-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mianmaro chunta suėmė Aung San Suu Kyi bendražygio advokatę

Iškili Mianmaro teisininkė, ginanti nušalintos lyderės Aung San Suu Kyi artimą sąjungininką, buvo suimta ir apkaltinta terorizmo finansavimu, penktadienį pranešė su byla susijęs šaltinis.
Aung San Suu Kyi
Aung San Suu Kyi / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Aung San Suu Kyi vyriausybė buvo nušalinta pernai vasario 1-ąją per karinį perversmą, nutraukusį trumpą demokratijos laikotarpį šioje Pietryčių Azijos valstybėje. Perversmą surengę generolai tvirtino, kad Aung San Suu Kyi ir jos Nacionalinė lyga už demokratiją (NLD) suklastojo 2020 metų rinkimų rezultatus.

Perversmas išprovokavo didžiulio masto protestus, kuriuos chunta ėmėsi slopinti brutaliomis represijomis.

Aung San Suu Kyi, 76 metų Nobelio taikos premijos laureatė, nuo perversmo laikoma namų arešto sąlygomis, o daugelis jos vyriausybės narių buvo įkalinti arba slapstosi.

Advokatė Yut Nu Aung buvo sulaikyta trečiadienį antrajame pagal dydį šalies mieste Mandalėjuje ir apkaltinta terorizmo finansavimu, naujienų agentūrai AFP sakė šaltinis, kalbėjęs su anonimiškumo sąlyga.

Ji atstovavo buvusiam Mandalėjaus regiono ministrui, vienam iš NLD lyderių Zawui Myintui Maungui , kuris, kaip ir Aung San Suu Kyi, teisiamas chuntos teisme dėl kaltinimų korupcija.

Vietos žiniasklaida taip pat pranešė apie Yut Nu Aung sulaikymą ir jai pareikštus kaltinimus, už kuriuos jai gresia nuo dešimties metų nelaisvės iki įkalinimo iki gyvos galvos.

Yut Nu Aung skirtas suėmimas iki gegužės 12 dienos, pridūrė šaltinis.

Nušalinti NLD įstatymų leidėjai yra sudarę šešėlinę Nacionalinės vienybės vyriausybę, kuri siekia atkurti civilių valdymą ir tvirtina vadovaujanti visoje šalyje veikiančioms vadinamosioms Liaudies gynybos pajėgoms.

Nacionalinės vienybės vyriausybę ir Liaudies gynybos pajėgas chunta yra paskelbusi „teroristais“, o tai reiškia, kad visiems, įskaitant žurnalistus, draudžiama su jomis bendrauti.

Aung San Suu Kyi advokatams nuo spalio taip pat uždrausta bendrauti su žiniasklaida.

Trečiadienį teismas sostinėje Neipide skyrė Aung San Suu Kyi penkerių metų laisvės atėmimo bausmę dėl kaltinimų paėmus 600 tūkst. dolerių (572 tūkst. eurų) kyšį grynaisiais ir aukso luitais iš buvusio Jangono vyriausiojo ministro.

Aung San Suu Kyi jau anksčiau buvo skirti šešeri metai nelaisvės už telekomunikacijų įstatymo pažeidimus, kurstymą protestuoti prieš kariuomenę ir COVID-19 taisyklių pažeidimą. Tačiau ji toliau bus laikoma namų arešto sąlygomis, kol baigsis visų bylų nagrinėjimas.

Vietos stebėsenos grupės duomenimis, per chuntos susidorojimą su kitaminčiais žuvo daugiau kaip 1 700 žmonių, maždaug 13 tūkst. asmenų buvo sulaikyta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius