Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Migrantai jėga veržėsi per Vengrijos sieną – norėjo keršyti policijos pareigūnams

„Nekenčiu tavęs, Vengrija“, rankoje laikydamas akmenį sušuko vienas pabėgėlis iš Irako Husseinas, puldamas Vengrijos pareigūną Serbijos pasienyje.
Migrantų keliami neramumai Vengrijoje
Migrantų keliami neramumai Vengrijoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Tokiu būdu jis reiškė nepasitenkinimą dėl Budapešto sprendimo uždaryti sienos perėją migrantams, kurie kerta šalį, kad pasiektų turtingesnes Vakarų Europos šalis, ypač Vokietiją ir Švediją.

„Yalla!“ (Pirmyn!), drąsindami vienas kitą rėkė jauni migrantai, kurie svaidė asfalto gabalus į policijos pareigūnus ir, nepaisydami aštraus ašarinių dujų kvapo, veržėsi į Vengrijos teritoriją.

Kiek atsitraukę jie vėl trindamiesi nuo dujų paraudusias akis naujomis jėgomis mėgindavo tęsti pradėtą šturmą.

Galiausiai po daugiau nei valandą trukusių susirėmimų trečiadienį vėlų vakarą dešimtims migrantų vis dėlto pavyko prasiveržti pro Vengrijos riaušių policijos pareigūnus iš Serbijos pusės.

Jie sudraskė užtvarą, kirtusią du į Vengriją vedančius kelius, ir veržėsi toliau, pasiruošę susiremti su policijos pareigūnais, kurie atsitraukė maždaug 50 metrų ir atsakė leisdami ašarinių dujų granatas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Migrantų keliami neramumai Vengrijoje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Migrantų keliami neramumai Vengrijoje

Vengrijos vyriausybė pranešė, kad „per susirėmimus su migrantais“ buvo sužeista 14 pareigūnų, tačiau daugiau informacijos apie incidentą nepateikė. Vienas serbų šaltinis paminėjo, kad keli sužeistieji buvo ir tarp migrantų.

Pabėgėliai, daugiausia iš Artimųjų Rytų, įskaitant Siriją ir Iraką, iš pažiūros, ne tiek veržėsi kirsti Vengrijos teritoriją, kiek suvesti sąskaitas su policijos pareigūnais, užkirtusiais jiems kelią į turtingas Europos Sąjungos šalis.

Pabėgėliai, daugiausia iš Artimųjų Rytų, įskaitant Siriją ir Iraką, iš pažiūros, ne tiek veržėsi kirsti Vengrijos teritoriją, kiek suvesti sąskaitas su policijos pareigūnais, užkirtusiais jiems kelią į turtingas Europos Sąjungos šalis.

Tai pirmas toks incidentas po to, kai pirmadienio naktį Budapeštas uždarė savo sieną su Serbija. Maždaug už 50 metrų nuo susirėmimų vietos Walidas, trečią dešimtį einantis siras iš Damasko, bandė išsiaškinti padėtį savo telefonu naršydamas internete.

„Habibi (Mano drauge!), – kreipėsi jis į naujienų agentūros AFP žurnalistą. – Ar pavojinga bandyti patekti į Vokietiją per Kroatiją? Prašau, nemeluok man“.

Vis dėlto daugiau nei 300 migrantų trečiadienį nusprendė pasiekti šiaurinę Europą per Kroatiją, apeidami Vengrijos pasienio užtvarą. Temstant Vengrijos Reskės pasienio perėjoje vėl buvo ramu, tačiau riaušių policijos pareigūnai liko budėti savo vietose.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius