Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 01 14 /21:35

Maskva: ES žingsnis dėl Irano branduolinio susitarimo kelia „naujos eskalacijos“ grėsmę

Rusija antradienį pasmerkė Europos Sąjungos sprendimą inicijuoti 2015 metų sutartimi dėl Irano branduolinės programos numatytą mechanizmą, pagal kurį šiitiškai respublikai gali būti sugrąžintos Jungtinių Tautų sankcijos dėl šios sutarties pažeidimų. Maskvos vertinimu, šis žingsnis kelia „naujos eskalacijos“ grėsmę.
Khalifa Haftaras Maskvoje
Khalifa Haftaras Maskvoje

„Neatmetame [galimybės], kad neapgalvoti europiečių veiksmai gali sukelti naują eskalaciją aplink Irano branduolinį susitarimą“, – sakoma Rusijos užsienio reikalų ministerijos pranešime.

Ministerija pridūrė, kad Maskva nemato „priežasties tokiam žingsniui“.

„Nesutarimų sprendimo mechanizmas buvo sukurtas visiškai kietokiems tikslams“, – pridūrė ministerija.

„Priežastys, dėl kurių susitarimas buvo sunkiai įgyvendinamas, yra gerai žinomos ir susijusios ne su Iranu“, o su vienašališku JAV pasitraukimu iš sutarties 2018 metais, po kurio Teheranui buvo įvestos naujos sankcijos, nurodė Maskva.

Ministerija pridūrė, kad Irano branduolinė programa „tebėra nuolat kontroliuojama TATENA (Tarptautinės atominės energijos agentūros)", ir toks priežiūros mastas iki šiol yra „beprecedentis“.

„Nepaisant visų iššūkių, Irano branduolinis susitarimas neprarado savo svarbos“, – nurodė ministerija.

Jungtinės Karalystės, Prancūzijos ir Vokietijos diplomatijos vadovai anksčiau antradienį pareiškė, kad nuo praėjusių metų gegužės Iranas palaipsniui atsitraukia nuo savo įsipareigojimų pagal branduolinį susitarimą ir nesilaiko pagrindinių apribojimų jo branduolinei programai.

„Mums neliko kito pasirinkimo, turint omenyje Irano veiksmus“, – sakoma pareiškime. Jame priduriama, kad Teheranas „nevykdo savo įsipareigojimų“ pagal daugiašalį susitarimą.

Tačiau šios šalys pabrėžė, kad „dar kartą pareiškia savo įsipareigojimą“ susitarimui ir išreiškė „ryžtą dirbti su visais dalyviais, kad jį išsaugotume“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius