Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Meksikoje suimtas liūdnai pagarsėjusio narkotikų karaliaus „El Chapo“ sūnus

Meksikos saugumo pajėgos ketvirtadienį suėmė įkalinto narkotikų barono Joaquino Guzmano pravarde „El Chapo“ sūnų ir, likus kelioms dienoms iki JAV prezidento Joe Bideno vizito į šią šalį, pasiekė svarbią pergalę kovoje su galingais karteliais.
Ovidio Guzmano suėmimo operacijos metu
Ovidio Guzmano suėmimo operacijos metu / „AFP“/„Scanpix“

Ovidio Guzmanas, pravarde „El Raton“, buvo sugautas šiaurės vakariniame Kuljakano mieste ir kariniu lėktuvu nuskraidintas į sostinę Meksiką, žurnalistams sakė gynybos ministras Luisas Cresencio Sandovalis.

Jis teigė, kad suėmimas buvo šešis mėnesius trukusio žvalgybos darbo rezultatas. 32-ejų vyras, kaip įtariama, padėjo vykdyti savo tėvo operacijas nuo tada, kai 2017 metais „El Chapo“ buvo išduotas Jungtinėms Valstijoms.

Vašingtonas pasiūlė iki 5 mln. dolerių atlygį už informaciją, padėsiančią pagauti O.Guzmaną, kaltindamas jį buvus vienu pagrindinių liūdnai pagarsėjusio Sinaloa kartelio veikėju.

Po suėmimo Kuljakaną sukrėtė šaudynės ir padegimai. Tai vyksta Meksikos prezidentui Andresui Manueliui Lopezui Obradorui ruošiantis priimti J.Bideną kitą savaitę Meksike vyksiančiame Šiaurės Amerikos šalių vadovų susitikime, kurio darbotvarkėje daug dėmesio turėtų būti skirti saugumui.

Sinaloa valstijos gubernatorius Rubenas Rocha pranešė, kad šis smurtas pareikalavo Nacionalinės gvardijos nario gyvybės, o mažiausiai 28 žmonės buvo sužeisti. Jis pridūrė, kad mokyklose buvo sustabdytos pamokos, mieste atšauktos sporto varžybos.

O.Guzmano parankiniams įnirtingai reaguojant į jo suėmimą, Kuljakano oro uoste buvo apšaudyti keleivinis ir oro pajėgų lėktuvai.

Socialiniuose tinkluose paskelbtuose vaizdo įrašuose matyti, kaip šaudant keleiviai ir oro linijų bendrovės „Aeromexico“ darbuotojai terminale slepiasi už stendų. Pranešimų apie sužeistuosius negauta.

Keliose miesto sankryžose kartelio kovotojai padeginėjo automobilius ir sunkvežimius, o valdžios institucijos pranešė apie 19 kelių blokadų.

„El Chapo“ Jungtinėse Valstijose atlieka laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmę už tai, kad per 25 metus į JAV kontrabanda įvežė šimtus tonų narkotikų.

Tačiau jo kartelis tebėra vienas galingiausių Meksikoje. Vašingtonas jį kaltina naudojantis opioidų epidemija užtvindžius bendruomenes fentaniliu – sintetiniu narkotiku, maždaug 50 kartų stipresniu už heroiną.

Pasak JAV valstybės departamento, O.Guzmanas ir vienas iš jo brolių kaltinami prižiūrėję keliolika metamfetamino laboratorijų Sinaloa ir rengę sąmokslą platinti kokainą bei marihuaną.

Jis taip pat įtariamas įsakęs nužudyti informatorius, narkotikų prekeivį ir meksikiečių dainininką, atsisakiusį koncertuoti jo vestuvėse.

Ankstesnis nesėkmingas suėmimas

O.Guzmanas jau kartą buvo trumpam suimtas – tai įvyko 2019 metais. Tačiau saugumo pajėgos narkotikų karaliaus sūnų išlaisvino po to, kai jo kartelis pradėjo visuotinį puolimą.

Tąkart, ginkluotiems užpuolikams surengus masinį puolimą iš kulkosvaidžių ir gatves užvertus degančiais automobiliais, Kuljakane žuvo keli žmonės.

Jo paleidimas sukėlė aštrią A.M.Lopezo Obradoro kritiką. Prezidentas tuomet teigė, kad šis sprendimas priimtas siekiant apsaugoti miesto, kuriame gyvena apie 800 tūkst. žmonių, civilių gyvybes.

Saugumo ekspertas Davidas Saucedo teigė, kad O.Guzmano sulaikymas buvo „pasekmė ne [būsimo] J.Bideno vizito, o spaudimo, kurį amerikiečiai darė vyriausybei“ nuo nepavykusio suėmimo 2019-aisiais.

Meksikos užsienio reikalų ministras Marcelo Ebrardas sumenkino paspartinto ekstradicijos proceso perspektyvas, sakydamas, kad O.Guzmano teismo procesas bus vykdomas Meksikoje.

Nuo pat atėjimo į valdžią 2018 metais A.M.Lopezas Obradoras stengiasi pažaboti žiaurų smurtą šioje Šiaurės Amerikos šalyje.

Jis pasisakė už „apkabinimų, o ne kulkų“ strategiją, kuria siekiama kovoti su smurtiniais nusikaltimais jų ištakose – kovojant su skurdu ir nelygybe pasitelkiant socialines programas, o ne kariuomenę.

Kairuolis paprašė Jungtinių Valstijų investuoti į regiono ekonominį vystymąsi, o ne siųsti karinius sraigtasparnius ir kitus ginklus kovai su narkotikų prekeiviais.

Nuo 2006-ųjų, kai Meksikos vyriausybė prieštaringai vertinamu žingsniu kovai su narkotikų karteliais pasitelkė kariuomenę, šalyje užregistruota daugiau kaip 340 tūkst. žmogžudysčių, dėl daugumos kurių kaltinamos nusikalstamos grupuotės.

Sekmadienį kartelio šauliai užpuolė kalėjimą pasienio mieste Siudad Chuarese. Per išpuolį žuvo beveik 20 žmonių, o 25 kaliniai pabėgo.

Kitą dieną per policijos operaciją, kurios metu buvo siekiama sugauti pabėgusius kalinius, žuvo septyni žmonės.

Pasak pareigūnų, ketvirtadienį per susišaudymą su saugumo pajėgomis žuvo vienas iš pabėgusiųjų – gaujos lyderis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius