Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2020 02 24 /10:40

Italija imasi griežtų priemonių dėl viruso: karantinas, baudos ir atšaukti renginiai

Pirmadienį Italija pranešė, kad mirė ketvirtasis koronavirusu (COVID-19) užsikrėtęs asmuo. Šiaurės Italija šiuo metu tapusi didžiausiu pasaulyje ligos židiniu už Azijos ribų. Ar ten vykti saugu? Kokie iššūkiai kils keliautojams?
Italija imasi griežtų priemonių dėl viruso
Italija imasi griežtų priemonių dėl viruso / „Scanpix“ nuotr.

Užsienio reikalų ministerija Lietuvoje kol kas neišplatino įspėjimo apie keliones į šią turistų itin pamėgtą šalį. Naujausią informacija ir rekomendacijas rasite čia.

Visas žinias sekite čia: Iš Kinijos kilęs koronavirusas: viskas, ką reikia žinoti

Didžiausias ligos židinys ne Azijoje

Užsikrėtusių naujuoju virusu skaičius išaugęs mažiausiai iki 152. Beveik visi Italijoje patvirtinti koronaviruso atvejai yra šiaurinėje šalies dalyje – Lombardijoje ir Venete. Kol kas „nulinis pacientas“ vis dar nerastas.

Veneto gubernatorius Luca'as Zaia'as žiniasklaidai sakė per savo karjerą susidūręs su daug nelaimių, įskaitant žemės drebėjimus ir potvynius, tačiau jie net nepalyginami su dabartine krize. „Tai yra didžiausia problema, su kuria yra susidūręs Venetas“, – pareiškė jis spaudos konferencijoje.

Karantinuoti miesteliai ir baudos

Keliolika šiaurinių Italijos miestelių Venete ir Lombardijoje buvo uždaryti – į juos neįleidžiami ir iš jų neišleidžiami žmonės. Premjeras Giuseppe'ė Conte'ė teigė, kad kovojant su naujo viruso plitimu reikia imtis „ypatingų priemonių“.

Jis visgi sakė nežengsiantis dar vieno žingsnio ir laikinai nesustabdysiantis Šengeno susitarimo, kuris leidžia tarp šalių keliauti be patikros pasienyje. Tai, anot Italijos premjero, būtų neproporcinga.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Ištuštėjusios Kodonjo gatvės
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Ištuštėjusios Kodonjo gatvės

Lietuvos ambasada Italijoje informuoja, kad dėl sparčiai plintančio koronaviruso laikinai draudžiama vykti į šias savivaldybes ir išvykti iš jų:

Lombardijoje: Codogno, Castiglione d'Adda, Casalpusterlengo, Fombio, Maleo, Somaglia, Bertonico, Terranova dei Passerini, Castelgerundo, San Fiorano; Venete: Vo’ Euganeo, Mira.

Įvestose karantino zonose gyvena apie 50 tūkst. žmonių. Gyventojai raginami likti namuose, o jeigu jie norėtų išvykti iš karantino zonos – privalėtų gauti specialų leidimą.

Draudžiama ne tik išvykti, bet ir atvykti į miestelius – bandysiantiems į juos įvažiuoti be leidimo grasinama griežtomis baudomis. Premjeras perspėjo, kad jeigu nebus laikomasi draudimų, į pagalba bus kviečiama ne tik policija, bet potencialiai ir ginkluotosios pajėgos.

Nuotraukose iš karantinuotų miestų matyti ir tuščios parduotuvių lentynos – žmonės šluoja maisto ir kitų prekių atsargas.

„Scanpix“/AP nuotr./Koronaviruso plitimas Italijoje
„Scanpix“/AP nuotr./Koronaviruso plitimas Italijoje

Atsargas žmonės kaupia ir šalimais esančiuose miestuose. Vienas vyras Kazalpusterlengo mieste netoli karantinuoto Kodonjo AFP skundėsi, kad situacija yra „nežmogiška“. „Muštis dėl sumuštinių yra tiesiog šlykštu“, – sakė jis prekybos centre. Parduotuvėse įvestos net kontrolės priemonės, pavyzdžiui, į jas žmonės įleidžiami grupelėmis, kontroliuojant pirkėjų skaičių vienu metu.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Koronaviruso plitimas Italijoje
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Koronaviruso plitimas Italijoje

Atšaukiami renginiai, uždaromi muziejai ir kino teatrai

Dėl užkrato pavojaus Veneto ir Lombardijos regionuose gyvenimas gerokai nurims. Atsirado draudimų ir su jais besiribojančiuose Emilijos-Romanijos bei Pjemonto regionuose.

Italijos pareigūnai sekmadienį pranešė, kad nutraukiami žymiojo Venecijos karnavalo renginiai. Karnavalas, kasmet pritraukiantis dešimtis tūkstančių lankytojų, turėjo tęstis iki antradienio.

Draudimas renginiams galioja ir tokiems daug turistų pritraukiantiems miestams kaip Venecija ir Verona.

Nurodyta uždaryti mokyklas, universitetus, muziejus ir kino teatrus. Duris užveria ir teatrai, turistiniai objektai šiaurės Italijoje – lankytojų nepriims žymusis Milano „La Scala“, uždaryta Milano katedra, Venecijos bazilika. Nukeliamos ir futbolo rungtynės. Sekmadienį Milane turėjęs vykti dizainerio Giorgio Armani šou buvo transliuotas tik internetu, be jokių svečių.

Veneto regione ir Lombardijoje uždrausti masiniai renginiai. Draudimas galioja ir tokiems daug turistų pritraukiantiems miestams kaip Venecija ir Verona. Draudimas tęsis mažiausiai iki kovo 1 d.

ZUMAPRESS.com/Scanpix nuotr./Koronaviruso plitimas Italijoje
ZUMAPRESS.com/Scanpix nuotr./Koronaviruso plitimas Italijoje

Kaip su skrydžiais, traukiniais į Italiją?

Skrydžiai į Italiją ir iš jos kol kas vyksta įprastai pagal grafiką. Lietuvos oro uostų atstovai pirmadienį susitinka su Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) specialistais aptarti papildomas apsaugos priemones oro uostuose. Tačiau po to, kai sekmadienį mirė trečias žmogus Italijoje, su ja traukinių susisiekimą sustabdė Austrija.

Austrija dėl naujo koronaviruso pavojaus sustabdė visus traukinius, važiuojančius į Italiją ir iš jos. Sprendimas buvo priimtas kilus nuogąstavimams, kad sekmadienį vakare viename traukinyje buvo du žmonės, galbūt užsikrėtę virusu COVID-19. Šis traukinys buvo sustabdytas prie Brenerio perėjos Italijos pusėje.

Traukinys važiavo iš Venecijos į Miuncheną. Austrija, pietuose besiribojanti su Italija, reiškė susirūpinimą dėl neseniai kilusio COVID-19 protrūkio Italijos šiaurėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius