Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

MI6 vadovas: Rusija sulaužė šnipų taisykles ir yra neverta pasitikėjimo

Jungtinės Karalystės žvalgybos tarnybos MI6 vadovas Alexas Youngeris pareiškė, kad Rusija sulaužė vieną svarbiausių šnipų pasaulio taisyklių, todėl šia šalimi daugiau nebus pasitikima. Kremlius inicijavo pas britus perbėgusio buvusio dvigubo agento Sergejaus Skripalio nužudymą, nors prieš tai jį atidavė Londonui per šnipų mainus, rašo „Business Insider“.
MI6 vadovas Alexas Youngeris
MI6 vadovas Alexas Youngeris / „Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr.

A.Youngerio teigimu, kai S.Skripalis Solsberyje buvo atakuotas nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“, britų šnipai buvo tiesiog priversti pakeisti nuomonę apie Maskvos veiksmus. Jungtinė Karalystė teigia, kad išpuolį Solsberyje suplanavo Rusijos karinė žvalgyba GRU.

Savo kalboje Šv. Andriaus universiteto Škotijoje studentams A.Youngeris teigė, kad Londonas tikėjo Maskva, kai Rusija 2010 metais suteikė malonę S.Skripaliui, kuris tuoj pat buvo iškeistas į namo sugrąžintus rusų agentus.

Esą MI6 žvalgybininkai manė, kad apsikeitimas agentais „turėjo prasmės“ ir bus gerbiamas. Bet po S.Skripalio ir jo dukters Julijos apnuodijimo šių metų kovą nuomonę teko pakeisti.

„Facebook“ nuotr./Julija ir Sergejus Skripaliai
„Facebook“ nuotr./Julija ir Sergejus Skripaliai

„Ponas Skripalis į Jungtinę Karalystę atvyko pagal amerikiečių suderėtus mainus, o prieš tai Rusijos prezidentas (tuo metu Dmitrijus Medvedevas, – red.) suteikė jam malonę. Manėme, kad tai turi prasmę, bet daugiau tokių prielaidų nebedarysime“, – kalbėjo A.Youngeris.

2010 metais Rusija keturis šalį esą išdavusius asmenis iškeitė į dešimt JAV sugautų rusų agentų. Apsikeitimas šnipais įvyko Austrijos sostinės Vienos oro uoste, o tarp agentų buvo ir S.Skripalis.

Šaltojo karo metais tokie šnipų mainai būdavo įprasti. Abi pusės stengdavosi, jog tokie apsikeitimai įvyktų kuo sklandžiau – kad panašiai susitarti būtų galima ir vėliau.

„Šnipų tarnybos bando džentelmeniškai susitarti, kad agentai, kuriais apsikeičiama, nebūtų liečiami. Kad jie būtų saugūs“, – teigė Jungtinio Karališkojo tarnybų instituto (RUSI) ekspertas Jonathanas Eyalas.

Bakingamo universiteto Saugumo ir žvalgybos studijų centro direktorius, profesorius Anthony Gleesas pritarė: „Rusija šnipų mainus vertina labai rimtai, nes žino, kad nepavykus daugiau niekas niekuo su Maskva nesimainys.“

„Jei Rusija tikrai norėjo nužudyti Skripalį, egzekuciją jam buvo galima surengti kalėjime. Tad priežastis, kodėl ryžtasi bandyti jį eliminuoti Jungtinės Karalystės teritorijoje, turėjo būti rimta. Svarstymai, kad rusai kone linksminosi, nėra rimti“, – tvirtino A.Gleesas.

Anot MI6 vadovo A.Youngerio, Rusija gyvena „nuolatinės konfrontacijos“ su Jungtine Karalyste režimu. Jis įspėjo Kremlių nenuvertinti britų ryžto kovoti su pastangomis kištis į šalies politinį gyvenimą,

„Rusija yra padariusi išvadą, kad reikia mesti pajėgumus kovai su mūsų institucijomis ir mūsų partnerystėmis. Mes ketiname Rusijos valstybei parodyti, kad bet kokia nauda, kurią ji mano išpešanti, nėra verta rizikos“, – teigė A.Youngeris.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius