Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Maskva atmeta pranešimą apie įtariamo Skripalių nuodytojo tapatybę

Maskva atmetė vienos autoritetingos tyrimų grupės pranešimą, kad vienas iš dviejų įtariamųjų, siejamų su buvusio rusų dvigubo agento Sergejaus Skripalio apnuodijimu Didžiojoje Britanijoje, yra aukštų apdovanojimų pelnęs Rusijos karinės žvalgybos pulkininkas.
Aleksandras Miškinas ir Anatolijus Čepiga
Aleksandras Petrovas ir Ruslanas Boširovas / Solsberio policijos nuotr.

Jungtinėje Karalystėje įsikūrusi tiriamosios žurnalistikos grupė „Bellingcat“ trečiadienį paskelbė, kad įtariamojo, anksčiau britų tarnybų įvardyto kaip Ruslanas Boširovas, iš tikrųjų yra Anatolijus Čepiga – karinės žvalgybos tarnybos GRU pulkininkas, pelnęs Rusijos didvyrio medalį, aukščiausią savo šalies apdovanojimą.

Vis dėlto Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova šį pranešimą atmetė ir atkreipė dėmesį, kad jis buvo paskelbtas maždaug tuo metu, kai Jungtinių Tautų Generalinės Asamblėjos sesijoje kalbą turėjo sakyti Britanijos ministrė pirmininkė Theresa May.

„Nėra nė vien įrodymo – taigi, jie tęsia savo informacijos kampaniją, kurios pagrindinis tikslas – nukreipti dėmesį nuo pagrindinio klausimo: KAS ĮVYKO SOLSBERYJE?“ – M.Zacharova vėlai trečiadienį parašė per „Facebook“.

„Lieka klausimas: kada bus pateikta kokių nors įrodymų, kad kas nors yra susijęs su apnuodijimu Solsberyje, kaip tai vadina Londonas?“

Trečiadienį sakydama kalbą Th.May vėl užsipuolė Maskvą dėl kovą Anglijos pietiniame Solsberio mieste įvykdytą S.Skripalio ir jo dukters Julijos apnuodijimą Sovietų Sąjungoje sukurta nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“.

„Rusija tesiekė klaidinti desperatiškai klastojimais“, – pabrėžė ji.

„Bellingcat“ nurodė, kad 39 metų A.Čepiga yra baigęs Tolimųjų Rytų kariuomenės vadų aukščiausiąją mokyklą Blagoveščensko mieste – vieną pagrindinių Rusijos karo akademijų, rengiančių jūrų pėstininkus ir specialiųjų pajėgų karius.

„Scanpix“ nuotr./Ruslanas Boširovas (kairėje( ir Aleksandras Petrovas
„Scanpix“ nuotr./Ruslanas Boširovas (kairėje( ir Aleksandras Petrovas

Jis yra kovojęs Čečėnijoje ir galbūt Rytų Ukrainoje. 2014 metais A. Čepiga buvo apdovanotas Rusijos didvyrio medaliu už „dalyvavimą taikos palaikymo misijoje“. Tikėtina, kad taip buvo įvardytas konfliktas Ukrainoje.

„Bellingcat“ rašo, kad „labai tikėtina“, jog Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pažįsta A.Čepigą, nes valstybės vadovas tokius aukštus apdovanojimus įteikia asmeniškai.

Kasmet Rusijos didvyrio medalis skiriamas tik nedaugeliui asmenų, neretai – po mirties.

Tyrėjų grupė citavo vieną buvusį Rusijos kariškį, sakiusį, kad atrodo labai keista, jog aukštų apdovanojimų pelnęs karininkas, turintis pulkininko laipsnį, buvo pasiųstas į tokią operaciją.

Dėl to „galima manyti, kad darbas buvo užsakytas aukščiausiu lygiu“, „Bellingcat“ citavo savo šaltinį.

„Facebook“ nuotr./Julija ir Sergejus Skripaliai
„Facebook“ nuotr./Julija ir Sergejus Skripaliai

Šį mėnesį V.Putinas sakė, kad abu vyrai, Britanijos įtariami Skripalių apnuodijimu, yra „civiliai“.

R.Boširovas ir Aleksandras Petrovas neseniai davė keistą interviu Kremliaus finansuojamai televizijai RT ir tvirtino, kad Solsberyje lankėsi kaip turistai. Šie jų pareiškimai buvo išjuokti Rusijoje ir užsienyje.

Kai kurie apžvalgininkai kėlė prielaidą, kad abu žvalgybos agentūros agentai buvo pakišti savo viršininkų, nes nesugebėjo sėkmingai atlikti savo misijos.

„Nuo didvyrio iki nulio“, – savo „Twitter“ žinute konstatavo „Bellingcat“, paskelbusi savo pranešimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius