Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2016 03 18 /17:13

Mirė buvęs Vokietijos diplomatijos vadovas Guido Westerwelle

Buvęs Vokietijos užsienio reikalų ministras Guido Westerwelle mirė penktadienį, būdamas 54-erių, po ilgos kovos su leukemija, pranešė jo labdaros fondas.
Guido Westerwelle
Guido Westerwelle / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Mirtis Vokietija

Mes gedime savo vadovo Guido Westerwellės, – nurodoma fondo paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“. – Jis mirė kovo 18 dieną 2016 metais Kelno universiteto klinikoje dėl komplikacijų gydant nuo leukemijos“.

G.Westerwelle buvo itin draugiškas ministras Baltijos valstybėms, bei palaikė Lietuvą jos pirmininkavimo Europos Sąjungai metu.

„Kartais Europos Sąjunga diskutuoja apie kiekvieną smulkmeną, susijusią su mūsų pietiniais kaimynais, esančiais už Viduržemio jūros. Tačiau mūsų draugai, partneriai ir kaimynai rytuose taip pat yra labai svarbūs mūsų ateičiai, mūsų bendram likimui. Mes pasitikime jumis ir linkime sėkmės“, – apie tuomet artėjantį Lietuvos pirmininkavimą Europos Sąjungai 2012 metais sakė Guido Westerwelle.

Žibėjo Europos politikoje

Buvusiam liberalios, verslininkams palankios Laisvosios demokratų partijos (FDP) vadovui buvo diagnozuotas kraujo vėžys 2014 metų birželį, praėjus pusmečiui nuo jo pasitraukimo iš šalies diplomatijos vadovo posto.

Jo fondas paskelbė G.Westerwellės ir jo sutuoktinio Michaelio Mronzo nuotrauką su parašu: „Mes kovojome, turėjome užsibrėžę konkretų tikslą. Esame dėkingi už kartu praleistą nepaprastai nuostabų laiką. Meilė išlieka“.

G.Westerwelle, diplomuotas teisininkas ir talentingas debatų parlamente dalyvis, buvo ryškus politikoje ištisus dešimtmečius, iš pradžių opozicijoje.

Jo vadovaujama FDP geriausio rezultato rinkimuose, beveik 15 proc., pasiekė 2009 metais.

FDP tapo jaunesniąja Angelos Merkel konservatyviųjų politikų partnere, pats G.Westerwelle dirbo vicekancleriu ir užsienio reikalų ministru, pastarajame poste jis buvo iki 2013 metų.

G.Westerwellės „gėjiškumas“ viešai išryškėjo 2004 metais per A.Merkel 50-tojo gimtadienio vakarėlį, kai jis pasirodė kartu su savo partneriu M.Mronzo'u.

Pradėdamas eiti Vokietijos diplomatijos vadovo pareigas G.Westerwelle greitai išsklaidė žiniasklaidoje pasirodžiusias abejones, kad jo homoseksualumas gali kelti rūpesčių tarnyboje per vizitus užsienyje.

„Kai kuriose šalyse gali būti problemų dėl to, kad Angela Merkel tapo pirmąją moterimi Vokietijos kanclerio poste, – atrėžė jis. – Žinoma, ji neužsidengia veido šydo, kai žengia raudonu kilimu lankydamasi arabų šalyse“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius