Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mokslininkai: koronavirusu užkrėsti gali ir simptomų nejaučiantis žmogus

Kinijos tyrėjai nustatė atvejį, kai virusą COVID-19 perdavė asmuo, kuriam nebuvo pasireiškę jokie koronaviruso simptomai. 20 metų moteris iš epidemijos centro Uhano užkrėtė penkis šeimos narius, tačiau pati nejautė jokių simptomų, rašo „Business Insider“.
Koronavirusas siaučia ir Italijoje
Koronavirusas siaučia ir Italijoje / ZUMAPRESS.com nuotr.

Šis tyrimas – pirmas konkretus įrodymas, kad asmuo, kuriam nepasireiškia jokie koronaviruso simptomai, gali juo užkrėsti kitus. Pasak „Business Insider“, todėl COVID-19 protrūkio suvaldymas gali tapti dar sudėtingesnis.

Tyrėjų teigimu, 20 metų moteris buvo izoliuota ir stebima ligoninėje

Ji fiziškai niekada nesusirgo, net kai jos šeimos nariams pakilo temperatūra. Du iš jų susirgo sunkia plaučių uždegimo forma.

Kol kas toks užkrėtimo atvejis laikomas anomalija. Tačiau medicinos ekspertai fiksavo ir kitus atvejus, kai koronavirusas buvo nustatytas jokių simptomų nejaučiantiems žmonėms.

Kinijos ligų kontrolės ir prevencijos centras, išanalizavęs visus Kinijoje nuo gruodžio 8 d. iki vasario 11 d. nustatytus užsikrėtimo atvejus, išsiaiškino, kad 1,2 proc. užsikrėtusių asmenų neturėjo jokių simptomų.

„Business Insider“ rašo, kad didesnis tokio asimptominio užkrėtimo procentas nustatytas kruiziniame laive „Diamond Princess“, kuris buvo karantinuotas prie Japonijos krantų. Iš 621 žmogaus, kuriems buvo nustatytas COVID-19, 322-iems nepasireiškė jokie simptomai.

VIDEO: Spaudos konferencija apie koronavirusą Italijoje: kokių veiksmų imsis Lietuva?

Užkrėtė šeimos narius

Tyrime minima 20 metų moteris gyvena Uhane – mieste, kuriame prasidėjo protrūkis. Ji sausio 10 dieną keliavo į Anjango miestą. Po trijų dienų moteris su penkiais šeimos nariais ligoninėje lankė sergantį, bet ne koronavirusu, asmenį.

Sausio 17 dieną vienam iš jos šeimos narių pakilo temperatūra, ėmė skaudėti gerklę. Kitą savaitę temperatūra sukilo ir kvėpavimo takų ligų simptomai pasirodė dar keturiems jos šeimos nariams. Sausio 26 dieną jie buvo hospitalizuoti.

Visiems jiems buvo nustatytas COVID-19. Vienintelis Uhane buvęs asmuo, su kuriuo jie visi kontaktavo, buvo 20-metė šeimos narė.

Pirmojo moters patikrinimo dėl koronaviruso rezultatai buvo neigiami, kompiuterinė tomografija taip pat nerodė pokyčių. COVID-19 jai buvo nustatytas kitą dieną.

Vasario 11 dieną jai vis dar nebuvo pakilusi temperatūra, nekamavo kosulys, gerklės skausmas ar virškinamojo trakto problemos.

Gydytojai nustatė, kad moters inkubacinis periodas – 19 dienų.

Anksčiau Kinijos sveikatos apsaugos pareigūnai skelbė, kad koronaviruso inkubacinis laikotarpis siekia 1–14 dienų. Vis dėlto naujausi tyrimai rodo, jog jis gali siekti ir 24 dienas.

Atvejis Vokietijoje?

Naujausiais duomenimis, koronavirusu užsikrėtė virš 79 tūkst. žmonių, mirė mažiausiai 2 626. Kilęs iš Azijos, COVID-19 pasiekė ir kitus žemynus, įskaitant Europą. Pirmadienį Italijoje pranešta apie penkias mirtis nuo viruso, šiaurinė šalies dalis šiuo metu yra tapusi didžiausiu pasaulyje ligos židiniu už Azijos ribų.

Plačiau apie tai skaitykite čia.

Pasak „Business Insider“, panašus atvejis, kai koronavirusą perdavė simptomų nejaučiantis žmogus, buvo nustatytas Vokietijoje. Tačiau vėliau paaiškėjo, kad tyrimas turėjo trūkumų.

Remiantis žurnale „New England Journal of Medicine“ publikuotu laišku, moteris iš Šanchajaus sausį užkrėtė 33 metų verslininką iš Vokietijos. Po trijų dienų jis pasijuto geriau ir sugrįžo į darbą, kur užkrėtė mažiausiai du kolegas.

Tačiau tyrėjai nekalbėjo su moterimi, kuriai po užkrėtimo pasireiškė švelnūs simptomai.

O kas, jei pandemija?

„The Crunch“ rašo, kad pandemijos – kai susirgimų skaičius viršija epidemijos lygį – atveju būtų pereita nuo suvaldymo (angl. containment) prie švelninimo (angl. mitigation).

Esą pandemija gali būti švelninama pasitelkiant tiek individualias priemones, pavyzdžiui, dažną rankų plovimą, tiek tokias kolektyvines priemones kaip masinių renginių atšaukimas, įstaigų uždarymas, darbas bei mokymasis nuotoliniu būdu ir pan.

Užkrečiamųjų ligų ekspertas Michaelas Osterholmas ir rašytojas, dokumentinių filmų kūrėjas Markas Olshakeras „The New York Times“ rašo, kad koronaviruso plitimas visame pasaulyje gali tęstis dar kelis mėnesius.

Pasak jų, visiškas koronaviruso epicentro Uhano miesto uždarymas padėjo kuriam laikui pristabdyti naujus užsikrėtimus. Tačiau kai Kinija vėl bandys sugrįžti į darbus, bus atgaivintas viešasis transportas ir piliečiai ims judėti, sparčiai išaugs naujų susirgimų skaičius.

Jie prognozuoja, kad Uhano scenarijus gali pasikartoti ir kitose vietose. Ligoninėms gali tekti nuspręsti, kad priims tik sunkiausiai sergančius žmones, pandemija labai paveiktų galimybes gydyti įprastą pacientų su širdies smūgiais, vėžiu ir rimtais sužeidimais, srautą.

Ekspertai: „Tai – pagrindinė priežastis, kodėl svarbiausias kiekvienos šalies prioritetas turėtų būti sveikatos apsaugos sistemos darbuotojų apsauga.“

Todėl, esą, nepakankamai pandemijai pasiruošusiame pasaulyje geriausias būdas sušvelninti jos padarinius yra sveikatos apsaugos sistemų stiprinimas. „Tai – pagrindinė priežastis, kodėl svarbiausias kiekvienos šalies prioritetas turėtų būti sveikatos apsaugos sistemos darbuotojų apsauga“, – rašo jie „The New York Times“.

Ekspertų teigimu, tokios apsauginės priemonės kaip medicininės kaukės, pirštinės ir t.t., kurių jau ima trūkti, pirmiausia turi būti duodamos sveikatos apsaugos sistemos darbuotojams, o ne visuomenei.

„Jei mirs daug užsikrėtusių sveikatos apsaugos darbuotojų, ištisose visuomenėse gali kilti panika“, – rašo jie.

Anot jų, vyriausybės taip pat turėtų pradėti pasiruošimo COVID-19 pratybas ligoninėse, išplėsti laikinus pajėgumus. Pavyzdžiui, statyti palapines automobilių stovėjimo aikštelėse, kaip jau vyksta kai kuriose JAV vietose.

VIDEO: Pietų Korėjoje driekiasi begalinės eilės norinčiųjų nusipirkti medicinines kaukes, šalis skelbia aukščiausią infekcinės ligos pavojų

„Vaistų ir kitų būtinų produktų, pavyzdžiui, adatų ir švirkštų, gamybos ir tiekimo grandinės turi išlikti atviros. Atsižvelgiant į pramonės pobūdį, tam reikia tarptautinio bendradarbiavimo“, – rašoma „The New York Times“.

Svarbu nepanikuoti

Ir, vis dėlto, svarbiausia – nepanikuoti. Kaip pastebi „The Crunch“, baimė gali tapti pavojingesnė už patį virusą.

Kinijos nacionalinės sveikatos komisijos duomenimis, mirtingumas nuo koronaviruso pasauliniu mastu siekia 2,1 proc. Tiesa, šis procentas greičiausiai yra mažesnis, nes neįskaičiuoti švelnūs užsikrėtimo koronavirusu atvejai, kai nesikreipiama į gydytojus.

Mirtingumas tarp jaunesnių nei 50 metų žmonių – dar mažesnis.

M.Osterholmas ir M.Olshakeras taip pat ragina išlikti ramiems bei dažnai plauti rankas. „Gali būti naudinga nusipirkti svarbiausių vaistų atsargų, tačiau ne pernelyg daug, nes antraip gali atsirasti jų trūkumas“, – rašo jie.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius