-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Miestas Vokietijoje kenčia nuo COVID-19, bet mirštamumas itin mažas – pavyzdys kitiems?

Europoje pastebimas vis didesnis susirūpinimas dėl galingos antrosios koronaviruso pandemijos bangos – žmonės skiepijami dar labai lėtai, o aukų skaičius tik auga. Tiesa, vienas nedidelis Vokietijos miestas skelbiasi atradęs formulę, kaip išvengti didelių mirštamumo rodiklių – ir drakoniškų apribojimų esą visai nereikia, rašo „The Wall Street Journal“.
Tiubingene ypač stengiamasi saugoti senolius
Tiubingene ypač stengiamasi saugoti senolius / „Scanpix“ nuotr.

Pavasarį koronavirusas pietiniam Vokietijos Tiubingeno miestui smogė skaudžiai. Tačiau ten buvo skubiai imtasi priemonių.

Plačiai prieinamas ir dažniausiai nemokamas testavimas ar specialiai atpigintos kelionės taksi leido apsaugoti senolius, kuriuos COVID-19 dažniausiai ir palaužia.

Per pirmąją bangą, balandį, Tiubingeno, kur gyvena 89 tūkst. žmonių, didžiausioje ligoninėje dienas leido 70 COVID-19 pacientų iš jų 33 – intensyvios priežiūros skyriuje.

Tačiau dabar, nors antroji banga bent jau Vokietijoje gerokai didesnė nei pavasarį, ligoninėje COVID-19 sergančių pacientų tėra 35, o dalis jų perkelti iš kitų regionų. Intensyvios priežiūros skyriuje – vos 15 žmonių.

Visa tai reiškia, kad ligoninėje dabar, priešingai nei balandį, nereikia nukelti suplanuotų operacijų, o vietos pareigūnai tikina, kad tokia statistika – ne atsitiktinumas.

Vokietijoje situacija prasta

Tiubingene anksčiau nei kituose Vokietijos miestuose pradėta kuo dažniau testais tikrinti slaugos namų gyventojus, darbuotojus ir svečius.

Kelionės taksi subsidijuojamos 65 metų ir vyresniems keleiviams – kad jie nesinaudotų viešuoju transportu. Jaunesni žmonės raginami neiti į parduotuves 9–11 valandomis – kad senjorai neleistų laiko vienoje patalpoje su asmenimis, kurie gali nešioti virusą be jokių simptomų.

Dabartinio karantino savaitė, kai negali veikti restoranai ir kiti verslai, Vokietijos ekonomikai ir apskritai valstybei atsieina 27–57 mlrd. eurų, nes gamyklos stovi, o subsidijas reikia mokėti.

Rezultatas toks, kad Tiubingenui kova su pandemija kol kas kainavo pusę milijono eurų. Visos lėšos – iš miesto biudžeto.

Tuo tarpu viena dabartinio karantino savaitė, kai negali veikti restoranai ir kiti verslai, Vokietijos ekonomikai ir apskritai valstybei atsieina 27–57 mlrd. eurų, nes gamyklos stovi, o subsidijas reikia mokėti, skaičiuoja ekonominių tyrimų „Ifo“ institutas Miunchene.

O ir pandemija kur kas žiauresnė nei pavasarį. Tada Vokietija mirčių nuo koronaviruso skaičiavo gerokai mažiau nei, pavyzdžiui, Prancūzijoje ar Ispanijoje, tačiau dabar pagal šį rodiklį tos šalys jau aplenktos.

„Scanpix“/AP nuotr./Vokietija jau kuris laikas užsidariusi
„Scanpix“/AP nuotr./Vokietija jau kuris laikas užsidariusi

Visoje valstybėje pradeda trūkti vietų labiausiai užimtose ligoninėse, tad ligonius tenka pervežti į tuštesnes gydymo įstaigas. Daugiau nei pusė visų mirštančiųjų nuo COVID-19 Vokietijoje yra slaugos namų gyventojai.

Nemokami testai

Bet Tiubingene padėtis visiškai kitokia. Infekcijų maždaug tiek, kiek ir kaimyniniuose regionuose, bet tik vidutiniškai – senolių užsikrečia kur kas mažiau nei kitur.

Gruodžio viduryje skaičiuota, kad vos 10 proc. užsikrėtusiųjų per rudens bangą buvo sulaukę 65 metų. Visos Vokietijos rodiklis – 23 proc.

Tai reiškia, kad mirštamumas mieste nedidelis. Nuo pat pandemijos pradžios Tiubingeno universitetinėje ligoninėje, priimančioje COVID-19 pacientus, mirė tik 33 užsikrėtę asmenys.

Savo ruožtu slaugos namuose nuo pavasario mirė vos du asmenys, nors pačiais pirmaisiais protrūkio mėnesiais virusas palaužė 26 tokių įstaigų globotinius. Tiubingeno slaugos namuose nuo gegužės iki gruodžio pradžios apskritai neužfiksuotas nė vienas koronaviruso protrūkis.

Nuo pat pandemijos pradžios Tiubingeno universitetinėje ligoninėje, priimančioje COVID-19 pacientus, mirė tik 33 užsikrėtę asmenys.

Tokiose valstybinėse įstaigose privaloma dukart per savaitę tikrinti gyventojus ir darbuotojus, būtinas ir lankytojų testavimas. Visi slaugos namai iš vietos administracijos nemokamai gauna koronaviruso testų.

Negana to, pagrindinėse Tiubingeno aikštėse įsikūrusios mobilios medikų komandos irgi siūlo nemokamus koronaviruso testus.

„Scanpix“/AP nuotr./Vokietijoje daugiausia nuo koronaviruso miršta slaugos namų globotiniai
„Scanpix“/AP nuotr./Vokietijoje daugiausia nuo koronaviruso miršta slaugos namų globotiniai

Prieš Kalėdas tokia paslauga pasinaudojo šimtai žmonių, kurie po to vyko lankyti senyvų tėvų ir giminaičių, sako vietos Raudonojo Kryžiaus skyriaus vadovė, medikė Lisa Federle.

Užkirto kelią protrūkiams

Būtent L.Federle balandžio pradžioje inicijavo plataus testavimo programą ir nuo to laiko pati kartu su savanorių grupe darbuojasi pagrindinėje Tiubingeno aikštėje. Gruodžio 23-iąją tokia komanda atliko testus 500 žmonių, kitą dieną – dar 600.

„Svarbiausia – kuo atsakingiau saugoti pažeidžiamiausias grupes. O tai geriausia padaryti tikrinant visus. Pas mane atvyksta anūkai, kurie nori pasitikrinti, kad galėtų praleisti šventes su seneliais. Kreipiasi ir žmonės, kurie nori padėti seniems kaimynams apsipirkti“, – pasakoja L.Federle.

Medikai Tiubingene siūlo greituosius antigenų testus, kurių rezultatai paaiškėja per 15 minučių. Tada dar prireikia jautresnio vadinamojo PCR testo, kuriuo būtina patvirtinti kiekvieną teigiamą rezultatą.

L.Federle: atvyksta anūkai, kurie nori pasitikrinti, kad galėtų praleisti šventes su seneliais. Kreipiasi ir žmonės, kurie nori padėti seniems kaimynams apsipirkti.

Tiubingeno meras Borisas Palmeris pabrėžia, kad jo vadovaujamas miestas pirmasis Vokietijoje rugsėjį pasiūlė nemokamus koronaviruso testus visiems gyventojams. Pirmasis šalyje Tiubingenas ir padovanojo N95 kaukes visiems senoliams – tokiu pavyzdžiu vėliau, lapkritį, pasekė ir federalinė vyriausybė.

„Scanpix“ nuotr./Tiubingeno gyventojai pirmieji Vokietijoje nemokamai gavo N95 kaukių
„Scanpix“ nuotr./Tiubingeno gyventojai pirmieji Vokietijoje nemokamai gavo N95 kaukių

Negana to, įsibėgėjus antrajai bangai Tiubingenas nutarė neklausyti Berlyno rekomendacijos tikrinti tik simptomus jaučiančius žmones. Būtent dėl to pavyko aptikti virš 40 asimptomatiškų atvejų slaugos namuose – visi jie galėjo sukelti didesnius protrūkius.

„Reguliarus testavimas senelių namuose užkirto kelią protrūkiams. Atradome žmonių, visų pirma, darbuotojų, kuriems buvo ką tik prasidėjusi infekcija, ir neleidome jiems užkrėsti senolių“, – tvirtino B.Palmeris.

Tiubingeno sėkmės istorija jau įkvėpė daugybę miestų kitur Vokietijoje. Tiesa, B.Palmeris ir pats sutinka, kad šalies rytinėje dalyje tiek pinigų, kiek palyginti turtingoje Badeno-Viurtembergo žemėje nėra.

Galiausiai visose 16-oje Vokietijos federalinių žemių ir net atskiruose miestuose sveikatos apsaugos politika yra autonomiška. Tad per pandemiją koordinuoti veiksmus ir taip sudėtinga.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius