Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Maskva: Rusija nori palaikyti ryšius su JAV, bet negali neatsižvelgti į J.Bideno žodžius

Maskva, nepaisant visko, nori toliau palaikyti ryšius su Vašingtonu viso pasaulio interesų labui, tačiau negali neatsižvelgti į JAV prezidento Joe Bideno pasisakymus, penktadienį pareiškė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas.

„Matote, kalbant apie Rusiją, prezidentas aiškiai pareiškė norą, nepaisant visko, toliau palaikyti santykius tarp abiejų šalių, nes tai atitinka ne tik mūsų valstybių, bet ir viso pasaulio interesus. Tačiau, žinoma, mes negalime neatsižvelgti į pono Bideno žodžius“, – sakė Rusijos prezidento atstovas žurnalistams.

D.Peskovas tai pareiškė paprašytas pakomentuoti kai kurių ekspertų išsakytą nuomonę, esą Jungtinės Valstijos santūriai reagavo į Rusijos prezidento Vladimiro Putino pasiūlymą surengti derybas su J.Bidenu, ir pasaulio laukia „naujas Šaltasis karas“.

„Stebėtojai ir specialistai užsidirba duonai skelbdami panašias prognozes. Mes, žinoma, visada tikimės geresnio, tačiau tuo pat metu visada esame pasiruošę blogiausiam“, – sakė D.Peskovas.

„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Dmitrijus Peskovas
„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Dmitrijus Peskovas

Duodamas interviu, kurį trečiadienį paskelbė televizija „ABC News“, J.Bidenas buvo paklaustas, ar galvoja, kad V.Putinas, daugelio kaltinamas įsakęs apnuodyti opozicijos veikėją Aleksejų Navalną, galėtų būti apibūdinamas kaip „žudikas“.

J.Bidenas atsakė: „Taip.“

„[V.Putinas] už tai sumokės“, – duodamas interviu pabrėžė J.Bidenas, atsakydamas į klausimą apie išslaptintą JAV nacionalinės žvalgybos direktoriaus biuro ataskaitą, kur teigiama, kad V.Putinas sankcionavo įtakos darymo operacijas, kuriomis buvo siekiama padėti Donaldui Trumpui laimėti pernai lapkritį vykusius Jungtinių Valstijų prezidento rinkimus.

J. Bidenas Rusijos prezidentą pavadino „žudiku“ ir sulaukė Kremliaus atsako
Šis video įrašas matomas
15min prenumeratoriams.
putina ir bidena

Šis ir kiti JAV prezidento komentarai paskatino Rusiją vėliau trečiadienį atšaukti savo ambasadorių iš Vašingtono „konsultacijoms“. Toks žingsnis neturėjo precedento per abiejų šalių diplomatinių santykių pastarojo meto istoriją.

„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Vladimiras Putinas
„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Vladimiras Putinas

Trečiadienį komentuodama Rusijos žingsnį, Baltųjų rūmų atstovė Jen Psaki pabrėžė, kad „būsime tiesmukiški, netylėsime apie mums rūpimus dalykus ir tikrai bus taip, kaip vakar vakare sakė prezidentas – rusai tikrai bus patraukiami atsakomybėn dėl savo veiksmų.“

V.Putinas ketvirtadienį pakvietė JAV prezidentą J.Bideną surengti virtualias derybas.

Jis taip pat pasišaipė iš JAV lyderio pareiškimų, cituodamas darželinukų posakį „kas ant kito sako, tas ant savęs pasisako“, taip pat palinkėjo 78 metų J.Bidenui „sveikatos“.

Žudiku pavadintas V.Putinas sureagavo: „Kas ant kito sako – ant savęs pasisako“
Šis video įrašas matomas
15min prenumeratoriams.
putinas

„Pasiūlė aptarti situaciją“

V.Putinas pasiūlė J.Bidenui pabendrauti atviru formatu, kad Amerikos prezidentas beprecedenčiais pareiškimais galutinai nesužlugdytų dvišalių santykių, sakė D.Peskovas.

„Tarp dviejų prezidentų negali būti debatų. Jis pasiūlė tiesiog pabendrauti, pratęsti dviejų valstybių vadovų dialogą“, – sakė Kremliaus atstovas.

„Tiesioginiame eteryje – nes ponas Bidenas paskelbė tam tikrų pareiškimų, gana beprecedenčių pareiškimų. Kad tokie pareiškimai galutinai nesužlugdytų dvišalių Rusijos ir Amerikos santykių, kurie ir taip jau yra apverktinos būklės, prezidentas Putinas pasiūlė aptarti šią situaciją“, – kalbėjo jis.

Anot D.Peskovo, atviras pokalbis būtų įdomus ir amerikiečiams, ir rusams.

„Kadangi prezidento Bideno žodžiai buvo gana beprecedenčiai, tai ir čia nereikėtų atmesti beprecedenčių bendravimo formatų“, – pridūrė jis.

D.Peskovo taip pat buvo paklausta, ar Kremlius svarsto galimybę, kad J.Bidenas gali atmesti V.Putino pasiūlymą surengti pokalbį, ir kaip vertintų tokį žingsnį.

„Prezidentas pateikė iniciatyvą, pateikė pasiūlymą – beje, po prezidento Bideno labai blogo pasisakymo. Galiu jį apibūdinti tik žodžiu „blogas“. Prezidentas pasakė, kad nepaisant visko nėra prasmės žaisti megafonų diplomatijos, keistis kandžiomis pastabomis“, – sakė jis.

„Prasminga tęsti Rusijos ir JAV santykius. Tai – RF prezidento Putino pasaulėžiūra ir požiūris. Tačiau aš negaliu kalbėti apie prezidento Bideno potencialų požiūrį“, – pridūrė D.Peskovas.

„Vargu bau jie (mėginimai) tęsis amžinai. Pateiktas paklausimas. Čia nereikalingi jokie mėginimai. Pateiktas paklausimas. Atsakymas į jį arba yra, arba nėra. Jei atsakymo nėra – iš esmės tai reiškia, kad taip bendrauti atsisakoma“, – sakė V.Putino atstovas spaudai.

Rusijos santykiai su JAV ir Europos Sąjunga jau yra atsidūrę sudėtingiausioje nuo Šaltojo karo laikų padėtyje, Maskvai 2014 metais aneksavus Ukrainai priklausantį Krymą, pradėjus kištis į rinkimus, surengus kibernetinių atakų ir neseniai įkalinus rusų opozicionierių A.Navalną, anksčiau apnuodytą, jo paties teigimu, Kremliaus nurodymu. Rusijos valdžia jai metamus kaltinimus neigia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius