietybė oficialiai nepatvirtinamos.

„Scanpix“ nuotr./Šavkatas Mirzijojevas
„Scanpix“ nuotr./Šavkatas Mirzijojevas

„Mes smerkiame bet kokias ekstremizmo ir terorizmo formas ir apraiškas, – sakė jis. – Šiam negailestingam ir labai žiauriam nusikaltimui negali būti jokio pateisinimo.“

Uzbekistanas, musulmoniška, neturtinga buvusi sovietinė respublika centrinėje Azijoje, drauge su kitomis regiono šalimis virto kovotojų šaltiniu „Islamo valstybei“ (IS) ir kitoms džihadistų grupuotėms.

Nevyriausybinė organizacija „International Crisis Group“ šiemet apskaičiavo, kad užsirašyti į IS gretas galėjo 2-4 tūkst. kovotojų iš centrinės Azijos.

Papildyta 07.31 val. Kol kas ISIS atsakomybės dėl išpuolio neprisiėmė. Tuo tarpu aiškėja, kad tarp aštuonių žuvusiųjų yra penki argentiniečiai, kurie į Manhataną atvyko atostogų. Per išpuolį taip pat žuvo viena Belgijos pilietė.

Papildyta 2.58 val. JAV žiniasklaida skelbia, kad užpuoliko Sayfullo Saipovo naudotame pikape aptiktas raštelis, kuriame nurodyta, kad „ši ataka įvykdyta ISIS (Islamo Valstybės) vardu“. Tai CNN patvirtino aukšto rango teisėsaugos pareigūnas.

VIDEO: Manhatene į pėsčiuosius ir dviratininkus rėžėsi pikapas

Skelbiama, kad raštelis parašytas anglų kalba.

Papildyta 02.30 val. Kaip praneša CNN, įtariamasis užpuolikas jau po operacijos. Su juo dar prieš operaciją kalbėjosi teisėsaugos pareigūnai, kol kas nežinoma, ar užpuolikas jiems ką nors pasakė.

Papildyta 01.45 val. Kaip praneša CNN, įtariamasis Sayfullo Saipovas „Home Depot“ pikapą, su kuriuo įvykdė teroro ataką, išsinuomojo tą pačią dieną Naujajame Džersyje.

Paviešinta ir užpuoliko nuotrauka.

Papildyta 01.30 val. Vėliau Donaldas Trumpas JAV žiniasklaidai išplatino oficialų pareiškimą: „Mūsų mintys ir maldos yra su šiandienos terorizmo akto Niujorke aukomis ir jų šeimomis. Mano administracija visapusiškai palaikys Niujorko policijos departamentą, taip pat atlikdama bendrą tyrimą su Federaliniu tyrimų biuru. Dėkojame visiems pareigūnams, kurie sustabdė įtariamąjį ir suteikė skubią pagalbą nukentėjusiems. Šie drąsūs vyrai ir moterys įkūnija tikrąją Amerikos atsparumo ir drąsos dvasią. Aš ir toliau atidžiai stebiu įvykius“.

Papildyta 00.30 val. Dar vienoje tviteryje paskelbtoje žinutėje JAV prezidentas Donaldas Trumpas prakalbo ir apie teroristinę grupuotę ISIS. Vis tik, kaip nurodo CNN, policija oficialiai nepranešė, kad užpuolikas Sayfullo Saipovas būtų susijęs su šia grupuote.

„Mes negalime leisti ISIS sugrįžti ar patekti į mūsų šalį, po to, kai nugalėjome juos Artimuosiuose Rytuose ir visur kitur. Užtenka!“

Papildyta 00.15 val. Anot JAV žiniasklaidos, teroro išpuolį surengė 29-erių Sayfullo Saipovas – imigrantas, kuris į JAV atvyko 2010 metais iš Uzbekistano. Jis, anot CNN, gyvena Tampoje, Floridos valstijoje.

Papildyta 23.55 val. Per sulaikymo operaciją užpuolikas buvo pašautas į pilvo sritį. Anot policijos, šiuo metu užpuolikas yra ligoninėje, jam atliekama operacija, tikimasi, kad jis išgyvens.

Papildyta 23.49 val. Surengtoje spaudos konferencijoje Niujorko meras Billas de Blasio patvirtino, kad tai buvo teroro aktas.

„Tai buvo teroro aktas, ir ypač bailus teroro aktas“, – sakė meras.

Baltieji rūmai pranešė, kad apie incidentą buvo informuotas prezidentas Donaldas Trumpas.

Papildyta 23.37 val. Naujausiais duomenimis, per išpuolį iš viso žuvo aštuoni žmonės. Šeši žuvo išpuolio vietoje, dar du mirė ligoninėje.

Papildyta 23.33 val. CNN šaltiniai praneša, kad iš automobilio išlipęs užpuolikas šaukė „Allah Akhbar“, todėl gali būti, kad jis susijęs su „Islamo valstybe“ ar kita islamistine teroristine organizacija. CNN šaltiniai teigia, kad šio įvykio tyrimą perima FTB, nes jis vertinamas kaip teroro aktas.

Papildyta 23.27 val. Liudininkė Carina įvykio metu buvo atvažiavusi pasiimti sūnaus iš mokyklos. Ji pasakojo vietinei televizijai WCBS-TV: „Aš mačiau daug dūmų, o kai pasiekiau gatvės kampą, pamačiau ant gatvės krentančius žmones ir tą vaikiną... Aš nežinau, ką jis laikė. Tai buvo kažkas panašaus į pneumatinį šautuvą, bet jis juo taikėsi ir tai vyko netoli mokyklos. Visi aplink ėmė šaukti: „šaudo“, „šaudo“ ir mes visi ėmėme bėgti. Mes bėgome taip greitai, kaip tik galėjome. Visi stengėsi kuo greičiau pačiupti savo vaikus ir pasislėpti kavinėje.“

Papildyta 23.12 val. Niujorko policija savo „Twitter“ paskyroje pranešė, kad užpuolikas vis dėlto buvo vienas. Jis, užvažiavęs ant dviračių tako, bandė numušti kuo daugiau dviratininkų bei pėsčiųjų, o vėliau atsitrenkė į kitą automobilį.

Tuo metu, kai jis iššoko iš mašinos, jį sulaikė ir nuginklavo į įvykio vietą atskubėję policininkai. Jie ir paleido liudininkų girdėtus šūvius.

Įtariamasis išlipo iš automobilio laikydamas netikrus ginklus, sakė pareigūnai.

Kaip pranešė gelbėjimo tarnybos, incidentas įvyko 15 val. 6 min. (21 val. 6 min. Lietuvos laiku) Traibekos rajone, netoli kelių mokyklų, Niujorkui švenčiant Heloviną.

Liudininkai pasakoja, kad vienas užpuolikas kažką nerišliai rėkė, o siaubo ištikti žmonės bėgo nuo jo kuo toliau rėkdami, kad jis turi pistoletą.

Kitas liudininkas pasakojo, kad vos išgirdęs šūvius, tiesiog pasileido bėgti, nes labai išsigando.

Tai pirmas daug aukų pareikalavęs incidentas Niujorke nuo gegužės 18 dienos, kai vienas JAV karinio jūrų laivyno veteranas Taimso aikštėje automobiliu rėžėsi į pėsčiuosius, užmušdamas 18-metę iš Mičigano ir sužeisdamas dar 22 žmones.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius