Ir vasarą naujienų netrūksta. 3 mėn. prenumerata vos už 1,49 Eur!
Išbandyti

Migrantų gabentojai tebesidarbuoja Egėjo jūroje

NATO ketvirtadienį pareiškė, kad kontrabandininkai tebesistengia gabenti žmones per Egėjo jūrą, nors Aljansas tęsia precedento neturinčią karinio laivyno misiją, padėdamas suvaldyti Europos migracijos krizę.
Egėjo jūra
Egėjo jūra / AFP/„Scanpix“ nuotr.

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas sakė, kad atvejų, kai migrantus mėginama pavojingomis sąlygomis gabenti iš Turkijos į Graikiją, „reikšmingai sumažėjo“, ypač kai įsigaliojo sutartis tarp Ankaros ir Europos Sąjungos, turinti padėti sumažinti šį srautą.

„Tačiau manau, kad svarbu neužbaigti šios veiklos per anksti, nes vis dar matome, kaip kontrabandininkai mėgina gabenti žmones per Egėjo jūrą“, – jis aiškino per spaudos konferenciją Turkijoje.

J.Stoltenbergas, buvęs Norvegijos premjeras, sakė, kad nuo kovo pradžios Turkijos ir Graikijos teritoriniuose vandenyse patruliuojantys NATO laivai ir sraigtasparniai „liks kiek reikės“, o ne bus atšaukti mažėjant migrantų srautui.

NATO vadovas perspėjo, kad atitraukus tas pajėgas atvykėlių skaičius gali vėl padidėti. Pasak jo, Aljansas turi „likti lankstus, nes žmonių kontrabandininkai labai staigiai keičia maršrutus“.

Kaip rodo JT pabėgėlių reikalų agentūros UNHCR duomenys, balandį į Graikiją per Egėjo jūrą kasdien atvykdavo vidutiniškai 134 žmonės, o kovą, prieš prasidedant NATO civilinei operacijai ir įsigaliojant ES bei Turkijos sutarčiai, tas rodiklis buvo 870 žmonių per parą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Playtime 2024“ – jau rugsėjį Kauną sudrebins didžiausias Lietuvoje kompiuterinių žaidimų festivalis
Reklama
Kaip sutaupyti įsirengiant automatinę laistymo sistemą?
Reklama
Testas apie vėjo elektrines: ką žinote apie elektros gamybą iš vėjo?
Reklama
Dantų atkūrimas per parą – implantacijos laimėjimas, leidžiantis akimirksniu susigrąžinti šypseną
Užsisakykite 15min naujienlaiškius